Dodaj do ulubionych

prośba o interpetację wyników

08.06.22, 13:41
A czy ktoś mógłby pomóc mi w interpretacji moich wyników?

1. Badania robione około 3 tygodni temu :
- TSH trzeciej generacji 1,909 μlU/ml (0,350 — 4,940)
- FT3 3,04 pg/ml (1,71 — 3,91)
- FT4 0,72 ng/dl (0,70 — 1,48)
- P/c antytyreoglobulinowe ATG 1,75 IU/ml (< 4,11)
- P/c przeciw peroksydazie tarczycowej ATPO 1,49 lU/ml (< 5,61)
- CRP 27,6 (<5)
- OB 61 (<25) podwyższone od ponad roku, kontrolowane kilkukrotnie

2. Wyniki sprzed 2 dni:
- TSH 1,5 (0,27 - 4,20)
- FT3 5,53 pmol/l (3,1 -6,8)
- FT4 10,48 pmol/l (12-22)
- OB 68 (<20)

Moje objawy to nadwaga - przytyłam ponad 20 kg w połtora korku, nieustanna senność i zmęczenie, bóle stawów, bardzo długo śpię, problemy z koncentracją, konieczność ciągłego wspomagania się kawą żeby funkcjonować, bardzo długie cykle miesiączkowe około 40 dni, w ostatnim czasie całkowite rozregulowanie cyklu, prawie zanim miesiączki. Niespecyficznym objawem są napady gorąca i nienaturalna potliwość, której kiedyś nie było. Od ponad roku biorę Izotek - lekarze twierdzą że nie powinien on powodować takich skutków ubocznych. Poza tym od lat choruję na depresję, zażywam Asentrę 150 mg, jakieś pół roku temu przy 75 mg miała prawie całkowitą remisję, teraz muszę się ratować prawie najwyższą dopuszczalną dawką bo miałam kolejne epizody depresyjne.

Proszę o pomoc w interpretacji, mam 26 lat
Obserwuj wątek
        • artur11111111 Re: prośba o interpetację wyników 08.06.22, 14:22
          Jedziesz na oparach twoja tarczyca nie domaga ft3masz wysoko a ft4 poniżej normy tu nie jest nic dziwnego ft4 to zapas hormonu ty masz go zero stąd depresja i wiele objawów jeśli trafisz na dobrego endokrynologa przepisze eutyrox i będzie trzeba ustawić dawkę i będzie coraz lepiej a jeśli trafisz na lekarza który patrzy tylko na TSH to ci powie że jest super bo TSH dobre ale bez hormonów nie da się żyć i to one są najważniejsze czyli ft3 i ft4 a nie TSH masz problem ale dobry lekarz poradzi sobie z tym na pierwszej wizycie a wiele objawów poprosi zniknie
          • ancaaa_879 Re: prośba o interpetację wyników 13.06.22, 20:19
            Wracam po wizycie u endokrynologa (ponoć jedzą do niego ludzie z polecenia z połowy polski) i stwierdził że wyniki mam dobre, usg skwitował że tarczyca trochę mała, trochę niejednorodna ale w normie (mam wydruk usg ale bez opisu i niewiele z tego rozumiem). Zalecił suplementację jodu, cynku i witaminy D. Mam cała lista innych badań hormonalnych do wykonania oczywiście na własną rękę i powrót do niego na konsultacje we wrześniu. Stwierdził że problemy które opisałam mogą wynikać ze stresu lub z depresji - senność i tycie są objawem depresji, nie depresja wynikiem problemów z tarczycą, ponoc biochemicznie mam tarczycę zdrową...
            • artur11111111 Re: prośba o interpetację wyników 14.06.22, 08:21
              To jest następny przykład że ten lekarz patrzy na TSH i nie ma pojęcia co mówi bez hormonu ft4 nie możesz się dobrze czuć TSH to jest hormon przysadki a nie tarczycy najważniejsze są ft3 i ft4 potrzebujesz eutyroxu a nie jodu nie masz żadnej depresji poprostu brakuje ci hormonów za jakiś czas będziesz się czuć jeszcze gorzej ja więcej bym do tego lekarza nie poszedł trza było zapytać lekarza jakie są objawy braku hormonów 1i bardzo ważny objaw to depresja ale on nie wie co mówi zrobisz jak uważasz ale ja twierdzę i jestem tego pewien że twoje problemy to tarczyca poczytaj sobie to forum i ludzi co piszą o swojej chorobie którzy latami byli źle leczeni a gdy ustawili hormony na odpowiednim poziomie wszystkie objawy poprostu minęły szlak mnie trafia jak czytam takie opinie. Lekarzy którzy nie mają pojęcia co mówią pozdrawiam

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka