Dodaj do ulubionych

JJS nadal straszy klientów

31.01.13, 17:19
Jakiś rok temu opisywałem na różnych forach awarie telewizji z JJS, umieściłem też filmik prezentujący jedną z takich usterek. Za te moje negatywne opinie JJS miało rozwiązać z nami umowę i straszyło nas strasznymi wprost konsekwencjami, jakie ich prawnicy wyciągną za szkalowanie tego pseudo "łoperatora". Wypowiedzenie umowy już było u prawników i lada dzień miało być wysłane do nas, no i jeszcze sprawa w sądzie miała być założona. Działo się to na początku roku 2012 i do tej pory nie dość, że nie ma żadnego wypowiedzenia to w najlepsze jest naliczany abonament. Zatem czekamy aż upłynie termin tej umowy a ma to się stać jakoś w czerwcu lub lipcu (nie pamiętam dokładnie) i wtedy sami ją wypowiemy.
Tymczasem dzisiaj otrzymujemy smsa z żądaniem uregulowania należności (a nie płacimy bo czekamy na zapowiedziane wypowiedzenie umowy) oraz zwrotu sprzętu i informacją, że jak nie oddamy to zgłoszą kradzież na policję, bo wartość tego sprzętu przekracza 250 zł. Przypominam, że umowa cały czas obowiązuje :-)
Zatem drogie jjs, czekamy na wizytę policjantów, chętnie przedstawimy im, posiadaną na ten sprzęt, umowę.

Dodam jeszcze, że wspomniany sms napisany był jednym ciągiem, bez jakichkolwiek znaków przestankowych. Zapewne wspaniała firma obawiała się, że przecinki i kropki sprawią, że wiadomość przekroczy 160 znaków i z konta poleci już za dwa eski :-) ŻENADA
Obserwuj wątek
    • n.obrebski Re: JJS nadal straszy klientów 31.01.13, 21:39
      To ja pozwole sobie tylko przypomniec, tak na wszelki wypadek, że jak chce Pan wypowiedziec umowę tej firmie, to trzeba to zrobić z 3 miesiecznym wyprzedzeniem, bo jeden z podpunktów ich umowy mowi, że nie dostarczenie wypowiedzenia w tym terminie automatycznie przedłuża umowę na termin na jaki została zawarta.
      • kruq_1 Re: JJS nadal straszy klientów 31.01.13, 21:54
        Dziękuję :-) Jednak sami pamiętamy o tym aby wypowiedzieć ją odpowiednio wcześnie. W naszym przypadku okres wypowiedzenia wynosi 30 dni.
      • ulazabki Re: JJS nadal straszy klientów 31.01.13, 21:56
        a korzysta Pan z ich usług nadal?
        • kruq_1 Re: JJS nadal straszy klientów 31.01.13, 22:19
          Nie. Już od bardzo dawna korzystamy z UPC.
          Trochę żałuję, że nie mamy do żadnego telewizora podpiętego tego ich dekodera, bo pewnie jeszcze niejeden filmik udałoby się nagrać o tym, jak to badziewie działa. Ale kiedy mieliśmy tylko to badziewie, to sporo nerwów nas kosztowało.
        • kruq_1 Re: JJS nadal straszy klientów 01.02.13, 16:52
          Pani Ulu, czyżby Pani też miała jakieś przejścia z nimi?
    • porvoo Re: JJS nadal straszy klientów 31.01.13, 23:15
      Tak się zastanawiam... Ludzie, skąd Wy takie śmieci "wytrzaskujecie"?
      Czy to z bazaru Różyckiego ta firma krzak? Poczytałem sobie na ich stronie, najfajniejszy mają zapis: Należności abonamentowe za dostęp do Internetu należy regulować do 10 każdego miesiąca . Za nieterminowe wnoszenie opłat po 1 grudnia 2002r. firma JJS Sp. z o.o. będzie naliczać opłatę manipulacyjną w wysokości 5 złotych netto...
      Zapewne legalne to i bardzo się na tym wzbogacają... A ceny usług to chyba z sufitu albo wróżyli z fusów...
      • kruq_1 Re: JJS nadal straszy klientów 31.01.13, 23:20
        Niestety w chwili, kiedy się wprowadzaliśmy była to jedyna możliwość na naszym osiedlu.
    • pablo120375 polecam 01.02.13, 00:07
      www.speedtest.net/result/2476976047.png
      • kruq_1 Re: Nie polecam 01.02.13, 00:57
        No proszę, jest i bojówkarz jjs, występujący również pod nickiem jjs_admin, tomasz (jakiś tam, nie pamiętam dokładnie) oraz zapewne jeszcze pod kilkoma innymi :-) Łatwo je rozpoznać, bo wychwalają tego 'łoperatora" pod niebiosa.
        • robertrobo Re: Nie polecam 01.02.13, 08:58
          A jeszcze inny nick to mój nick. Mi działa wszystko dobrze.
          5 zł nigdy mi nie naliczyli - pewnie to bonus za wychwalanie ich.
          Dla mnie tragedia to ich kontakt z klientem, ale co do działania nie mam zastrzeżeń.
          Sporo gram po sieci i ping jest rewelacyjny, czego np. UPC mi nie zapewniało.
          Ja myślę, że jeżeli by tak wszystkim działało jak wam, to firma dawno by upadła.
          Pozdrawiam
          Szczęściarz Bojownik.
    • widow Re: JJS nadal straszy klientów 01.02.13, 12:47
      Nie jestem obrońcą JJS i tym bardziej ich nie reprezentuję, ale jak dobrze pamiętam ten filmik w zasadzie nic nie udowadniał.
      Na Twoim miejscu bym tak się jeszcze nie cieszył, jeżeli formalnie masz podpisaną umowę i nie płacisz za ich usługi (jakie by one nie były) możesz się spodziewać naliczenia kar umownych, a w dalszej konsekwencji sprzedaży długu przez JJS firmie windykacyjnej.
      Co do ich kiepskiej obsługi klienta to się w 100% zgadzam, jest na zerowym poziomie.
      • kruq_1 Re: JJS nadal straszy klientów 01.02.13, 13:37
        Uważasz, że to normalne aby okienko informacyjne kanału wyświetlało się przez cały czas? Nie wspomnę już o tym, że nie dało się przelączyć na inny kanał, bo na to zaraz ktoś napisze, że pewnie wyjąłem baterie z pilota.
        Jak tylko umowa zostanie wypowiedziana przez jjs lub jak upłynie termin i sami ją wypowiemy to i należność się ureguluje. Chociaż nad tym jeszcze się zastanowię, może poczekam aż sprzedadzą dług i wtedy zapłacę. Radość sprawi mi fakt, że w takiej sytuacji ten pseudo "łoperator" dostanie tylko kilka procent, resztę zatrzyma firma windykacyjna.
        • widow Re: JJS nadal straszy klientów 01.02.13, 17:13
          Powtarzam ten filmik niczego nie przesądza. Skąd masz pewność, że nie była to awaria dekodera?
          Co chcesz udowodnić, że nie płacisz w tej chwili należności wynikających bezpośrednio z podpisanej przez CIEBIE umowy?:)
          Nie zakładaj, że będzie tak pięknie i po wymówieniu umowy spłacisz należność, nie zakładaj też, że firma windykacyjna (jeżeli JJS sprzeda Twój dług) zgłosi się do Ciebie, co z rejestrem dłużników?
          Moim zdaniem bijesz pianę, chociaż przyznaję co do zasady MASZ PEŁNĄ RACJĘ i trzeba firmy uczyć, ale też trzeba czytać umowy, które się podpisuje.
          Oczywiście liczę na to, że przebrniesz przez tą sprawę z korzyścią dla siebie samego.
          • ulazabki Re: JJS nadal straszy klientów 01.02.13, 17:22
            krug firma windykacyjna naliczy sobie odsetki od daty wymagalności. Wiem, ze nie są to duże koszta ale zaplacisz 13% w skali roku wiecej (takie mniej więcej są odsetki ustawowe). Lepiej było się dogadać z nimi i zerwac umowe z powodu słabej jakości usług albo cos w tym rodzaju.
            • kruq_1 Re: JJS nadal straszy klientów 01.02.13, 18:14
              Spokojnie :-) Doskonale znam wysokość ustawowych odsetek.
              Rejestru się nie boję, żeby tam trafić to są odpowiednie procedury, to raz, dwa to po spłaceniu zadłużenia składa się odpowiedni wniosek i zostaje się wykreślonym. To wszystko jest zresztą nieistotne w tej chwili i nie o to chodzi. To niepłacenie jest tylko efektem ubocznym przepychanek z tą firmą-krzak a dogadywać się z nimi nie mam najmniejszego zamiaru.
              • sopelek09 Re: JJS nadal straszy klientów 24.10.13, 15:34
                Kruq_1 jak tam Twoja sprawa coś się wyjaśniło, u mnie ubaw co nie miara dostaliśmy po 4 miesiącach fakturę z karą umowną :) a umowy brak w dalszym ciągu.
    • sopelek09 Re: JJS nadal straszy klientów 05.07.13, 18:02
      straszy i to bardzo- odradzam tego operatora.
      Podpisałem umowę z jjs choć podpisałem to cieżko powiedzieć ponieważ w grudniu 2012 roku zalozyli mi internet umowe miałem dostać pocztą. Przy instalacji nic nie podpisywałem do dnia dzisiejszego 05.07.2013 r. nie otrzymałem umowy , ale co najważniejsze dostawałem faktury które opłacałem i za każdym razem prosiłem o przesłanie umowy i nic. od 2 tygodni jestem bez interesu bo antene nadawczą umieścili w miejscu dla siebie niedostępnym (porażka) w związku z czym wypowiedziałem dziś umowę której nie ma sprawę zgłosiłem dla mojego prawnika, ponieważ prowadzę działalność i przez 2 tygodnie byłem zmuszony do zakupu tzw. gwizdka. Poziom pewnego pracownika Pani Marzeny K. odbiega od standardów sprzedaży. Grożenie karami jakieś dziwne tłumaczenia, szczerze a co mnie interesuje ze dostępu do swojego sprzętu nie mają jest to ewidentna ich wina. Pomijając to że umowy nie otrzymałem, regulaminu też i na dobra sprawę nie wiem na jaki okres była zawarta umowa to do kwietnia było ok (w kwietniu była pierwsza przerwa 2 tygodniowa w dostawie internetu). Ci Państwo nie odpowiadają na reklamacje @ ale polecam wysyłać w ten sposób bo jak juz się zapoznałem z regulaminem w dniu dzisiejszym to sami piszę że odpowiadają w ciągu 14 dni (tego nie robią), a prawo wtedy jest po naszej stronie jeśli ktoś się nie ustosunkuje do naszej reklamacji to reklamacja zostaje uznana. W regulaminie zamieszczonym na stronie nie ma równiez informacji o każe umownej (czyli jej nie ma) w umowie niestety nie mam pojęcia bo jej nie mam ale jest jakiś wzór na stronie i tez ani słowa o karze umownej więc mam ich w głębokim ... Zobaczymy jaka fakture dostanę do zapłaty jak taka jak się spodziewam to wiadomo że jej nie zapłacę i zobacze się w sądzie z nimi choć jak to Pani Marzena K. napisała że się nie zobaczymy bo maja od tego prawników. Śmiech na sali.
      • kruq_1 Re: JJS nadal straszy klientów 05.07.13, 18:12
        Jeżeli niczego nie podpisywałeś to w ogóle nie ma o czym mówić i przy każdej rozmowie pytaj się po prostu na jakiej podstawie chcą naliczyć Ci jakieś opłaty, skoro nie mają z Tobą żadnej umowy. W takiej sytuacji niczego nie musisz płacić ani przejmować się wymyślonymi bezprawnie karami umowmymi.
        A metoda zastraszania "niepokornych" (czytać - niezadowolonych z usług tego pseudo_łoperatora) klientów sięga wiele, wiele lat wstecz i jak sam się przekonałem (nie bez ubawu) i teraz Ty, funkcjonuje do dzisiaj.
        • sopelek09 Re: JJS nadal straszy klientów 05.07.13, 18:19
          czekam na informacje od prawnika na szczęście nic nie place bo zakupiłam polisę ochrony prawnej która jest pomocna w takich sprawach. Tak mnie zezłościli że nie zostawię tej sprawy tak sobie tak dla zasady :) mam nadzieje że kogoś powstrzymam przed podpisaniem umowy z tym operatorem, a jeśli jest więcej takich osób jak ja to zapraszam do kontaktu.
        • sopelek09 Re: JJS nadal straszy klientów 11.07.13, 22:33
          Dziś dostałam @ z jjs że sprawe skierowali do sądu za oszczerstwa na forum. hahaha więc czekamy przynajmniej jakieś pismo od nich będzie bo do dnia dzisiejszego nie dostaliśmy od nich umowy to przynajmniej pozew dostaniemy.
          • lucija85 Re: JJS nadal straszy klientów 13.02.14, 12:58
            sopelek09 czy mogłabym prosić o kontakt :) lucija85@o2.pl
            • karciaa17 Re: JJS nadal straszy klientów 13.02.14, 14:14
              Sopelek09 miałam bardzo podobną sytuację. Kupowaliśmy mieszkanie, w którym był już załozony net i TV z JJS. Oferta wydawała się rozsądna więc przy niej zostaliśmy. Pojechałam do siedziby firmy, a ponieważ był to okres urlopowy (lipiec) bodajże p. Kierownik podpisał ze mną tylko umowę na TV, umowa za net miała być dosłana pocztą. Oczywiście zapewnili mnie, że wszystko powinno działać bez przyjazdu instalatora (działało u poprzednich właścicieli). Na miejscu okazało się, że żadnej usługi nie ma (niby karta sieciowa spalona w laptopie - ale aż w 3 na raz?). Po 2 tygodniach przyjechali i stwierdzili, że faktycznie ktoś zrestartował ustawienia, ale to nie koniec. Na umowę za net czekałam... 2 miesiące. Gdy próbowałam wytłumaczyć, że skoro nie mam umowy nie będę płacić i proszę o PILNE przysłanie umowy dostałam bardzo obraźliwego meila zwrotnego (szkoda go cytować), w między czasie wyłączenie TV, który była opłacony etc. NIE POLECAM !!! Umowę mam podpisaną na 2 lata, po tym czasie rezygnuję na 100 %, szkoda nerwów na taką dziecinadę. Brak szacunku dla klienta....
              • kruq_1 Re: JJS nadal straszy klientów 13.02.14, 14:25
                Kiedy ta sytuacja miała miejsce?

Proszę o kontakt: kruqkra@gmail.com
                • karciaa17 Re: JJS nadal straszy klientów 13.02.14, 17:00
                  lipiec - wrzesień 2013. Teraz niby jest dobrze, ale niesmak pozostał....
                  • so2012 Re: JJS nadal straszy klientów 05.03.14, 13:58
                    Witam Państwa
                    Opiszę moja sytuację.
                    Dwa lata temu wprowadzając się do mieszkania w ząbkach zastałem tam już tego pseudo operatora z jego usługami. Poprzedni lokator miał umowę z jjs i chciał ją scedować na nas.
                    Cesja miała do nas przyjść pocztą, zaznaczam, niczego nie podpisywałem. Prowadzę firmę (nie jestem konsumentem, gdybym nim był, w przeciągu tych dwóch niespełna lat napisałbym do Prezesa UOKIK kilka zawiadomień o naruszaniu interesów konsumentów i stosowaniu praktyk niedozwolonych).
                    Wyprowadziłem się już z ząbek.
                    Ale wcześniej, w styczniu, napisałem kilka maili i dzwoniłem kilkukrotnie do tej okazałej Pani, że chcę zrezygnować z usług z końcem lutego tego roku.
                    Jak pewnie się Państwo domyślają, w pierwszych słowach usłyszałem, że umowa się automatycznie przedłużyła, że będą kary, że jak nie zapłacę to przegram i tak w sądzie, bo wszyscy z nimi przegrywają etc.
                    Ale jako że nie mam podpisanej umowy, postanowiłem się dogadać (oni twierdza, że umowa jest w ich archiwum :) ).
                    A więc ustaliłem z nią telefonicznie w styczniu, że z końcem lutego przywiozę ten ich mediabox (który kilka razy dziennie się zawiesza, zawsze, gdy pada bramka ;/, gdzie przeglądarka nie działa etc., jak to w telewizji trzeciej generacji). no i wtedy ta umowa będzie rozwiązana.
                    No i przyjechałem do nich pod koniec lutego zdać sprzęt.
                    No i znów, ona nic takiego nie mówiła, nie rozmawiała ze mną, umowa jest, ale w archiwum które jest gdzie indziej, i tak przegram w sądzie, umowa automatycznie się przedłużyła, jaka umowa, ta której nie ma? jest umowa, bo się przecież automatycznie przedłużyła, a jak nie ma umowy, to przecież Pan płacił, na stronie był regulamin etc.
                    Wkurzyłem się, napisałem rezygnację z usług z końcem lutego datowaną na styczeń (czyli z dnia rozmowy telefonicznej, która sobie zachowałem).
                    JJS nadal wystawia mi faktury.
                    Jeszcze nie byłem u prawnika, ale uważam, że racja jest po mojej stronie. Nie zamierzam ani grosza zapłacić. dla mnie, w świetle braku umowy, wiążące są ustalenia - w tym te telefoniczne.
                    Generalnie, jest to firma skandalicznie traktująca klientów, szkoda, ze wcześniej tego nie wiedziałem.
                    Niecierpliwe czekam na Państwa historie.
                    A tak w ogóle, to jak jest z tym ich wypowiedzeniem, jeżeli nie ma umowy? powinienem im płacić?
                    • lucija85 Re: JJS nadal straszy klientów 05.03.14, 14:13
                      so2012 proszę o kontakt na lucija85@o2.pl
    • hironomus Re: JJS nadal straszy klientów 10.03.14, 20:31
      www.uokik.gov.pl/aktualnosci.php?news_id=10918
      Identyczny zapis ma w umowach JJS. Ciekawe czy przyślą aneksy, czy poczekają aż ktoś oficjalnie zgłosi sprawę do UOKIKu.
      • minius5 Re: JJS ja polecam 11.03.14, 22:16
        tpsa, vectra, UPC, Polsat cyfrowy maja identyczne zapisy chyba jednak ten zapis musi być ciut inny u pozostałych niż u Niezależnego Operatora Międzystrefowego, nie muszą wysalać aneksów wystarczy ze operatorzy poinformują o zmianie regulaminu.
        Niestety ta zmiana nie będzie uprawniała do rozwiązania umowy jeśli nie zaakceptujemy zmian bez zapłaty kary umownej.
        • kruq_1 Re: JJS ja polecam 11.03.14, 22:29
          Właśnie dokonanie przez operatora zmiany w regulaminie (czyli zmiany umowy, która klient zawierał) daje prawo klientom do jej rozwiązania bez żadnej kary.
          • minius5 Re: JJS ja polecam 11.03.14, 23:26
            kruq_1 napisał:

> Właśnie dokonanie przez operatora zmiany w regulaminie (czyli zmiany umowy, któ
            > ra klient zawierał) daje prawo klientom do jej rozwiązania bez żadnej kary.

niestety jeśli zmiana wynika ze zmiany prawa lub wpisania zapisu umownego do klauzul niedozwolonych abonent ma prawa zrezygnować ale musi zapłacić karę umową.
            Taka zmiana pojawiła się w 2011 roku wcześniej jakakolwiek zmiana w regulaminie uprawniała do rezygnacji bez kary.
        • hironomus Re: JJS ja polecam 13.03.14, 19:24
          > tpsa, vectra, UPC, Polsat cyfrowy maja identyczne zapisy

Naprawdę? Bo ja patrzę w umowę z TPSA i mam w niej, że po 2 latach przechodzi na umowę na czas nieokreslony.
          Co zaś tyczy się możliwości zerwania umowy, to zgadzam się, że taka zmiana nie powinna uprawniać do rozwiązania umowy. Jest to zmiana mająca na celu doprowadzić umowę do zgodności z prawem.
          • jedyny-mar Re: JJS ja polecam 03.04.14, 14:14

Bardzo pomocna jest decyzja UOKIK w sprawie NOM o zakwestionowaniu zapisów w umowie o automatycznym przedłużaniu umowy. Prezes UOKIK stwierdził ze taki zapis jest niezgodny z prawem. W trakcie kontroli NOM zmienił zapis ze taka umowa ulega przedłużeniu ale na czas nieokreslony.
            Jestem w teraz w kontakcie z UKE oraz z rzecznikiem praw konsumenta.
            Złożyłem skargę w tej sprawie do UKE.
            Będę musiał skierowac sprawe do sądu o stwierdzenie nieważności zapisów umowy.
            Tylko wyrok Sądu będzie dotyczył tylko mnie, a nie wszystkich abonentów "super" sieci
            • kruq_1 Re: JJS ja polecam 03.04.14, 14:26
              Witam, czy mogę prosić o kontakt? Mój mail to kruqkra@gmail.com
              • dejvvv81 Re: JJS ja polecam 09.04.14, 20:59
                Jakieś newsy w sprawie oligarchów z JJS?
                • dejvvv81 Re: JJS ja polecam 10.04.14, 14:09
                  Witam, organizujemy zebranie abonentów mających problem z rozwiązaniem umów z JJS oraz podejściem indywidualnym do spraw klienta. Mile widziane opinie na w/w tematy, jakości usług oraz brak profesjonalizmu skutkujący szkodami na rzecz abonentów w wyniku celowego działania JJS i brakiem mediacji z abonentem na wszelkie niedogodne sprawy oraz problemy.
                  Wszelkie opinie jeśli ktoś takowe będzie miał chęć wyrazić proszę wysyłać na pocztę której adres podamy dla zainteresowanych.
                  • jedyny-mar Re: JJS ja polecam 10.04.14, 16:09
                    proszę o podanie maila
                    • dejvvv81 Re: JJS ja polecam 10.04.14, 18:10
                      zenon.bolek@onet.pl
                      • jedyny-mar Re: JJS ja polecam 23.09.14, 15:26
                        Dostałem odpowiedz od Miejskiego Rzecznika Konsumenta , iż jego zdaniem zapis w umowach JJS o "automatycznym przedłużaniu umowy jest nie zgodny z prawem". Aktualnie rzecznik wysłał pismo do UOKiK z prośbą o zajęcie przez nich stanowiska i ewentualnie podjęcie stosownych czynności prawnych
                        • dejvvv81 Re: JJS ja polecam 23.09.14, 21:05
                          Witam. Ja natomiast mam potwierdzenie z Centrum Konsumenckiego, iż umowa nieprawnie została przedłużona automatycznie. Mam to tylko w formie elektronicznej, ale po ostateczną interpretację i sprawdzenie umowy wybieram się osobiście do UOKiK przy najbliższym wolnym dniu. Jeśli się okaże, że są to umowy na niekorzyść abonentów i nie zgodne do końca z prawem poproszę o pisemne orzeczenie w sprawie umowy i oczywiście podpis pod w/w orzeczeniem urzędnika UOKiK.
                  • syljan74 Re: JJS ja polecam 06.10.14, 14:14
                    Proszę o podanie adresu mailowego, na który mogłabym podesłać opis sprawy rozwiązania umowy z JJS i specyficznego traktowania klientów przez tę firmę. Spotkałam się z wyjątkowym brakiem profesjonalizmu, lekceważeniem i wręcz straszeniem. Dawno już nie miałam do czynienia z tak "dziwną" firmą. Chętnie przyłączę się do pozwu zbiorowego.
                    • dejvvv81 Re: JJS ja polecam 07.10.14, 23:33
                      Witam. Poproszę o kontakt na zenon.bolek@onet.pl
                      • aktuariusz3 Re: JJS ja nie polecam 28.10.14, 11:30
                        Witam

Wczoraj złożyłem wypowiedzenie umowy w Firmie JJS. Tam usłyszałem że moja umowa automatycznie się przedłużyła na kolejne 24 miesiące i będę płacił karę, podkreślam karę za okres 8 miesięcy w kwocie różnicy między kwotą którą płacę ( 89 zł miesięcznie) a kwotą 159 zł która jest w regulaminie. Pracownik JJS który mi przedstawiał ofertę nie informował mnie o żadnych karach bo wtedy nie podpisał bym umowy. Będę uczestniczył w wszelkich działaniach które uniemożliwią Firmie JJS prowadzenie tego typu moim zdaniem nieuczciwych praktyk. Gdyby była potrzeba wspólnych działań proszę o kontakt.
                        • ka_siula48a Re: JJS ja nie polecam 30.10.14, 19:54
                          Witam, ja właśnie rozpoczynam batalię z żenującym operatorem JJS i moją ulubioną panią Marzenką K.
                          Opiszę Państwu jaki standard obsługi stosuje ten operator. Decyzje podejmijcie sami.

Nawiązałam z nimi współpracę w 2008 roku. Umowa przedłużała mi się co 12 m-cy, więc bez tzw kary mogłam ją rozwiązać jedynie raz w roku- 30 dni przed końcem umowy terminowej. Ok, to nie tragedia, wiedziałam co podpisałam a niestety nie było alternatywy. Gdy w moim budynku podłączył się nowy operator (swoja drogą mój wieloletni pracodawca) postanowiłam skorzystać z warunków pracowniczych i rozwiązałam umowę. Napisałam do nich @ o tym że jestem świadoma kary za niedotrzymanie promocji ale proszę o rozwiązanie umowy w trybie 30 dni. I tu się wszystko zaczęło.... najpierw wspomniana Pani Marzenka zapytała mnie jak jakiegoś przygłupa ponownie czy jestem świadoma kary za zerwanie umowy, więc cierpliwie powtórzyłam tę informację. Zwróciłam się również z prośbą o informację o kwocie kary za brakujące 4 miesiące do końca zobowiązania. Znam te przepisy jak własna kieszeń pracuje w klientem w tym zakresie od 8 lat. Pani Marzenka wyliczyła mi karę za CAŁY OKRES TRWANIA UMOWY PROMOCYJNEJ, a nie raczyła jej pomniejszyć o wykorzystane miesiące. Innymi słowy kara jej wyszła prawie 300 zł, a według ustawy powinno być 132zł. Jeszcze pełna nadziei i wiary że to tylko pomyłka napisałam reklamację z powołaniem się na ustawę prawo telekomunikacyjne itd itd , otrzymałam odpowiedź ...
                          "Oczywiście gratukuje rozumienia tego co się czyta, ten art.57pkt 6, który Pani zachęca do czytania wyraźnie mówi:
                          "....proporcjonalną jej wartość za okres od dnia zawarcia umowy do dnia jej rozwiązania"

czyli to co dokładnie wyczyłam, zwarła pani umowę w lutym a zakończyła w październiku, bo miesięczny okres wypowiedzenia jest i za ten czas ma Pani zwrócić różnicę zgodnie z ustawą , którą Pani nam przesłała i która znamy.
                          Zanim napisze pani do UKE proszę aby ktoś Paniu wytłumaczył zapisy, który nawyraźniej Pani nie rozumie."

Taki to mają standard prowadzenia korespondencji z klientem i prosze mi wierzyć to jest tylko wycinek naszej rozmowy elektronicznej.

Oczywiście interpretacja art 57pkt6 tylko połowiczna, ostatniego zdania już nie doczytali, ale nie poddałam się napisałam skargę do UKE. Oczywiście wyszło na moje. Miałam rację i JJS ma albo niedouczonych pracowników, albo celowo działa w złej wierze i utrudnia klientowi odejście od nich. Nigdy więcej choćbym miała żyć bez dostępu do sieci. To niestety nie koniec mojej smutnej batalii bo UKE oczywiście przyznało mi rację ale nie może w żaden sposób przymusić tego operatora do korekty naliczeń na prawidłowe. Do UKE JJS udzieliło odpowiedzi w podobnym standardzie i oczywiście nie przyznali się do błędu. Dziś rozmawiałam z tej sprawie z UKE z Panią która prowadzi moją sprawę i poinformowała mnie, że zarządzono im kontrolę a TO POSKUTKUJE ZNACZNIE WIĘKSZĄ KONSEKWENCJĄ NIŻ TYLKO KOREKTA MOJEJ FAKTURY. Państwu z JJS życzę powodzenia bo możecie dostać karę rzędu nawet 10% waszych rocznych dochodów...  Przyznaję że ja jestem daleka od takich drastycznych poczynań i wcale tego nie chciałam. Próbowałam drogą mediacyjną, nie udało się więc dla swojej własnej satysfakcji idę z tym do sądu jeśli JJS nie zgodzi się na sąd polubowny to sprawa trafi do powszechnego (trudno, długo potrwa ale za takie traktowanie klienta się należy i firma straci i dobre imię i paru klientów a ja dostanę co mi należne). Nie zależy mi na niczym innym jak tylko prawidłowym naliczeniu kary, którą CHCĘ im zapłacić!
                          Zostaje tylko pytanie czy naprawdę warto aż tak iść z klientem na udry??? Czy wogóle JJS ma w swoich zasobach coś takiego jak wysokie standardy obsługi klienta? goodwill? elastyczne podejście? czy wogóle odróżnia czym skarga a czym reklamacja? Proszę Państwa w tej firmie nic takiego się nie przewija, i niestety nic was nie chroni. Najdelikatniej mówiąc odradzam każdemu!
                          • dejvvv81 Re: JJS ja nie polecam 03.11.14, 00:12
                            Może by tak tej Pani która prowadzi sprawę przed kontrola dołączyć resztę spraw innych abonentów. Może się zbierze liczniejsze grupa? Np. automatyczne przedłużanie umowy, niezgodne z prawem telekomunikacyjnym. Jest parę kwiatków związane z tym operatorem.
                          • dejvvv81 Re: JJS ja nie polecam 03.11.14, 10:42
                            P. ka_siul48a mógłbym prosić o kontakt na zenon.bolek@onet.pl
                          • aktuariusz3 Re: JJS ja nie polecam 03.11.14, 22:42
                            Właśnie otrzymałem zawyżoną fakturę z karą. Czy powinienem zapłacić ją i potem pisać odwołanie czy nie płacić i pisać skargę do UKE
                        • dejvvv81 Re: JJS ja nie polecam 03.11.14, 00:18
                          Mam ten sam przypadek. Ma Pan w umowie zapisy o warunkach trwania i rozwiązywania umowy? Jeśli nie ma tego w umowie tylko w załącznikach w postaci regulaminów to jest to umowa do podwarzenia, gdyż te warunki muszą być zapisane w samej umowie tak jak to określa prawo telekomunikacyjne.Prawo to określa co może być zawarte w załącznikach a co musi być KONIECZNIE w umowie. Gdzieś wyżej przytoczyłem konkretne artykuły z PT.
                          • aktuariusz3 Re: JJS ja nie polecam 03.11.14, 22:36
                            Czy otrzymał Pan Fakturę z Karą. Jeżeli tak to czy opłacił ją Pan
                            Pozdrawiam
                            • dejvvv81 Re: JJS ja nie polecam 03.11.14, 22:43
                              Nic jeszcze nie płaciłem i nie zamierzam. Jeszcze nie wypowiedziałem umowy. Czekam na papier z UOKiK w chwili obecnej. W razie co proszę pisać na zenon.bolek@onet.pl. Przydałoby się z kilkanaście osób z tym samym problemem chętnych do działania :) Pozdrawiam
                              • 56ela Re: JJS ja nie polecam 27.11.14, 10:12
                                Witam, ja mam ten sam problem z wypowiedzeniem, przyłączę się do pozwu zbiorowego.
                                • kolo3210 Re: JJS ja nie polecam 16.01.15, 17:44
                                  Kara UOKIK za automatyczne przedłużenie umowy dla Vectry
    • dejvvv81 Re: JJS ja polecam 23.09.14, 22:15
      o ile jest przedłużana na warunkach promocyjnych lub z jakąś zniżką kosztów. W umowie mam jasno zapisane że przechodzi na czas nieokreślony w regulaminie umowy i w regulaminie promocji natomiast żę przedłuża się z automatu, ale promocja się skończyła więc ważny jest zapis regulaminu głównego do umowy - nie regulaminu promocji która wygasła i nie ma z tego tytułu żadnej ulgi na usługę
      • dejvvv81 Re: JJS ja polecam 23.09.14, 22:20
        A co do umowy orange to masz P. minius5 opcje wyboru, na określony bądź nie, czas. Więc to nie ma nic wspólnego z poruszanymi tu tematami. Proponuję nie robić wywodów nie znając sprawy od wewnątrz.
    • dejvvv81 Re: JJS ja polecam 23.09.14, 23:11
      nadal nie ma nic to wspólnego z tematem
    • dejvvv81 Re: JJS ja polecam 23.09.14, 23:17
      Chyba że jest pan mądrzejszy od urzędników i prawników zajmujących się tego typu sprawami. Skoro pisze że mam opinie osób kompetentnych co do tej umowy (mojej bynajmniej) to nie wydaje się mi żeby Pan mógł podważyć ich interpretację swoimi wywodami. Generalnie nie mam zamiaru z Panem polemizować gdyż tak jak wspominałem wcześniej nie zna Pan sprawy od wewnątrz i nie widział tych umów więc proszę nie "cukrować" w widocznym kierunku. Pozdrawiam
    • dejvvv81 Re: JJS ja polecam 23.09.14, 23:39
      Nie pociesza mnie fakt przedłużania umowy z automatu tym bardziej że w regulaminie do umowy mam napisane że przedłuży się na czas nieokreślony a okazuje się że przedłużono ją na czas określony! Nie pociesza mnie również jakość świadczonych usług i jeszcze kilka spraw dotyczących podejścia do abonenta i braku szacunku do abonenta.
      • dejvvv81 Re: JJS ja polecam 23.09.14, 23:41
        Nie pociesza mnie fakt, że na usługę w postaci internetu nie dano mi nawet umowy!!! To też ciekawostka
    • dejvvv81 Re: JJS ja polecam 23.09.14, 23:47
      A tak nawiasem skoro Panu nie przeszkadza usługa to chyba nie ma sensu żeby Pan wypowiadał się w temacie gdzie piszą osoby, którym jednak przeszkadza to i owo? Skoro uważa Pan za profesjonalne takie umowy to Pana sprawa, skoro nie przeszkadza panu pixeloza na TV od jakości sygnału, przycięcia w trakcie oglądania (dekodera) lub całkiem zawieszanie się go, niestabilny internet to spoko.
    • dejvvv81 Re: JJS ja polecam 24.09.14, 11:43
      Panie minius5 wolność własnego słowa Pan kieruj do kogo innego nie do mojej osoby. Pan zbytnio nie wnosi również nic do sprawy więc proszę się nie "pocić". Tak jak pisałem nie zna pan sprawy to proszę nie wywodzić się w kierunku mojej osoby. I proszę nie zwracać się do mnie "masz" bo nie jesteśmy na TY. Reklamacja mnie nie interesuje bo problem leży gdzie indzie Panie mimius5. A postów będę pisał ile zechce w końcu jak to Pan pisał jest wolność słowa, co do dziecinady to proszę mnie publicznie obrażać. Pozdrawiam
      • jedyny-mar Re: JJS ja polecam 24.09.14, 12:53
        fajnie mieć umowę przedłużaną automatycznie, na kolejne 2 lub 3 lata i płacić tyle samo przez cały okres umowy. Natomiast po pierwsze nie to zgodne z prawem a po drugie to u większości dostawcy internetu w przypadku przedłużania dostaje się ekstra bonusy (zniżke, większą prędkość internetu itp). Natomiast odnośnie zapisów w Orange to one są zupełnie inne w przypadku przedłużania umowy Panie minius5
        • dejvvv81 Re: JJS ja polecam 24.09.14, 13:30
          P. jedyny-mar, niestety na opinie UOKiK poczekamy do trzech miesięcy. Przed chwilą rozmawiałem z Powiatowym Rzecznikiem Konsumentów. Warunki przedłużenia umowy powinny być zawarte w umowie nie załącznikach w postaci regulaminów. W prawie telekomunikacyjnym jest opisane co powinna zawierać umowa sama w sobie i moja nie zawiera warunków przedłużania tylko odsyła w tej kwestii do regulaminów, a w regulaminie natomiast jednym jest że przedłuża się na czas nieokreślony a w drugim, że na określony. Kwestia do wyjaśnienia to jest to jak ustosunkuje się UOKiK do tego zapisu, że umowa odsyła do regulaminu w sprawie, która powinna być zawarta w samej umowie nie załącznikach w postaci regulaminów. Najważniejsza jest umowa i w niej powinny być zawarte warunki jej przedłużania. Jeżeli UOKiK stwierdzi, że zapis w umowie nie reguluje tej kwestii tylko odsyła do załącznika (regulaminu) i jest to niezgodne z Prawem Telekomunikacyjnym to umowa jest zawarta nieprawnie.
          • dejvvv81 Re: JJS ja polecam 24.09.14, 14:02
            PUNKT 9

Art. 56. 140) 1. Świadczenie usług telekomunikacyjnych odbywa się na podstawie umowy o świadczenie usług telekomunikacyjnych.
            2. 141) Umowę o świadczenie usług telekomunikacyjnych zawiera się w formie pisemnej lub elektronicznej za pomocą formularza udostępnionego na stronie internetowej dostawcy usług. Wymóg formy pisemnej lub elektronicznej nie dotyczy umowy o świadczenie usług telekomunikacyjnych zawieranej przez dokonanie czynności faktycznych obejmujących w szczególności umowy o świadczenie usług przedpłaconych świadczonych w publicznej sieci telekomunikacyjnej, publicznie dostępnych usług telefonicznych świadczonych za pomocą aparatu publicznego lub przez wybranie numeru dostępu do sieci dostawcy usług.

3. Umowa o świadczenie publicznie dostępnych usług telekomunikacyjnych, wymagająca formy pisemnej lub elektronicznej, powinna, z zastrzeżeniem ust. 5, w jasnej, zrozumiałej i łatwo dostępnej formie określać w szczególności:

1) strony umowy, w tym nazwę (firmę), adres i siedzibę dostawcy usług;
            2) świadczone usługi ze wskazaniem elementów składających się na opłatę abonamentową;
            3) termin oczekiwania na przyłączenie do sieci lub termin rozpoczęcia świadczenia usług;
            4) okres, na jaki została zawarta umowa, w tym minimalny okres wymagany do skorzystania z warunków promocyjnych;
            5) pakiet taryfowy, jeżeli na świadczone usługi obowiązują różne pakiety taryfowe;
            6) sposób składania zamówień na pakiety taryfowe oraz dodatkowe opcje usługi;
            7) sposoby dokonywania płatności;
            8) okres rozliczeniowy;
            9) tryb i warunki dokonywania zmian umowy oraz warunki jej przedłużenia i rozwiązania;
            10) ograniczenia w zakresie korzystania z udostępnionych abonentowi przez dostawcę usług telekomunikacyjnych urządzeń końcowych, o ile zostały one wprowadzone przez dostawcę usług lub na jego zlecenie;

Z TEGO PONIŻEJ WYNIKA ŻE - tryb i warunki dokonywania zmian umowy oraz warunki jej przedłużenia i rozwiązania MUSZĄ znajdować się w umowie! NIE w regulaminach załączonych do umowy.:

5. 143) Dane, o których mowa w ust. 3 pkt 6-8 i 10-21, na podstawie wyraźnego postanowienia umowy, mogą być zawarte w regulaminie świadczenia publicznie dostępnych usług telekomunikacyjnych.
            • jedyny-mar Re: JJS ja polecam 24.09.14, 15:55
              Ja mam na pismie opinie rzecznika iz taki zapis jest niezgodny z prawem. Tak jak pisalem wczesniej identyczny zapis w regulaminie mial NOM, ktory to UKiK zakwestionowal
              • dejvvv81 Re: JJS ja polecam 24.09.14, 22:14
                Ja mam już dwie takie opinie od dwóch różnych rzeczników, teraz kwestia potwierdzenia przez UOKiK i rzecznik napisze mi opinie na temat umowy i potwierdzi podpisem. Ma Pan taki sam zapis w umowie odnośnie przedłużania jak w mojej się domyślam?

• dejvvv81 Re: JJS ja polecam 25.09.14, 09:17
                P. jedyny-mar będzie Pan zakładał sprawę w SOKiK czy wypowie Pan umowę, zaprzestanie płacenia świadczenia i będzie czekał na pozew ze strony operatora?

P.S. Ciekawa lektura P. Dominika, warto poczytać:
                nieuczciwepraktykirynkowe.pl/?p=851
                • jedyny-mar Re: JJS ja polecam 25.09.14, 20:27
                  Ja umowe wypowiedzialem po 3 latach, ktora automatycznie przeszla na okres nastepnych 3 lat. A oni nałożyli kare w wysokości różnicy między kwotą w cenniku normalnym a tym w wynikajacym w promocji, ale wyliczyli ją za 6 lat.
                  • dejvvv81 Re: JJS ja polecam 26.09.14, 21:24
                    Widzę, również niemiła i nieprofesjonalna niespodzianka Pana spotkała heh. Nie dziwię się że firmy z poza kraju wypierają naszych lokalnych operatorów, po pierwsze lepsza i tańsza oferta po drugie nikt aż tak nie naciąga jak Polak - Polaka.
                    • kruq_1 JJS przegrało sprawę w sądzie :-) :-) 13.02.15, 19:53
                      Witam,

Spora część forumowiczów zna moje przejścia z tym tandetnym operatorem ale dla innych w telegraficznym skrócie opiszę co i jak:
                      1. podpisanie umowy na internet i tv (nie było wówczas innego dostawcy)
                      2. fatalna jakość ich usług, szczególnie w zakresie tv. Wieszający się dekoder, brak obrazu, migotania, brak tv całkiem nie z winy dekodera.
                      3. bezskuteczne zgłaszanie usterek i najczęstsza odpowiedź: "U MNIE DZIAŁA"
                      4. zamieszczenie informacji o tym na forach internetowych
                      5. bezczelne odpowiedzi pracowników firmy JJS głównie jjs_admina - zarzucanie mi kłamstwa.
                      6. zamieszczenie na youtube filmu przedstawiającego kolejną usterkę
                      7. dalsze pyskowanie jjs_admina

W końcu jjs złożyło pozew do sądu oskarżając mnie o kłamstwa i obraźliwe wpisy. Podczas rozprawy okazało się, że tak naprawdę nie mają pojęcia o tym kto i kiedy zgłasza usterkę czy reklamację telefoniczną, bo nie prowadzą żadnego rejestru takich zgłoszeń. Nic dziwnego, że w takiej sytuacji można udawać, że zgłoszeń nie było lub było ich mniej niż w rzeczywistości. Ponadto wezwany na świadka jjs_admin wymyślał nieistniejące punkty regulaminu, które miały dowodzić tego, że dokonywane przez nas zgłoszenia były niezgodne z "procedurą". Kłamstwo szybko wykazałem.
                      Sąd oczyścił mnie ze wszystkich zarzutów. W uzasadnieniu stwierdzono, że miałem pełne prawo do zamieszczania opinii na temat usług tego hmmm... "operatora" a moje działania były "w czynie społecznym" bo dzięki nim potencjalni klienci mogli poznać opinię użytkownika.

jjs oczywiście odwołało się od wyroku. W dniu dzisiejszym odbyła się rozprawa, na której wniosek został odrzucony jako całkowicie bezzasadny. Sąd Odwoławczy w pełni zgodził się z uzasadnieniem wyroku Sądu Pierwszej Instancji. Wyrok jest prawomocny.

Podsumowując: fatalna jakość usług, niezmienna od wielu lat (na rozprawie przedstawiłem ok 40 negatywnych opinii z różnych for, różnych miast), niezmiennie bezczelne traktowanie klienta, uchylanie się od poprawy jakości usług głupimi tłumaczeniami, na koniec próby zastraszania niezadowolonych klientów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka