Dodaj do ulubionych

Podejrzenie Hashimoto

30.11.16, 14:12
Witam,
W sierpniu moj wynik TSh wynosił 3.85. Po powtorzeniu wyników, gdzie Pani doktor podejrzewała Hashimoto po wykonaniu badań tarczycowych wczoraj, otrzymałam następujące wyniki:
TSH - 1,85 (norma 0,3500-4,9400)
FT3 - 2,23 (norma 1,71-3,71)
FT4 - 0,90 (norma 0,70-1,48)
anty-TPO - 0,14 (norma 0,00-5,61)
glukoza - 4,87 (norma 3,90-5,50)

Lekarz stwierdził, że wyniki nie budzą zastrzeżeń i zaproponował powtórzenie za 3 miesiące. Bardzo proszę o pomoc czy aby na pewno wszystko w porządku i czy nie powinnam zmienić lekarza.
Dodam, że nigdy nie leczyłam się na tarczycę i mam 25 lat.
Obserwuj wątek
    • laura.phys Re: Podejrzenie Hashimoto 30.11.16, 16:37
      Miałaś usg tarczycy? Ft4 masz niskie. Przeciwciała nie zawsze występują, pojawiają sie i znikają. Opis usg powiedziałby coś więcej.
    • flanelka.5 Re: Podejrzenie Hashimoto 30.11.16, 16:43
      Ja słabo się czulam gdy miałam takie ft3 ft4. Zrób sobie jeszcze USG tarczycy i przeciwciała aTG. Być może będzie lepiej gdy podniesiesz te wyniki.
      • ruciaaaa Re: Podejrzenie Hashimoto 30.11.16, 18:34
        Wlasnie prawdopodobnie zrobie sobie prywatnie USG zeby miec jednak pewnosc ze z tarczyca jest ok. Najbardziej niepokoi mnie pojawienie sie anty tpo bo naczytałam sie juz o oznych podejrzeniach kiedy one występują typu toczeń itp. A ft3 i ft4 wydawalo mi sie wlasnie w normie nie myslalam ze jest niskie
        • konsta-is-me Re: Podejrzenie Hashimoto 01.12.16, 18:28
          Ft jest takie sobie, nie tragiczne, mogłoby być wyższe, ale jeszcze w normie.
          Przeciwciała niskie-masz przecież w DOLNEJ granicy normy, u mnie sa dziesieciokrotnie PONAD najwyzsza norme, zarowno atpo I atg- i mam Hashimoto.

Masz doskonale wyniki przeciwcial, przynajmniej jesli chodzi o Hashimoto.
          Tak male przeciwciala moga sie pojawic przy drobnej infekcji.
          Usg zrob u endo, inaczej opis bedzie do kitu.
          Usg samo w sobie tez niewiele daje, bo czasem jest jeszcze ok, przy poczatkach Hashi np. a czasem jest troche podniszczona a wyniki I przeciwciala sa b.dobre.
          • laura.phys Re: Podejrzenie Hashimoto 01.12.16, 19:35
            usg bardzo duzo wnosi, pozwala ocenic w jakim stanie jest tanka tarczycy i jaka jest jej wielkosc. przeciwciala u osob u ktorych tarczyca dawno zostala "zjedzona" przez proces zapalny nie wystepuja, ale w usg widac wlasnie ta "mala pozapalna tarczyce"
            • konsta-is-me Re: Podejrzenie Hashimoto 01.12.16, 19:43
              Owszem, ale czy wtedy tsh, zakladajac, ze ktos nie bierze leku, wynosiloby niecale 4?
              Predzej spodziewalabym sie, nie wiem 200 tsh?
              Przeciez wtedy tarczyca praktycznie w ogole by nie produkowala hormonu.
              To samo z ft.
              • laura.phys Re: Podejrzenie Hashimoto 01.12.16, 20:06
                Wiesz na forum jest wiele osób z tarczyca ok 5,6 ml i czasem nie przyjmując h. Tarczycy ich tsh jest książkowe i ft4 mieści się jeszcze w normie. Czasami sprzężenie między przysadka a tarczyca nie działa dobrze, czasami przysadka jest zablokowana . Roznemoga być powody tego ze tsh okazuje się być " w normie".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka