Dodaj do ulubionych

aTPO 4051 czy tak wysoki wynik świadczy o zaawans.

18.02.15, 07:31

+Witam! Jestem po raz pierwszy na tym forum i z chorobą tarczycy nigdy nie miałam do czynienia .Dwa dni temu poinformowano mnie o wynikach mojej 16 l. córki:
tsh= 3,99
FT4=9,8
aTPO=4051
. Grzecznościowo lekarz przepisał Euthyrox N 25, wizytę mamy zaplanowaną na 3 marca.Zrobiliśmy badania ze względu na pogorszenie jej samopoczucia : straszna ospałość, powolność, uczucie "czegoś"w gardle, spowolnienie myślenia, sztywność ciała.Badanie USG mamy zaplanowane na maj, być może po wizycie będziemy mieli bliższy termin.I tu Pytanie do Was doświadczone forumowiczki Czy tak wysoki wynik aTPO 4051 świadczy o zaawansowanym stadium choroby hashimoto. Jak szybko może zacząć działać taki lek?
Obserwuj wątek
    • muktprega1 Re: aTPO 4051 czy tak wysoki wynik świadczy o zaa 18.02.15, 08:36
      Jeśli jesteś w stanie zrobić USG wcześniej to zrób (u mnie np usg jamy brzusznej to koszt 60-80zł, wiec tarczycy może mniej?) ono dużo wyjaśni.
      Tak podwyższone przeciwciała są wskaźnikiem do stwierdzenia Hashimoto, być może wybuchowego początku, być może już toczącego się dłuższy czas procesu, w zależności od objętości tarczycy - mniej więcej będzie to wiadome.
      tsh= 3,99
      > FT4=9,8

pisz zawsze normy przy wynikach ( laboratoria mają różne) ale już widać jak na 16-latkę za wysokie TSH, mimo, że "w normie" (hormon przysadki mózgowej, który ma za zadanie poganiać tarczycę do produkcji jej własnych hormonów Ft4 oraz ft3) wiec zawsze badaj obydwa, dopłać z własnej kieszeni. Ft3 jest odpowiedzialne za nasze samopoczucie.

kilka słów o wprowadzeniu:
      forum.gazeta.pl/forum/w,24776,144914060,147044879,Re_prosze_o_interpretacje_.html
      Kilka ważnych wskazówek:
      - tyroksyna na czczo z wodą, śniadanie najwcześniej po 1/2 h a lepiej po godzinie.
      - najwcześniej po 4-5 tygodniach sprawdzamy stan hormonów we krwi badając Ft4 oraz Ft3 i w zależności od samopoczucia wraz z wynikami, podnosimy dawkę.

Jeśli córce bedzie potrzebna większa dawka, to trzymanie jej kilka miesiecy na dawce wprowadzającej - 25 nie jest dobrym pomysłem
      • amaw1 muktprega1 19.02.15, 00:31
        muktprega1
        Bardzo dziekuję CI za cenne informacje, próbuje kodowaćsmile)
        *Dawkę 25 będzie zażywała przez 2 tygodnie,czy to długi okres?
        *Za 2 miesiace córka będzie pisała egzamin gimnazjalny (bardzo zależy jej na dobrych wynikach), czy powinno nam sie udać doprowadzić organizm do w miarę normalnego funkcjonowania.?
        *Czy przy Hasz. mozna uprawiać systematycznie (5 razy w tygodniu) sport?
        Oczywiście walczy ze swoim zmęczeniem, ale jest to dla Niej priorytet.
        Z góry barrrdzo dziękuję

amaw1
        • djpa Re: muktprega1 19.02.15, 08:51
          Hej,
          Córka niemal na pewno będzie się czuła lepiej za 2 miesiące niż teraz, ale niekoniecznie zupełnie dobrze. Po 2 tygodniach na dawce 25 pewnie dostanie większą - jakie są normy na fT4 na wyniku córki?

Można przy Hashimoto uprawiać sport smile Trzeba tylko pilnować hormonów, samopoczucia. Córka też powinna wiedzieć na co zwracać uwagę. Warto założyć zeszyt i zapisywać jak się córka czuje, zapisywać wyniki, objawy. Mój syn ma Hashi, bierze Euthyrox niemal od urodzenia, sportu jako takiego nie uprawia, ale dwa razy poszedł na zawody w bieganiu i dwa razy wygrał smile
          • amaw1 Re: muktprega1 19.02.15, 19:37
            Bardzo dziękuję Ci za cenne rady.Oswajamy się z Hashimoto i wertuje internet.Ile lat ma Twój syn (kojarzyłam tę chorobę z płcią źeńską,), czy stosujecie dietę?.Póki co moje dziecko na razie nie chce słyszeć o elminowaniu pewnych produktów z menu, ale myślę , że jeśli będzie to konieczne , też do tego dojrzeje.Niestety nie mam normy na ft4, wszystko działo sie zbyt szybko, zwrócę uwagę 3.03 przy wizycie. Zyczę synkowi podejmowania kolejnych wyzwań sportowych i kolejnych zwycięstw.., to optymistyczne mając na uwadze Hashimoto.
            • djpa Re: muktprega1 19.02.15, 21:14
              Syn ma 9 lat. Z diety jedynie nie je cukru, słodyczy, nabiału z cukrem - ogólnie bardzo starannie unikamy cukru. Pieczywo staramy się żytnie razowe, ale pszenne też czasami je. Unikamy też rzeczy standardowo uznawanych za niezdrowe, jak chipsy.

Przy kolejnych badaniach warto córce zbadać poziom witaminy D3 (25OH), ferrytynę i ewentualnie witaminę B12.
              • amaw1 Re: muktprega1 21.02.15, 00:21
                Wielkie Dzięki! Przy kolejnych badaniach ,będę miała na uwadze te trzy" wskaźniki".Czy dieta, którą stosujecie ,wyelminowanie cukru to sugestia lekarza ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka