Dodaj do ulubionych

Prośba o interpretację wyników

10.09.14, 13:21
Założyłam już swój wątek na forum Hashimoto, ale nie wiem czy są to dwa różne fora czy osoby tutaj zgromadzone czytają oba, więc pozwoliłam sobie założyć swój wątek również tutaj, jeśli popelniłam błąd proszę mi wybaczyć.

jakoś rok temu zdiagnozowano u mnie hashimoto/niedoczynność tarczycy. Tarczyca znacznie pomniejszona, liczne drobne ogniska hipoechogenne.
Biore Euthyrox, aktualnie 88 ug, przez ten czas stopniowo zwiększane.
Wyniki badań chronologicznie:
29.07.2011:
TSH 3,79 mU/L [0,27-4,20]

24.04.2012:
TSH: 2,66 [0,27 - 4,20]
FT3: 5,3 pmol/L [3,10 - 6,80]
FT4: 15,20 pmol/L [12,00 - 22,00]
antyTPO: 24,0 IU/ml [<34]

7.06.2013:
TSH: 2,5189 uIU/ml [0,35 - 4,94]

14.08.2013:
FT3 4,9 pmol/l [3,5 - 6,5] 46,67%
FT4 15,1 pmol/l [10,5 - 23,0] 36,80%
antyTPO: 175,6 U/ml [0-60]
antyTG: <15 U/ml [<60]

od tego czasu mniej wiecej zaczęłam brac euthyrox, zaczełam od 25ug

15.12.2013:
TSH: 2,51 uIU/ml [0,30 - 4,00]
FT3: 4,5 pmol/l [3,5 - 6,5] 33,33%
FT4: 19,1 pmol/l [10,5 - 23,0] 68,80%
antyTPO: 436,7 U/ml [0-60]

31.05.2014:
TSH: 1,81 uIU/ml [0,30 - 4,00]
FT3: 4,1 pmol/l [3,5 - 6,5] 20.00%
FT4: 16,9 pmol/l [10,5 - 23,0] 51.20%
antyTPO: 1300 U/ml [0-60]

Aktualne wyniki badań z dnia 31.08:
TSH: 1,26 uIU/ml [0,30 - 4,00]
FT4 72% [ wynik 19.5, norma (10.5 - 23)]
FT3 -10.00% [ wynik 3.2, norma (3.5 - 6.5)]
AntyTPO: 995,5 U/ml [0-60]

Objawy aktualne to: depresja, sucha skóra, suche oczy, brak okresu (jakoś od poczatku tego roku jest z tym problem), wypadanie wlosow (od ok 2 mies) zmęczenie i senność (choc jest znacznie lepiej niz przed leczeniem i pogorszylo się w sumie od tej ostatniej dawki 88 ug, ktora biore od 3 mies. Poza tym problemy z krążeniem duże, czasem kołatania serca, problemy z koncentracją,

Leczyłam sie na depresje ponad 6 lat (seronil, potem dodatkowo wellbutrin) W mlodosci mialam zaburzenia hormonalne, nie miałam okresu, potem wrócił jak zaczęłam brać antydepresanty. I tak przez te lata nie bylo z tym problemu. Jakos w pazdzierniku zeszłego roku przestałam brać psychotropy (nie z dnia na dzień, ale mniej wiecej w pazdzierniku odstawilam ostatnie dawki), bo juz od bardzo dlugiego czasu nie pomagaly, a skutki uboczne zaczely doskwierać za bardzo. No i tak mniej wiecej od tego czasu zaczely sie problemy z okresem (coraz bardziej skąpy). Stawiam, ze depresja endogenna, niski poziom serotoniny i moze bez nich w ogole okresu nie bedzie… A może to kwestia tarczycy? Nie wiem. Nie chce wracać do psychotropów, ale na razie jest nieciekawie...

Miałam niedobór wit D 4,96 ng/ml [30-80 ng/ml] z dnia 20.12.2012
Po pół roku brania wit D (najpierw 1000 IU potem 5000IU) 52,1 ng/ml [30-100]
Teraz biorę co 2-3 dzień jeszcze. Choć miałam też przerwe kilku miesięczną, bo bałam się, że zabiera za dużo magnezu. Na razie nie badam, bo drogie.
Wit B12 274 pg/ml [197-866] z dnia 15.05.2013
Uzupełniałam i potem badałam 20.09.2013: 932,3 pg/ml [191,0 - 663,0] (tak, w innym labie). Ale czytałam ze przy suplementacji b12 wyniki mogą być potem troche przekłamane. Teraz biorę sporadycznie 1000mcg
Kwas foliowy 4,59 ng/ml [3,1-17.,5] Nie badałam powtórnie, ale biore w sumie cały czas w kompleksie B
Ferrytyna, zaczynałam od 30,9 ng/ml [10-291] z dnia 14.08.2013
Brałam najpierw 2 miesiące tardyferon fol i po jakichs 2 było: 45 ng/ml [10-291]
Potem brałam jeszcze 3 miesiące: 42 ng/ml [10-291]
Przerzuciłam się więc na takie żelazo z iherbu i po ponad 3 mies od razu: 88 ng/ml [10-291]
Póki co, biore nadal.
Badałam też na początku potas, wapń, sód i były w normie. Ale miewam teraz troche skurczy, powieka mi "skacze", więc troche tez suplementuje (potas).
Magnez biore cały czas. Mniej więcej 400 mg dziennie. Za mało? (tak, mówię o samych jonach magnezu smile) Biore chelat i cytrynian połączony z chelatem. Są dni, że uda mi się wziąć więcej, ale chyba różnicy nie widzę, cięzko mi powiedzieć.

Będę bardzo wdzięczna za pomoc. Każda opinia jest dla mnie ważna.
Obserwuj wątek
    • djpa Re: Prośba o interpretację wyników 10.09.14, 14:40
      Witaj na forum smile

Napiszę tak krótko, że masz fT3 poniżej normy i to jest główna przyczyna depresji. Dziwne byłoby, gdybyś przy takim niskim fT3 depresji nie miała... Naprawdę fT3 (i fT4 też, ale fT3 szczególnie) mają ogromny wpływ na cały organizm, także na psyche. Pewnie jest jakieś powiązanie z serotoniną, właśnie tak jak piszesz, ale przyczyną jest niemal na pewno niskie fT3. Pewnie po podniesieniu dawki na 88 fT3 tak spadło i stąd gorzej się czujesz. Problemy z krążeniem i sercem też jak najbardziej mogą być od takiego niskiego fT3.

Ja z tych co z braku czasu innych for w zasadzie nie czytają wink Ale pewnie też CI tam pisali o za niskim fT3?
      • mi-lla Re: Prośba o interpretację wyników 10.09.14, 22:31
        Dziękuję za odpowiedź smile
        Byłam dzis u endokrynologa mojego i przepisał mi Novothyral 75. Kazał brać jedną tabletkę od razu, ale czytalam, że lepiej zacząć od połowy przez 2 tyg? Jak to jest? Bo wtedy chyba ilość ft4 byłaby niższa niż teraz biore (88ug), więc jak to rozwiązać?
        Aktualnie czuję się wręcz koszmarnie. Mam nadzieje ze ten lek mi pomoże, bo juz troche zaczyna brakować mi sił?.
        • djpa Re: Prośba o interpretację wyników 11.09.14, 08:39
          Bierz pół Euthyroxu 88 i pół Novothyralu 75. Novothyral najlepiej na początek dwa razy dziennie po ćwierć. Druga ćwiartka około południa, między posiłkami.

I koniecznie wszystko sobie zapisuj: jak się czujesz 2 godziny po Novothyralu, jak wieczorem.
          Ogólnie sama będziesz musiała sobie radzić z Novo, każdy jest inny. Dlatego tak ważne jest abyś się obserwowała.

Mało komu jest dobrze na samym Novothyralu, bez Euthyroxu. Novothyral ma dużo fT3 w stosunku do fT4 - człowiek aż tyle fT3 nie potrzebuje z reguły.

Poza tym w ulotce piszą aby Novothyral wprowadzać po pół. Czytałaś?

Także bierz pół i za około 4 tygodnie badania i potem postanowisz co dalej. smile Chyba, ze coś wcześniej się będzie działo.
          • mi-lla Re: Prośba o interpretację wyników 11.09.14, 14:26
            cholera, zostały mi już tylko 2 tabletki euthyroxu 88 ug, chyba ze do rodzinnej bym poszła jutro po recepte. tak zrobie. mam jeszcze gdzies 75, 50 i 25 chyba, ale mówisz ze lepiej połowe 88?
            nie czytałam jeszcze ulotki bo dopiero przed chwilą udało mi sie kupic novothyral smile ale czytałam już w necie, ze lepiej zaczynać od połowy, a po 2 tygodniach przejść na całość. Stąd moje pytanie. Endokrynolog oczywiscie powiedział mi zebym od razu brała jedną tabletke novo.
            A kiedy mogę poczuć poprawę samopoczucia?
            • mi-lla Re: Prośba o interpretację wyników 11.09.14, 20:13
              chyba, żeby brać jedna 25 i polowe 88, wtedy wychodzi 69 ^^
              • mi-lla Re: Prośba o interpretację wyników 11.09.14, 20:14
                oj, pomylilam, to nie tutaj mialo byc uncertain
              • djpa Re: Prośba o interpretację wyników 11.09.14, 20:58
                Novothyral poczujesz szybko, od razu albo po paru dniach. fT3 jest bardzo silne i natychmiast działające. Dlatego ostrożnie. Novothyral to jak bardzo ostry nóż. Wiele dobrego może zrobić, ale i wiele złego, jeśli nie używa się jak należy. U Ciebie będzie OK, ale proszę bierz pół.

Jak masz Euthyrox 50, to bierz całe E 50 i pół Novo 75. Będzie OK smile
                • mi-lla Re: Prośba o interpretację wyników 12.09.14, 14:01
                  Bardzo dziękuję smile
                  Po jeszcze jednej konsultacji zdecydowałam się w ogóle zacząć od 1/4 novo. Z tą samą dawką euthyroxu czyli połowa 88 i 25, czyli 69. Na razie czuje sie całkiem nieźle, może troche serce szybciej bije, ale tak miewałam też wcześniej, więc może to jeszcze nic nie znaczy. Będę się cieszyć jak organizm przyjmie te dawkę "na spokojnie". Dam znać za parę dni jak się czuję smile
                  • mi-lla Re: Prośba o interpretację wyników 12.09.14, 17:20
                    Novo z Euthyroxem wzięłam jakoś po godzinie 6. O 8.30 czułam się całkiem dobrze, w dobrym humorze, w miare pobudzona. ok. 9 wzięłam magnez (133mg) o 13 zaczęlam sie robić senna, a o 14.00 tak jak pisałam zaczeło walić serce, aczkolwiek jeszcze do przyjęcia. Ale już pół godziny później było nieciekawie indifferent Duszność, bóle w klatce piersiowej i niespokojne serce uncertain Wzięłam magnez 233mg (mam kapsułki po 100 i po 133mg) i poczułam sie znacznie lepiej koło 15.30. Godzine później znów czułam się gorzej i wzięłam kolejny magnez 100mg i teraz tez jakby lepiej, ale nadal czuje to serce. I teraz sie zastanawiam co dalej. Brać jutro też to novo i liczyc ze organizm sie przyzwyczai czy zrobic dzień, dwa przerwy i spróbować znowu? czy jeszcze cos innego? indifferent Myślałam ze na tej 1/4 tabletki bedzie ok, a tu jednak dość to odczułam indifferent
                    • djpa Re: Prośba o interpretację wyników 12.09.14, 20:32
                      Właśnie nie napisałam Ci jeszcze, że Novo działa bardzo krótko. Rano działało i poczułaś się dobrze (nastrój, energia), organizm się ucieszył, fT3 wykorzystał, a po południu fT3 się skończyło i poczułaś się źle. Ty naprawdę potrzebujesz fT3, dobrze, że Novo dostałaś. smile

Jutro weź rano Novo tak samo, a gdy poczujesz się gorzej, szybko bierz kolejną ćwiartkę Novo. Masz fT3 poniżej normy, dlatego moim zdaniem możesz brać od razu dwie ćwiartki w 1 dzień, ale nie naraz. smile Naprawdę będzie lepiej jeśli weźmiesz dwie ćwiartki na dzień - spróbuj smile

I bierz tyle Euthyroxu aby razem było około 88. 69 T4 to może być za mało. Biorąc Novo staraj się zmieniać dawkowanie tylko jednego hormonu naraz, aby wiedzieć co jest od czego.

Ja też biorę 2 ćwiartki w dzień Novothyralu. Wczoraj drugiej ćwiartki nie miałam kiedy wziąć i skończyło się na bardzo lekkim bólu w okolicach serca. Po wzięciu tej ćwiartki, po około 15-20 minutach wszystko przeszło smile
                      • mi-lla Re: Prośba o interpretację wyników 12.09.14, 20:57
                        ok, spróbuje tak, jak mówisz.
                        dzis po 18 czułam sie lepiej, a po 20 znowu zle sad cięzko tak funkcjonować uncertain
                        a 69 Euthyroxu brałam oprócz novo, więc razem wychodziło wlasnie ok 88.
                        jutro wezme dwie ćwiartki to rano wezme 50-tke euthyroxu.

myslalam ze te kołatania serca itd to od tego że za duża dawka, ale w sumie może masz racje, w końcu rano czułam się dobrze smile

a jesli wezmę pierwszą cwiartke w okolicach 7-8 to kiedy następną? tak ok 14-15 czy wczesniej? a w nocy nie bede sie źle czuła jak t3 przestanie działać?
                        • djpa Re: Prośba o interpretację wyników 13.09.14, 11:01
                          Drugą ćwiartkę weź jak tylko zaczniesz się czuć gorzej. Nie czekaj aż do 15 czy 16, nie męcz się smile
                          • mi-lla Re: Prośba o interpretację wyników 13.09.14, 11:06
                            ok, tak zrobię, dzięki smile
                            • mi-lla Re: Prośba o interpretację wyników 13.09.14, 19:27
                              Dziś jest fatalnie sad Rano obudziłam się i bóle w klatce piersiowej lekkie nadal były. Wzięlam novo z euthyroxem koło 8. Serce cały czas było niespokojne. Po 10.30 może była lekka poprawa, szczególnie w tym bólu, ale nie wiem na ile to tylko subiektywne odczucie. Humor słabiutki. ok 13. poczułam senność i zrobiłam sobie drzemke, po ktorej nie miałam siły zwlec się z łóżka. ok 14.30 druga cwiartka. w sumie chyba bez zmian. godzina 18 duze osłabienie. W zasadzie do teraz czuje sie tak słabo jak przed leczeniem euthyroxem. Humor fatalny. Serce cały czas sobie gra, czasem mocniej czasem słabiej, bół lekki ciągle jest. Prawdę mówiąc chyba powoli się załamuje, nie wiem co robic sad Czy to minie? Czy robie cos źle i powinnam zmienic?
                              • djpa Re: Prośba o interpretację wyników 14.09.14, 19:18
                                Oj, dopiero dziś przeczytałam, że wczoraj tak źle było...
                                Anemii nie masz? Magnez bierzesz? Jak było dziś? Co zrobiłaś?
                                • mi-lla Re: Prośba o interpretację wyników 14.09.14, 19:45
                                  Nie wiem czy nie mam anemii, tzn podejrzewam, że morfologia jest w porządku, hemoglobine zawsze miałam przy górnej granicy normy, nawet jak miałam ferrytyne i b12 nisko. Teraz z tymi jest znacznie lepiej (wyniki badań w pierwszym poście). Nadal biore żelazo i b12. Magnez też. Dziś ogolnie serce spokojniejsze, mniej boli, przez wiekszosc dnia w sumie wcale. Generalnie da sie przeżyć, ale problemem jest zmęczenie i senność. Mogłabym przespać pół dnia mimo ze spalam w nocy prawie 10h. Ciężko mi sie do czegokolwiek zebrać, a powinnam byc aktualnie na najwyzszych obrotach sad czasem mam wrazenie ze powieki same mi opadną. Jestem tak zamulona, jak nie byłam już daaaaaawno. W zasadzie ost raz jak sie taka padnięta czułam to przed leczeniem euthyroxem sad Czy to normalne na początku? a może T4 bardzo mi spadło?
                                  • mi-lla Re: Prośba o interpretację wyników 14.09.14, 19:46
                                    Dziś tez wzięłam dwie ćwiartki + 50 euthyroxu rano.
                                    • djpa Re: Prośba o interpretację wyników 14.09.14, 21:41
                                      Teoretycznie wszystko powinno być ok, tzn. fT4 masz wysoko - u góry normy, a fT3 nisko, tsh w miarę niskie.

Pamiętam, że po swoim pierwszym Novo poszłam zaraz po śniadaniu spać, taka poczułam się zmęczona smile Potem było lepiej, choć nie od razu poczułam dużą różnicę na Novo. Różnica, którą od razu zauważyłam, to zdecydowanie lepszy nastrój, ale inne rzeczy przyszły potem. Organizm jakby potrzebował chwili aby nauczyć wykorzystywać T3 z Novo.
                                      • mi-lla Re: Prośba o interpretację wyników 14.09.14, 22:00
                                        Wielkie dzięki za wsparcie! Uspokoiło mnie to troche. Chyba nie pozostaje mi nic innego jak wytrzymać te 4 tygodnie, zrobić badania i sprawdzić jak to liczbowo wygląda. Ale mam nadzieje ze do tego czasu to przemęczenie minie, bo tak strasznie ciężko mi funkcjonowac sad

Udało mi się też wyprosić od rodzinnej skierowanie na morfologie, na która pojde we wtorek jakoś i napisze jakie wyniki, choć nie spodziewam sie niczego wnoszącego cos do sprawy indifferent
                                        • mi-lla Re: Prośba o interpretację wyników 15.09.14, 20:31
                                          Dziś jest jeszcze gorze. Takiej depresji nie miałam . . . od nie pamiętam kiedy. Wpadłam dziś w taki płacz i rozstrzęsienie, że skończyło się nad lekach uspokajających? Nie mogę skupić się na pracy, nie mogę myśleć, jestęm otępiała wręcz. I bliska odstawienia novo. Nie mogę tak funkcjonować. Nie w tym momencie. W tym momencie mój umysł powinien być w pełni sprawny. Za chwile zawalę szansę zdobycia nowej pracy, na której strasznie mi zależy. Jestem zrozpaczona i nie wiem co robić. Nie mam siły, mam wrażenie, że jeszcze jeden taki dzień a zwariuje. Normalnie położyłabym sie spac i to przespała (o ile to minie) ale teraz absolutnie nie mogę. Płaczę w zasadzie co chwilę. To jakiś koszmar.
                                          • zanyen Re: Prośba o interpretację wyników 15.09.14, 20:52
                                            Bardzo mi przykro, że tak źle się czujesz... Organizm się pewnie przestawia... Może spróbuj przeczekać jeszcze kilka dni, mimo, że to bardzo trudne...? Mam nadzieję, że osoby bardziej doświadczone podpowiedzą, co można zrobić, ja ze swojej strony Cię wspieram duchowo smile 3maj się mocno smile
                                            • mi-lla Re: Prośba o interpretację wyników 15.09.14, 21:12
                                              Dziękuję bardzo za wsparcie! Nie wiem co bym zrobiła bez tego forum sad
                                          • djpa Re: Prośba o interpretację wyników 15.09.14, 20:58
                                            Więc odstawiaj Novo, nie ma co się męczyć.
                                            Ale fakt faktem, Novo wzmaga emocje. Stają się one wyraźniejsze, głębsze, bardziej realne. Początkowo na Novo musiałam się do tego przyzwyczaić, musiałam przypomnieć sobie jak się radzi z nimi.
                                            Początek nowej pracy to może być zły moment na Novo. Każdy drobiazg może urosnąć do rangi problemu.
                                            • mi-lla Re: Prośba o interpretację wyników 15.09.14, 21:12
                                              Czy takie szaloństwo emocji mija? Ja naturalnie jestem spokojną, wesołą osobą, a mam wrażenie, że na tym leku wariuje uncertain Bo tak naprawdę w moim przypadku jeśli nie novo, to co innego? Nie chce tak szybko się poddawać, ale naprawdę nie wiem czy dam radę. Czy może spróbować zmniejszyć dawke i probować dzielić ćwiartke jeszcze na pół? Czy jednak odstawić i wrócić do tego jak będę miała dogodniejsze warunki na przetrzymanie tego szaleństwa? indifferent
                                              • djpa Re: Prośba o interpretację wyników 16.09.14, 08:47
                                                Spróbuj z mniejszym kawałkiem tabletki.
                                                Może gdy sytuacja wokół się wyciszy, gdy nadejdą spokojniejsze czasy, to znów spróbujesz z Novo.
                                                Trzymaj się! smile
        • 1karolina1981 Re: Prośba o interpretację wyników 07.05.15, 16:01
          Ja mam
          Tsh 4,028 norma 0,035 - 4,78
          Ft4 13,63 norma 11,46 - 22,65
          Czuję się fatalnie. Wlosy mi wypadają. Jestem nerwowa, sucha skóra itd
          Lekarz rodzinny zrobił usg tarczycy i powiedział że to początek Hasimoto. I nic nawet skierowania nie chciał wypisać bo uważa że wszystko jest w normie. Co wy na to pomóżcie.
      • miroslaw111 Re: Prośba o interpretację wyników 26.01.15, 00:29
        djpa napisała:

> Witaj na forum smile
        >
        > Napiszę tak krótko, że masz fT3 poniżej normy i to jest główna przyczyna depres
        > ji. Dziwne byłoby, gdybyś przy takim niskim fT3 depresji nie miała... Naprawdę
        > fT3 (i fT4 też, ale fT3 szczególnie) mają ogromny wpływ na cały organizm, także
        > na psyche. Pewnie jest jakieś powiązanie z serotoniną, właśnie tak jak piszesz
        > , ale przyczyną jest niemal na pewno niskie fT3. Pewnie po podniesieniu dawki n
        > a 88 fT3 tak spadło i stąd gorzej się czujesz. Problemy z krążeniem i sercem te
        > ż jak najbardziej mogą być od takiego niskiego fT3.

nie znam się na endoktynologii,ale ft3 ten wynik to znacznie ponad 60% więc jak może być słaby

ja mam wynik ft3 na poziomie 9%
        i ft4 na poziomie 20% czy to może powodwać moje fatalne samopoczucie i brak energii ?
        endo zasugerował tsh w normie ( 2,1 przy normie 2,35- 5,3) proszę o pomoc
        • djpa Re: Prośba o interpretację wyników 26.01.15, 07:18
          Odnosiłam się tam do aktualnego wtedy wyniku fT3, który był poniżej normy.
          fT3 w górnej 1/3 normy to bardzo ładny wynik, tak jak piszesz smile

ja mam wynik ft3 na poziomie 9%
          > i ft4 na poziomie 20% czy to może powodwać moje fatalne samopoczucie i brak ene
          > rgii ?
          > endo zasugerował tsh w normie ( 2,1 przy normie 2,35- 5,3) proszę o pomoc

Załóż swój wątek smile
      • 1karolina1981 Re: Prośba o interpretację wyników 07.05.15, 12:16
        Tsh w normie a objawy niedoczynności

Witam serdecznie. Mam problem. Całkiem nie dawno robilam badania tarczycy, ponieważ moja mama i siostra chorują postanowilam się przebadac. Tym bardziej że mam objawy niedoczynności tak jak moja mama. Wynik to
        Tsh 4,028 norma 0,035-4,78
        Ft4 13,63 norma 11,46-22,65
        Czuję się fatalnie od roku. Wypadają mi wlosy, jestem strasznie nerwowa, mam suchą skórę. Ważę 59kg przy wzroście 175cm. Kolatanie serca, puls 100, niskie ciśnienie. Ciągle jestem zmęczona, brakuje mi chęci do życia. Poszlam z wynikiem do lekarza rodzinnego i nic. Powiedział że wyniki są w normie, zrobił szybkie usg tarczycy ( powiedział że początek Hasimoto). I nie dał skierowana do endo. Ale ja się naprawdę czuje fatalnie. Wyniki krwi mam bardzo dobre. Proszę Was o pomoc. Czy ktoś miał podobną sytuację? Czy iść na własną rękę do endokrynologa? Czy poprostu zamknąć temat i szukać przyczyny gdzie indziej.
    • pies_z_laki_2 Re: Prośba o interpretację wyników 12.09.14, 23:24
      > Magnez biore cały czas. Mniej więcej 400 mg dziennie. Za mało? (tak, mówię o sa
      > mych jonach magnezu smile) Biore chelat i cytrynian połączony z chelatem.

Jak ci się skończy, to nie kupuj więcej chelatu, szkoda pieniędzy na coś, co wchłania się w kilku procentach...
      • mi-lla Re: Prośba o interpretację wyników 13.09.14, 11:07
        a skąd masz takie informacje? i mówisz o wszystkich chelatach czy tylko magnezie? Bo brałam też chelat żelaza i jak widać po badaniach, tardyferon w ogóle się nie wchłaniał a ten chelat pięknie.
        • pies_z_laki_2 Re: Prośba o interpretację wyników 15.09.14, 03:46
          Poczytaj o magnezie te materiały merytoryczne, które wklejamy tu właśnie po to, żeby nie pisać wciąż od nowa wciąż tych samych tekstów smile

"Preparaty magnezu w profilaktyce i terapii – jak dokonać racjonalnego wyboru
          Data: 2013-03-20
          Autor: Jarosław Woroń
          Zródlo: ""TERAPIA"" NR 282 (282), GRUDZIEŃ 2012, Strona 20-23"

" W literaturze dostępne są dane wskazujące, że organiczne sole magnezu takie jak mleczan, cytrynian czy asparaginian są optymalnymi formami magnezu do podawania doustnego (4). Badania kliniczne nad wchłanianiem i absorpcją organicznych soli magnezu potwierdzają zarówno ich wchłanianie, jak i wbudowywanie do tkanek.
          Istnieją badania porównujące wchłanianie jonów magnezowych z preparatów zawierających tlenek oraz węglan magnezu w porównaniu z mleczanem i cytrynianem. Wskazują one na bardziej optymalny profil wchłaniania mleczanu i cytrynianu, co można przełożyć na zalecenie ich stosowania tak w profilaktyce, jak i terapii niedoborów magnezu (5).
          Kolejnym używanym w praktyce argumentem, który znajduje odzwierciedlenie w reklamach preparatów magnezowych, jest twierdzenie, że określona forma magnezu wchłania się najlepiej z dostępnych na rynku. Dotyczy to m.in. chelatów magnezu, które są promowane jako najlepiej wchłanialne. W licznych pracach dotyczących farmakokinetyki preparatów magnezowych trudno jest znaleźć uzasadnienie tego twierdzenia, a wynika to m.in. z faktu, że brak jest badań bezpośrednio porównujących chelaty magnezu z innymi dostępnymi na rynku preparatami zawierającymi inne sole (6). (...)
          Wiadomo, że w trakcie stosowania licznych leków możemy mieć do czynienia z upośledzonym wchłanianiem lub wykorzystaniem magnezu, co powinno być uwzględnione w trakcie podejmowania decyzji o jego suplementacji. Dotyczy to szczególnie osób przyjmujących inhibitory konwertazy angiotensyny, leki zobojętniające, chinolony, tetracykliny, kolchicynę, a także doustne hormonalne środki antykoncepcyjne, orlistat czy środki przeczyszczające. Utrudnione wchłanianie magnezu może mieć też miejsce w przypadku spożywania przez pacjenta włókien dietetycznych.
          Nie bez znaczenia dla warunków wchłaniania magnezu z przewodu pokarmowego może być przyjmowanie leków podnoszących wartość pH w przewodzie pokarmowym, takich jak blokery receptora H2 oraz inhibitory pompy protonowej. Z danych literaturowych wynika, że w przypadku stosowania tych leków najmniejsze upośledzenie wchłaniania obserwujemy w wypadku stosowania mleczanu i cytrynianu magnezu (9).
          By optymalizować wchłanianie magnezu z przewodu pokarmowego zaleca się jego przyjmowanie w trakcie posiłków. Preferuje się również rozdzielenie dawek stosowanego magnezu w ciągu całego dnia. W przypadku, gdy pacjent przyjmuje równocześnie allopurinol, atenolol, bifosfoniany, fluorochinolony, sole żelaza czy tetracykliny zaleca się zachowanie 2–3-godzinnej przerwy pomiędzy zastosowaniem tych leków a podaniem soli magnezu.
          Dla optymalizacji wchłania soli magnezu, a także ograniczenia ich wydalania nierzadko łączy się sole magnezu z witaminą B6."

"Piśmiennictwo:
          Grober U.: Micronutriens. Stuttgart, MedPharm Scientific Publisher, 2009.
          Grober U.: Medikationsorientierte Suplementierung. Stuttgart, Wissenschaftliche Verlagsgessellschaft GmbH, 2007.
          Mauskop A., Altura B.M.: Magnesium for Migraine. CNS Drugs 1998, 9 (3): 185–190.
          Walker A.F.: Mg citrate found more bioavailable then other Mg preparations in a randomised, double blind study. Magnes Res 2003, 16 (3): 183–191.
          Ranade V.V., Somberg J.C.: Bioavailability and Pharmacokinetics of Magnesium after administration of magnesium salts to Humans. Am J Ther 2001, 8: 345–357.
          Lopez W.H.: New data on the bioavailability of bread magnesium. Magnes Res 2004, 17 (4): 335–340.
          Lindberg J.S., Zobitz M.M., Poindexter J.R. i wsp.: Magnesium bioavailability from magnesium citrate and magnesium oxide. J Am Coll Nutr 1990, 9: 48–55.
          Firoz M., Graber M.: Bioavailability of US commercial magnesium preparations. Magnes Res 2001, 14 (4): 257–262.
          Kostka-Trąbka E., Woroń J.: Interakcje leków w praktyce klinicznej. Warszawa, WL PZWL, 2011.
          Elin J.R.: Assessment of magnesium status for diagnosis and therapy. Magnes Res 2010, 23 (3): 1–5."

źródło - www.esculap.pl/forum_farmaceutow/publikacja/preparaty_magnezu_w_profilaktyce_i_terapii_%E2%80%93_jak_dokonac_racjonalnego_wyboru/id,edab30e3482f335087a90a820a7c46f0/
          ===

I inne:
          - forum.gazeta.pl/forum/w,94641,150296982,150308483,Re_D3_magnez_B12_przy_Hashi_niedoczynnosci_dep.html
          - www.termedia.pl/Artykul-pogladowy-Wplyw-magnezu-na-zdrowie-czlowieka,41,20208,1,0.html
          - www.czytelniamedyczna.pl/720,znaczenie-magnezu-w-praktyce-lekarskiej-czesc-ii-diagnostyka-i-terapia.html
          - zapytaj-farmaceute.blogspot.com/2012/03/magnez.html
          itp itd
    • mi-lla Wyniki morfologii 06.10.14, 22:48
      Odebrałam dziś wyniki morfologii:
      Leukocyty: 7,2 tys/ul [3,8 - 10,00]
      Erytrocyty: 5,34 mln/ul [3,70 - 5,10] H
      Hemoglobina: 16,7 g/dl [12,0 - 16,0] H
      Hematokryt: 46 % [37 - 47]
      MCV: 86 fl [80 - 99]
      MCH: 31 pg [27 - 35]
      MCHC: 36,2 g/dl [32,0 - 37,0]
      Płytki krwi: 226 tys/ul [140 - 440]
      RDW-CV: 13,1 % [11,6 - 14,8]
      PDW: 14,0 fl [9,0 - 17,0]
      MPV: 11,0 fl [9,0 - 13,0]
      P-LCR: 33,4 % [13,0 - 43,0]
      Neutrofile: 3,25 tys/ul [2,50 - 7,00]
      Limfocyty: 2,20 tys/ul [1,00 - 3,50]
      Monocyty: 0,71 tys/ul [0,20 - 1,00]
      Eozynofile: 0,90 tys/ul [0,10 - 0,50] H
      Bazofile: 0,1 tys/ul [0,0 - 0,1]
      Neutrofile: 45,5 % [40,0 - 70,0]
      Limfocyty: 30,8 % [20,0 - 45,0]
      Monocyty: 9,9 % [4,0 - 12,0]
      Eozynofile: 12,6 % [1,0 - 5,0] H
      Bazofile: 1,1 % [0,0 - 2,0]

Jestem cały czas (jednak) na Novo 75 1/4 tabletki + 69 mcg Euthyroxu.
      Branie 2 razy dziennie było dla mnie zbyt kłopotliwe organizacyjnie, więc pozostałam na raz dziennie rano po 1/4 tabletki novo.
      Biore żelazo.

Lekarka nie przejęła się tymi wynikami. Mówi, ze eozynofile podwyższone są spowodowane moją alergią. Uważa, że nie powinnam brać żelaza (ale ona nigdy by mi nie poleciła zbadać ferrytyny i sama przez lata zbywała moje dolegliwosci "przesileniem").
      Czy powinnam się tymi wynikami przejmować?

Czuje sie ogolnie w miare dobrze, w niektorych porach dnia odczuwam tylko sennosc. Czasem mnie zaboli w klatce piersiowej i czasem mam szybsze bicie serca "bez powodu", ale ogolnie czuje sie w miare ok.
      Niestety nadal włosy wypadają mi garściami, więc podejrzewam, że ta dawka hormonu(ów?) jest za niska… Pytanie: jak szybko po dobraniu odpowiedniej dawki włosy przestaną wypadać? Bo prawde mówiąc jestem juz naprawde załamana stanem mojej czupryny sad dopiero co na początku roku odrosło mi troche to co wypadało wczesniej a teraz od 4 miesiecy znowu to samo crying

W sobotę idę zbadać hormony tarczycy bo mijają 4 tyg jak biore novo. Zobaczymy jak te wyjdą.
      Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
      • mi-lla Re: Wyniki morfologii 06.10.14, 22:59
        aha, dodam jeszcze, gdyż ostatnio doczytałam, że badania hormonów (FT3 i FT4) powinno się robić bez brania tabletki (Euthyroxu), a ja zawsze robiłam z? Mówiono mi chyba, ze to bez znaczenia, aczkolwiek może to chodziło o TSH. Także te wszystkie moje badania były robione po tabletce. I teraz pytanie - jaki to ma wpływ na wnioski? Są to badania nieważne? Jak bardzo ta tabletka wpływa na ten poziom hormonów?
        • pies_z_laki_2 Re: Wyniki morfologii 07.10.14, 17:12
          Skoro łyknęłaś przed badaniem T4 i T3, to wyniki badania fT4 i fT3 będą sztucznie podniesione, a wnioski z tych wyników błędne. Jakbym miała po tabletce fT4 w okolicy 60%, to oznaczałby, że bez tabletki mam poziom o wiele niższy. O ile? Nie wiem jak to stwierdzić, skoro każdy ma inny organizm, inne tempo metabolizmu, inną dawkę, inny tryb życia... hm, można tylko szacować, ale rozrzut może być spory...

Co możesz zrobić? Dopisz do każdego wyniku "po tabletce", że badanie było po dawce xxx (wpisz konkretną dawkę), a następne badania rób rano i na czczo (czyli także bez tyroksyny).

Tabletka raczej nie ma wpływu na poziom tsh, jeśli już, to raczej pora dnia (wahania dobowe).
          • mi-lla Re: Wyniki morfologii 07.10.14, 21:04
            Ok, to rozumiem, że pewnie moja dawka euthyroxu jest i tak za niska? A co z novo? Możliwe, że biorę je niepotrzebnie czy jednak słusznie?
    • mi-lla Wyniki badań z dn. 11.10.2014 11.10.14, 14:52
      FT4 37.60% [wynik 15.2, norma (10.5 - 23)] pmol/l

FT3 17.24% [wynik 4.1, norma (3.6 - 6.5)] pmol/l

TSH: 0,21 uIU/ml [0,30 - 4,00]

Jestem cały czas na Novo 75 1/4 tabletki i 69 ug Euthyroxu (razem ok 87). Badanie było robione tym razem, tak jak trzeba czyli bez tabletek.
      I co teraz? Rozumiem, że zwiększyć Novo do 1/2 tabletki, a co z Euthyroxem? Też zwiększyć? A jeśli tak, to do ilu?
      • pies_z_laki_2 Re: Wyniki badań z dn. 11.10.2014 12.10.14, 06:09
        Najlepiej robić zmiany w obrębie jednego tylko parametru, czyli u ciebie podnieś tylko T3, a T4 zostaw na tym samym poziomie. Jak się będziesz czuła dobrze, to niech tak zostanie, jeśli źle, to zmniejszysz T3 do poziomu wyjściowego. Potem pomanipulujesz przy T4, bo 38% to nie jest bardzo wysoko...
    • mi-lla update, nowe wyniki badań 21.12.14, 19:01
      Po ostatnich wynikach zaczęłam brać pół tabletki novo i 100mg ft4 (wiem ze nie mialam zwiększać obu na raz ale nie miałam cierpliwości… wink )

i po 4-5 tyg (17.11.2014) wyniki były następujące:
      FT4 69.60% [ wynik 19.2, norma (10.5 - 23)]

FT3 36.67% [ wynik 4.6, norma (3.5 - 6.5)]

TSH: 0,04 [0,30-4,00]

zwiekszylam wiec novo 75 do 3/4 tabletki i zostalam przy 100mg ft4

po 5 tyg wyniki badań dzisiaj są następujące:

FT4 61.60% [ wynik 18.2, norma (10.5 - 23)]

FT3 43.33% [ wynik 4.8, norma (3.5 - 6.5)]

Nie rozumiem dlaczego ft3 tak słabo wzrosło… a moze nie słabo?
      czy mozliwe ze pije za duzo mleka i sie nie wchlania dobrze?
      dodam ze ze wzgledu na prace hormony biore o 4 rano, a badanie robilam o 7, bez ich wzięcia (chociaz dzien wczesniej wzielam o 6, bo to byla sobota).

ogolnie od jutra planuje brać całą tabletke novo, a ft4 podnieść do 112,5mg.
      wiem, ze znowu dwa na raz, ale nie nabralam wcale cierpliwosci big_grin
      a przy podniesieniu novo, znow spadnie mi ft4, a i tak jest niskie (niższe) teraz…

Jakieś rady? Nagana? big_grin
      • djpa Re: update, nowe wyniki badań 21.12.14, 21:35
        Może zima, choć ciepła, być przyczyną, że podnosisz dawkę. Albo spadające TSH.
        Najważniejsze - jak się czujesz?
        Nagana tylko wtedy, gdy zwiększasz pomimo wyników powyżej normy. smile
        • mi-lla Re: update, nowe wyniki badań 22.12.14, 19:48
          Czuję się ogólnie dobrze smile Tzn. mam wystarczajaco energii by pracować, choć depresja nadal jest, okresu nie mam. Ale już na samym początku pisałam, że to może być po prostu depresja endogenna, która z tarczycą nie bedzie miala wiele wspolnego. Zobaczymy, na razie do psychotropow nie wracam, jeszcze sie nie poddaje. Najwieksza poprawe widze we… włosach smile Przestały wypadać i ogólnie ich wygląd sie poprawił, nie są takie suche i sianowate. Możliwe ze to też dzięki wcierce którą od niedawna stosuje, ale podejrzewam, ze sama by tego nie zdziałała. Zwiększanie dawki novo już nie robi na mnie takiego wrażenia, jak zaczynałam. Trochę serce bardziej wali i jestem bardziej nerwowa, ale to pierwsze dni, potem już ok. Już się tego nie boje smile Jestem tylko ciekawa ile będę musiala brać tego novo zeby ft3 było na "idealnym" poziomie. Czy 60% wystarczy czy ubijać do 70%? Na razie słabo idzie, ale z każdym badaniem ciesze sie z wyższego procentu smile 5 tygodni szybko mija, choc jakby na to spojrzeć całosciowo to dobieranie odpowiedniej dawki trwa wieki smile)))
          Podsumowując jednak 2 ostatnie lata to jest ogromna poprawa. Jeszcze 2 lata temu nie bylabym w stanie robic tyle rzeczy ile robie teraz. Ba, nie bylabym w stanie pracować. W końcu wykańczało mnie głupie wyjscie do sklepu, a co dopiero praca gdzies przez 8 h big_grin Także, dziękuje mojej koleżance za to ze cisnęła mnie, żebym się zajęła tą tarczycą pomimo ze mnie lekarze odsyłali z kwitkiem i dziekuje Wam za wsparcie smile
          Jak zwykle, za 5 tyg zrobie badanie i przyjde sie pochwalic wynikami wink
          • djpa Re: update, nowe wyniki badań 23.12.14, 10:54
            Milla, koniecznie spróbuj dawkę Novo podzielić na co najmniej 2 porcje. Cała tabletka na raz jest niepolecana, bo fT3 to silny hormon. Możesz być rano nerwowa, może serce walić, organizm będzie pracować na 150% normy, a wieczorem gdy fT3 już znacznie opadnie, będziesz jak dętka. Z tego powodu spróbuj brać po pół Novo dwa razy dziennie.
            • mi-lla Re: update, nowe wyniki badań 24.12.14, 20:29
              wiesz co, próbowałam tak jadać na samym początku i ze względu na rózne pory posiłków, czy raczej częste jedzenie to słabo mi to wychodziło? także wolę łykać novo rano w całości. na razie nie obserwuje takich różnic w samopoczuciu. potrafie byc zmeczona przed poludniem a wieczorem nerwowa lub odwrotnie. także na razie chyba zostawie to tak jak jest.
              • djpa Re: update, nowe wyniki badań 24.12.14, 21:41
                T3 z tabletki wchłania się zawsze tak samo dobrze, czy z jedzeniem czy bez, a T4 z tabletki wchłania się z jedzeniem niewiele gorzej. Warto spróbować, jeśli nie teraz, to potem.
                • mi-lla Re: update, nowe wyniki badań 25.12.14, 11:44
                  dzięki za info, w takim razie moze sprobuje smile
    • trusia29 Re: Prośba o interpretację wyników 22.12.14, 20:34
      Mi-lla, bardzo Ci współczuję. Wiem jak emocje mogę psuć wszystko... Ale czy to na pewno wina Novo? Nie masz jakichś stresów, problemów (praca, mąż, narzeczony, dzieci?). Widzisz, ja biorę 2 x 75 Novo, bez euthyroxu, czuję się świetnie a miałam podobnie do Ciebie kiedyś. Tez brałam antydeopresanty, ale raczej dorywczo (no. miesiąc, dwa i przerwa). Po odstawieniu zawsze czułam się bardzo źle. Aż uspokoiło mi się w życiu i emocje się też uspokoiły. Do tego wzięłam się za zbicie prolaktyny, która byla za wysoka i też na mnie źle wpływała.
      A badałaś w ogóle poziom prolaktyny?
      Ja wprowadzałam Novo szybko i bezstresowo, ale wiem, ze większość osób wprowadza powoli i sprawdza samopoczucie.
      Tyle tylko, ze chyba nie możesz po kilku dniach stwierdzić, ze źle się czujesz od Novo smile Wydaje mi się, ze jednak potrzeba trochę czasu. Wiem, ze teoretycznie T3 podane doustnie utrzymuje się ok. 8 godzin, ale na podstawie swoich wyników (miałam ok 1% FT3 na początku leczenia, potem od 55 do 98%) wydaje mi się, ze jednak nie do końca tak jest. Bo skąd po kilku tygodniach trwale podniesione FT3? Przypuszczam, ze rzeczywiście po wzięciu tabletki T3 skacze a potem spada, ale jednak nie całkiem do 0 (tzn, stanu sprzed tabletki). Musi się utrzymywać dłużnej i jakoś kumulować, skoro po Novo wyniki T3 są znacznie wyższe niż bez niego (a robi się badanie bez tabletki).
      Tak więc cokolwiek o swoim samopoczuciu i wpływie na niego Novothyralu możesz powiedzieć za jakiś czas. Bierz po 1/2 tabletki i daj sobie czas. Uważam, że bez sensu jest zapisywać codziennie jak sie czujesz i o której, bo na to samopoczucie nie tylko Novothyral ma wpływ, ale szereg innych okoliczności. Po prostu bierz lek i obserwuj, ale bez przesady, bo już samo takie kontrolowanie co chwile i przypisanie każdemu drgnieniu powieki jakiegoś znaczenia źle wpływa na psychikę smile
      Trzymam kciuki za Ciebie!
      • mi-lla Re: Prośba o interpretację wyników 24.12.14, 21:01
        Ja brałam antydepresanty przez jakieś 6 lat… Przed nimi miałam depresję, miałam olbrzymi apetyt na słodkie, mogłam jeść słodycze bez końca i w ogóle mnie nie mdliło. Do tego byłam bardzo drażliwa i nie miałam okresu. Leczyłam sie u ginekologa jakieś pół roku i póki brałam hormony okres był, jak tylko odstawiałam znikał. A jak tylko zaczęłam brać antydepresanty to literalnie po 30 dniach okres sam wrócił, a potem tak długo jak brałam antydepresanty z okresem nie było żadnego problemu. Rok temu odstawiłam i powoli okres zaczął być coraz bardziej skąpy, potem cykl się wydłużał i od pół roku nie mam go wcale… Ogólnie nie mam dużego obniżenia nastroju, ale jestem bardzo nerwowa, bzdury potrafią wyprowadzić mnie z równowagi… Gdyby nie dieta o niskim indeksie glikemicznym to chyba wyglądałabym jak szafa (tyle bym slodyczy wsuwala). Dodam ze na antydepresantach potrafiłam zjesc jednego batonika i mialam dość. Teraz jestem w stanie zjesc 3 tabliczki czekolady i bedzie mi mało… Chodzi mi o to, ze wydaje mi sie ze to zbyt dużo faktów ktore swiadcza na rzecz tezy jednak o depresji endogennej. Mam chyba na stałe za niski poziom serotoniny i tyle indifferent na razie probuje jeszcze metod naturalnych, chce przejsc na diete wysokowęglowodanową, daje tez szanse hormonom. Ale jeśli to nic nie pomoze, to nie pozostanie mi nic jak powrot do psychotropow sad
        Poziom prolaktyny badalam 2 razy jakos. i zawsze była w normie. Chyba ze tutaj tez te normy są dyskusyjne big_grin
        Też mi sie wydaje ze to T3 nie moze dzialac tylko 8h. w koncu badanie robimy praktycznie 24h po i bez tabletki, a wyniki jedank ida do gory smile
        co do samopoczucia na novo. chodzi mi teraz o ten efekt po włączeniu novo i przy kazdym zwiekszeniu dawki. efekt dlugofalowy jest inny, lepszy, ale tez trudniej go ocenic. na samym poczatku bylo strasznie. serce walilo mi jak oszalale, az sie bałam. do tego miałam duży zjazd emocjonalny i nawet takie dusznosci. to przeszlo powoli po kilku dniach. teraz jak zwiekszam dawke to obserwuje wlasnie kolatania serca, wieksze podenerwowanie. ale jest to znacznie slabsze. ale mozesz sobie wyobrazic jak przez te pierwsze dni latwo mnie rozstroic nerwowo biorac pod uwage ze przez ten niski poziom serotoniny tez jestem podminowana.
        zauwazylam tez ze przy wiekszych emocjach, stresie, serce latwiej wchodzi mi na wyzsze obroty. dzis szczegolnie. az mnie bolalo w klatce piersiowej. taki intensywny dzien. chyba z 200% DZ magnezu wzielam indifferent dodam ze te bóle w klatce piersiowej i kołatania serca to wieczorem raczej wystapily wlasnie. jakby po calym intensywnym przedpoludniu.
        ale to dopiero 3 dzien nowej dawki, wiec pewnie organizm nadal sie przyzwyczaja.

a Ty bierzesz 2 razy dziennie novo czy wszystko na raz?
    • mi-lla Wit D i wapń, magnez 28.12.14, 13:34
      Przez ost rok wit D suplementowalam po macoszemu, a że sie w ogole nie opalam, to spadła bardzo sad (z 55), dobrze, że ją zbadałam…

D 25 OH - 27,5 ng/ml [<10 - niedobór, 10-30 - niewystarczający, 30-100 - wystarczający]

wiem, że badanie magnezu we krwi nie ma za dużego sensu, ale chciałam sprawdzić, czy np nie przesadzam z suplementacją (wapnia nie suplementuje prawie wcale - czasem wypije 2 tabletki wapna musującego)

wapń całkowity 9,25 mg/dl [8,6 - 10,2]
      wapń całkowity 2,29 mmol/l [2,15 - 2,55] (nie wiem ktory jest zjonizowany)
      magnez w surowicy 0,78 mmol/l [0,74 - 1,00]
      • mi-lla Re: Wit D i wapń, magnez 28.12.14, 14:05
        aha, do witaminy D biore jeszcze wit K2, Bor i Mangan. Czy coś jeszcze powinnam do tego zestawu dorzucić?
        • mi-lla serce bum bum bum 02.01.15, 19:07
          po otrzymaniu wyników wit D, chcialam wrocic do regularnej suplementacji (5000IU dziennie), ale pomyślalam sobie ze z tydzień pobiore sobie 10 000IU i to było baaaardzo niemądre z mojej strony… Tymbardziej ze ledwo co podniosłam dawke hormonów (tydzień temu). Tzn. podejrzewam, że to przez dużą ilość wit D która w najlepsze zjadała magnez serce zaczęło mi tak strasznie walić, były momenty, że kłulo mnie w klatce piersiowej. Ale najgorsze było to, ze nie mogłam zasnąć. novo nadal biore w całości rano ok. 4, nie dziele, jeszcze. pod wieczór brałam wit D i potem dramat z zasnięciem. Drugiego dnia juz skończyło się na tabletkach uspokajających, bo MUSIAŁAM zasnąć, zeby byc przytomna w pracy indifferent także od tamtego momentu, czyli od wtorku na razie wit D nie biore, tylko uzupełniam magnez i od razu jest efekt. Aczkolwiek nadal czuje ze to serce jest dosc niespokojne… Dodam jeszcze ze w ten straszny pn wzielam przez cały dzień chyba z 2g jonów magnezu i nic to nie pomogło indifferent m.in. piłam cytrynian taki czysty w proszku. Niestety nie moge za dużo brać tego cytrynianu bo natychmiast mam biegunke (w ogóle wrażliwe jelita uncertain). Także wymyśliłam, że przerzucę się w większości na suplementację magnezu przez skórę chlorkiem magnezu. Wiem, że w przypadku doustnej suplementacji na raz nie mozna przyswoić dużej ilość Mg, a czuje ze tego potrzebuje indifferent a te wit D musze brać, żeby uzupełnić niedobór indifferent Już zamówiłam ten chlorek magnezu, dam znać czy jest poprawa. Ogólnie chciałam zapytać czy dobrze podejrzewam, że to od tego?
          Dawka hormonów wydaje się dobrze dobrana, na ten moment przynajmniej… Ale przyznam ze brakuje mi takiego zupełnie spokojnego serca, a przyznam ze odkad biore novo w ogole to słabo z tym indifferent moze wieksze ilosci magnezu mi pomogą...
          • djpa Re: serce bum bum bum 03.01.15, 12:50
            Moje zdanie jest takie : Po całej dawce Novo fT3 leci Ci wysoko do góry, ponad normę. Jeśli nie wierzysz, zbadaj sobie fT3 około 8 rano, czyli parę godzin po Novo o 4 rano. Serce nie lubi takich wyskoków... Potem fT3 opada w ciągu dnia do normy. Fundujesz sobie spore wahania fT3 w ciągu doby.
            Kiedyś sobie zbadałam fT3 przed Novo i 2 godziny po ćwierć Novo, czyli po 5 mikro T3. Różnica w fT3 wynosiła ponad 1/3 normy, a dokładnie 35% normy.
            Od tamtej pory nigdy nie biorę więcej niż ćwierć Novo. Zdecydowanie wolę brać 2-3 razy dziennie po ćwierć Novo 75 niż wszystko naraz.
            • mi-lla Re: serce bum bum bum 03.01.15, 18:37
              eeeh tak bardzo nie mam ochoty robić sobie dod problemu biorac hormony 2 x dziennie uncertain Ale pewnie masz racje? Ale mowisz ze nawet po tylu godzinach od wziecia novo (czyli wieczorem) jak T3 w organizmie spadnie to serce tez tak wali? Bo rano i w poludnie czuje sie dosc dobrze. gorzej jest wlasnie wieczorem? tylko jak bralam te wit D to caly dzien bylo zle ale tez wieczorem najgorzej.
              No ale ok, tylko teraz pytanie, po ilu godzinach powinnam wziąć novo po raz drugi? I ile godzin przed i po posiłku? Bo jak rozumiem T3 bedzie sie wchlaniac dobrze, ale co z T4, ktorego jest przeciez w polowce calkiem sporo? Może faktycznie zrobie badanie przed i po i sprawdze jak to wyglada? Bede mogla zobaczyc na wlasne oczy smile I od razu, ile czasu po posilku musialabym zrobic badanie? Bo na badania chodze w nd, ok 6-7, biore wtedy hormon zaraz po, a potem wracam i sniadanie. nie wytrzymalabym za bardzo na glodno 4 h big_grin no chyba ze to konieczne to wtedy jeden dzien sie przemecze big_grin
              dziekuje bardzo za pomoc i cierpliwosc do mnie smile
              • djpa Re: serce bum bum bum 03.01.15, 19:51
                Jeśli chcesz zbadać hormony PO Novo, to nie musisz być na czczo smile Także nie jest tak źle smile Najlepiej 2-3 godziny po Novo.

Parę lat pilnowałam aby brać Novo w dzień na pusty żołądek, ale potem mi się odechciało. To rzeczywiście kłopotliwe. T4 wchłania się z jedzeniem gorzej o jakieś 20%-30%, ale wchłania się.
                Zrobisz badanie, to się wyjaśni co i jak smile
    • mi-lla eksperyment 11.01.15, 13:32
      w ostatni wtorek spróbowałam wziąć novo dzieląc na dwie pory (po połowie tabletki rano i w południe). Ale czułam sie fatalnie, miałam tak zły humor, jak dawno nie mialam. WSZYSTKO mnie wkurzało. Postanowiłam, wiec wrócić do całej tabletki rano i w nd (czyli dzis) zrobic badanie przed tabletką i 4h po. i wyniki szczerze mówiąc az mnie przeraziły….

FT3 o 6.45 - 50% [ wynik 5.0, norma (3.5 - 6.5)]
      FT3 o 11.15 - 133.33% [ wynik 7.5, norma (3.5 - 6.5)]

Nie spodziewałam się AŻ TAKIEGO rozrzutu. Od jutra biorę więc novo dwa razy (jakos przetrzymam to złe samopoczucie, mam nadzieje ze po paru dniach bedzie lepiej…wink, ale jeszcze zastanawia mnie jedna rzecz. Czy to, ze sie zdenerwowalam mocno przed drugim badaniem mogło miec wpływ na wynik?
      • djpa Re: eksperyment 11.01.15, 18:49
        Może godziny były niedopasowane - w przypadku dwóch dawek Novo. Przechodząc na dawkowanie Novo 2 razy na dobę zapisuj sobie kiedy jak się czujesz. Słuchaj organizmu, a uda się z nim dojść do porozumienia smile

Najwięcej fT3 jest 2 godziny po Novo, więc te 133% to i tak nie jest najwięcej ile miałaś tego fT3.
        Zdenerwowanie ma wpływ na hormony nadnerczy. Na fT3 tylko pośrednio, czyli zapewne niewiele.
        • mi-lla Re: eksperyment 14.01.15, 17:30
          czy skoro te 133% to i tak nie jest maks jaki mogłam mieć tzn ze te pół tabletki to też moze być za dużo i powinnam brać mniej? Jak wtedy interpretować w ogóle te 50% bez tabletki?

Od paru dni biorę po połówce novo - ok 4 rano a potem o 12 i chyba najgorzej czuję się kilka godzin pozniej, mniej więcej po 4-5h właśnie. Tzn czuje takie zdenerwowanie i kłuje mnie w klatce piersiowej. Czy jak teraz biore połówkę później, to wynik ft3 "bez tabletki" będzie troche wyższy, czy to nie będzie miało znaczenia? Przyznam szczerze, że mam już mętlik w głowie i nie wiem jak to ogarnąć. Brakuje mi spokojnego serca i w ogole spokoju sad
          • djpa Re: eksperyment 15.01.15, 09:41
            Bierzesz magnez?
            Jeśli bierzesz T3 później i na dwie raty, to teoretycznie wynik powinien być wyższy, bo poziom T3 będzie bardziej uśredniony w ciągu doby. Tyle teoria smile
            • mi-lla Re: eksperyment 15.01.15, 17:06
              biorę. ok 400mg do południa (nie na raz) i do tego codziennie moczę nogi w chlorku magnezu wieczorem (lepiej zasypiam po tym).

Na razie nadal odczuwam takie objawy nadczynności jak szybsze bicie serca, czasem kłucie w klatce piersiowej, zdenerwowanie. Podejrzewam, że gdybym siedziała tylko w domu i "nic nie robiła" jak jeszcze pare miesiecy temu, byloby znośniej, ale odkąd zaczęłam pracę i dojeżdżam do niej do innego miasta to mozna powiedziec ze prowadze bardzo intensywny tryb zycia. Ciągle się spieszę, pracę też mam dość intensywną. No ale zobacze jak sie bede czuła za tydzień. W następną nd zrobię badanie obydwu hormonów i ferrytyny. Wtedy się pomyśli co dalej.
              Dzięki za pomoc smile
    • mi-lla nowe wyniki badań z 25.01.2015 25.01.15, 13:08
      przed wzięciem hormonów:
      FT4 56.00% [ wynik 17.5, norma (10.5 - 23)]
      FT3 63.33% [ wynik 5.4, norma (3.5 - 6.5)]
      aTPO >1300 U/ml [0-60] a juz było lepiej

po wzięciu tabletek 2h ():
      FT3 130% [ wynik 7.4, norma (3.5 - 6.5)] czułam, że jest nadczynność uncertain

robiłam jeszcze aTG i ferrytynę, ale wyniki jutro chyba dopiero

teraz biorę 1/2 novo 75 i 1/2 Euthyroxu 75mcg ok 4 rano a potem drugą połówkę novo o 12.
      planuje zrobić tak, że będę brała 1/4 novo co 8h, czyli o 4, o 12 i o 20. No i jeśli chodzi o Euthyrox to mam dylemat. Teraz biorę razem 112,5 mcg T4, i albo bym zwiększyła do 125,5 albo od razu do 131,25. Co w ogóle o tym sądzicie? Branie 3 razy dziennie novo jest ok? Bo chyba jak będę brała tylko 2 razy dziennie to będzie za mało.
      Tylko tę część novo o 12 biorę jeszcze 2h po jedzeniu i pół przed następnym jedzeniem, a o 20 to już będzie zupełna samowolka. Co więcej czasem chodzę spać nawet o 19 i wtedy też musiałabym od razu brać te ćwiartkę, może być?
      • djpa Re: nowe wyniki badań z 25.01.2015 25.01.15, 15:35
        Wszystko może być, wszystko wolno smile Obyś się tylko dobrze czuła, a wyniki były w miarę w normie - w miarę, bo wiesz jak to jest z fT3 po Novo wink
        T3 to nie antybiotyk, tak z zegarkiem co 8 godzin przypuszczam, że nie trzeba smile
        T4 warto zwiększyć, myślę. Myślę, że lepiej zwiększyć o mniej niż o więcej, bo masz bardzo niskie TSH i każda zmiana dawki da dużą różnicę w hormonach.
        • mi-lla Re: nowe wyniki badań z 25.01.2015 26.01.15, 18:00
          dzięki wielkie za pomoc smile ponownie smile

Mam jeszcze pytanie, odebrałam dziś wyniki ferrytyny i jest dość słabo - 63 ng/ml [10-291]. Wracam więc do brania żelaza. Tylko jak biore teraz novo co 8h, to kiedy najlepiej brać to żelazo, 4h po pierwszej dawce hormonow i 4h przed drugą ćwiartką novo (czyli około godziny 8) czy 4h po drugiej cwiartce novo (ok.16, ale wtedy czasem wyjdzie ze od żelaza wezme trzecią ćwiartke novo po 3h)?

BTW masakra z tym braniem 3 razy dziennie indifferent
          • djpa Re: nowe wyniki badań z 25.01.2015 26.01.15, 19:12
            Wybrałabym drugi termin brania żelaza, bo będzie dalej od Euthyroxu. Myślę, że możesz brać żelazo co drugi dzień, bo wynik zły nie jest, choć warto by był lepszy.
      • jogi06 Re: nowe wyniki badań z 25.01.2015 26.01.15, 20:04
        Witam ?? odebrałam dzisiaj swoje wyniki i początkowo ucieszylam się że wszystko jest ok,
        poczytałam trochę te forum i już nie jestem taka pewna ??

Wynik testu z forum 25pkt
        A tu wyniki badan:
        TSH 1,800 (0,270-4,200)
        FT3 3,60 (2,00-4,40) 66,67%
        FT4 1,01 (0,93-1,70) 10,39%
        OB20 (2-15)
        Będę wdzięczna za opinie i radę czy walczyć z lekarzem o skierowanie na usg i dodatkowe badania
        • katefr4 Re: nowe wyniki badań z 25.01.2015 26.01.15, 22:11
          Jogi06 załóż swój wątek i tam wpisz swoje wyniki i objawy, to jest wątek innej osoby.
    • mi-lla Nowe wyniki z 15.03.2015r. 15.03.15, 16:20
      Ze względu na to, że byłam chora 2 tyg temu, dzisiaj (po 7 tyg) bylam na badaniu.
      Krótko:
      FT4 96% [ wynik 22.5, norma (10.5 - 23)]
      FT3 60% [ wynik 5.3, norma (3.5 - 6.5)]

Aktualnie jestem na 3 ćwiartkach novo (każda co mniej wiecej 8h) i do tego 69 mcg T4 (razem wtedy jest 125,25). Badanie zostalo wykonane niecale 9h po ost cwiartce novo.
      Dziwne to troche ze T4 tak skoczylo. na 112 bylo 56%. Ktos moze wyltumaczyc czemu tak sie stalo? z kolei Ft3 mniejsze (wcześniej 63%, ale bralam niby cala tabletke tylko w po polowie). Wyglada na to chyba ze konwersja u mnie jest jeszcze gorsza. Biore nowy selen ale mial on w sumie byc lepszy wlasnie… Biore tez wit D, żelazo, magnez… Nie wiem jak to interpretowac uncertain Czy te male dawki T4 w novo mogly tez wplynac na taki wynik (ost cwiartka jak mowilam wzieta 9h przed badaniem)?

Ogólnie jestem po dość długiej chorobie (grypa, potem zapalenie zatok) co trwalo w sumie chyba miesiac (nie zdecydowalam sie na antybiotyk), w zasadzie jeszcze troche to we mnie siedzi (oskrzela).

Planuje zostac przy tych 3 cwiartkach novo co 8 h (biorac pod uwage jaka mialam nadczynnosc jak bralam polowke) i brać albo z powrotem 112,75 mcg T4 (razem) albo 118,75. Jak lepiej?
    • mi-lla wyniki z 12.04.2015r. 12.04.15, 09:49
      Ja już nic nie rozumiem…
      nowe wyniki:

FT4 67.20% [ wynik 18.9, norma (10.5 - 23)]
      FT3 40.00% [ wynik 4.7, norma (3.5 - 6.5)]

dodam, że od poprzednich zmniejszyłam tylko troche euthyrox. od tygodnia czuje sie jakbym miała nadczynność. serce wali mi jak głupie, nie mogłam spać. NIE WIEM jak to tłumaczyć. czy ktoś może to jakoś wyjaśnić? i powiedzieć co robić dalej?

nadal biore novo po ćwiartce 3 razy dziennie. tego nie zmienilam, a spadlo o 20%, absurd jakis sad
      psychicznie czuje się nawet bardzo dobrze. okres nadal jednak nie wrocil, i nieprzerwanie od kilku miesiecy mam problemy z paznokciami, krusza się i kruszą. wlosy w sumie spoko, troche wypadaja bardziej niz jeszcze miesiac temu ale to nadal nie sa w ogole duze ilosci.
      co robic?
      • mi-lla Re: wyniki z 12.04.2015r. 26.04.15, 20:37
        podbijam.
        dzis zrobilam badanie ft3 po 2h po tabletce (ta sama dawka) i wyszlo 100%.
        myslalam ze moze powinnam zmienic na thybon 20mcg 1/4 albo na jeszcze jeden taki inny ktory ma w tabletce 25mcg i go podzielic na 4 bo podobno ma najslabsze dzialanie, ale w tym wypadku to chyba nie ma sensu indifferent chyba powinnam brac mniejsza dawke częściej zeby bylo idealnie xD
        • mi-lla Re: wyniki z 12.04.2015r. 01.05.15, 11:27
          nikt nic nie doradzi?
          co mogę zrobić jeszcze żeby wyrównać poziom ft3? skacze mi do 100% na ćwiartce novo a potem bardzo spada. biore teraz 2 razy dziennie, bo biorac 3 razy nie moglam zasnąć (chociaz na początku nie mialam z tym problemu przez kilka tyg). ale pewnie nad ranem dnia nastepnego mam z 20%?
          biore żelazo, witaminy B, D przerwalam na 3 tyg i jutro zrobie badanie. biore cynk, miedź (osobno), selen. Nie wiem co jeszcze moge zrobic zeby poprawic konwersje. okresu nadal nie mam. samopoczucie bardzo dobre nawet, choć czuje w ciagu dnia tę nadczynność, i bywam nerwowa.
          pomóżcie sad co jeszcze moge zrobic, bo brak mi pomysłów...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka