05.11.22, 16:25
Proszę o interpretacje tych wyników 😊 Dziękuję
Obserwuj wątek
    • artur11111111 Re: Wyniki 05.11.22, 17:09
      Twoja tarczyca nie domaga masz wyższe ft3 -67%od ft4-35% tak nie może być ft4 to jest nasz magazyn a ty go masz niższy od tego co zużywasz ft3 za kilka miesięcy bez leczenia twoje wyniki pogorszą się jeszcze bardziej a tym samym twoje samopoczucie czy leczysz się na tarczycę bierzesz jakieś leki?
      • asia15asia Re: Wyniki 05.11.22, 18:34
        Nie wcale się nie leczę, jedynie problem jaki mam to wypadające włosy, poprzednie wyniki miałam takie tsh 1,33 Ft3 5,45 Ft4 11,75 te wyniki są ze stycznia
        • artur11111111 Re: Wyniki 05.11.22, 20:40
          Są złe potrzebujesz leczenia ale musisz znaleźć dobrego endokrynologa który patrzy na hormony tarczycy ft3ift4 a nie na przysadkę TSH ale unas w kraju nie jest to takie proste znaleźć takiego bo wszyscy patrzą na TSH co jest duzym błedem na twoim miejscu zrobił bym jeszcze ferrytyne B12 i d3
          • asia15asia Re: Wyniki 05.11.22, 21:09
            Zrobiłam ferrytyna na poziomie 5 witamina d3 na poziomie 38 a witamina B12 na poziomie 194
            • artur11111111 Re: Wyniki 05.11.22, 21:41
              Czyli wszystko bardzo nisko trzeba podnieść i znaleźć endokrynologa który zacznie cię leczyć a ferrytyna i B12 to już tragedia nie masz anemii bo na to wychodzi
              • artur11111111 Re: Wyniki 05.11.22, 21:53
                Po 1potrzebujesz eutyroxu po2 potrzebujesz bardzo dużo żelaza po3potrzebujesz Wit B12 my w niedoczynnośći mamy braki witamin ale u ciebie jest prawie na zero potrzebujesz mądrego lekarza endokrynologa bo inaczej będziesz się pogłebiac w niedoczynności i twoje samopoczucie będzie się pogarszać
                • asia15asia Re: Wyniki 05.11.22, 23:53
                  A jakie są takie charakterystyczne objawy niedoczynności tarczycy?
                  Załamka totalna 😔
                • asia15asia Re: Wyniki 05.11.22, 23:58
                  Jestem osobą szczupła i zawsze taka byłam pomimo że każdy mówi że dużo jem a no i jeszcze jestem typem doby której wiecznie jest gorąco
                  • artur11111111 Re: Wyniki 06.11.22, 00:52
                    Jest ci gorąco bo masz ft3wyzsze od ft4 i stąd też apetyt i ktoś który nie zna się na wynikach to nie brał by pod uwagę niedoczynność bo to są objawy całkiem odwrotne brak apetytu a po mimo to tycie cały czas zimno zwolnione tętno niska temperatura ciała ale u ciebie jest ft3 podniesione i to zakłamuje objawy ale jak zaczniesz uzupełniac ft4 to wtedy ft3 ci spadnie i a ft4 będzie szło do góry zawsze ft4 musi być troszkę wyższe od ft3 najlepiej tak na poziomie 65-75%normy
                    • asia15asia Re: Wyniki 06.11.22, 00:58
                      Czy jakieś jeszcze badania powinnam wykonać?
                      • artur11111111 Re: Wyniki 06.11.22, 01:02
                        Te co pisałem wczesniej
                        • asia15asia Re: Wyniki 06.11.22, 01:16
                          Czyli wypadanie włosów to przez tarczycę? Lekarze na niska ferrytyne to albo kazali nie patrzeć albo dawali żelazo które i tak jest w porządku
                          • artur11111111 Re: Wyniki 06.11.22, 07:49
                            Może być od tarczycy ale żelazo też jest bardzo ważne gdy badasz poziom żelaza zawsze się robi ferrytyne to jest nasz zapas żelaza w organizmie i to jest najlepsze badanie na żelazo reszta jest nie wiarygodna
                            • asia15asia Re: Wyniki 06.11.22, 08:01
                              Rozumiem a jeszcze zapytam czy jak zrobię dodatkowo przeciwciała to tam coś wyjdzie? Pytam bo moja siostra choruje na hashimoto i jej zawsze wychodzą wysokie
                              • artur11111111 Re: Wyniki 06.11.22, 09:17
                                Tak można zrobić i sprawdzić czy jest stan zapalny a czy siostra bierze selen
                                • asia15asia Re: Wyniki 06.11.22, 09:22
                                  Nie ostatnio lekarz dał jej encorton przez miesiąc brała i trochę przeciwciała spadły
                                • asia15asia Re: Wyniki 06.11.22, 09:25
                                  Moje wyniki to też jest temat ciężki bo na grupie też się spytam innej i tam twierdzą że wyniki są w normach a kalkulatory w internecie kłamią, i co tu robić 😔😔
                                  • artur11111111 Re: Wyniki 06.11.22, 09:44
                                    Wyniki masz złe a co do diagnozy zrobisz jak uwazasz
                                    • asia15asia Re: Wyniki 06.11.22, 10:10
                                      Napewno tego nie zostawię nie po to robiłam badania żeby tylko zrobić
                                      • artur11111111 Re: Wyniki 06.11.22, 11:34
                                        Jeśli tak twierdzą że kalkulatory kłamią to ciekawy jestem na jakim poziomie mają hormony i jak się czują dam ci przykład normy TSH są od 0,400 do 4,5 i teraz pytanie czy myślisz że będziesz się czuła tak samo przy TSH 0,550 jak przy TSH 4,0 oczywiście że nie i te normy są chore przy TSH 4 nie masz wogule hormonów tarczycy ft4 i jak możesz się dobrze czuć ale jeśli uważasz inaczej twoja wola tu na forum każdy może doradzić ale wybór należy zawsze do ciebie
                                        • asia15asia Re: Wyniki 06.11.22, 12:13
                                          Jutro idę zrobić jeszcze badania jak będę miała to się odezwę
                                          • asia15asia Re: Wyniki 06.11.22, 12:14
                                            Mnie najbardziej zastanawia to dlaczego lekarze olewają niska ferrytyne 🤔
                                            • artur11111111 Re: Wyniki 06.11.22, 13:07
                                              Bo do takich lekarzy chodzisz nie masz żelaza nie masz B12 a oni to olewają bo to nie ich zdrowie tylko twoje przy takich wynikach zapewno masz anemię i bardzo dużo objawów z wypadaniem włosów włacznie gdybyś trafiła do dobrego lekarza uwierz mi dostałabys bardzo dużo żelaza i B12,branie żelaza i B12 też nie gwarantuje że ci się wchłania z tabletki trzeba by to zbadać bo jak nie to zastrzyki i szybkie uzupełnienie
                                              • asia15asia Re: Wyniki 06.11.22, 13:13
                                                Pierwsze słyszę o tym że może się nie wchłonąć co trzeba będzie wtedy oznaczyc?
                                              • asia15asia Re: Wyniki 06.11.22, 13:48
                                                Na początku roku brałam zelazo przez dwa miesiące i podskoczyło do 74 później spadło do 69 tak jak ferrytyna była ponad 6 później już 5 obecnie żelazo mam na poziomie 92
                                                • artur11111111 Re: Wyniki 06.11.22, 15:28
                                                  Tak może dlatego bierze się np dwa miesiące później dwa tygodnie przerwy i robi się wynik i patrzy czy coś się podnosi uzupełnienie ferrytyny idzie bardzo powoli
                                                  • asia15asia Re: Wyniki 06.11.22, 15:39
                                                    Okey dzięki za odpowiedź
    • paulajestem222 Re: Wyniki 16.12.22, 14:33
      U mnie nie raz występowały poważne zaburzenia hormonalne i teraz już na zaś kontroluje i zapisuję wszystko w aplikacji do monitora Afrodyta Smart
      • asia15asia Re: Wyniki 18.12.22, 19:17
        Ja narazie biorę to żelazo i zobaczymy czy się wyniki poprawia, ogólnie zobaczymy jak to będzie
        • triss7 Re: Wyniki 22.12.22, 23:55
          Z tego co mówiła mi kiedyś endokrynolog to hormony tarczycy mają w sobie żelazo, więc istnieje spora szansa że T4 ładnie się podniesie po suplementacji. A akurat wypadanie włosów może być związane z niską ferrytyną, co może być powolne. Ja kiedy podnosiłam ferytyne to biorąc 200% normy z granicznego wzrosło mi o jakieś 15% 😔 ale za to ustąpienie objawów było natychmiastowe (ja akurat miałam niepokój i kołatanie serca).

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka