Dodaj do ulubionych

Czcigodny Diabollo

23.12.13, 20:08
mam prośbę do Ciebie o usunięcie obrazka z głównej strony forum, ponieważ moją intencją kiedy powstawała owa rzeźba (jak też jej reprezentacja dwuwymiarowa) było podkreślenie wartości nieortodoksyjnych, heretyckich, i sprzeciw wobec nietolerancji czy to religijnej czy intelektualnej. Tak samo gdy zakładaliśmy to forum, jego głównym profilem miało być w moim odczuciu stworzenie miejsca dla wszelkich odszczepieńców, heretyków, outsiderów. A skoro od dłuższego już czasu zauważam rosnącą dominację poprawności racjonalistycznej, negującej wszelkie objawy religii nieortodoksyjnej, uważam umieszczanie takiego wizerunku za co najmniej niestosowne. Dziękuję, pozdrawiam Ciebie, i resztę Towarzystwa, i życzę dalszych przygód umysłowo-emocjonalnych, na co dzień i od święta.
Obserwuj wątek
    • gumpel Re: Czcigodny Diabollo 23.12.13, 20:28
      A mi się ten obrazek jakoś tak skojarzył z pewnym starym utworem J. Kaczmarskiego:
      www.youtube.com/watch?v=DN3ZomjnAFo
      A to wszystko dlatego, że utwór ten miałem nagrany na kasecie magnetofonowej będącej kopią z kopii (nie wiadomo którą) jakiegoś nagrania koncertowego jeszcze sprzed 1982 r. Jakość była podła i byłem przekonany, że wiersz dotyczy bogini o imieniu Oko wink

G.
    • diabollo Kochany Uffo 23.12.13, 21:30
      Witaj po długiej przerwie.
      Rzeczywiście mało mamy tutaj religii, bo chyba mało mamy religijne czasy.
      Religia przeistoczyła się w Zabobon, który jest tylko ideologicznym narzędziem władzy możnych tego świata... A może tak było zawsze?

Jeżeli chodzi o Twoją prośbę, to oczywiście muszę ją spełnić - Twoja Hypatia, która wszak stała się nasza.

Zanim to zrobię, może spróbuj napisać znowu tutaj głebokie, a religijne, heretyckie teksty, żebyśmy stali się Hypatii godni?
      Jeżeli będziesz podtrzymywał Twoją prośbę, to obrazek usunę.

Również pozdrawiam serdecznie i kłaniam się nisko.
      • uff.o Re: Kochany Uffo 23.12.13, 23:52
        Tak, Czcigodny, uważam że obrazek już nie pasuje do profilu jaki się wykształcił.To nie znaczy iż nie jest godny tego forum. Proszę, tylko bez nadinterpretacji. Po prostu rozchodzą się pewne ścieżki. Nie jest on (ów obrazek) żadnym wyrazem czci dla dominacji jedynie nam światłego Bożka Rozumu, nad ciemnotą zabobonu religijnego, choć zewnętrznie, historycznie taka jest przyjęta zewnętrzna interpretacja historii Hypatii. W mojej interpretacji jednakże chodziło o coś innego. O wyzwolenie nie tylko rozumu, ale też emocji i irracjonalizmu spod zarówno odzwierzęcych egoistycznych instynktów, zabobonów religijnych, etc. jak też od intelektualnych manipulacji i dominacji intelektu samego. Są wglądy intuicyjne, nie posługujące się żadną analizą logiczną, których wkład w rozwój wiedzy i cywilizacji jest bardzo istotny. równorzędny z wkładem racjonalistycznym. Nie przyjmuję za Siłę przewodnią Jedyną Pozytywną siłę jaśnie nam panującego Rozumu, negującą całkowicie religijność, czy odnoszącą się z pobłażaniem lub mniej lub bardziej utajoną pogardą wobec irracjonalności ludzkiej natury, którą tu coraz częściej na forum odczuwałem. Uważam to za, świadome czy nie, wycofywanie się z naszych początkowych zasad podczas zakładania forum, jak też wycofywanie się z możliwości kształtowania forum na zasadzie rzeczywistej akceptacji różnorodności, prowadzącej do optymalnej tolerancji. Raczej widzę w tym dominowaniu racjonalizmu analogiczną niewystarczalność i niebezppieczeństwo jak w katolickim ekumenizmie. Ty sobie tam bądź 'inny' skoro musisz, ale ja i tak wiem lepiej, a Ty może kiedyś dojrzysz i dojrzejesz. Taką postawę odczuwam tu coraz mocniej, snującą się między wierszami. Osobiście byłem zainteresowany tworzeniem miejsca ekspresji i wymiany dla wszelkiej maści odszczepieńców, którzy nie pasują do żadnej ortodoksji, a mają coś ciekawego do powiedzenia, ale skoro wytworzyła się z czasem dominacja racjonalistyczna, i tejże poprawność, nic mi do tego, tym bardziej że to Ty i Gaika byliście od początku siłą napędową. Nie czuję już tutaj takiej otwartości i woli akceptacji różnorodności, jak kiedyś. Dlatego proszę o usunięcie obrazka. Udzielać się raczej nie będę, choć staram się nie mówić że 'nigdy', nie dlatego iż nie ma tu równie 'głęboko' myślących, ale dlatego iż Zmiana jest Wolnością. smile Serdecznie Pozdrawiam.
        • diabollo Re: Kochany Uffo 24.12.13, 09:26
          Kochany Uffo,

Wlałeś nadzieję pisząc, że nie będziesz się udzielał NA RAZIE.

Trochę mi przykro, że nie znajdujesz tutaj tej samej otwartości co kiedyś.
          Może to wszystko dlatego, że czcigodni bardzo głęboko wierzący zaglądają tu niezwykle rzadko.

Pewnie dlatego jesteśmy na tym Forum na innym etapie - sam zabrałem się ostatnio za ostrą krytykę niewierzących w Ojczyźnie... hehehe.

Kłaniam się nisko. Wesołych Świąt i mam nadzieję do rychłego czytania Twoich heretyckich tekstów.
          • uff.o Czcigodny 24.12.13, 17:13
            dziękuję za zdjęcie starej witrynki i życzę pomyślnych łowów w zakładaniu nowej. Przy pomocy i zaangażowaniu wspólnoty rewolucyjnej nie wątpię iż nie będzie to wielkim problemem. Tak, potwierdzasz moje odczucia, iż forum staje się jakąś platformą jednowymiarową, z określonym celem, jeśli nie manifestem. I jakkolwiek sam również określam się po stronie wartości lewicowych, choć do rewolucji mi daleko, jakoś wcale mnie to nie odstręcza od akceptacji aspektów metafizycznych, a wręcz umacnia w przekonaniu iż trzeba być inkluzywnym, a nie ekskluzywnym. Szczególnie w tworzeniu jakiegoś Nowego Ładu. Owszem, być może tutejszość moja nie naciska mnie tak antyreligijnie, antyinstytucjonalnie. Ale też, zważ, z dystansu, mam spojrzenie na Polskę bardziej trzeżwe i obiektywne być może, a nie prosto z tygla, z którego niewiele czasem widać, bo te opary.....zasłaniają wiele...iluzji, śmiem twierdzić. Niemniej mocno się sprzeciwiam tej postępującej tendencji iż im bardziej wychodzą na jaw winy kościoła, tym bardziej winna wszystkiemu jest religia jako taka. To jest atak na istotną część natury ludzkiej.I absolutnie się z tym nie zgadzam, i uważam taką konkluzję za łatwiznę intelektualną, świadczącą o chrapce na rozwiązywanie jak najszybsze i najłatwiejsze wszystkich innych bolączek. Czego konkluzją może być nie żaden raj sekularyzmu, tylko tyrania następnego monopolizmu intelektualnego. Jak wiesz mnie interesuje wykształcenie Jedności-w-Różnorodności, a nie jakiejś Jedności ujednolicającej i zrwnującej wszystkich do jednego poziomu i jednego Dekalogu, świeckiego czy nie, siora wno. Ewolucja tego forum jest takim mikro eksperymentem w którym dostrzegam jak idee uniwersalne, humanitarne stopniowo zamieniają się w ekskluzywność, poprawność, a potem, nie daj Naturo, Mózgu, Boże, etc., w dogmatyczność i wojowniczość, usprawiedliwiającą wszelkie środki w imię swojej racji, a demoniczującego przeciwnika, bez którego wszak, nigdy nie uświadomiłaby sobie własnych wartości. Aż w końcu staje się samozaprzeczeniem czyli Koreą Północną, co najwyżej. Dlatego chyba przestałem odczuwać potrzebę bycia na forum, a może założę inne, gdyż potrzeba bycia w jakimś kręgu sobie podobnych i odczuwających wcale mi nie minęła. Tutejszość na którą się powołujesz iż mi tak niby ułatwia bycie bardziej zdystansowanym wobec grzechów Kościoła, wcale nie jest mi aż tak bliska by nie czuć się outsiderem. O nie, los emigranta to co najwyżej chleb z czekoladą, raczej ciężkostrawna łamigłówka. Ale, skoro jak widzę od pewnego czasu, rzuca Tobą gniew Wielki, Voila, pan Czcigodny Towarzysz raczy pierwszy....wink
    • diabollo Re: Czcigodny Diabollo 24.12.13, 10:05
      Czcigodni: zepsuć potrafiłem, ale wstawić nowego obrazka już nie potrafię...

Może to kompromitujące pytanie, ale może ktoś mi wyjaśni, jak się wkleja obrazki w ogóle, a w nagłówku Forum w szczególności?

Kłaniam się nisko.
      • uff.o Re: Czcigodny Diabollo 24.12.13, 16:01
        ja już nie pamiętam, bo było to dawno temu, kiedy nabywałem wiedzę na ten temat, spędziłem sporo czasu na szukaniu na forum informacji. Zdaje się że instrukcje czerpałem z Forum o Forum, na którym admini zgłaszają różne problemy. Coś mi się przypomina że są pewne opcje w zarządzaniu forum do którego tylko Ty i admini mają dostęp. Ale dla chcącego nic trudnego. Miłej rewolucyjnej zabawy.
        • uff.o link do forum 'O Forum' 24.12.13, 16:16
          forum.gazeta.pl/forum/f,299,O_forum.html
          • diabollo Re: link do forum 'O Forum' 26.12.13, 21:37
            Czcigodny Uffo,
            dzięki, udało się.
            Jest trochę nie równo, ale może tak lepiej.

Kłaniam się nisko.
    • gaika Re: Czcigodny Diabollo 30.12.13, 13:16
      Drogi Uffo, wierzyć mi się nie chce w to, co czytam i widzę. Ukarałeś nas za odmienność poglądów, co zdarzyło nam się wszystkim tutaj już raz-w innej konfiguracji. Bardzo szkoda, bo przecież to Ty byłeś zawsze gorącym orędownikiem wolności i różnorodności i twierdziłeś, że zgadzać się nie trzeba, żeby rozmawiać.

TA Hypatia była Twoja i tylko Twoja, ale interpretacja generalna już bardzo prywatna: dla mnie jest symbolem zwycięstwa poznania nad obłędem zabobonu.

Mam nadzieję, że swoje mądre i niezwykłe teksty będziesz tu umieszczał, nawet bez Hypatii.

Uściski noworoczne od Twojej zawsze fanki.

P.S. Metafizyka nie musi być związana z religijnością nawet nieortodoksyjną. Wszyscy doświadczają emocji i zachwytów, drżenia i odjazdów. Opisany naukowo kosmos jest czystą metafizyką. Tu tylko mamy różnicę w określaniu źródeł 'uniesień', nie ich negacją.
      • uff.o Re: Czcigodna Gaiko 12.01.14, 21:51
        Droga Gaiko, nikogo za nic nie ukarałem, ale od pewnego czasu istnieje agresywna tendencja na forum negująca ową odmienność i utożsamiająca ją ze złem absolutnym. Ja nie zaczynałem tej przesady, nie wpisywałem sobie np. w stopke: 'Religia jest dla ludzi bez rozumu', i jeśli szukasz usprawiedliwienia poprzez oskarżanie mnie o brak tolerancji i karanie, to w moim odczuciu, nie masz ochoty na dostrzeganie prawdy. Moja reakcja 'zabierania swoich zabawek' jest tylko reakcją na odstąpienie od naszej pierwotnej ideii znalezienia miejsca dla odmiennych opinii, nie mieszczących się w istniejących grupach, normach i ich tolerancji. Jako osoba 'religijna inaczej' mam swoją godność i prawo zareagowania. Nie oddawałem tego forum Diabollciowi po to żeby na nim wypraawiał swoją prywatną wendettę rewolucyjną. A co do rewolucji francuskiej, ateistycznej, to przypomnę tylko iż przyniosła więcej terroru i destrukcji niż pozytywnych przemian. Dopiero zdrowy rozsądek i tolerancja względem wierzeń i nie wierzeń dała jakiś pozytywny efekt. O rewolucji bolszewickiej nie wspominając. Nie interesuje mnie żaden skrajny skręt w lewo. Wolę równowagę przeciwieństw. Inna rzecz iż rzygam już na tematy polityczne. Please, tylko bez fanowania. Szczęśliwego Wszystkiego.

gaika napisała:

> Drogi Uffo, wierzyć mi się nie chce w to, co czytam i widzę. Ukarałeś nas za od
        > mienność poglądów, co zdarzyło nam się wszystkim tutaj już raz-w innej konfigur
        > acji. Bardzo szkoda, bo przecież to Ty byłeś zawsze gorącym orędownikiem wolnoś
        > ci i różnorodności i twierdziłeś, że zgadzać się nie trzeba, żeby rozmawiać.
        >
        > TA Hypatia była Twoja i tylko Twoja, ale interpretacja generalna już bardzo pry
        > watna: dla mnie jest symbolem zwycięstwa poznania nad obłędem zabobonu.
        >
        > Mam nadzieję, że swoje mądre i niezwykłe teksty będziesz tu umieszczał, nawet b
        > ez Hypatii.
        >
        > Uściski noworoczne od Twojej zawsze fanki.
        >
        > P.S. Metafizyka nie musi być związana z religijnością nawet nieortodoksyjną. Ws
        > zyscy doświadczają emocji i zachwytów, drżenia i odjazdów. Opisany naukowo kosm
        > os jest czystą metafizyką. Tu tylko mamy różnicę w określaniu źródeł 'uniesień'
        > , nie ich negacją.
        • uff.o Re: Czcigodna Gaiko 12.01.14, 22:55
          i jeszcze jedna kwestia, gdyż poświęciłem temu tematowi trochę czasu:
          Hypatia nbależała do filozofów neoplatoników, a neoplatonizm był formą mistycyzmu, więc nie przypisuj, proszę Hypatii jedynie czystego racjonalizmu. Gdyż ówczesna wojna między zabobonną instytucjonalną religijnością, a mistyczną formą myśli, była również wojną między dominującym zmysłowym racjonalizmem, a racjonalizmem emocjonalnym/irracjonalnym. A zatem Droga Gaiko, Hypatia w mojej interpretacji, nie jest jedynie moim subiektywnym wymysłem. Myślę że przyjmując względnie obiektywną postawę nie można tej, jakby nie było legendarnej postaci, utożsamiać jedynie z Rozumem wyzwolonym z Zabobonu religijnego, albo zwycięstwem ateistycznej racjonalności nad zabobonem. Proszę, o jakiś umiar, i minimum rozsądku.

gaika napisała:

> TA Hypatia była Twoja i tylko Twoja, ale interpretacja generalna już bardzo pry
          > watna: dla mnie jest symbolem zwycięstwa poznania nad obłędem zabobonu.
          • gaika Re: Czcigodna Gaiko 16.01.14, 01:30
            uff.o napisał:

> Proszę, o jakiś umiar, i minimum rozsą
            > dku.

Trudno mi w dalszym ciągu zrozumieć, czym tak strasznie Ci się naraziliśmy na tym forumie(przypominając sobie jednocześnie Twoje całkiem świeże wypowiedzi). Przypisywanie krwiożerczych zapędów ateistom, analogie do Korei i komuny jednak ździebko wydają mi się nie na miejscu.

Hypatia jako postać dość słabo weryfikowalna jest symbolem i dla każdego może symbolizować co innego. Zwycięstwo nad obłędem =obłęd został w zdaniu podkreślony, a Hypatia zaciukana. Dzięki obłędowi. Nie napisałam niczego o ‘czystym racjonalizmie’, jak to ująłeś, ani nie odebrałam Ci prawa widzenia Hypatii na swój sposób.

What certainly seems indisputable is that she was murdered by Christians who felt threatened by her scholarship, learning, and depth of scientific knowledge.

Ze źródeł mniej więcej wynika, że była pierwszą kobietą (znaną), która oddała się nauce. Experimental SCIENCE.

Hypatia a powerful feminist symbol and a figure of affirmation for intellectual endeavour in the face of ignorant prejudice.

P.S. Parę lat temu zostałeś wycięty z forum za skrajność poglądów; poszliśmy za Tobą w wyrazie solidarności i poczuciu absurdalności zarzutów i sytuacji, a teraz Ty zarzucasz nam to samo, co zarzucano Tobie i wycinasz…a rebours wink

P.S. Z dedykacją, bo jakbyś zapomniał, o co nam tu w dużej mierze chodzi.

www.youtube.com/watch?v=4IzHxftS8MI
        • diabollo Re: Czcigodna Gaiko 14.01.14, 07:15
          Czcigodny Uffo,

"Religia jest dla ludzi bez rozumu" to jest cytat, moim zdaniem bardziej ciekawy nie ze względu na treść, ale autora.
          A co za tym idzie demaskowanie pewnego historycznego zakłamania katolicko-neoendeckiego.

Pozwalam sobie prostować kłamstwa Zabobonu, głównie katolickiego Zabobonu, religią się nie zajmuję i pozostawiam ją entuzjastom.

Co do Rewolucji Francuskiej, to rzecz rozegrała się 200 lat temu.
          Co do bilansu zysków i strat tylko w Ojczyźnie można usłyszeć, że jest negatywny...
          A odwoływanie się do wartości Rewolucji Francuskiej dzisiaj przecież powinno być mało "rewolucyjne", raczej niewinnym konserwatyzmem...
          Jeżeli to jest "rewolucyjne" to strach powinien mam zjeżyć włosy - ofiary do wymordowania znowu czekają?

Kłaniam się nisko.
    • gumpel Delacroix 03.01.14, 10:09
      No Czcigodny, muszę ci powinszować wyboru nowego obrazka dla forum. Idealnie dopasowany zarówno do treści, jak i klimatu tego forum. A jaka symbolika! Nic dodać, nic ująć. Już sobie nawet zacząłem dopasowywać nicki do poszczególnych postaci wink

G.
      • diabollo Re: Delacroix 03.01.14, 11:16
        gumpel napisał:

> No Czcigodny, muszę ci powinszować wyboru nowego obrazka dla forum. Idealnie do
        > pasowany zarówno do treści, jak i klimatu tego forum. A jaka symbolika! Nic dod
        > ać, nic ująć. Już sobie nawet zacząłem dopasowywać nicki do poszczególnych post
        > aci wink
        >
        >
        > G.

A Baalu zapłać, czcigodny Gumpelu.

Kłaniam się nisko.
    • grzespelc To ja się też wypowiem 16.01.14, 12:39
      Drogi Uffo,

Szczerze mówiąc, to co się stanie z tym forum, było do przewidzenia. Zaprosiłeś Diabolla, Gajkę i mnie (pamiętasz, jak się opierałem), więc trudno się dziwić, że jako liczebnie najsilniejsza na tym niszowym forum grupa o zbieżnych zainteresowaniach zamienimy to forum w forum diabolla, na którym mniej będzie tematów filozoficzno-religijnych, a więcej o funkcjonowaniu religii w społeczeństwie. Do tego jakoś tak wyszło, że nie udaje się odciąć od tego, co się dzieje wokół nas, i masz forum prawie polityczne. Chyba nasze zainteresowania też się trochę rozszerzyły.
      Wybacz, ale tak musiało być.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka