Dodaj do ulubionych

Pozew przeciw VP

28.11.10, 19:21
Witam, czy ktoś z państwa poszedł już do sądu z pozwem przeciw VP po odstąpieniu od umowy? Proszę o podzielenie się doświadczeniami. Jaki był odzew od strony VP? Sam zamierzam to zrobić w przyszłym tygodniu.
Obserwuj wątek
    • pablowskixxx Re: Pozew przeciw VP 30.11.10, 12:34
      Czekamy z ostatecznym wezwaniem do zapłaty. Na razie zero odzewu. Myślę że nie pozwolą sobie na sprawę w sądzie i ponowny wpis w KW, blokujący im wszystko. Mam nadzieję.
      • grzegorz.gwiazda Re: Pozew przeciw VP 30.11.10, 12:49
        ... nie szkodzić innym mieszkańcom proszę.
      • fractus21 Re: Pozew przeciw VP 30.11.10, 21:32
        dowiadywaliśmy się, że wpis w KW nie ma sensu. Jest to działanie na szkodę spółki i wtedy oni mogą mieć uzasadnione pretensje. Tak jak było w przypadku Budmaru - podobno dlatego przegrali sprawę. Jedynym rozsądnym wyjściem jest zostawienie sprawy w sądzie...
        • fractus21 Re: Pozew przeciw VP 30.11.10, 23:06
          i jeszcze jedno pytanie do grzegorza.gwiazdy: czy zastanawiałeś się kiedykolwiek, dlaczego ów cudowny deweloper nie oddaje ludziom ich pieniędzy i sam prowokuje do składania pozwów w sądzie? Jeżeli tak, to podziel się proszę z nami swoimi wnioskami. Ponadto zwróć uwagę, że wielu deweloperów na tym etapie inwestycji ma już często spłacone kredyty, a ten nie ma kilkudziesięciu tysięcy, żeby zwrócić klientowi...pisząc o pozwach do sądu przeciwko VP nikt nie ma na celu zaszkodzenie innym, uważam przeciwnie, chcemy otworzyć Wam oczy. Jedni je otwierają, a inni dalej śnią. Pozdrawiam
          • kruq_1 Re: Pozew przeciw VP 30.11.10, 23:30
            Prawda jest taka, że każdy myśli o sobie. Rozumiem, że z punktu widzenia tych, ktorzy odstąpili od umów, najważniejsze jest teraz odzyskanie pieniędzy, to oczywiste. Jednak z punktu widzenia tych, którzy czekają na ukończenie inwestycji najważniejsze jest aby to się stało. Przez oszczerczy wpis w księdze sprzedaż mieszkań była przez długi czas zablokowana więc nie ma się co dziwić, że deweloper może mieć ograniczone środki. A skoro tak to nie ma co sie dziwić tym, którzy czekają na mieszkania, że ważniejsze jest dla nich to aby osiedle zostało ukończone a dopiero potem niech się deweloper rozlicza z tymi, którzy odstąpili. Ja jestem właśnie w tej grupie i chociaż w pełni Was rozumiem i szczerze życzę powodzenia i jak najszybszego odzyskania pieniędzy, to jednak dla mnie co innego jest priorytetem.
            • pablowskixxx Re: Pozew przeciw VP 30.11.10, 23:49
              Ja też rozumiem Was, ale nie powiesz mi chyba że odpowiedź na pismo przekracza możliwości finansowe VP. Właśnie brak jakiejkolwiek komunikacji z ich strony jest najgorszy, a Budmar nie wybierał VP, tylko VP Budmar, więc argumenty o biednym i skrzywdzonym deweloperze do mnie jakoś nie trafiają. Sami są sobie winni. Fakt jest taki, że opóźnienie w budowie wynosi ponad rok. Z umów trzeba się wywiązywać i nie obchodzi mnie jak to wygląda na innych budowach.
              • kruq_1 Re: Pozew przeciw VP 01.12.10, 00:17
                Masz rację, co do braku komunikacji zgadzam się w pełni. Co do wyboru generała to już mniej. Niestety trudno jest przewidzieć nieuczciwość ludzką.
          • grzegorz.gwiazda Re: Pozew przeciw VP 01.12.10, 08:18
            Nie wiem dlaczego VP tak postępuje. Podejrzewam, że chce oddać osiedle do użytkowania i potem zajmie się roszczeniami. Musi oddać osiedle do użytkowania, ponieważ otrzyma wówczas pozostałe transze środków od mieszkańców. Wiele mieszkańców czeka z kolejnymi transzami na oddanie osiedla do użytku. Jak dostanie sporą kasę, wówczas pewnie będą rozmowy w sprawie dogadywania się osób roszczeniowych.
            • krystc Re: Pozew przeciw VP 02.12.10, 18:41
              Panie Grzegorzu G., we wszystkich postach wypowiada się Pan tak pochlebnie o VP, że mam wrażenie, iż Panu za to VP płaci. Fakt jest taki, iż VP powinien się wywiązywać z zobowiązań (także jeżeli chodzi o zwrot pieniędzy) zgodnie z umową, a nie wtedy gdy jest mu to wygodne.
              • kruq_1 Re: Pozew przeciw VP 02.12.10, 18:50
                Zgadzam się z tym w całej rozciągłości. Jednak jak to już pisałem wcześniej, w tej chwili interesy przyszłych mieszkańców i tych, którzy odstąpili od umowy są rozbieżne.
                VP powinien się wywiązać z terminów ukończenia inwestycji oraz z terminów na zwrot pieniędzy niestety i jedne i drugie są mocno opóźnione i myślę, że dyskusja o tym na forum nie ma sensu.
                Jeszcze raz powtarzam, że życzę Wam abyście jak najszybciej odzyskali swoje pieniądze ale szczerze mówię, że gdyby miało się to odbyć kosztem budowy to liczę na to, że najpierw zostanie ukończona budowa. Sądzę, że Pan Grzegorz właśnie to miał na myśli.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka