Dodaj do ulubionych

Program Miasto Ogrodów?

19.06.11, 22:02
Witam. Czy ktoś z Was wie coś na temat rzekomego programu Miasto Ogrodów w Ząbkach? Mamy działkę, na której stoi już jeden domek (rodziców) i na drugiej połowie chcemy postawić drugi (nasz własny). Wszystko oczywiście na jednej działce. W urzędzie miasta powiedzieli, że nie jest to możliwe, ponieważ jest sobie właśnie w/w program i minimum 60% działki musi być powierzchnią wolną od zabudowań (czytaj: ogrodem?!)
Czy taki program w ogóle jest legalny? Z trzech stron naszej działki (oprócz wjazdu) są domy więc jesteśmy nimi otoczeni. O co tym naszym urzędnikom chodzi? Dziekuję za odpowiedzi. Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • malutka.k Re: Program Miasto Ogrodów? 20.06.11, 07:12
      Masz to na piśmie czy tylko "powiedzieli w urzędzie" ?
    • szeszol Re: Program Miasto Ogrodów? 20.06.11, 08:21
      > W urzędzie miasta powiedzieli, że nie jest to możliwe, ponieważ jest sobie właś
      > nie w/w program i minimum 60% działki musi być powierzchnią wolną od zabudowań

Nie "program" a miejscowy plan zagospodarowania i faktycznie coś takiego jest tam napisane. W nowej wersji tego planu z dużym prawdopodobieństwem nadal będą te wpisy funkcjonowały.

I powierzchnia biologicznie czynna na poziomie 60% to jeden problem, ale w tym przypadku zapis o jednym obiekcie kubaturowym na działce wyklucza możliwość budowy drugiego budynku.

Ale, żeby nie było tak pesymistycznie to jest klika opcji do rozważenia, żeby "się dało"

Pozdr
      Tomek
      • kosmat21 Re: Program Miasto Ogrodów? 20.06.11, 21:36
        Czy możesz mnie ewentualnie nakierować na jakiś trop? Rozumiem, że Tobie się udało?:) W urzędzie nie dostaliśmy żadnego oficjalnego pisma - taka informacja "na gębę". Odnośnie działki to jest też możliwość podzielenia istniejącej działki z domem na dwie mniejsze działki i wtedy zbudujemy domek na "czystej" działce. Jednakże dom o wymiarach 10x10 zajmie jakieś 70% działki...Bardzo proszę o jakąś pomoc w tym temacie.
        Dziękuję i pozdrawiam.
        • szeszol Re: Program Miasto Ogrodów? 20.06.11, 22:58
          > Czy możesz mnie ewentualnie nakierować na jakiś trop? Rozumiem, że Tobie się udało?:)
          Mi się udało, ale między innymi dlatego, że moja sytuacja była już na starcie mocno "zastanawiająca"

> W urzędzie nie dostaliśmy żadnego oficjalnego pisma - taka informacja "n
          > a gębę".
          I raczej nie dostaniecie, bo to Wołomin załatwia pozwolenie. Z Ząbek to wypis i wyrys, linia rozgraniczająca i oświadczenie że nieruchomość nie jest wpisana do rejestru zabytków.
          I to jako element projektu idzie do Wołomina. Po co oświadczenie o zabytkach to za chwilę

> Odnośnie działki to jest też możliwość podzielenia istniejącej działki
          > z domem na dwie mniejsze działki i wtedy zbudujemy domek na "czystej" działce.
          I tak i nie... minimalna powierzchnia działki 'nowo-wydzielonej' w strefie konserwatorskiej miasta ogrodu (bo zakładam, że w takiej się owa znajduje) wynosi 600m2. Podział działki musi być zgodny z planem zagospodarowania czyli jak nietrudno się domyślić działka musi mieć powierzchnię min. 1200m2 i wtedy faktycznie dzielimy po 600 zapewniając dostęp do drogi i na nowo wydzielonej 600m2 działce możemy postawić dom trzymając się pozostałych parametrów.
          I tu mała uwaga: W nowej wersji planu zagospodarowania (tej tworzonej od paru lat) może się pojawić zapis o minimalnej szerokości nieruchomości stykającej się z drogą, więc to też może utrudniać podział.

Przy mniejszej działce podzielić można tylko jeśli są już 2 budynki mieszkalne postawione legalnie i odebrane do użytkowania (art 93 lub 94 ustawy o gospodarce niruchomościami).

> Jednakże dom o wymiarach 10x10 zajmie jakieś 70% działki...
          Ja nie jestem fanem tych zapisów planu zagospodarowania, bo sporo mi one krwi napsuły, ale jeśli 100m2 stanowi 70% podzielonej działki to ile ma całość - 400m2 ?
          No przy takiej wielkości wybaczcie ale też bym się nie zgodził na drugi budynek.

> Bardzo proszę o jakąś pomoc w tym temacie.
          No to wracając do oświadczenia - w czerwcu 2010 zmieniły się przepisy prawa budowlanego i ustawy o ochronie zabytków. Co to zmienia ? Ano to, że konserwator nie uzgadnia
          projektów dla nieruchomści nie będących zabytkami. Wcześniej było tak, że projekt mógłbyć zgodny z zapisami planu ale nie spodobał się konserwatorowi i tyle.... odrzucony.
          Dlatego też moim zdaniem troche bez sensu utrzymywanie jest strefy konserwatorskiej, skoro konserwator nic tu nie ma do roboty bo i zabytków mało, a te co są to niedługo się zawalą.

A co mogę doradzić - sugeruje rozważyć rozbudowę w górę do 2 lub 3 kondygancji w zależnosci od dachu, albo w bok (nie przekraczając w powierzchni zabudowy 30%), albo i tak i tak. Tego typu rzeczy przechodzą.

Pozdrawiam
          Tomek

• netgater Re: Program Miasto Ogrodów? 20.06.11, 17:05
      Miasto Ogrodów - to konkurs na najładniejszy ogród w Ząbkach.
      To co piszesz to koncepcja Miasta Ogrodu profesora Tołwińskiego. Kilka lat temu powrócono do tej koncepcji (moim zdaniem za późno o kilkadziesiąt lat). Stąd teraz pozwolenie na budowę w obrębie "miasta ogrodu", czyli w centrum Ząbek wymaga - to naprawdę nie jest żart - akceptacji konserwatora zabytków.
      Poszukaj postów 'szeszola' na tym forum bo opisywał swoje perturbacje w tym temacie, jak mniemam z wypowiedzi wyżej, mimo wszystko zakończone pozytywnie.

--------------------------------------------------------------

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka