Dodaj do ulubionych

Trochę historii...

30.01.23, 14:10

Hitler dostał władzę od konserwatywnych (chrześcijańskich!) elit

wyborcza.pl/alehistoria/7,121681,22879207,dojscie-nazistow-do-wladzy-udalo-sie-bo-hitler-wmawial.html
Obserwuj wątek
    • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Trochę historii... 31.01.23, 12:53
      Też mi odkrycie. Za to nie wiem po co wpieprzyłeś w to chrześcijaństwo, jak to chodziło o elity szlachecko - gospodarcze.
      • diabollo Re: Trochę historii... 01.02.23, 07:05
        Trzeba pamiętać, że von Papen wywodził się z partii ideologicznie chrześcijańskiej, a nawet ideologicznie katolickiej.

Niemieckie elity arystokratyczno-gospodarcze były chrześcijańskie: hardcorowi protestanci i katolicy.

Kłaniam się nisko.
        • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Trochę historii... 01.02.23, 12:47
          Oczywiście. Jak cała Europa ówczesna. W tym wszystkie kraje, które napadał Hitler. W końcu prawosławie to też chrześcijaństwo.
          Popatrz na szerszy kontekst: po I WW Niemcy zostali uznani za winnych (chociaż to nie do końca oni ją wywołali) oraz przegranych (co wywołało ogromne zdziwienie po tej stronie - wszyscy siedzieli przed zawieszeniem broni w okopach i w sumie mogli siedzieć i do dziś smile.
          To Francja narzuciła zwycięzcom narrację, że Niemcy trzeba zaorać na wiele lat. Co to spowodowało? Olbrzymią biedę zwykłych ludzi. Tak narodziły się silne ruchy socjalistyczne, w tym Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei (narodowo-socjalistyczna partia robotnicza niemiec). I ani Hitler nie został wybrany w wolnych wyborach na Prezydenta, ani NSDAP nie zdobyła większości w wyborach.
          Powinna powstać koalicja socjaliści - komuniści; i tu podziękuj Stalinowi; który podobno zabronił komunistom takiego sojuszu.
          To "bogole" wzięli na kanclerza Hitlera, bo im się wydawało, że go sobie podporządkują.
          A on ich zrobił w ciula...

• grzespelc Re: Trochę historii... 02.02.23, 14:44
            Kolejny półgłówek, który udaje, że nie wie, że partią socjalistyczną było SPD, a nie NSDAP.

Z takimi tekstami nie jesteś tu mile widziany.
            • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Trochę historii... 02.02.23, 19:02
              Mile widziany geniuszu liźnij trochę niemieckiego:

Nationalsozialistische
              • grzespelc Re: Trochę historii... 02.02.23, 21:54
                To forum nie służy rżnięciu głupa. Nie rob tego.
                • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Trochę historii... 03.02.23, 08:32
                  Czyli klasyczny brak argumentu. Czego się było spodziewać... smile
                  • diabollo Re: Trochę historii... 03.02.23, 08:58
                    Twoje argumenty są jasne.
                    Hitler był ideologicznym lewakiem, ale von Papen czy von Hindenburg nie byli ideologicznymi chrześcijanami.

Rzeczywiscie z takimi "argumentami" tutaj nie dyskutujemy.

Kłaniam się nisko
                    • walmart.ca Re: Trochę historii... 03.02.23, 12:47
                      Jak się uprzeć (i to nie przesadnie bynajmniej), to Hitler był katolikiem, w każdym razie takie tam chrzty, bierzmowania i inne rytuały był zaliczył.

Hitler biographer John Toland offers the opinion that Hitler "carried within him its teaching that the Jew was the killer of God. The extermination, therefore, could be done without a twinge of conscience since he was merely acting as the avenging hand of God ..."

en.wikipedia.org/wiki/Religious_views_of_Adolf_Hitler
                    • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Trochę historii... 03.02.23, 14:30
                      To nie są moje argumenty, ale przy takiej klasie dyskusji faktycznie nic tu po mnie.
                      • walmart.ca Re: Trochę historii... 03.02.23, 15:26
                        asdzxcvfsrggxdfsd napisał(a):

> To nie są moje argumenty,

Ależ jak najbardziej Twoje, bo wybrane przez Ciebie, i nimi się posługujesz

> ale przy takiej klasie dyskusji faktycznie nic tu po
                        > mnie.

Ha, ha...
                        • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Trochę historii... 03.02.23, 18:52
                          Nie, niczego TAKIEGO nie powiedziałem. Ale skoro tak wszyscy uważacie - po prostu już nie odpisujcie. Nie mam zamiaru przekonywać nikogo co miałem na myśli - skoro mnie nikt o to nie pytał.

Podyskutuję gdzieś indziej z ludźmi, którzy nie rozumiejąc mojej myśli raczej mają w zwyczaju zapytanie - co właściwie miałem na myśli smile

• grzespelc Re: Trochę historii... 04.02.23, 02:59
                            Idź.
                          • diabollo Re: Trochę historii... 04.02.23, 09:27
                            Jednym celów partii nazistowskiej było zniszczenie i partii socjalistycznej (która powstała na początku drugiej połowy XIX wieku, czyli na długo przed pierwszą światówką i kryzysem początku lat trzydziestych XXw) i partii komunistycznej.
                            Partia nazistowska dlatego właśnie została poparta przez oligarchię (przemysł), bo miała program zniszczenia lewicy. Nazwa to czysta ściema, która miała pomóc w realizacji celu zniszczenia socjalizmu i wszelakiej lewicy.
                            Tyle fakty i historia.

Mamy dosyć prawacko-katolickich kłamstw, rozpowszechnianych albo przez idiotów, albo przez katoprawicowych faszystów.

Kłaniam się nisko.
                            • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Trochę historii... 04.02.23, 10:28
                              Czy ja nie zacząłem od " to chodziło o elity szlachecko - gospodarcze." ?
                              Chodziło o władzę i pieniądze a nie religię.
                              Socjalizm narodowy z natury rzeczy jest sprzeczny z nurtami "proletariusze wszystkich krajów łączcie się"; nadal jednak odwoływał się i działał w praktyce wspierając warstwy ubogie, w tym robotników. Ale tylko niemieckich.
                              I na tym zyskał relatywnie spore poparcie w wyborach. Bo na wszelki wypadek nie wspominał, że za kilka lat zrobi z nich mięso armatnie...

A ocenianie cudzego stanowiska po 2 wypowiedziach to nawet jest zabawne smile

• diabollo Re: Trochę historii... 04.02.23, 12:57
                                Dobrze, to czy Ty jesteś proletariuszem czy kapitalistą?
                                Znaczy czy żyjesz z własnej pracy czy z czyjejś pracy, czyli z kapitału?

Kłaniam się nisko.
                                • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Trochę historii... 04.02.23, 23:29
                                  Etat.
                                  • diabollo Re: Trochę historii... 05.02.23, 08:28
                                    Czyli proletariusz krajów uprzemysłowionych.
                                    • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Trochę historii... 05.02.23, 11:52
                                      Niech będzie - i co?
                                      • diabollo Re: Trochę historii... 06.02.23, 07:12
                                        Odniosłem wrażenie, że wypowadasz się z pogardą o proletariuszach wszystkich krajów i ich łączeniu się.

Kłaniam się nisko.
                                        • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Trochę historii... 06.02.23, 08:34
                                          Z tego cytatu odniosłeś takie wrażenie?

"jest sprzeczny z nurtami "proletariusze wszystkich krajów łączcie się";"

Rany...

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka