Dodaj do ulubionych

leczą samopoczucie 2

27.04.14, 21:14
Witam.
po fanastycznym wątku:
forum.gazeta.pl/forum/w,94641,130574981,130574981,leczac_samopoczucie_.html
czas na swoje podwórko.
Cytat który przeczytałem w codziennej gazecie 25.04.2014r..
"zgodnie z polskim prawem lekarz może przepisać konkretny lek tylko na te choroby, które zostały wymienione przy jego rejestracji".
"Ministerstwo Zdrowia (...) chwali swoje restrykcyjne przepisy.:
"Ustawa ograniczyła swobodę przepisywania przez lekarzy dowolnych leków w dowolnych wskazaniach (...) Skończyła się już era Judymów i nie ma miejsca dla lekarzy-artystów - mówił niedawno wiceminister Igor Radziewicz-Winnicki, odpowiedzialny w resorcie za leki."
TSH w normie - i cześć.
Nie miejsca dla artystów.
Pozdrawiam
TT

Obserwuj wątek
    • ola_dom Re: leczą samopoczucie 2 27.04.14, 21:41
      twojatarczyca napisał:

> TSH w normie - i cześć.
      > Nie miejsca dla artystów.

twojatarczyco - czy Ciebie ktoś bardzo, bardzo skrzywdził? Czy stąd się bierze ta Twoja sadystyczna satysfakcja?

> Pozdrawiam

Szczerze wątpię.
      • czupakabra27 Re: leczą samopoczucie 2 27.04.14, 22:04
        Jest to cytat z artykulu dot. tego ze chorzy na bialaczke boja sie leku generycznego. Postrzegaja oni decyzje ministerstwa zdrowia jako cos godzacego w ich zdrowie, a moze i zycie. Przez to co wymyslilo ministerstwo chorzy na przewlekla bialaczke moga stracic prawo do refundacji. Poslugiwanie sie czyms takim tutaj uwazam za bardzo, bardzo nie w porzadku. Gdyby to bylo moje forum dalabym bana.
        • twojatarczyca Re: leczą samopoczucie 2 27.04.14, 22:44
          Witam jeszcze raz.
          Artykuł dotyczył chorych na białaczkę.
          Dla przedstawionych cytatów jest tylko tłem.
          A zacytowane prawo już nie jest selektywne (czytaj >nie tylko na białaczkę<wink.
          Nie ma specyfikacji ze względu na chorobę.
          I nie ma nic wspólnego z lekami generycznymi.
          Przeczytaj jeszcze raz.
          Zanim wydasz opinię musisz się wgłębić (zrozumieć) w temat.
          Pozdrawiam
          TT

• princess_yo_yo Re: leczą samopoczucie 2 28.04.14, 10:25
            nie bardzo rozumiem twoja misje, lekarz zajmuje sie calym pacjentem I osiagniecie dobrego samopoczucia przez pacjenta jest celem leczenia. balans zyskow I strat leczenia musi byc na plus klinicznie w sensie samopoczucia I jakosci zycia pacjenta. to jest swiatowy standard medyczny, chyba ze masz jakies inne pomysly jak to ma dzialac.
            jak to forum mnie troche drazni w sensie proby podciagniecia prawie wszystkiego pod tarczyce, przekonanie ze niskie cisnienie jest objawem niedoczynnosci (zarowno niedoczynnosc jak I nadczynnosc objawia sie podwyzszonym cisnieniem, mechanism jest inny), albo duze oparcie na niemedycznej suplementacji to twoja wypowiedz o samopoczuciu jest co najmniej kuriozalna I nie ma oparcia w evidence based medicine.
            • procesor Re: leczą samopoczucie 2 29.04.14, 14:57
              w niedoczynności ma się nadciśnienie???
              ja miałam niedociśnienie i chyba nie tylko ja
              poranne wstawanie robiłam na raty i ostrożnie bo od razu miałam ciemno przed oczami jak normalnie wstałam od razu, każdy przysiad czy przykucnięcie tak sie kończyło
              teraz - zapomniałam o tym gdy dt4 i ft3 wysoko
              • mama_dorota Re: leczą samopoczucie 2 29.04.14, 15:07
                Wiele osób ma wysokie ciśnienie w niedoczynności. Wzrasta poziom cholesterolu przecież. Ale wiele także ma obniżone ciśnienie. Ja też jestem z tych drugich.
              • pies_z_laki_2 Re: leczą samopoczucie 2 30.04.14, 13:48
                Całe (naprawdę długie) życie miałam bardzo niskie ciśnienie (80/50). W krótkim epizodzie niedoczynności też niskie.
                Po uregulowaniu poziomu hormonów tarczycowych mam książkowe 120/80.
    • procesor Re: leczą samopoczucie 2 27.04.14, 22:53
      twojatarczyca napisał:
      > TSH w normie - i cześć.
      > Nie miejsca dla artystów.

panie
      artystów jak na lekarstwo...
      tongue_out

przecież właśnie tak teraz zwykle jest - idziemy z objawami, badają nam TSH, słyszymy "przecież w normie, to nie od tarczycy objawy" i cześć pieśni
      czyli
      z punktu widzenie przeciętnego pacjenta niewiele sie zmieni................
    • metamorphosis4 Re: leczą samopoczucie 2 27.04.14, 23:14
      Cytat mówi o tym, że lekarze teraz mają bardziej związane ręce jeżeli chodzi o leczenie w ogóle. Do tej pory lekarz wybierał do terapii preparaty, o których wiedzial, że pomagają w danym schorzeniu - kierował się własnym doświadczeniem, najnowszymi publikacjami, badaniami naukowymi itp. Teraz może dany lek zastosować wyłącznie we wskazaniu, które jest wpisane w charakterystyce produktu leczniczego (czyt. takim, jakie zarejestrowała w Polsce firma producenta). Firmy często rejestrują zakres wskazań ograniczony do kilku najpopularniejszych schorzeń, bo każde dodatkowe wiąże się z wyższymi kosztami rejestracyjnymi. To wiąże ręce i powoduje, ze wielu lekarzy zaczyna bardziej się skupiać na papierkach i ulotkach niż na pacjencie i skutecznej terapii.
      Nie bardzo rozumiem dlaczego uważacie, że Twojatarczyca miał złe intencje zamieszczając tu tę informację.
      • procesor Re: leczą samopoczucie 2 28.04.14, 10:20
        metamorphosis4 napisała:
        > Nie bardzo rozumiem dlaczego uważacie, że Twojatarczyca miał złe intencje zamie
        > szczając tu tę informację.

pewnie z powodu tego jak przebiegały dotychczasowe dyskusje z TT smile
        zresztą - czemu akurat tu? lekarze umieli walczyć o podwyżki więc i o autonomię w leczeniu pacjentów powinni walczyć z równym zapałem ale to chyba nie na forum a gdzie indziej...
      • pies_z_laki_2 Re: leczą samopoczucie 2 30.04.14, 13:55
        > Teraz może dany lek zastosować wyłącznie we wskazaniu, które jest wpisane w charakterystyce produktu leczniczego

Ale tak jest od lat, w dodatku chodzi o leki z refundacją. Dla nas niewiele się zmienia, bo tyroksyna to preparat przepisywany tylko przy niedoborach hormonu tarczycowego (z dowolnego powodu). A może nawet będzie lepiej, może na listę wejdzie Novo? Może to właśnie dlatego teraz występują powszechne braki w aptekach i hurtowniach, co to nawet producent ich wyjaśnić nie umie / nie chce... jakby klasyczna gra na podwyżkę ceny...
    • mama_dorota Re: leczą samopoczucie 2 28.04.14, 10:35
      TT, jak zwykle wyrażasz się niejasno. Rzadko rozumiem o co ci chodzi. Czasem mam wrażenie, że po prostu się czepiasz, ale częściej myślę, że bardzo dużo pozostawiasz do domyślenia się, a ja chyba jestem na to za mało bystra i zdaje się, że nie tylko ja, bo potem wiele osób się dopytuje co masz na myśli, o twoje intencje. Przykładem jest choćby twoje stanowisko wobec TSH. Wydawać by się mogło, że bronisz jego "wystarczalności", a jednak dałeś nam do zrozumienia, że nie, pokazując jednak ludzką twarz.

Co do tych wytycznych, to jak tak dalej pójdzie, lekarz nie będzie potrzebny. Wystarczą wytyczne i urzędnik.
      • czupakabra27 Re: leczą samopoczucie 2 28.04.14, 11:11
        Dorotko:
        "Przeczytaj jeszcze raz.
        Zanim wydasz opinię musisz się wgłębić (zrozumieć) w temat. "
        wink

Nasza znajomość języka ojczystego nie jest w stanie ogarnąć tej głębi. Dlatego dostajemy wyjaśnienia w nawiasach.
        To co robimy tutaj i w innych podobnych wątkach to niestety tylko karmieni trolla.
        • ola_dom Re: leczą samopoczucie 2 28.04.14, 11:22
          czupakabra27 napisała:

> To co robimy tutaj i w innych podobnych wątkach to niestety tylko karmieni trolla.

No właśnie - ja też nie mogę pozbyć się wrażenia, że gadam z trollem.
          Może to staroświeckie, że od lekarza oczekuję pewnego poziomu - choć trochę wyższego od średniej w społeczeństwie.
      • harmoniak Re: leczą samopoczucie 2 28.04.14, 12:09
        > TT, jak zwykle wyrażasz się niejasno. Rzadko rozumiem o co ci chodzi. Czasem ma
        > m wrażenie, że po prostu się czepiasz, ale częściej myślę, że bardzo dużo pozos
        > tawiasz do domyślenia się, a ja chyba jestem na to za mało bystra i zdaje się,
        > że nie tylko ja, bo potem wiele osób się dopytuje co masz na myśli, o twoje int
        > encje.

Uważam, że nie da się dyskutować z TT właśnie ze względu na lakonicznie posty, podszyte insynuacją. Ciężko się je czyta i nic nie wnoszą do życia forum. Znacznie bardziej owocna była dyskusja z użytkownikiem endokrynolog_mj. Do tego podpisał się. Profeska:

forum.gazeta.pl/forum/w,94641,149315989,149315989,Procentowe_wartosci_hormonow_wyjasnienie.html
        • mama_dorota Re: leczą samopoczucie 2 28.04.14, 12:19
          Znacz
          > nie bardziej owocna była dyskusja z użytkownikiem endokrynolog_mj. Do tego podp
          > isał się. Profeska:

Może owocna tak do końca nie była, bo chyba endokrynolog dalej uważa, że TSH wystarczy, ale właśnie w tamtym wątku TT pokazał, że umie gadać po ludzku i po ludzku rozumieć.

A że jest trollem to jak najbardziej prawda, a nie tylko wrażenie. Przynajmniej na tym forum.
    • anka.83 Re: leczą samopoczucie 2 29.04.14, 14:00
      To teraz tylko wypowiedz się dokładnie - co sądzisz o tym komentarzu. Cieszy Cię? Jest zgodny z Twoimi poglądami?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka