anna822 19.09.19, 20:22 Witam Czy wynik 0,47 ulUml Norma 0,35-4,94 t podchodzi w nadczynność tarczycy?mam czesto kołatanie serca, zmęczona jestem ciągle, bóle stawów.Aktualnie biore 88 euthyrox czy powinnam zmniejszyc dawke? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anna822 Re: tarczyca wynik 19.09.19, 20:29 w dodatku mam ostatnio dziwne wahania tsh gdy bralam euthyrox 75 na 88 naprzemiennie mialam wynik 4,87 norma 0,35-4,94 zostala zwiekszona mi dawka euthyrox na 88 na 100 na przemian wynik tsh po miesacu 0,86 norma 0,35-4,94 zostala zmniejszona mi dawka na 88 wynik po poltora miesiaca 0,47 ulUml skad moge miec takie skoki? Odpowiedz Link
laura.phys Re: tarczyca wynik 20.09.19, 08:48 Przy tym tsh możliwa jest raczej niedoczynnosc,gdy bierzesz hormon. Jaki masz poziom ft4 bo ten wynik będzie tobie mówił ile hormonu tobie brakuje i czy ewentualnie jesteś w nadczynnosci polekowe - jesli ft4 będzie powyzej normy. Tarczyce ustawia się nie na podstawie tsh ale poziomu ft3 i ft4 i to są kluczowe badania jęli chcesz się czułych dobrze suplementujac hormon. Zmieniłabym lekarza ba takiego który nie leczy na podstawie tsh. Poczytaj starsze wątki forum jest to kopalnia wiedzy. Odpowiedz Link
laura.phys Re: tarczyca wynik 20.09.19, 08:52 Zawsze polecamy na forum zrobić badania ferrytyny b12, d25oh i pamiętać o intensywnej suplementacji magnezu, zrobić badanie na tezyczke u neurologa! Krzywa i sulinowa i glukozowa tez dostarczają cennej wiedzy na temat stanu układu hormonalnego człowieka. Z tymi badaniami do dobrego endo, takiego który ustawia hormon nie na podstaeie tsh i bierze pod uwagę te wyniki badań o których pisałam. Odpowiedz Link