smile53 01.08.11, 21:58 Szanowni Sąsiedzi, mam informację od Pani Anny Nowakowskiej, że w piątek o godz. 15.00 na naszym osiedlu odbędzie się spotkanie z przedstawicielami Developera. Musimy się "zjednoczyć"... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
morpheus33 Re: Spotkanie z DEVELOPEREM !!! 01.08.11, 23:46 KTO WYMYŚLIŁ SPOTKANIE O TAKIEJ GODZINIE !!!! nie wiem jak reszta z was ale ja o tej porze pracuję (podobnie jak zdecydowana większość cężko pracujących ludzi). a teraz na poważnie. w końcu to my jesteśmy mieszkańcami i kupiliśmy mieszkania od developer i to my obecnie jesteśmy poszkodowani. MOIM ZDANIEM TO DEVELOPER POWINIEN DOSTOSOWAĆ SIĘ DO NAS A NIE MY DO NIEGO. nie będę brał kolejnego dnia urlopu żeby usłyszeć kolejne obiecanki. najlepiej dla nas wszystkich było by zorganizowanie spotkania w wieczornych porachm wtedy gdy większość z nas wróci z pracy do domu. NAJLEPSZA GODZINA NA SPOTKANIE TO PO 18:00 LUB OK 19:00 jeśli chodzi o developera to tak na serio CO MNIE OBCHODZI ŻE ONI NIE PRACUJĄ O TEJ PORZE !!! MOGĄ POŚWIĘCIĆ TROCHĘ SWOJEGO CZASU, PRZECIEŻ TO PRZEZ ICH NIBY OSZCZĘDNOŚCI EKIPY ODWALIŁY TAKIE FUSZERKI DZIĘKI KTÓRYM OBECNA SYTUACJA NA OSIEDLU NIE WYGLĄDA KOLOROWO !!!! kupiliśmy mieszkania za nasze oszczędności i na kredyt (na długie lata), oddanie mieszkań sporo opóżniło się, każdy z nas poniósł straty w związku z tym opóźnieniem, ciągle mamy pod górę, mam nadzieje że developer do końca lata usunie usterki które powstały na skutek zalania. padło stwierdzenie że uszkodzenia mają być naprawione na wiosnę w przyszłym roku. CHYBA KTOŚ ZDROWO OCHUJAŁ JEŚLI MYŚLI ŻE PRZEŻYJEMY ZIMĘ Z TAKIMI USZKODZENIAMI STROPU W GARAŻACH. woda w stropie zamarznie i strop może ulec groźnemu popękaniu a co za tym idzie budynki mogą ulec znacznemu uszkodzeniu. mam nadzieje że ktoś mnie poprze i spotkanie zostanie przeniesione na rozsądną godzinę :) :) Odpowiedz Link Zgłoś
smile53 Re: Spotkanie z DEVELOPEREM !!! 01.08.11, 23:52 Ja Ciebie popieram, masz rację, tylko, że za zmianą godziny musisz rozmwaiać z P. Anią Nowakowską. A tak na marginesie, skąd masz informację, że developer swoje fuszerki, niedoróbki bedzie naprawiała na wiosne przyszłego roku. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
grzegorz.gwiazda Re: Spotkanie z DEVELOPEREM !!! 02.08.11, 08:10 Moge prosić o podanie telefonu do Anny Nowakowskiej? Odpowiedz Link Zgłoś
doomina Re: Spotkanie z DEVELOPEREM !!! 02.08.11, 08:52 Proszę Cię bardzo : +48 696 550 327 Odpowiedz Link Zgłoś
setif Re: Spotkanie z DEVELOPEREM !!! 02.08.11, 14:29 Na tablicy ogłoszeń nie ma żadnej informacji o spotkaniu. Czy o wszystkim musimy dowiadywać sie drogą pantoflową? Godzina też mi nie odpowiada, tym bardziej, że w piątki po południu są większe korki. Odpowiedz Link Zgłoś
kerajm Re: Spotkanie z DEVELOPEREM !!! 02.08.11, 14:41 ...nie wiem jak w innych blokach ale w 113a przed wejściem jest informacja o spotkaniu, zakresie spotkania oraz termin spotkania. W piątek o 16:00 Odpowiedz Link Zgłoś
morpheus33 Re: Spotkanie z DEVELOPEREM !!! 02.08.11, 15:47 info o tym że developer dopiero na wiosnę będzie naprawiał swoje fiszerki dowiedziałem się od mieszkańca z bud. 113D w niedzielę. On antomiast dowiedział się od p. A. Zawłockiej. znając tego developer jest bardzo prawdopodobne że tak właśnie będzie, chyba że ... użyjemy bardziej drastycznych środków i przyspieszymy ten proces Odpowiedz Link Zgłoś
hoogan Re: Spotkanie z DEVELOPEREM !!! 02.08.11, 16:05 obiecuję sobie że nie będę zabierał głosu, ale jak widzę co tu się dziej to mnie krew zalewa ! co znaczy spotkanie o godz. 16:00. tak jak ktoś napisał: większość normalnych i UCZCIWYCH ludzi o tej porze pracuje, w piątek są dosyć duże korki i nie da się dotrzeć na czas. chyba że im o to chodzi: mniej ludzi mniej zachodu. mam dziwne wrażenie że to spotkanie jest tylko po to żeby znów zamydlić nam oczy kolejnymi obietnicami !!!! tak nie może być !!!!! developer na to spotkanie musi przygotować konkretny plan działania, jeśli tego nie zrobi to czuję że to skończy się zbiorowym pozwem do sądu !!! Odpowiedz Link Zgłoś
morpheus33 Re: Spotkanie z DEVELOPEREM !!! 02.08.11, 16:10 tożeś pojechał z tą wypowiedzią :) ale coś w tym jest i też czuję że ludziom nie podoba się to co developer wyczynia. na spotkaniu była mowa o tym że oni mają fundusze, to dlaczego do tej pory nie kożystają z tych pieniędzy. najlepiej porozmawiajcie z panem konserwatorem na ten temat: to są kolejne słynne "Alternatywy 4" z tym że 30 lat później :( :( :( !! Odpowiedz Link Zgłoś
kerajm Re: Spotkanie z DEVELOPEREM !!! 03.08.11, 10:31 ...ja z żoną będę na spotkaniu to w skrócie tu na forum streszczę spotkanie. Odpowiedz Link Zgłoś
hoogan Re: Spotkanie z DEVELOPEREM !!! 03.08.11, 11:29 mam prośbę: czy ktoś mógłby wziąć ze sobą kamerę. tym razem trzeba nagrać te ich bieckanki, gdyby znow naobiecywali i później wypieli się na to co obiecali to będzie dobry dowód w sądzie. nie posiadam kamery ani dyktafonu a i tel komórkowy mam bez kamerki. najlepiej jakby więcej osód wzieło kamery, można zrobić np relacje ze spotkań naszej wspólnowy w formie nagrania video, Odpowiedz Link Zgłoś
mazi6 Re: Spotkanie z DEVELOPEREM !!! 03.08.11, 13:57 Witam, zacznę od tego, że nie jestem mieszkańcem osiedla - a raczej jeszcze nie, jesteśmy w trakcie negocjacji warunków umowy. Jako przyszły mieszkaniec pozwolę sobie zabrać głos w dyskusji, ponieważ zaniepokojona jestem całą sytuacją. Zgadzam się, że w jak najliczniej powinniśmy stawić się na spotkaniu, osobiście również postaram się na nie dotrzeć. Powinniśmy bezpośrednio na spotkaniu sporządzić protokół ustaleń i bezpośrednio po spotkaniu kazać podpisać go zarządcy, osobie reprezentującej deweloper ( trzeba się upewnić, że jest ona upoważniona przez statut / KRS do reprezentowania stanowiska firmy) oraz kogoś z mieszkańców. Tylko posiadając udokumentowane stanowisko Gethousu mamy możliwość dociekania swoich praw drogą sądową. Powinniśmy wybrać zarząd wspólnoty mieszkaniowej w trybie pilnym, dzięki czemu będziemy „ciałem prawnym”, który może ale nie musi zlecić zarządzanie firmie zewnętrznej – przez zarządzanie samodzielne możemy zaoszczędzić na czynszu , obecny zarządca bierze ponad 17 tys miesięcznie co daje już oszczędność na m2 opłaty za czynsz 1zł , lokal garażowy 1zł oraz za miejsce garażowe 22zł co jest dużą kwotą w skali opłat za mieszkanie miesięcznie. Warto zauważyć, że opłata za m2 na Ursynowie jest niższa niż nasza. Trzeba coś z tym zrobić. Pozdrawiam, mazi Odpowiedz Link Zgłoś
przyborp Re: Spotkanie z DEVELOPEREM !!! 03.08.11, 14:23 Witam, Kilka sprostowań: 1. Zarząd wspólnoty jest połowany - jest to firma Home Management. 2. Nie trzeba nic nagrywac - deweloper nie wywiązuje się z rękojmi - to widac na każdym kroku - jest przygotowana i zgłoszona długa lista usterek w pełni udokumentowanych (zdjęcia, opisy itd) którą VP nic nie robi. 3. TYLKO WSPÓLNOTA mieszkaniowa jest stroną która może pozwac dewelopera o te usterki, żaden pozew zbiorowy nie wchodzi w grę. Dlatego trzeba jak najszybciej zmienic zarząd i oddac sprawę naprawy usterek do sądu - o tym napisałem w osobnym wątku. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mazi6 Re: Spotkanie z DEVELOPEREM !!! 03.08.11, 14:41 Oni są zarządcą wspólnoty ale nie zarządem to są 2 różne "instytucję" w odpowiedzi na punkt 3 nie masz racji. W dniu 23 września 2004 roku Sąd Najwyższy podjął uchwałę , w której stwierdził, że wspólnota mieszkaniowa nie może skutecznie wytoczyć powództwa przeciwko deweloperowi o odszkodowanie za wady budowlane, chyba, że właściciele przeleją na nią te uprawnienia . Powyższe stanowisko wynika z tego, że to poszczególni właściciele a nie wspólnota mieszkaniowa są stroną umów kupna - sprzedaży lokali i to im przysługują w stosunku do dewelopera uprawnienia do dochodzenia roszczeń z tytułu rękojmi. Wspólnota jest przecież odrębnym od właścicieli podmiotem praw i obowiązków, może pozywać i być pozywaną. Reasumując to musimy powołać zarząd wspólnoty i każdy z mieszkańców musi przelać na nią uprawnienia do reprezentowania stanowiska i dopiero wspólnota może złożyć pozew do sądu. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mazi6 Re: Spotkanie z DEVELOPEREM !!! 03.08.11, 14:45 co więcej aby była jasność, że przepisy są jednak tak skonstruowane, że zarząd nie może jednak skutecznie dochodzić od dewelopera usunięcia wad budowlanych nieruchomości wspólnej - jeżeli wszyscy właściciele nie scedują na wspólnotę mieszkaniową swych uprawnień, które przysługują im w stosunku do dewelopera. m. Odpowiedz Link Zgłoś
przyborp Re: Spotkanie z DEVELOPEREM !!! 03.08.11, 15:23 Firma Home Management jest Zarządem na mocy umowy podpisanej od 1 maja na rok. Żeby powołac nasz zarząd trzeba stary odwołac. Jesli masz rację ze wspólnota nie może pozwac dewelopera to nieciekawie, tzreba będzie znalezc inną droge prawną ale tym musi się zając własnie nowy zarząd. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
morpheus33 Re: Spotkanie z DEVELOPEREM !!! 03.08.11, 16:25 przyborp napisał: > Firma Home Management jest Zarządem na mocy umowy podpisanej od 1 maja na rok. > Żeby powołac nasz zarząd trzeba stary odwołac. i tu są poważne schody, odwołanie kogoś kto na mocy aktu notarialnego został wybrany, można odwołać tylko narialnie a to nie jest takie proste. w końcu wszyscy mają taki zapis w akcie notarialnym. ... " bla bla bla... że to developer na najbliższy rok wybiera zarządcę... no wybrał ...." i każdy z nas to podpisał i dostał akt notarialny czyli kazdy wyraził na to zgodę, zmiana tego zapisu chyba nie jest możliwa bez zgody developera ?? wydaje mi się, że developer raczej tego nie zmieni i jesteśmy udupieni .... Odpowiedz Link Zgłoś
smile53 Re: Spotkanie z DEVELOPEREM !!! 03.08.11, 19:16 A czy jest możliwe nagrywanie wypowiedzi (deklaracji) składanych przez przedstawicieli Vital Park. Do tej pory praktycznie wszystko co powiedział p. Jakub Bartos to wierute kłamstwo i nic nie zostało zrobione i nie zapowiada się żeby kiedykolwiek było wykonane (droga dojazdowa, budka ochrony, poprawa chodników, itd., itp.) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
przyborp Re: Spotkanie z DEVELOPEREM !!! 03.08.11, 19:40 Masz rację, ustawa mówi że można Zarząd odwołać w obecności notariusza i nowy trzeba notarialnie powołać. Umowę o zarządzanie jak każdą umowę można rozwiązać. www.rp.pl/artykul/203810.html Na wniosek mieszkańców mających 10% udziałów zarząd musi zorganizować zebranie. Na zebranie trzeba przyprowadzić notariusza. Przegłosować uchwałę musi 50%+1 udział ale można zmienić sposób głosowania na 1 właściciel 1 głos co juz zostało udowodnione że się da. Najlepiej też wcześniej dobrze by było znaleźć niezależną firmę której zarząd powierzymy. Wszystko jest w naszych rękach - to my zapłaciliśmy za to osiedle. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
przyborp Re: Spotkanie z DEVELOPEREM !!! 04.08.11, 07:45 Kolejny artykuł w tym tematcie: www.e-zarzadca.org/aktualno-ci/jak-odwo-a-powierzony-zarz-d-we-wsp-lnocie-2.html Zapraszam do wspólpracy forum.gazeta.pl/forum/w,65951,127562426,127562426,Trzeba_zmienic_zarzad_i_wystapic_na_droge_sadowa_.html Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
cybersphinx123 Re: Spotkanie z DEVELOPEREM !!! 04.08.11, 09:01 Obserwacja prowadzonych tu wątków daje też, tak myślę, dużo do myślenia osobom, które dopiero co planują zakup mieszkania na tym osiedlu. Opisywana sytuacja faktycznie jest niepokojąca, a podnoszenie tych tematów przeze mnie w rozmowach z deweloperem jest bagatelizowane co dodatkowo nie jest "w porządku". Przepraszam za offtop. Odpowiedz Link Zgłoś
mazi6 Re: Spotkanie z DEVELOPEREM !!! 04.08.11, 12:04 nawet nie wiesz jak bardzo daje do myślenia. Najgorsze jest to że mieszkanie które planujemy kupić jest najbliższym ideałowi, tak jak osiedle wizualnie. Oglądaliśmy dużo mieszkań w ząbkach i tych z rynku wtórnego również i ostatecznie zdecydowaliśmy się na to mieszkanie w vital parku. Między innymi z tego powodu zdecydowałam się zabrać głos w sprawie, bo nie ukrywam że jestem bardzo zaniepokojona całym tym syfem, pocieszam się tym, że jeszcze developer nie sprzedał wszystkich mieszkań i chcąc a raczej nie chcąc ale musi zreflektować się do wszelkich napraw. Jestem zdania, że w tej chwili musimy się skupić na zarządcy nieruchomości bo nie dość że bierze kupę kasy to nie poczuwają się do wymuszenia na deweloperze jakichkolwiek napraw. Jak już się zorientowaliśmy sami nie mamy za dużo możliwości wymusić czegokolwiek na deweloperze, ale na nich jak najbardziej. Przestudiowałam właśnie draft umowy z deweloperem w §9 us 3 jest zapis: Jeżeli w okresie rękojmi ujawnią się usterki, NABYWCA zawiadomi o tym SPÓŁKĘ na piśmie, zgodnie z postanowieniami art. 563 § 1 k.c. może musimy na piśnie każdy z osobna złożyć pismo i zmusimy ich do reakcji? ? co o tym sądzicie? O której i gdzie jest to spotkanie? Odpowiedz Link Zgłoś
cybersphinx123 Re: Spotkanie z DEVELOPEREM !!! 04.08.11, 12:20 Mazi, jestem w takiej samej sytuacji jak i ty. Również i mi ta oferta wydaje mi się najatrakcyjniejsza, pomimo, że mam w konkurencji naprawdę ciekawe opcje. Pomimo to, zamieszanie na osiedlu naprawdę poważnie wpływa na moją decyzję. Do tego dochodzi bardzo kiepski kontakt z deweloperem, który sprawia wrażenie ignorowania. Sam czekam na to piątkowe spotkanie, ciekaw jestem co zostanie tam powiedziane i ustalone, na tę chwilę jestem chyba dość blisko zrezygnowania z tej oferty. No zobaczymy... jeżeli racja jest po stronie mieszkańców to im kibicuje, mam nadzieje, że nie jest to po prostu pretensjonalność i roszczeniowość... wszystko jednak wskazuje na to, że nie. Odpowiedz Link Zgłoś
mazi6 Re: Spotkanie z DEVELOPEREM !!! 04.08.11, 12:53 Ja może naiwnie sobie tłumaczę, że to chwilowe chodź ta cała Pani Nowakowska jest mega nie przyjemna i deweloper zachowuje się wręcz śmiesznie da się to wszystko wyprostować i wreszcie wywiąże się ze swoich powinności. Chodź jestem zadnia, że im szybciej zmieni się zarządca tym lepiej dla osiedla. Fajnie że wybierasz się jutro na to spotkanie i nie będę jedyna z po za mieszkańców. Powiedz mi czy negocjujesz warunki umowy oraz innego notariusza? Ich jest strasznie drogi normalnie cena za taką umowę jest ok 1000-1500zł? Odpowiedz Link Zgłoś
przyborp Re: Spotkanie z DEVELOPEREM !!! 04.08.11, 13:03 Pani Nowakowska jest ok, robi to co może. Problemem jest to że prezesem firmy zarządzającej (czyli jej szefem) jest prezes GH. W praktyce oznacza to że p. Nowakowska pewnych rzeczy po prostu jest w stanie zrealizowac. Obecnie deweloperzrobi tylko to na co ma ochotę i nie mamy instrumentów go do niczego zmusic. Jedyną szansą jest zmiana zarządu na niezależny. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
przyborp Re: Spotkanie z DEVELOPEREM !!! 04.08.11, 13:08 Jeśli chcecie kupic mieszkanie zainteresujcie się też kolejną wzmianką w dziale IV Hipoteka w księdzie wieczystej działki. Nie wiem czy przypadkiem ktoś znów nie próbuje wpisac hipoteki przymusowej. Odpowiedz Link Zgłoś
cybersphinx123 Re: Spotkanie z DEVELOPEREM !!! 04.08.11, 13:08 Jeszcze jestem na etapie negocjowania warunków umowy. Wydaje mi się, że w stosunku do konkurencji oferta "promocyjna" gethouse jest dość słaba, wychodzi mniej więcej o 1/3 słabiej niż to co oferują inni (w przeliczeniu na pieniądze) i to też rzutuje na moją decyzję. Do tego wszystko strasznie się ślamazarzy, bo kontakt ze sprzedawcą jest naprawdę bardzo słaby. Ale może i to zrządzenie losu wyjdzie mi na dobre, bo jeżeli sprawa nie nabierze pozytywnej perspektywy w piątek, chyba skusi mnie konkurencja. Postaram się dotrzeć jutro na spotkanie, jednak ze względu na fatalną godzinę, może mi się to nie udać. Cały czas, tak czy inaczej, będę monitorował forum. Widzę, że determinacja jest, a to dodatkowo wskazuje na powagę sytuacji. Uważam, że uwiecznienie spotkania, w celu egzekwowania jego ustaleń to dobry pomysł, zawsze byłby to jakiś "twardy" argument w rękach mieszkańców. Odpowiedz Link Zgłoś
kruq_1 Re: Spotkanie z DEVELOPEREM !!! 04.08.11, 13:46 Witam. Doradzam poczytanie starszych wątków, tych z zeszłego roku, np kiedy był problem z brakiem pozwolenia na użytkowanie co wpływało na opóźnienie podpisywania aktów lub też o w wcześniejszej sytuacji, kiedy w KW pojawiły się wpisy o upadłości dewelopera. Zmierzam do tego, że determinacji i złotych pomysłów na forum nigdy nie brakowało, niestety gorzej z ich realizacją. Protokoły ze spotkań również były (o ile dobrze pamiętam, to z marcowego lub kwietniowego spotkania w roku 2010, kiedy to deweloper deklarował zakończenie wszystkich prac w 4 czy 5 tygodni - otrzymaliśmy też harmonogram prac na piśmie) i co? Układanie rur pod ciepłą wodę zakończyło się w październiku, hece z prądem trwające kilka miesięcy i zakończone bardzo "wystrzałowym" pożarem skrzynki :-) a reakcji, poza forum, żadnych. Warto o tym wszystkim co działo się wcześniej wiedzieć, bo to przyczyniło się do zmęczenia i zniechęcenia mieszkańców a co za tym idzie również do charakteru ich wypowiedzi. O ile zalane garaże i komórki faktycznie są poważną sprawą, to jednak była tu również poruszana i pewnie jeszcze nie raz będzie, masa bzdur ale rozdmuchanych i przedstawianych jako nieziemskie problemy (i tu bez przykładów ale warto ich samemu poszukać bo ubaw gwarantowany :-) Dlatego doradzam podchodzenie z duuuużym dystansem do wypowiedzi na tym forum. Odpowiedz Link Zgłoś
mazi6 Re: Spotkanie z DEVELOPEREM !!! 04.08.11, 13:58 zapytam Cibie i was wprost jako mieszkańców i użytkowników osiedla. Warto kupić mieszkanie na vital parku czy nie? Bądź inaczej czy mimo tych wszystkich problemów zadowoleni jesteście z mieszkania tam czy nie? Odpowiedz Link Zgłoś
mazi6 Re: Spotkanie z DEVELOPEREM !!! 04.08.11, 13:54 a które osiedle bierzesz jeszcze pod uwagę? może i cena promocyjna jest nadal opcją jedną z droższych w ząbkach ale dla mnie sam wygląd osiedla i standard wykończenia mieszkań, przestrzeń na osiedlu sprawia że samo w sobie dużo zyskuje i powoduję, że inne oferty nie są już takie atrakcyjne. więc trzymam kciuki aby wreszcie więc w gethousie ogarnęli ;-) Fakt faktem, że napraw typu nieszczelności nie da się naprawić jak ciągle pada i grunt jest nasiąknięty wodą. Potrzeba kilkunastu dni bez deszczu aby zacząć prace i dopiero w tedy da się określić czy deweloper olał temat czy nie. Niestety prognozy pogody nie są zbyt pozytywne :-/ Odpowiedz Link Zgłoś
kerajm Re: Spotkanie z DEVELOPEREM !!! 04.08.11, 14:03 ...nie chciałem zakładać nowego wątku a chodzi mi o system zaliczek- jestem z żoną bardzo zadowolony, założenia naszego administratora bardzo nam się podobają, spisałem liczniki i jak do tej pory jesteśmy na plusie. Będziemy za utrzymaniem dotychczasowego systemu rozliczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
cybersphinx123 Re: Spotkanie z DEVELOPEREM !!! 04.08.11, 14:08 W Ząbkach właściwie już nic, interesujące oferty mam z Białołęki, z różnych jej części. Szczególnie ciekawie podbijane były po każdorazowej deklaracji z mojej strony o zakończeniu negocjacji z deweloperem... trochę jak na targu. Widać wysoką frustrację mieszkańców Vital Park, prawdopodobnie jest to spowodowane nie sprawami bieżącymi a całym ciągiem problemów, które są od dawna. Forum przejrzałem bardzo dokładnie, wszystko po to aby podjąć racjonalną decyzję. Nie stać mnie na błąd... dlatego siedzę i obserwuję, jednocześnie tworząc sobie opcje alternatywne. Ostatecznie i tak, mam nadzieję, będzie dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
kerajm Re: Spotkanie z DEVELOPEREM !!! 04.08.11, 14:36 Zgadzam się z przedmówcą, mnie irytuje, że już tyle czasu minęło od oddania osiedla a zawsze coś jeszcze jest do zrobienia a teraz niedziałającą winda już od 3 tygodni. W kwestii zarządcy jestem za tym aby pokazał zarządca jak radzi sobie z Naszym Osiedlem, zostało mu raptem kilka miesięcy. Na temat zalania polecam : www.e-wilanow.pl/forum/62/1844 i to w tak "prestiżowym" osiedlu. Osiedle wiosenna (ząbki) www.youtube.com/user/wiosennazabki#p/a/u/2/SMx0h3TzAFM Odpowiedz Link Zgłoś
zuzialalkaniezaduza Re: Spotkanie z DEVELOPEREM !!! 04.08.11, 14:57 Winda nie działa, za jej utrzymanie/konserwację się płaci, a Ty się cieszysz, że zaliczki takie... Odpowiedz Link Zgłoś
kerajm Re: Spotkanie z DEVELOPEREM !!! 05.08.11, 08:06 ...a co mam siedzieć i biadolić...trzeba umieć znaleźć plusy a widzę..przynajmniej w systemie zaliczek. Odpowiedz Link Zgłoś
mazi6 Re: Spotkanie z DEVELOPEREM !!! 05.08.11, 21:04 spotkanie pełne obietnic, ale dowiedziałam się ciekawej rzeczy otóż Cyber to podejrzewam że Ciebie również zaciekawi otóż Developer sprzedał wszystkie mieszkania jakieś firmie również te nasze na które właśnie negocjujemy warunki innym słowy GetHouse nie jest ich już właścicielem ... w poniedzialek mam spotkanie z gethousem aby wszystkiego się dowiedzieć. chodź to ich zagranie totalnie mi nie odpowiada i daje bardzo do myślenia Odpowiedz Link Zgłoś
kruq_1 Re: Spotkanie z DEVELOPEREM !!! 05.08.11, 21:09 Pytanie jest komu deweloper sprzedał te mieszkania, czy jakiemuś niezależnemu podmiotowi czy też powołał kolejną "spółkę córkę", której sprzedał te lokale. Odpowiedz Link Zgłoś
smile53 Re: Spotkanie z DEVELOPEREM !!! 05.08.11, 21:43 CZARNY SCENARIUSZ: " Vital Park Sp ZO.O. powołał kolejną "spółkę córkę", której sprzedał lokale i ogłosił bankructwo". My jako Wspólnota Mieszkaniowa VP zostajemy z niedokończoną inwestycją, długami, które spółka VP zostawiła po sobie oraz obciążeniami najróżniejszych podmiotów ( tych małych i tych dużych o których nawet nam sie nie śni) reazlizujących naszą inwestycje i co za tym idzie z obciążoną hipoteką zapisaną w KW ... Odpowiedz Link Zgłoś
kruq_1 Re: Spotkanie z DEVELOPEREM !!! 05.08.11, 22:02 Nie znam się na tym więc mogę się mylić ale przeniesienie własności poprzez akty nastąpiło bez żadnych obciążeń. W takim razie w przypadku upadłości Vital Parku wszelkie roszczenia mogą być zaspokajane z majątku tej spółki, do którego już w żaden sposób nie należą wyodrębnione aktami mieszkania. Odpowiedz Link Zgłoś
smile53 Re: Spotkanie z DEVELOPEREM !!! 05.08.11, 22:12 Też nie jestem specjalistą w tych sprawach, ale wydaje mi się, że spółka VP sprzedała cały majątek, tj. 48 mieszkań naszego osiedla i od tego czasu jest "goła i wesoła", a tym samym nie maco jej "zabrać". Odpowiedz Link Zgłoś
mazi6 Re: Spotkanie z DEVELOPEREM !!! 05.08.11, 22:28 osobiście podejrzewam że Gethouse ma dość osiedla vital park i chce się skoncentrować na nowym nabytku w Pruszkowie Olgipark jeśli się nie mylę. jak będę po spotkaniu dam znać co ciekawego mi powiedzą i kim jest ten tajemniczy nowy właściciel. Odpowiedz Link Zgłoś
smile53 Re: Spotkanie z DEVELOPEREM !!! 05.08.11, 22:32 mazi6 - czekamy na info. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kruq_1 Re: Spotkanie z DEVELOPEREM !!! 05.08.11, 22:50 No i właśnie dlatego wyprzedają, żeby nie było z czego ściągać. Ale to już nie jest nasz problem bo trudno, żeby jakieś roszczenia względem Vital Parku były zaspokajane majątkiem, który już do tej spółki nie należy i nie ma do niego żanych praw. Co do nowego właściciela pozostałych mieszkań to pewnie od razu nie uda się go zidentyfikować, chyba że jego siedzibą bedą również Al.Jerozolimskie 81 :-) Odpowiedz Link Zgłoś
smile53 Re: Spotkanie z DEVELOPEREM !!! 05.08.11, 22:55 To co się działo z generalnym wykonawcą na naszej osiedlu to nic nowego, proszę zapoznać się z materiałem z Pruszkowa z osiedla Oligo Park - Taktyka działania GET HOUSE czy przypadek: forum-pruszkow.pl/nasz-pruszkow/przekret-oligo-park-t997.html Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kruq_1 Re: Spotkanie z DEVELOPEREM !!! 06.08.11, 00:07 Przykład nie jest analogiczny. Tam generalny wykonawca wchodzi w jakies konszachty z jednym z podwykonawców, natomiast u nas to deweloper "pociął się" z generalnym wykonawcą, który nie został zastąpiony innym w jakiś sposób skoligaconym. Odpowiedz Link Zgłoś
cybersphinx123 Re: Spotkanie z DEVELOPEREM !!! 08.08.11, 16:48 Nie brzmi dobrze to co piszecie. Jestem ciekaw co Mazi napisze po spotkaniu (o ile do niego dojdzie, bo na razie kontaktu z firmą nie ma). Ja jednak rezygnuje z tej inwestycji i z tego developera. Myślałem, że mieszkanie zrekompensuje mi niezbyt pozytywne kontakty z GetHouse, w tym momencie postanowiłem nie ryzykować, zwłaszcza, że rynek jest pełen podobnych ofert. Wolę się nie władować w jakiś przekręt. Życzę szczęścia, szczerze. Odpowiedz Link Zgłoś
andrewa2008 Re: Spotkanie z DEVELOPEREM !!! 05.08.11, 23:14 Witam serdecznie, czy Możecie napisać coś więcej na temat spotkania? Dopiero wróciłem z pracy i nie mogłem dziś się urwać na spotkanie - wakacje - nie ma ludzi do pracy... Odpowiedz Link Zgłoś
mazi6 Re: Spotkanie z DEVELOPEREM !!! 08.08.11, 23:32 witam i przepraszam ze tak późno ale dopiero dotarłam do komputera :) Do spotkania doszło i ogólnie to co się zmieniło to właściciel na riffhold nie otrzymaliśmy bezpośredniej informacji dlaczego nie sprzedane mieszkania zostały sprzedane ale można zaryzykować stwierdzenie, że w celu "ochrony" mieszkań. Wszystkie osoby uprawnione do podpisywania umów, reprezentowania, negocjowania cen pozostały bez zmian. Cyber z punktu prawnego na 99% procent wszystko jest ok, nie ma najmniejszego zagrożenia co do utraty mieszkania itp ten 1% będę mieć pewność w przeciągu kilku następnych dni, więc decyzja należy do Ciebie jak chcesz poznać szczegóły proszę o kontakt na maila kontakt@magicwebsite.pl Odpowiedz Link Zgłoś
maestro113 Re: Spotkanie z DEVELOPEREM !!! 09.08.11, 10:20 Witaj Mazi6, Ja też planuję kupić tutaj mieszkanie i po tym, co tutaj wypisujecie, zastanawiam się nad rezygnacją z tego dewelopera. Piszesz, że na 99% wszystko jest ok. Czy nadal zamierzasz kupić tu mieszkanie, po tej sptrzedaży? Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
faked Re: Spotkanie z DEVELOPEREM !!! 09.08.11, 10:31 Czy to spotkanie się w ogóle odbyło??? Wątek ma temat spotkanie z developerem a nie można na nim znaleźć żadnego konkretnego info. Odpowiedz Link Zgłoś
mazi6 Re: Spotkanie z DEVELOPEREM !!! 09.08.11, 12:27 Tak kupuję, na spotkanie poszłam z Radcą Prawnym i na jego opinii opieram swoją decyzję i wg niego wszystko w papierach jest ok. Pozostała kwestia sprawdzenia nowego właściciela i to jest ten 1% jeśli wszystko się potwierdzi jeszcze w tym tygodniu podpiszemy umowę przedwstępną notarialnie. pozdrawiam, mazi Odpowiedz Link Zgłoś
maestro113 Re: Spotkanie z DEVELOPEREM !!! 09.08.11, 14:37 Dziękuję za odpowiedż Mazi. Ja też myślałam o umowie przedwstępnej w formie aktu notarialnego. dać znać jak już podpiszesz umowe. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mazi6 Re: Spotkanie z DEVELOPEREM !!! 17.08.11, 13:03 Witajcie :) Minęło ponad 2 tygodnie od spotkania z deweloperem, ciekawa jestem czy tak skrupulatnie wynotowane usterki przez Pana Jakuba zostały juz naprawione? Ja ciąglę walczę z umową naszczęście koniec blisko temin podpisania początek przyszłego tygodnia :D Odpowiedz Link Zgłoś
marzena-dd-77 Spotkanie z DEVELOPEREM !!! 17.08.11, 18:36 Dlaczego spotkania z Developerem są o takich godzinach - godziny pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
marzena-dd-77 Spotkanie z DEVELOPEREM !!! 17.08.11, 18:41 Dlaczego spotkania z Developerem są o takich godzinach - godziny pracy Odpowiedz Link Zgłoś
kruq_1 Re: Spotkanie z DEVELOPEREM !!! 17.08.11, 19:50 Bo wtedy deweloper pracuje i może się spotkać :-) Coś znowu to nasze forum zdechło, chyba dawno nikt się nie czepiał o suszenie prania na balkonach itp ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
grzegorz.gwiazda Re: Spotkanie z DEVELOPEREM !!! 18.08.11, 07:41 Kruq, mysle ze teraz najwazniejsza sprawa jest zalatanie przeciekow, wysuszenie calosci i naprawa scian w garazach i klatkach schodowych. W garazach sciany sa mokre, farba z nich odpada, pewnie juz pojawil sie grzyb. Dziwne jest dla mnie to, ze sciany sa mokre na dole, tam, gdzie woda nie stala. Czyzby wilgoc szla od fundamentow? Odpowiedz Link Zgłoś
marzena-dd-77 Re: Spotkanie z DEVELOPEREM !!! 21.08.11, 14:21 Czy wiadomo co bylo trescia spotkania? Wracajac do godziny spotkania to wiekszosc mieszkancow w tych godzinach pracuje co zapewne wie Developer. Odpowiedz Link Zgłoś
kerajm Re: Spotkanie z DEVELOPEREM !!! 22.08.11, 15:04 ...spotkanie bez sensu, jakbyśmy powiedzieli aby powstał basen pewnie szefostwo powiedziałoby OK. Niestety jest już po 10 sierpnia a GH nie wpłacił na konto wspólnoty ani złotówki, zostaje mi tylko napisanie ponaglenia w formie pisemnej, później następne i za czwartym razem niestety do sądu. Odpowiedz Link Zgłoś
marzena-dd-77 Spotkanie z DEVELOPEREM !!! 22.08.11, 18:39 tzn., ze nic nie beda poprawiac? Ponaglenia piszesz pisemne i wysylasz poczta czy e-mail? Odpowiedz Link Zgłoś
smile53 Re: Spotkanie z DEVELOPEREM !!! 22.08.11, 22:51 Na spotkaniu był poruszony temat dotyczący wymiany drzwi w komórkach lokatorskich ze względu na ich zniszczenia po zalaniu m.in. piwnic - czy coś wiadomo w tej sprawie? Drzwi wejściowe do komórek lokatorskich po ich zamoczeniu odkształciły się i praktycznie nie ma możlwiości swobodnego ich otwarcia (napęczniały, odkleja się okleina...). Odpowiedz Link Zgłoś
kruq_1 Re: Spotkanie z DEVELOPEREM !!! 22.08.11, 22:55 Nic nie wiadomo w tej sprawie, podobnie jak i w bardziej istotnej a mianowicie odwodnienia, temat którego również był poruszany na spotkaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
kerajm Re: Spotkanie z DEVELOPEREM !!! 22.08.11, 23:07 ...w bloku 113 A już od 2 miesięcy nie działa winda i wciąż co tydzień słyszę że musi deszcz przestać padać....śmiech.... Odpowiedz Link Zgłoś
maestro113 Re: Spotkanie z DEVELOPEREM !!! 23.08.11, 14:07 Mazi - UMOWA już podpisana? Odpowiedz Link Zgłoś
marzena-dd-77 Spotkanie z DEVELOPEREM !!! 23.08.11, 19:07 Czy wiadomo kiedy beda akty notarialne na garaze? Czy na spotkaniu byl omawiany ten temat? Odpowiedz Link Zgłoś
mazi6 Re: Spotkanie z DEVELOPEREM !!! 24.08.11, 12:04 Nie, dziś mieliśmy ale okazało się, że dziś dopiero wraca pan Jakub i musi się odnieść do jednego zapisu jaki wprowadziliśmy w akcie notarialnym, więc termin mamy przesunięty na jutro bądź piątek ostatecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
klaudens86 Re: Spotkanie z DEVELOPEREM !!! 25.08.11, 08:52 MAZI !!! Witam widzę ze jesteśmy w bardzo podobnej sytuacji. Jestem juz po podpisaniu umowy przedwstępnej ( w połowie lipca ) czekałam teraz na załatwienie wszystkich formalność w banku i otrzymanie pozytywnej decyzji kredytowej. Kilka dni temu dostałam decyzję z banku o pozytywnym rozpatrzeniu inwestycji a wczoraj otrzymałam nowe dokumenty do VP w związku ze sprzedażą mieszkań innej spółce. Dokumenty musze przekazać do banku i odnowa rozpocznie sie sprawdzenie spółki przez bank:/// co znowu przedłuży decyzje kredytową o kolejne 2 tygodnie. Zastanawiam sie czy nie jest to szczęście w nieszczęściu i powinnam zrezygnować z kupna mieszkania w tej inwestycji. Wydaje mi się podejrzane sprzedanie mieszkań innej spółce. A jaka jest Twoja decyzja ? Juz na 100 % chcesz kupić tam mieszkanie ? K. Odpowiedz Link Zgłoś
puszek40 Re: Spotkanie z DEVELOPEREM !!! 25.08.11, 16:39 Witam! Klaudens za ile kupujesz to mieszkanie i jakiej wielkości w m kwadratowych i w jakiej walucie? Odpowiedz Link Zgłoś
klaudens86 Re: Spotkanie z DEVELOPEREM !!! 25.08.11, 18:23 Witam ! Mieszkanie 53 m - z garazem 320 tyś. kredyty we franku. Odpowiedz Link Zgłoś
puszek40 Re: Spotkanie z DEVELOPEREM !!! 25.08.11, 18:50 Radzę ci się wstrzymać do końca roku i nie kupować jeśli jeszcze nie masz podpisanej umowy, dobrze ci to wyjdzie na zdrowie i na portfelu, sam się przekonasz niedługo dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
klaudens86 Re: Spotkanie z DEVELOPEREM !!! 25.08.11, 19:08 Sama :) A dlaczego się przekonam ? jeśli coś wiesz to prośba o info. Nauczka ma dotyczyć franków czy developera ? Odpowiedz Link Zgłoś
puszek40 Re: Spotkanie z DEVELOPEREM !!! 25.08.11, 19:32 Napisz na puszek40@hotmail.com to ci wyłożę. Ile masz raty miesięcznej płacic do banku? Odpowiedz Link Zgłoś
puszek40 Re: Spotkanie z DEVELOPEREM !!! 25.08.11, 19:59 Odpisałem, do przemyslenia na wieczór. Odpowiedz Link Zgłoś
klaudens86 Re: Spotkanie z DEVELOPEREM !!! 26.08.11, 13:00 MAZI !!! Witam widzę ze jesteśmy w bardzo podobnej sytuacji. Jestem juz po podpisaniu umowy przedwstępnej ( w połowie lipca ) czekałam teraz na załatwienie wszystkich formalność w banku i otrzymanie pozytywnej decyzji kredytowej. Kilka dni temu dostałam decyzję z banku o pozytywnym rozpatrzeniu inwestycji a wczoraj otrzymałam nowe dokumenty do VP w związku ze sprzedażą mieszkań innej spółce. Dokumenty musze przekazać do banku i odnowa rozpocznie sie sprawdzenie spółki przez bank:/// co znowu przedłuży decyzje kredytową o kolejne 2 tygodnie. Zastanawiam sie czy nie jest to szczęście w nieszczęściu i powinnam zrezygnować z kupna mieszkania w tej inwestycji. Wydaje mi się podejrzane sprzedanie mieszkań innej spółce. A jaka jest Twoja decyzja ? Juz na 100 % chcesz kupić tam mieszkanie ? Odpowiedz Link Zgłoś
maestro113 Re: Spotkanie z DEVELOPEREM !!! 26.08.11, 14:31 Witaj Puszek40, Ja również jestem w trakcie kupna mieszkania na tym osiedlu. Dlaczego radzisz poczekać z zakupem mieszkania? Proszę o info na e-mail: maestro113@hotmail.com Z góry dziękuję, pozdrawiam,maestro113 Odpowiedz Link Zgłoś