gardenplaza1 01.07.10, 10:33 Czy ktoś coś wie nt. uruchomienia od września br. linii autobusowej nr 170 do Ząbek. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tomkrt Re: Autobus linii 170 do Ząbek 01.07.10, 11:25 Na stronie burmistrza wczoraj ukazał się taki wpis. Dziś odbył się przejazd techniczny planowaną linią 170 w Ząbkach: W dniu dzisiejszym, w godzinach południowych na ząbkowskich ulicach można było spotkać autobus z napisem "R-4 Służbowy". Autobus o długości 18 metrów, marki Solaris przemierzał lokalne drogi sprawdzając techniczne możliwości uruchomienia nowej linii. W ciągu najbliższych kilkunastu dni otrzymamy z Zarządu Transportu Miejskiego notatkę z pisemnymi uwagami/modyfikacjami do uwzględnienia. Już teraz jest pewne, że ulica Kopernika będzie jednokierunkowa (możliwy wjazd od Powstańców w kierunku Szwoleżerów), na resztę sugestii czekamy. Na zdjęciu obok, autobus zaparkowany przy zatoce przystankowej na ulicy Gen. Maczka. Burmistrz Miasta Ząbki, Robert Perkowski. i obrazek www.robertperkowski.pl/img/Przejazd_techniczny_30.06.2010-linia_170.jpg Znaczy to, że w sprawie nowej linii autobusowej zaczęło się coś dziać. Aczkolwiek bardzo bym się zdziwił jakby rzeczywiście było to 170. Odpowiedz Link Zgłoś
luzka13 Re: Autobus linii 170 do Ząbek 01.07.10, 13:17 > Znaczy to, że w sprawie nowej linii autobusowej zaczęło się coś dziać. Tak,dzieją się... przygotowania do jesiennych wyborów. A tak swoją drogą to licznie na tu autobusy odwiedzają - był Bronkobus, autobus z ZTM-u a kilka tygodni temu mammobus. Żeby tylko władzom nie przyszło do głowy dworca PKS-Stadion nam tu przenosić, hi hi. Odpowiedz Link Zgłoś
anka.k76 Re: Autobus linii 170 do Ząbek 01.07.10, 14:01 luzka13 napisała: Tak,dzieją się... przygotowania do jesiennych wyborów. Uważam, że Twoja złośliwość w tym temacie jest niesprawiedliwa. Nowa linia była planowana od dłuższego czasu, miasto nie posiadało jednak odpowiedniej infrastruktury drogowej, żeby ją uruchomić. Odpowiedz Link Zgłoś
pi0trw Re: Autobus linii 170 do Ząbek 01.07.10, 14:20 Pytanie czy teraz już posiada oraz kiedy poznamy jakiekolwiek konkrety na temat nowej linii... Odpowiedz Link Zgłoś
ratatuj_zabki Re: Autobus linii 170 do Ząbek 01.07.10, 14:24 anka.k76 napisała: > luzka13 napisała: > Tak,dzieją się... przygotowania do jesiennych wyborów. > Ja bym tego nie wiązał z wyborami. O tym nowym autobusie czytam już od kilkunastu miesięcy. Została zrobiona Maczka więc jest i temat autobusu, choć nie wiem w jaki sposób Urząd Miasta chce uruchomić tą linię, jak chce też remontować dalej ul. Powstańców. Odpowiedz Link Zgłoś
ata66 Re: Autobus linii 170 do Ząbek 01.07.10, 23:47 Ciekawa jestem czy planując te zmiany w komunikacji, ktoś wreszcie pomyśli o mieszkańcach starej części Ząbek. Chodzi o rejon ul Wyzwolenia. Odpowiedz Link Zgłoś
gosiapatrycja Re: Autobus linii 170 do Ząbek 02.07.10, 10:04 ata66 masz rację mowa jest tylko o ulicy Powtańców. A co z innymi rejonami Ząbek gdzie też nie ma autobusu. W tym rejonie jak najbardziej przydałby się jakiś autobus. Fajnie było kiedyś jak jeżdził właśnie ulicą Wyzwolenia autobus. Dzieci mogły jeżdzic tym autobusem do szkoly a nie dreptac 2 km. Odpowiedz Link Zgłoś
otimor Re: Autobus linii 170 do Ząbek 02.07.10, 13:40 A możesz przybliżyć, tak czysto historycznie, jaki autobus jeździł ul. Wyzwolenia? Bo żadnego z ZTMu to tam nie pamietam. Czy była to któraś z prywatnych linii W,Z,S czy jeszcze jakaś inna? Odpowiedz Link Zgłoś
chudzini Re: Autobus linii 170 do Ząbek 02.07.10, 17:27 otimor napisał: > A możesz przybliżyć, tak czysto historycznie, jaki autobus jeździł ul. > Wyzwolenia? Bo żadnego z ZTMu to tam nie pamietam. Czy była to któraś z > prywatnych linii W,Z,S czy jeszcze jakaś inna? Po Wyzwolenia jeździła linia 709. Można by rzec dawno temu i nie prawda, a jednak... www.przegubowiec.com/hla/709.htm Odpowiedz Link Zgłoś
marcineq30 Re: Autobus linii 170 do Ząbek 07.07.10, 08:35 W latach 80 jeździła linia 209, później przemianowano ja na 709. Ale to pamiętaja tylko starzy Ząbkowiacy Odpowiedz Link Zgłoś
tomkrt Re: Autobus linii 170 do Ząbek 07.07.10, 12:54 709 jeździł Wyzwolenia ale tylko w jednym kierunku tj do Warszawy. Do Zielonki 709 jechał Świerczewskiego, Melaków, (obecnie Piłsudsiego Skorupki) a w Zielonce miał pętle uliczną z krańcem pod szkołą podstawową. W stronę Warszawy jeździł, Wyzwolenia, 1 maja tj. przy stacji kolejowej, i wracał na Łodygową. Czasem można było sobie podjechać 1 przystanek wracając ze szkoły. Odpowiedz Link Zgłoś
otimor Re: Autobus linii 170 do Ząbek 08.07.10, 11:28 Nie pamiętam w ogóle tej linii, ale może dlatego że w tym wieku to jeszcze do Warszawy jeździłem z rodzicami samochodem. No i bliżej miałem do autobusów 145 i 127. Zresztą do podstawówki miałem jakieś półtora kilometra. Do głowy by mi nie przyszło by tę drogę skracać. Podróż do i ze szkoły to był rozkwit życia towarzyskiego :) Odpowiedz Link Zgłoś
hubertus339 Re: Autobus linii 170 do Ząbek 08.07.10, 14:25 Tez do szkoły tak sobie podjezdzałem kiedys tzn wchodzac przy pkp :) Odpowiedz Link Zgłoś
rocco_waw Re: Autobus linii 170 do Ząbek 11.07.10, 16:50 a tak na marginesie to coś strasznie skrócili trasę 170..... jeździ tylko do starzyńskiego więc lipa.. Odpowiedz Link Zgłoś
qba_zabki Re: Autobus linii 170 do Ząbek 11.07.10, 19:30 Mi w zupełności wystarczy, że dojeżdża do Wileńskiego. Tam można się łatwo przesiąść. Kuba rocco_waw napisał: > a tak na marginesie to coś strasznie skrócili trasę 170..... jeździ tylko do > starzyńskiego więc lipa.. Odpowiedz Link Zgłoś
pi0trw Re: Autobus linii 170 do Ząbek 12.07.10, 10:49 > Mi w zupełności wystarczy, że dojeżdża do Wileńskiego. Tam można się łatwo prze > siąść. A jaki wtedy sens utrzymywania linii X? Odpowiedz Link Zgłoś
tomkrt Re: Autobus linii 170 do Ząbek 11.07.10, 20:21 @rocco_waw W najbliższych 3 latach będzie bardzo dużych zmian w układzie linii autobusowych w związku budową metra. A potem będą kolejne zmiany z powodu pojawienia się II lini metra. Dopiero w 2014 trasy linii autobusowych w Warszawie się jakoś ustabilizują. Trasy nowej linii do Ząbek również będzie tyczyło. Odpowiedz Link Zgłoś
tomkrt Re: Autobus linii 170 do Ząbek 11.07.10, 20:24 otimor napisał: > Zresztą do podstawówki miałem jakieś półtora kilometra. Do głowy by mi nie > przyszło by tę drogę skracać. Podróż do i ze szkoły to był rozkwit życia > towarzyskiego :) Przecież nie pisałem, że jeździłem codziennie. To było raczej bardzo okazjonalne. Np. w czasie złej pogody i gdy akurat 709 podjechało. Odpowiedz Link Zgłoś
qba_zabki Re: Autobus linii 170 do Ząbek 12.07.10, 11:30 Moim zdaniem X będzie miało sens tylko przy: - skróceniu linii do przystanku Młodzieńcza (dalej jest dużo możliwości a szczególnie 190) - zwiększeniu częstotliwości (tyle, ile wyjdzie z oszczędności na skróceniu trasy). optymalnie co 10 min w szczycie - wprowadzeniu wspólnego biletu ZTM. Kuba pi0trw napisał: > > Mi w zupełności wystarczy, że dojeżdża do Wileńskiego. Tam można się łatw > o prze > > siąść. > > A jaki wtedy sens utrzymywania linii X? Odpowiedz Link Zgłoś
rocco_waw Re: Autobus linii 170 do Ząbek 12.07.10, 11:38 poprzedni 170 dojeżdżał aż do metra.... Odpowiedz Link Zgłoś
pi0trw Re: Autobus linii 170 do Ząbek 12.07.10, 11:56 > poprzedni 170 dojeżdżał aż do metra.... I tego według mnie brakuje w Południowych Ząbkach - bezpośredni dojazd do metra załatwiłby przynajmniej część problemów komunikacyjnych mieszkańców, którzy z różnych przyczyn muszą dojeżdżać do zachodniej części Warszawy. Na metro przy Wileńskim, a tym bardziej M1 jeszcze długo zaczekamy, może warto więc zagadnąć władze o rozwiązanie, które zapewniłoby bezpośredni dojazd do dowolnej stacji pierwszej linii warszawskiego metra? Najbliższa stacja to chyba Ratusz Arsenał, tyle, że po drodze są korki na Solidarności. Jeśli to problem, a podobno tak było w przypadku dawnej trasy linii X, to czemu nie spróbować Trasą Siekierkowską np. do Metra Wilanowska? PW Odpowiedz Link Zgłoś
chudzini Re: Autobus linii 170 do Ząbek 12.07.10, 19:53 > Na metro przy Wileńskim, a tym bardziej M1 jeszcze długo zaczekamy, Przy M1 to metra raczej nigdy nie będzie. Najbliższa stacja to chyba > Ratusz Arsenał, tyle, że po drodze są korki na Solidarności. Jeśli to problem, a podobno tak było w przypadku dawnej trasy linii X, to czemu nie spróbować Trasą Siekierkowską np. do Metra Wilanowska? > PW A na Chełmżyńkiej, Marsa, Dolinie Służewieckiej i Wilanowskiej to korka nie ma? Ta trasa ma blisko 18 km, a do Ratusza masz koło 12 i to połowa buspasem. Pozdro :) Odpowiedz Link Zgłoś
ki-tty Re: Autobus linii 170 do Ząbek 12.07.10, 20:02 A dla czego X nie jeździ już do Centrum? Odpowiedz Link Zgłoś
forumowy_wyjadacz Re: Autobus linii 170 do Ząbek 12.07.10, 20:09 ki-tty napisała: > A dla czego X nie jeździ już do Centrum? Umiesz czytać? :| Odpowiedz Link Zgłoś
rocco_waw Re: Autobus linii 170 do Ząbek 17.07.10, 11:32 coś wiadomo w sprawie linii?? Odpowiedz Link Zgłoś
vogue3221 Re: Autobus linii 170 do Ząbek 17.07.10, 12:44 Ostatnio pomykając 145 w stronę wiatracznej widziałem Przejazd techniczny wyjeżdżający z Powstańców - czyżby ZTM przeprowadzał jeszcze jakieś "badania w terenie"? Odpowiedz Link Zgłoś
vogue3221 Re: Autobus linii 170 do Ząbek 17.07.10, 12:52 Przepraszam - nie był to przejazd techniczny, ale z napisem "służbowy", a zamiast numerka miał R-i jakąś cyferkę po myślniku. Nie widziałem takiego wczesniej. Odpowiedz Link Zgłoś
tomkrt Re: Autobus linii 170 do Ząbek 17.07.10, 13:03 To mógł być zjazd do bazy. Przy Ziemowita są bazy prywatnych przewoźników wykonujących przewozy dla ZTMu Odpowiedz Link Zgłoś
rocco_waw Re: Autobus linii 170 do Ząbek 17.07.10, 13:33 "R-4 Służbowy" to właśnie linia która przeprowadza testy Odpowiedz Link Zgłoś
awawawaw Re: Autobus linii 170 do Ząbek 17.07.10, 18:23 rocco_waw napisał: > "R-4 Służbowy" to właśnie linia która przeprowadza testy Aleś wymyślił. R-4 to nic innego jak identyfikator zajezdni MZA przy ul. Stalowej. R-1 Woronicza R-2 Kleszczowa R-3 Ostrobramska R-4 Stalowa R-5 Redutowa Odpowiedz Link Zgłoś
rocco_waw Re: Autobus linii 170 do Ząbek 17.07.10, 23:16 ale wymyśliłem... to nie ja wymyśliłem tylko to ze strony urzędu miasta ząbek "Wczoraj odbył się przejazd techniczny planowaną linią 170 w Ząbkach: w godzinach południowych na ząbkowskich ulicach można było spotkać autobus z napisem "R-4 Służbowy". Autobus o długości 18 metrów, marki Solaris przemierzał lokalne drogi sprawdzając techniczne możliwości uruchomienia nowej linii. W ciągu najbliższych kilkunastu dni otrzymamy z Zarządu Transportu Miejskiego notatkę z pisemnymi uwagami/modyfikacjami do uwzględnienia. Już teraz jest pewne, że ulica Kopernika będzie jednokierunkowa (możliwy wjazd od Powstańców w kierunku Szwoleżerów), na resztę sugestii czekamy. Na zdjęciu obok, autobus zaparkowany przy zatoce przystankowej na ulicy Gen. Maczka. " Odpowiedz Link Zgłoś
forumowy_wyjadacz Re: Autobus linii 170 do Ząbek 18.07.10, 11:23 rocco_waw napisał: > ale wymyśliłem... to nie ja wymyśliłem tylko to ze strony urzędu miasta ząbek > "Wczoraj odbył się przejazd techniczny planowaną linią 170 w Ząbkach: w > godzinach południowych na ząbkowskich ulicach można było spotkać autobus z > napisem "R-4 Służbowy". Autobus o długości 18 metrów, marki Solaris przemierzał > lokalne drogi sprawdzając techniczne możliwości uruchomienia nowej linii. W > ciągu najbliższych kilkunastu dni otrzymamy z Zarządu Transportu Miejskiego > notatkę z pisemnymi uwagami/modyfikacjami do uwzględnienia. Już teraz jest > pewne, że ulica Kopernika będzie jednokierunkowa (możliwy wjazd od Powstańców w > kierunku Szwoleżerów), na resztę sugestii czekamy. Na zdjęciu obok, autobus > zaparkowany przy zatoce przystankowej na ulicy Gen. Maczka. " Gdzie tu masz napisane, że to jakaś linia? :D Odpowiedz Link Zgłoś
forumowy_wyjadacz Re: Autobus linii 170 do Ząbek 17.07.10, 14:12 tomkrt napisał: > To mógł być zjazd do bazy. > Przy Ziemowita są bazy prywatnych przewoźników wykonujących przewozy dla ZTMu > "Grodzio" na wyświetlaczu ma zawsze "Przejazd Techniczny" :) Odpowiedz Link Zgłoś