Dodaj do ulubionych

pytanie o testy na TSH

31.07.16, 13:20
Witam,
Czy ktos z Was orientuje sie dlaczego w Diagnostyce mi wychodzi TSH wyzsze niz w ALAB/ Synevo? I co nalezy o tym sadzic? Slyszalam ,ze niektore testy na TSH zawyzaja wynik ze wzgledu na przeciwciala heterofilne jak rowniez inne czynniki. Jakie laboratorium polecacie? Badz polecaja Wam Wasi lekarze?
W ALAB i Synevo wynik TSH wychodzi mi <2 a w Diagnostyce >3.

Dziekuje z gory za wszelkie opinie,
Obserwuj wątek
    • flanelka.5 Re: pytanie o testy na TSH 01.08.16, 14:07
      To dość duża różnica. Dodam od siebie, że mi wyniki tsh z diagnostyki pokrywały się (przynajmniej orientacyjnie) z tymi z laboratoriów z lokalnych przychodni.

a tak na marginesie: www.stopthethyroidmadness.com/tsh-why-its-useless/
      • gralint Re: pytanie o testy na TSH 02.08.16, 00:13
        @flanelka: Dziekuje za odp. Laboratoria lokalne moga miec te same testy co Diagnostyka. Synevo i ALAB jak widac korzystaja z innej metody ozn TSH niz Diagnostyka. Co do linku ,ktory podalas, niestety ale TSH jest niemiarodajne jedynie w przypadku np blokad receptorowych a to sie nie zdarza czesto, wiec wiekszosc osob jednak moze korzystac z TSH i jest to jak najb miarodajne. Rozumiem ze chodzilo Ci o to ze TSH nie ma sensu rozpatrywac w odosobnieniu bez ft3 i ft4? - to jest inna kwestia. I nie wiem tez co mialby miec ten link do rzeczy z roznicami w testach laboratoryjnych na ten parametr...
        @djpa: tak, ozn w tej samej godzinie, rano, bez leku
    • djpa Re: pytanie o testy na TSH 01.08.16, 20:30
      Godzina badania była ta sama mniej więcej?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka