kociak40
31.01.19, 12:29
W nawiasach jest mój komentarz, pozwoliłem sobie na taki.
321 - Cesarz Konstantyn nakazuje święcić niedzielę zamiast dotychczasowej soboty
(na pamiątkę zmartwychwstałego rzymskiego boga Mitry)
325 - Cesarz Konstantyn na soborze nicejskim ustanawia kanon pisma "świętego"
i "dwójce świętą" (awansuje Jezusa do miana Boga, który ma zastąpić dotychczas
czczonego Mitre).
381 - Na soborze w Konstantynopolu "Dwójcy Świętej" cesarz Teodozjusz dołącza trzecią
osobę tzw. "Ducha świętego". (powstaje trzy w jednym).
431 - Sobór w Efezie przyjmuje zasadę wiary w boską naturę Jezusa i uznaje Marię
za "Bożą rodzicielkę". (wyrażenie Xristo Tokos (matka Jezusa) zastępuje Teo Tokos
(Boga Rodzica).
715 - Wprowadzono modlitwy do Marii Panny i świętych.
726 - W Rzymie zaczęto czcić obrazy (tu szerszy mój komentarz - okazało się to tak
dochodowe finansowo, że dozwolono w całym Kościele, jednocześnie usuwając
z Dekalogu "Nie uczynisz sobie rzeźby ani podobizny wszystkich rzeczy, które są
w niebie ...... nie będziesz im się kłaniał i służył".
754 - 755 - Powstaje Państwo Kościelne założone przez Pepina Krótkiego króla Franków.
1015- Wprowadzono przymusowy celibat dla duchownych, aby rozwiązać problem
przejmowania spadków przez ich rodziny (Dotąd duchowni mogli mieć żony i dzieci).
1140 - ułożono i przyjęto listę 7 sakramentów świętych.
1204 - Zaczęła działać Inkwizycja Kościelna. Słudzy Kościoła zamęczyli i spalili żywcem
setki tysięcy ludzi. (najwięcej zbrodni popełnił Kościół 1450 - 1750 w okresie tz.
"polowania na czarownice". Straszliwymi torturami zamęczono i spalono setki
tysięcy kobiet posądzanych o czary).
1229 - papież Grzegorz IX zakazuje wiernym posiadania i czytania Biblii pod karą Inkwizycji.
1231 - Nakaz papieski zaleca palenie heretyków na stosach. (ludzi inaczej myślących niż
tak jak nakazywał Kościół. Zablokowało to postęp i naukę na wiele wieków.)
1484 - (jako ciekawostka) papież Innocenty VIII oficjalnie nakazał palenie na stosach
kotów domowych (zwłaszcza czarnych) razem z czarownicami.
1493 - Bulla papieska uprawomocniła deklarację wojny przeciwko wszystkim narodom
w Ameryce Południowej, które odmówiły przyjęcia chrześcijaństwa (szacuje się
obecnie, że w przeciągu 150 lat zamordowano co najmniej 30 milionów Indian).
1584 - papież Grzegorz XIII w bulli "in coena Domini" zrównuje protestantów na równi
ze zbrodniarzami.
1615 - Trybunał inkwizycyjny zabrania pod karą spalenia na stosie teorii heliocentrycznej.
Nie chce mi się dalej pisać, więc tylko już w dużym skrócie.
1854 - Wprowadzono dogmat o tzw. Niepokalanym Poczęciu NMP. (1950 - Watykan uchwala
dogmat o wniebowzięciu NMP, chociaż w Ewangeliach nie ma o tym słowa).
1870 - całkowita i ostateczna likwidacja Państwa Kościelnego (referendum Wiktora
Emanuela II, papież protestuje i ogłasza się więźniem Watykanu, tyle może zrobić).
1917 - (Heretycy mogą odetchnąć) Po prawie 700 latach nowy "Codex Juris Canonici"
znosi tortury (uważam, że wpływ na to miała rewolucja w Rosji, której Kościół
się przestraszył).
1929 - B.Mussolini ustanawia "Państwo Watykańskie" (traktat Laterański 24.02.1929).
1966 - Watykan znosi indeks ksiąg zakazanych (nie spełnił swojej roli i tylko naraża
Kościół na ostrą krytykę).
Taki wybór przykładowy zrobiłem i przekazałem.