Witam,
jestem nowa na forum i ogólnie w tematach tarczycowych. Bardzo prosiłabym o pomoc w interpretacji moich wyników, gdyż niestety z wizyty u endokrynologa nie jestem do końca zadowolona

Do zrobienia morfologii i hormonów tarczycowych skłoniło mnie ogólne złe samopoczucie od kilku miesięcy- koszmarna ospałość, przytycie (ok.6kg w pół roku), piersi rozrosły mi się do rozmiarów monstrualnych (nie jestem w ciąży), właściwie to mogłabym zasnąć o każdej porze dnia i w każdym miejscu, czuje się słaba, jakby moja wydolność mocno spadła, każda aktywność fizyczna kończy się tak, że odpadam bardzo szybko, bo nie daję rady. Wcześniej tak nie miałam. Dodam, że od około roku nie jem mięsa, zdarza mi się zjeść rybę. Od miesiąca jestem na diecie pod kontrolą dietetyka, bo nie chcę już więcej tyć. Bardzo staram się podejmować aktywność fizyczną, przynajmniej 2xw tyg taki porządny wysiłek (siłownia, bieganie), ale często po prostu nie mam na to siły i nawet po wysiłku fiz. nie czuję przypływu endorfin i energii jak dawniej, jestem tak samo zmęczona
Mam 32 lata, wszystkie składowe morfologii w normie, tylko niejakie MPV za niskie 6,4 (norma 8,0-13,0). Pierwszy raz wyszedł mi podwyższony cholesterol 214.
TSH 1,455 (0,550-4,780)
FT3 2,00 (2,30-4,20)
FT4 1,05 (0,89-1,76)
Do tej pory zawsze wszystkie wyniki miałam idealne. Endokrynolog powiedziała mi, że nie mam się czym przejmować skoro TSH jest w normie i przepisała mi wit.d. Jednak nie sądzę, że jest to akurat jej brak, często przebywam na słońcu, jest lato, w kwietniu po kilku miesiącach wróciłam z Afryki, gdzie też mi słońca nie brakowało i już tam zaczęłam się czuć słabo. Nie mam gorączki ani innych objawów, więc ewentualne tropikalne choroby raczej wykluczam, ale i tak wybieram się do poradni chorób tropikalnych. Myślałam po powrocie, że to po prostu zmęczenie podróżą, zmianą klimatu itp., że odpocznę i wrócę do formy, ale tak nie jest. Czy faktycznie takie wyniki nie są powodem do niepokoju, a przyczyny złego samopoczucia powinnam szukać gdzieś indziej? Bardzo proszę o poradę.
Pozdrawiam i życzę miłego dnia wszystkim