Dodaj do ulubionych

Autobus linii 170 do Ząbek

01.07.10, 10:33
Czy ktoś coś wie nt. uruchomienia od września br. linii autobusowej
nr 170 do Ząbek.
Obserwuj wątek
    • tomkrt Re: Autobus linii 170 do Ząbek 01.07.10, 11:25
      Na stronie burmistrza wczoraj ukazał się taki wpis.

Dziś odbył się przejazd techniczny planowaną linią 170 w Ząbkach: W dniu dzisiejszym, w godzinach południowych na ząbkowskich ulicach można było spotkać autobus z napisem "R-4 Służbowy". Autobus o długości 18 metrów, marki Solaris przemierzał lokalne drogi sprawdzając techniczne możliwości uruchomienia nowej linii. W ciągu najbliższych kilkunastu dni otrzymamy z Zarządu Transportu Miejskiego notatkę z pisemnymi uwagami/modyfikacjami do uwzględnienia. Już teraz jest pewne, że ulica Kopernika będzie jednokierunkowa (możliwy wjazd od Powstańców w kierunku Szwoleżerów), na resztę sugestii czekamy. Na zdjęciu obok, autobus zaparkowany przy zatoce przystankowej na ulicy Gen. Maczka.
      Burmistrz Miasta Ząbki,
      Robert Perkowski.

i obrazek
      www.robertperkowski.pl/img/Przejazd_techniczny_30.06.2010-linia_170.jpg
      Znaczy to, że w sprawie nowej linii autobusowej zaczęło się coś dziać. Aczkolwiek bardzo bym się zdziwił jakby rzeczywiście było to 170.
      • luzka13 Re: Autobus linii 170 do Ząbek 01.07.10, 13:17
        > Znaczy to, że w sprawie nowej linii autobusowej zaczęło się coś dziać.

Tak,dzieją się... przygotowania do jesiennych wyborów.
        A tak swoją drogą to licznie na tu autobusy odwiedzają - był Bronkobus, autobus
        z ZTM-u a kilka tygodni temu mammobus.
        Żeby tylko władzom nie przyszło do głowy dworca PKS-Stadion nam tu przenosić, hi hi.
        • anka.k76 Re: Autobus linii 170 do Ząbek 01.07.10, 14:01
          luzka13 napisała:
          Tak,dzieją się... przygotowania do jesiennych wyborów.

Uważam, że Twoja złośliwość w tym temacie jest niesprawiedliwa.
          Nowa linia była planowana od dłuższego czasu, miasto nie posiadało jednak
          odpowiedniej infrastruktury drogowej, żeby ją uruchomić.
          • pi0trw Re: Autobus linii 170 do Ząbek 01.07.10, 14:20
            Pytanie czy teraz już posiada oraz kiedy poznamy jakiekolwiek konkrety na temat
            nowej linii...
          • ratatuj_zabki Re: Autobus linii 170 do Ząbek 01.07.10, 14:24
            anka.k76 napisała:

> luzka13 napisała:
            > Tak,dzieją się... przygotowania do jesiennych wyborów.
            >

Ja bym tego nie wiązał z wyborami. O tym nowym autobusie czytam już od
            kilkunastu miesięcy. Została zrobiona Maczka więc jest i temat autobusu, choć
            nie wiem w jaki sposób Urząd Miasta chce uruchomić tą linię, jak chce też
            remontować dalej ul. Powstańców.
            • ata66 Re: Autobus linii 170 do Ząbek 01.07.10, 23:47
              Ciekawa jestem czy planując te zmiany w komunikacji, ktoś wreszcie pomyśli o
              mieszkańcach starej części Ząbek. Chodzi o rejon ul Wyzwolenia.
              • gosiapatrycja Re: Autobus linii 170 do Ząbek 02.07.10, 10:04
                ata66 masz rację mowa jest tylko o ulicy Powtańców. A co z innymi
                rejonami Ząbek gdzie też nie ma autobusu. W tym rejonie jak
                najbardziej przydałby się jakiś autobus. Fajnie było kiedyś jak
                jeżdził właśnie ulicą Wyzwolenia autobus. Dzieci mogły jeżdzic tym
                autobusem do szkoly a nie dreptac 2 km.
                • otimor Re: Autobus linii 170 do Ząbek 02.07.10, 13:40
                  A możesz przybliżyć, tak czysto historycznie, jaki autobus jeździł ul.
                  Wyzwolenia? Bo żadnego z ZTMu to tam nie pamietam. Czy była to któraś z
                  prywatnych linii W,Z,S czy jeszcze jakaś inna?
                  • chudzini Re: Autobus linii 170 do Ząbek 02.07.10, 17:27
                    otimor napisał:

> A możesz przybliżyć, tak czysto historycznie, jaki autobus jeździł ul.
                    > Wyzwolenia? Bo żadnego z ZTMu to tam nie pamietam. Czy była to któraś z
                    > prywatnych linii W,Z,S czy jeszcze jakaś inna?

Po Wyzwolenia jeździła linia 709. Można by rzec dawno temu i nie prawda, a jednak...

www.przegubowiec.com/hla/709.htm
                    • rocco_waw Re: Autobus linii 170 do Ząbek 07.07.10, 00:31
                      czyli nic nie wiadomo
                    • marcineq30 Re: Autobus linii 170 do Ząbek 07.07.10, 08:35
                      W latach 80 jeździła linia 209, później przemianowano ja na 709. Ale to pamiętaja tylko starzy Ząbkowiacy
                    • tomkrt Re: Autobus linii 170 do Ząbek 07.07.10, 12:54
                      709 jeździł Wyzwolenia ale tylko w jednym kierunku tj do Warszawy.
                      Do Zielonki 709 jechał Świerczewskiego, Melaków, (obecnie Piłsudsiego Skorupki) a w Zielonce miał pętle uliczną z krańcem pod szkołą podstawową.
                      W stronę Warszawy jeździł, Wyzwolenia, 1 maja tj. przy stacji kolejowej, i wracał na Łodygową.

Czasem można było sobie podjechać 1 przystanek wracając ze szkoły.

• otimor Re: Autobus linii 170 do Ząbek 08.07.10, 11:28
                        Nie pamiętam w ogóle tej linii, ale może dlatego że w tym wieku to jeszcze do
                        Warszawy jeździłem z rodzicami samochodem. No i bliżej miałem do autobusów 145 i
                        127. Zresztą do podstawówki miałem jakieś półtora kilometra. Do głowy by mi nie
                        przyszło by tę drogę skracać. Podróż do i ze szkoły to był rozkwit życia
                        towarzyskiego :)
                        • hubertus339 Re: Autobus linii 170 do Ząbek 08.07.10, 14:25
                          Tez do szkoły tak sobie podjezdzałem kiedys tzn wchodzac przy pkp :)
                          • rocco_waw Re: Autobus linii 170 do Ząbek 11.07.10, 16:50
                            a tak na marginesie to coś strasznie skrócili trasę 170..... jeździ tylko do
                            starzyńskiego więc lipa..
                            • qba_zabki Re: Autobus linii 170 do Ząbek 11.07.10, 19:30
                              Mi w zupełności wystarczy, że dojeżdża do Wileńskiego. Tam można się łatwo przesiąść.

Kuba

rocco_waw napisał:

> a tak na marginesie to coś strasznie skrócili trasę 170..... jeździ tylko do
                              > starzyńskiego więc lipa..
                              • pi0trw Re: Autobus linii 170 do Ząbek 12.07.10, 10:49
                                > Mi w zupełności wystarczy, że dojeżdża do Wileńskiego. Tam można się łatwo prze
                                > siąść.

A jaki wtedy sens utrzymywania linii X?
                            • tomkrt Re: Autobus linii 170 do Ząbek 11.07.10, 20:21
                              @rocco_waw

W najbliższych 3 latach będzie bardzo dużych zmian w układzie linii autobusowych w związku budową metra. A potem będą kolejne zmiany z powodu pojawienia się II lini metra. Dopiero w 2014 trasy linii autobusowych w Warszawie się jakoś ustabilizują. Trasy nowej linii do Ząbek również będzie tyczyło.
                        • tomkrt Re: Autobus linii 170 do Ząbek 11.07.10, 20:24
                          otimor napisał:

> Zresztą do podstawówki miałem jakieś półtora kilometra. Do głowy by mi nie
                          > przyszło by tę drogę skracać. Podróż do i ze szkoły to był rozkwit życia
                          > towarzyskiego :)

Przecież nie pisałem, że jeździłem codziennie. To było raczej bardzo okazjonalne. Np. w czasie złej pogody i gdy akurat 709 podjechało.
                          • qba_zabki Re: Autobus linii 170 do Ząbek 12.07.10, 11:30
                            Moim zdaniem X będzie miało sens tylko przy:

- skróceniu linii do przystanku Młodzieńcza (dalej jest dużo możliwości a szczególnie 190)
                            - zwiększeniu częstotliwości (tyle, ile wyjdzie z oszczędności na skróceniu trasy). optymalnie co 10 min w szczycie
                            - wprowadzeniu wspólnego biletu ZTM.

Kuba

pi0trw napisał:

> > Mi w zupełności wystarczy, że dojeżdża do Wileńskiego. Tam można się łatw
                            > o prze
                            > > siąść.
                            >
                            > A jaki wtedy sens utrzymywania linii X?
                            • rocco_waw Re: Autobus linii 170 do Ząbek 12.07.10, 11:38
                              poprzedni 170 dojeżdżał aż do metra....
                              • pi0trw Re: Autobus linii 170 do Ząbek 12.07.10, 11:56
                                > poprzedni 170 dojeżdżał aż do metra....

I tego według mnie brakuje w Południowych Ząbkach - bezpośredni dojazd do metra
                                załatwiłby przynajmniej część problemów komunikacyjnych mieszkańców, którzy z
                                różnych przyczyn muszą dojeżdżać do zachodniej części Warszawy.

Na metro przy Wileńskim, a tym bardziej M1 jeszcze długo zaczekamy, może warto
                                więc zagadnąć władze o rozwiązanie, które zapewniłoby bezpośredni dojazd do
                                dowolnej stacji pierwszej linii warszawskiego metra? Najbliższa stacja to chyba
                                Ratusz Arsenał, tyle, że po drodze są korki na Solidarności. Jeśli to problem, a
                                podobno tak było w przypadku dawnej trasy linii X, to czemu nie spróbować Trasą
                                Siekierkowską np. do Metra Wilanowska?
                                PW
                                • chudzini Re: Autobus linii 170 do Ząbek 12.07.10, 19:53
                                  > Na metro przy Wileńskim, a tym bardziej M1 jeszcze długo zaczekamy,

Przy M1 to metra raczej nigdy nie będzie.

Najbliższa stacja to chyba
                                  > Ratusz Arsenał, tyle, że po drodze są korki na Solidarności. Jeśli to problem,
                                  a podobno tak było w przypadku dawnej trasy linii X, to czemu nie spróbować
                                  Trasą Siekierkowską np. do Metra Wilanowska?
                                  > PW

A na Chełmżyńkiej, Marsa, Dolinie Służewieckiej i Wilanowskiej to korka nie ma?
                                  Ta trasa ma blisko 18 km, a do Ratusza masz koło 12 i to połowa buspasem.

Pozdro :)
                                  • ki-tty Re: Autobus linii 170 do Ząbek 12.07.10, 20:02
                                    A dla czego X nie jeździ już do Centrum?
                                    • forumowy_wyjadacz Re: Autobus linii 170 do Ząbek 12.07.10, 20:09
                                      ki-tty napisała:

> A dla czego X nie jeździ już do Centrum?

Umiesz czytać? :|
    • rocco_waw Re: Autobus linii 170 do Ząbek 17.07.10, 11:32
      coś wiadomo w sprawie linii??
      • vogue3221 Re: Autobus linii 170 do Ząbek 17.07.10, 12:44
        Ostatnio pomykając 145 w stronę wiatracznej widziałem Przejazd
        techniczny wyjeżdżający z Powstańców - czyżby ZTM przeprowadzał jeszcze
        jakieś "badania w terenie"?
        • vogue3221 Re: Autobus linii 170 do Ząbek 17.07.10, 12:52
          Przepraszam - nie był to przejazd techniczny, ale z napisem "służbowy",
          a zamiast numerka miał R-i jakąś cyferkę po myślniku. Nie widziałem
          takiego wczesniej.
          • tomkrt Re: Autobus linii 170 do Ząbek 17.07.10, 13:03
            To mógł być zjazd do bazy.
            Przy Ziemowita są bazy prywatnych przewoźników wykonujących przewozy dla ZTMu
            • rocco_waw Re: Autobus linii 170 do Ząbek 17.07.10, 13:33
              "R-4 Służbowy" to właśnie linia która przeprowadza testy
              • awawawaw Re: Autobus linii 170 do Ząbek 17.07.10, 18:23
                rocco_waw napisał:
                > "R-4 Służbowy" to właśnie linia która przeprowadza testy

Aleś wymyślił.
                R-4 to nic innego jak identyfikator zajezdni MZA przy ul. Stalowej.

R-1 Woronicza
                R-2 Kleszczowa
                R-3 Ostrobramska
                R-4 Stalowa
                R-5 Redutowa
                • rocco_waw Re: Autobus linii 170 do Ząbek 17.07.10, 23:16
                  ale wymyśliłem... to nie ja wymyśliłem tylko to ze strony urzędu miasta ząbek
                  "Wczoraj odbył się przejazd techniczny planowaną linią 170 w Ząbkach: w
                  godzinach południowych na ząbkowskich ulicach można było spotkać autobus z
                  napisem "R-4 Służbowy". Autobus o długości 18 metrów, marki Solaris przemierzał
                  lokalne drogi sprawdzając techniczne możliwości uruchomienia nowej linii. W
                  ciągu najbliższych kilkunastu dni otrzymamy z Zarządu Transportu Miejskiego
                  notatkę z pisemnymi uwagami/modyfikacjami do uwzględnienia. Już teraz jest
                  pewne, że ulica Kopernika będzie jednokierunkowa (możliwy wjazd od Powstańców w
                  kierunku Szwoleżerów), na resztę sugestii czekamy. Na zdjęciu obok, autobus
                  zaparkowany przy zatoce przystankowej na ulicy Gen. Maczka. "
                  • forumowy_wyjadacz Re: Autobus linii 170 do Ząbek 18.07.10, 11:23
                    rocco_waw napisał:

> ale wymyśliłem... to nie ja wymyśliłem tylko to ze strony urzędu
                    miasta ząbek
                    > "Wczoraj odbył się przejazd techniczny planowaną linią 170 w
                    Ząbkach: w
                    > godzinach południowych na ząbkowskich ulicach można było spotkać
                    autobus z
                    > napisem "R-4 Służbowy". Autobus o długości 18 metrów, marki
                    Solaris przemierzał
                    > lokalne drogi sprawdzając techniczne możliwości uruchomienia nowej
                    linii. W
                    > ciągu najbliższych kilkunastu dni otrzymamy z Zarządu Transportu
                    Miejskiego
                    > notatkę z pisemnymi uwagami/modyfikacjami do uwzględnienia. Już
                    teraz jest
                    > pewne, że ulica Kopernika będzie jednokierunkowa (możliwy wjazd od
                    Powstańców w
                    > kierunku Szwoleżerów), na resztę sugestii czekamy. Na zdjęciu
                    obok, autobus
                    > zaparkowany przy zatoce przystankowej na ulicy Gen. Maczka. "

Gdzie tu masz napisane, że to jakaś linia? :D
            • forumowy_wyjadacz Re: Autobus linii 170 do Ząbek 17.07.10, 14:12
              tomkrt napisał:

> To mógł być zjazd do bazy.
              > Przy Ziemowita są bazy prywatnych przewoźników wykonujących
              przewozy dla ZTMu
              >

"Grodzio" na wyświetlaczu ma zawsze "Przejazd Techniczny" :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka