necnec 21.08.12, 19:01 Proszę o info - jaką stację w Ząbkach lub okolicy polecacie (tankujecie) - dobre paliwo i atrakcyjna cena. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
chechaouen Re: Stacja paliw - okolice Ząbek 21.08.12, 20:02 co do jakośći paliw, to ja zawsze byłem zdania, że wszystko jeden pies. zwracam uwagę tylko na cenę i najczęściej korzystam z Lukoila - albo tego przy Radzymińskiej jak się jedzie w stronę centrum handlowego M1, albo tego przy Makro Cash. Często tankuję też na Neste - albo przy Łodygowej albo w centr. handl M1. zdzierców z Orlenu, BP it. omijam szerokim łukiem Odpowiedz Link Zgłoś
wild.wind Re: Stacja paliw - okolice Ząbek 22.08.12, 08:24 Ja najczęściej tankuję Pb95 (a wcześniej ON) na Neste przy ul. Łodygowej lub w M1 i sobie chwalę. Teść z kolei ON na Lukoil przy Macro. Ceny paliw z tych stacji są lepsze niż gdzie indziej, a paliwo niczym się nie różni od tego nalewanego z "markowych" dystrybutorów. Odpowiedz Link Zgłoś
route67 Re: Stacja paliw - okolice Ząbek 22.08.12, 21:15 Zdecydowanie odradzam Orlen przy Chełmżyńskiej. Miałem sporo problemów po zatankowaniu tam LPG, z treszta Pb95 również. Nigdy wiecej. Podobnie z Tesco Radzymińska (zatankowanie LPG skończyło sie wizytą u mechanika...) Neste Łodygowa, Neste M1 jak najbardziej. Po LPG śmigam na Statoila Targówek, nawet jeśli cena nie należy do najniższych to na przeglądach filtry czyste i problemów brak. Odpowiedz Link Zgłoś
mip_zabki Re: Stacja paliw - okolice Ząbek 24.08.12, 11:15 > Zdecydowanie odradzam Orlen przy Chełmżyńskiej. Miałem sporo problemów po zatan > kowaniu tam LPG, z treszta Pb95 również. Nigdy wiecej. Musze potwierdzić. W zimie po zatankowaniu 95 miałem problemy z odpaleniem - silnik kręcił ale nie załapał. Z wydechu czuć było zapach nieprzepalonej benzyny. Odpowiedz Link Zgłoś
robertrobo Re: Stacja paliw - okolice Ząbek 23.08.12, 08:52 Każde paliwo jest takie same (bo ilu jest dostawców paliwa - 5? w tym dwóch kontroluje 75% rynku). Np. w BP spora ilość ich paliwa powstaje w zakładach Lotosu i Orlenu. Całe życie tankuję w najtańszych stacjach i nigdy nie miałem problemu. Jak miałem samochód na gaz to nankowałem zazwyczaj na Lukoil M1, albo Tesco Radzymińska. Teraz Olej zazwyczaj wlewam na Lukoil M1. "Tanie stacje" mają często widoczną informację kto dostarcza paliwo. Poza tym są kontrole stacji udostępnianie w necie, np. tu: uokik.gov.pl/kontrola_stacji_paliw_pb_95,_pb_98_i_on.php na dole są pdf'y do pobrania Odpowiedz Link Zgłoś
qba_zabki Re: Stacja paliw - okolice Ząbek - jakość paliw 23.08.12, 09:29 Przy kupowaniu samochodu słyszałem rady: tankuj dobre paliwo (ON), bo inaczej będziesz miał problem z wtryskiwaczami, filtrem cząstek stałych itp. W związku z tym poszperałem trochę w necie i znalazłem ciekawą wypowiedź użytkownika glowix z 26 Mar 2010 23:26 na forum BMW: forum BMW W skrócie: 1. 80% paliw w naszym kraju pochodzi z rafinerii Orlenu, pozostałe z Lotosu... Wyjątek to Shell, który importuje GPL i 100 oktanowego V-Powera. 2. Opis produkcji ON: Paliwo w procesie produkcji na koniec trafia do wielkiego zbiornika i czeka tam około 3-4 tygodni na homologacje. W tym czasie (nie pytajcie o szczegóły) najlżejsze i najlepsze frakcje wypływają na gore zbiornika. To paliwo trafia na stacje Orlenu. Praktycznie tak samo dobre paliwo z góry zbiornika, ale w drugiej kolejności trafia na Shella, BP, itd. Kategoria A. Kategoria B trochę bliżej dna trafia na ogol na Neste, Bliska i inne takie wynalazki. Kategoria C trafia do marketów - wiec nie piszcie takich rzeczy, ze paliwa pod marketem są super... Na samym dnie zostaje coś czego żadna szanująca rafineria nie sprzeda do samochodów. Nie wiem czy to, co napisał glowix to prawda, ale mnie jest to ciekawy głos w dyskusji o jakości paliw. Odpowiedz Link Zgłoś
powstaniec60 Re: Stacja paliw - okolice Ząbek - jakość paliw 23.08.12, 10:35 Z reguły na Łukoilu przy Radzimińskiej (JW Construction) a ostatnio też na Bliskiej przy Trockiej, ale tylko w weekendy jak jest 10 groszowa zniżka przy płatnością gotówką. Odpowiedz Link Zgłoś
t.g Re: Stacja paliw - okolice Ząbek - jakość paliw 24.08.12, 09:26 Coś w tym jest, ale to dot. ON (bo filtr cząstek, wtryski), benzyna to w sumie jeden pies ;) Ja zazw. tankuje na Lukoil przy Radzymińskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
1polspeed Re: Stacja paliw - okolice Ząbek - jakość paliw 04.10.13, 18:40 a na chwilę obecną która stacja jest "nie halo"? Odpowiedz Link Zgłoś
0mike0 Re: Stacja paliw - okolice Ząbek - jakość paliw 07.10.13, 07:34 to samo słyszałem od dostawcy, syf z dołu zbiornika trafia do marketów Odpowiedz Link Zgłoś
lasic01 Re: Stacja paliw - okolice Ząbek - jakość paliw 07.10.13, 13:40 Ale głos ciekawy, ale bzdurny, bo przecież zbiornik taki opróżnia się od dołu, nie od góry. Dodatkowo sprzedaż na stacjach Orlenu, Shella i BP jest znaaaaacznie większa niż tylko kilkudziesięciu stacji "kategorii C". Nie wspominając o tym, że jak wpada zamówienie, to nikt nie czeka, aż "śmietanka" spłynie do cystern (i tam jest przechowywana nie wiadomo ile). Odpowiedz Link Zgłoś
forumowy_wyjadacz Re: Stacja paliw - okolice Ząbek 07.10.13, 19:14 Lukoil. Radzymińska. Tego przy Makro odradzam - trzeba się prosić o paragon... BTW - dzisiaj '95' za... 5.50. To jakiś żart? Dwa dni temu tankowałem za 5.64, ale przy Makro... Odpowiedz Link Zgłoś
robertrobo Re: Stacja paliw - okolice Ząbek 08.10.13, 11:52 W jakieś dni są promocje. W Lukoil przy M1 tankuję 10 lat, benzynę i olej, nie miałem do tej pory żadnych problemów. Wyniki kontroli poszczególnych stacji można znaleźć tutaj: uokik.gov.pl/kontrola_stacji_paliw_pb_95,_pb_98_i_on.php forumowy_wyjadacz napisał: > Lukoil. Radzymińska. Tego przy Makro odradzam - trzeba się prosić o paragon... > BTW - dzisiaj '95' za... 5.50. To jakiś żart? Dwa dni temu tankowałem za 5.64, > ale przy Makro... Odpowiedz Link Zgłoś
forumowy_wyjadacz Re: Stacja paliw - okolice Ząbek 11.10.13, 16:20 W środę są promocje. W poniedziałek było taniej niż w środę. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
etam2.0 Re: Stacja paliw - okolice Ząbek 07.10.13, 21:28 Neste przy CH M1 Marki. 95, wiele lat, wszystko ok. Odpowiedz Link Zgłoś