05.10.11, 18:03
Co można zrobić, komu napisać, gdzie zgłosić problem z linia 199. Mianowicie w godzinach 7-8 są tylko dwa autobusy w stronę Rembertowa. To zdecydowanie za mało. Jeździ nim wiele uczniów, studentów, osób jadących do pociągu. Dziś jak i każdego dnia ok. godz 7:20 na przystanku "Zieleniecka" jest problem z wejściem do autobusu więc można sobie wyobrazić co się dzieje w środku. Każdy na sobie leży, jest gorąco ponieważ większość jedzie tym autobusem już od młodzieńczej do samego końca więc w takim tłoku przebywamy ponad 30min.
Obserwuj wątek
    • awawawaw Re: linia 199 05.10.11, 19:11
      www.ztm.waw.pl/?c=115&l=1
    • malutka.k Re: linia 199 05.10.11, 19:35
      Witam
      czy chodzi o kurs 7:28 z przystanku "Zieleniecka" ? Chciałam nim jutro jechać z dzieckiem ale w takim razie chyba zrezygnuję? Naprawdę jest taki tłok? Codziennie?
      • mateuszys Re: linia 199 05.10.11, 20:14
        Taki tłok zrobił się od poniedziałku. Czyli wychodzi na to że studenci zaczęli szkołę.
        Może Pani próbować ale podróż nie należy do przyjemnych. :)
        • ratatuj.1 Re: linia 199 06.10.11, 19:33
          Rzeczywiście rano jest to wątpliwa przyjemność. Choć zazwyczaj jadę przez Wileński.
    • forumowy_wyjadacz Re: linia 199 05.10.11, 23:37
      A o 12.21 w kierunku AONu - przepełniony Ikarus mocno spocony gnał w kierunku Akademii Obrony Narodowej.
    • sibeliuss Re: linia 199 06.10.11, 18:50
      A to nie jest w gestii urzędu miasta?
      Może drugi darmobus byłby rozwiązaniem?
    • 001karolina Re: linia 199 10.10.11, 08:33
      jest coraz gorzej w tej kwestii .....a lepiej nie będzie, chyba ze skończy sie rok akademicki...a to dopiero w czerwcu...
      Czy nie mozna było by póścic dodatkowe kursy rano i po południu napewno rozładowało by to tłok, ścisk.....porażka to godz pomiędzy 7-8 rano ( o czym pisał mój przedmówca).....
      • mateuszys Re: linia 199 14.10.11, 11:07
        Można by to zrobić tylko szkoda by było żeby Ząbki płaciły za to skoro połowa osób z tego autobusu w ogóle nie jest z Ząbek (wsiada przed Ząbkami).
        • corrida_pl Re: linia 199 14.10.11, 11:12
          mateuszys napisał:

> Można by to zrobić tylko szkoda by było żeby Ząbki płaciły za to skoro połowa o
          > sób z tego autobusu w ogóle nie jest z Ząbek (wsiada przed Ząbkami).

A skąd wiesz, że połowa? Policzyłeś?
          Idąc tym tropem to też pewnie "połowa" przesiadkowiczów w okolicach DW. Wileński nie jest z Warszawy a zapychają warszawskie tramwaje i autobusy...
    • marzi7373 Re: linia 199 04.11.11, 09:06
      Witam,

na poczatku pazdziernika zglaszalam problem przepelnienia 199 przez formatke na stronie ZTM. W odpowiedzi dostalam informacje, ze przekazali moje zgloszenie do odpowiedniej komorki. Wczoraj zadzwonilam do zabkowskiego UM i rozmawialam z kierownikiem ref. ds drog i komunikacja miejskiej. Pan byl zaskoczony moim zgloszeniem - powiedziel, ze jestem pierwsza osoba, ktora taki problem zglosila.
      Proponuje zatem, aby kazdy kto cierpi w porannym tloku w 199 wykonal jednak choc telefon czy mail do ZTM i UM - przeciez "wyklikalismy" plac zabaw NIVEA, jest wiec nadzieja na osiagniecie zamierzenia - trzeba jednak choc minimalnie sie wysilic - post na forum nie wystarczy...

Pozdrawiam
      • 001karolina Re: linia 199 21.11.11, 12:19
        dzwoniłam, mailowałam juz tyle razy w powyzszym temacie i niestety nie ma pozytywnego odzewu....ciekawa jestem jak długo potrwa jeszcze ten problem zanim zostanie rozwiązany( jeśli wogóle)...
        czy wysyłacie Państwo maile , dzwonicie do MZK Warszawa bo wydaje mi sie ,że jest duża grupa ludzi jeżdzących ta trasą zwłaszcza w godzinach porannych realcji Plac Hallera -Aon
        • 001karolina Re: linia 199 21.11.11, 18:08
          dziś otrzymałam odpowiedz z MZK Warszawa cytuję:

Szanowna Pani,

W odpowiedzi na Pani wystąpienie Zarząd Transportu Miejskiego uprzejmie informuje, że zgodnie z ustawą o samorządzie terytorialnym obsługa komunikacyjna gminy należy do zadań własnych tej gminy. Zarząd Transportu Miejskiego jest jednostką budżetową m.st. Warszawy, która nie może samodzielnie finansować komunikacji na obszarze innych gmin. Linie strefowe Zarządu Transportu Miejskiego (wyjeżdżające poza granicę Warszawy) funkcjonują na podstawie porozumień zawartych między władzami m.st. Warszawy i władzami gmin podmiejskich. Porozumienia te określają poziom dofinansowania tych linii przez gminy podmiejskie. Przebiegi tras i rozkłady jazdy linii strefowych odzwierciedlają zatem poziom usług przewozowych, jakie wykupiły u nas władze tych gmin.

Biorąc pod uwagę powyższe uwarunkowania, wnioski dotyczące rozszerzenia obsługi komunikacyjnej gmin podwarszawskich prosimy kierować przede wszystkim do urzędów tych gmin, które mogą podjąć rozmowy z Zarządem Transportu Miejskiego w sprawie uruchomienia, w tym finansowania nowych połączeń oraz zmian rozkładów jazdy linii już istniejących.

Daje do myślenia.....................
    • 5-agata Re: linia 199 23.01.12, 22:40
      Napisałam do ztm prośbę o "zagęszczenie" rozkładu jazdy autobusów linii 199.

Może jak każdy kto przeczyta ten post zrobi dokładnie to samo to wspólnie osiągniemy zamierzony cel.

www.ztm.waw.pl/?c=115&l=1
      • 5-agata Re: linia 199 31.01.12, 09:02
        Drodzy forumowicze !

Napisałam e-maila do ZTM z prośbą o zagęszczenie rozkładu jazdy autobusu 199 i otrzymałam taką odp.:

Szanowna Pani,

Uprzejmie informuję, że Zarząd Transportu Miejskiego ustala rozkłady jazdy linii kursujących poza granicami Warszawy na podstawie umów z gminami, przez których teren przebiegają trasy poszczególnych linii.

Wiąże się to z konkretnymi kosztami zależnymi m.in. od liczby kursów czy częstotliwości kursowania danej linii.

W związku z tym postulaty dotyczące zmian rozkładów jazdy linii 199 prosimy kierować do władz Gminy Ząbki, która podpisuje stosowne umowy z ZTM.

Z poważaniem,

Łukasz Filipczak

Zarząd Transportu Miejskiego

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka