Dodaj do ulubionych

Wyniki Badań

28.01.20, 12:27
Witam, bardzo proszę o interpretację wyników . Mam 33 lata .
TSH 2,501 ulU/ml norma 0,340-4,000
Ft3 5,66 pmol/l norma 3,80-6,00 84,55%
Ft4 10,17 pmol/l norma 7,86-14,41 35,27%

Zrobiłam jeszcze anty TPO ale na wyniki muszę poczekać

Do zrobienia badań skłoniło mnie fatalne samopoczucie już od dłuższego czasu jak problemy z okropnie suchą skórą ( badałam u dermatologa pod kątem łuszczycy - mój tata był chory, suche łuszczące placki na ramionach , dermatolog stwierdziła że na pewno nie łuszczyca , kazała nawilżać i w sumie tyle. Łamliwe paznokcie , włosy w opłakanym stanie , brak motywacji , wahania nastrojów, bardzo niska tem. ciała ..., zmęczenie, ospałość ,zaparcia..
Obserwuj wątek
    • laura.phys Re: Wyniki Badań 31.01.20, 19:37
      Wyniki są złe plus masz objawy. Wysokie tsh i niskie ft4 przy wysokim ft3 może oznaczać kiepska podaż jodu, ale może tez hashimoto. Skoro masz już łuszczycę - chorobę autoimmunologiczna w rodzinie to koniecznie sprawdzilabym atpo i atg i usg tarczycy.
      Niska temperatura ciała to ważny wskaźnik niedoczynności.

      Oznaczylabym d25oh, b12, ferrytyne i poczytała o tezyczce- problemie z magnezem/ wapniem i niedoborem witaminy d3.

      Drazylabym temat dalej!
            • ela86 Re: Wyniki Badań 12.02.20, 15:46
              Dzięki za odpowiedź ,zrobiłam jeszcze inne badania jeśli możesz mi coś podpowiedzieć będę wdzięczna
              anty tpo <3.00 IU/ml. ( 0,00-5,61)
              witaminą B12 429,90 pg/ ml. (187,00-883,00. ). 34,90%
              Ferrytyna 33,75 ng/ml (4,63-204,00). 14,61%
              Witaminą D 25OH 22,00 ng/ml 2,5%
              0-20 deficyt
              20-30stezenie suboptymalne
              30-50 stężenie optymalne
              50-100 stężenie wysokie
              >100 stężenie potencjalnie toksyczne
              Magnez. 2,08mg/dl. (1,61-2,61)47%
              Potas 3,98 mmol/l (3,5-5,10) 30%
              Wapń całkowity. 9.5 mg/dl (8,4-10,2) 61,11%
              FSH 3,79mIU/ml
              Faza folikularna 3,03-8,08
              Środek cyklu 2,55-16,69
              Faza lutealna 1,38-5,47
              Po menopauzie 26,72-133,41

              Lh 4,11 mlU/ml
              Faza folikularna 1,80-11.78
              Szczyt w środku cyklu 7,59-89,08
              Faza lutealna 0,56-14,00
              Po menopauzie bez hormonalnej terapii zastępczej 5,16-61,99

              Progesteron 0,71 ng/ml
              Faza folikularna poniżej 0,1-0,3
              Faza lutealna 1,2-15.9
              Po menopauzie 0,1-0,2

              DHEA-SO4. 391,20. ng/dl ( 95,80-511,70)
              Testosteron 32,05 ng/dl (13,84-53,35)

              I teraz zrobiłam te badania hormonów w ostatnim dniu cyklu na drugi dzień @ wiem że powinnam w odpowiednich dniach cyklu ale mój cykl jest w cały świat teraz trwał 48 dni a @ to właściwie plamienie...i nie wiem czy teraz powtarzać te hormony LH i FSH w 3-5 a progesteron w 21?



Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka