Dodaj do ulubionych

Veturilo w Ząbkach!

09.03.15, 13:53
Mam taką propozycję racjonalizatorką - czy nie uważacie, że w Ząbkach przydały by się takie stacje rowerowe?
Mamy wreszcie merto na Wileńskiem, i mamy pociąg który jedzie całe 6 min.
Tylko co z tego, jak dojechać do PKP nie ma za bardzo jak. Owszem - darmobus, który często stoi w korkach.... pozostaje samochód ale parkingu brak :(

Tak sobie myślę, że gdyby powstały takie stacje rowerowe np. na Powstańców, to ludzie z ochotą by sobie do PKP i spowrotem dojeżdżali.
Obserwuj wątek
    • wrekawek Re: Veturilo w Ząbkach! 09.03.15, 14:43
      Jak sobie chciałem pojeździć rowerem na pociąg (jak nie było 345 a pociąg był w 1 strefie biletowej i jeszcze to miało sens), to sobie kupiłem na allegro jakiegoś złoma za stówę (coby go nikt nie ukradł) i sobie jeździłem (trochę, bo mnie jednak pogoda, drogi i kierowcy zniechęcili). Więc jak ktoś też czuje potrzebę, to może sobie to umożliwić sam. Ewentualnie można sobie kupić hulajnogę (i nie robię sobie jaj - koleżanka do pracy jeździ (nie zimą oczywiście) po Warszawie i sobie chwali).

A miasto powinno raczej wspierać komunikację, z której będzie można korzystać niezależnie od warunków atmosferycznych czy stanu zdrowia - autobus do metra na przykład.

Choć oczywiście jeśli veturilo by sobie chciało postawić tu stacje bez sięgania do pieniędzy lokalnych podatników, to imo mogą.

• sibeliuss Re: Veturilo w Ząbkach! 09.03.15, 15:18
        wrekawek napisał:

> Choć oczywiście jeśli veturilo by sobie chciało postawić tu stacje bez sięgania
        > do pieniędzy lokalnych podatników, to imo mogą.
        >
        Ale już w kwestii autobusu masz inne zdanie, bo korzystałbyś - prawda?
        Czy możemy to nazwać egoizmem?
        • wrekawek Re: Veturilo w Ząbkach! 09.03.15, 19:26
          sibeliuss napisał:

> wrekawek napisał:
          >
          > > Choć oczywiście jeśli veturilo by sobie chciało postawić tu stacje bez si
          > ęgania
          > > do pieniędzy lokalnych podatników, to imo mogą.
          > >
          > Ale już w kwestii autobusu masz inne zdanie, bo korzystałbyś - prawda?
          > Czy możemy to nazwać egoizmem?
          >

Możemy.

Uważam też, że w Warszawie należało lepiej pilnować mostów kosztem tęczy. I to też możemy nazwać egoizmem. Bo Łazienkowskim często jeździłem, a tęcza mi się nie podoba.

• sibeliuss Re: Veturilo w Ząbkach! 09.03.15, 21:18
            A ja Łazienkowskim nie jeździłem, a tęcza mi się podoba.
            • wrekawek Re: Veturilo w Ząbkach! 10.03.15, 10:54
              sibeliuss napisał:

> A ja Łazienkowskim nie jeździłem, a tęcza mi się podoba.

Ale przyznasz, że jakby jednak zamiast inwestować w ochronę tęczy zainwestowano w ochronę mostu, to by na tym miasto lepiej wyszło?
              • sibeliuss Re: Veturilo w Ząbkach! 10.03.15, 11:02
                Pokaż mi chronione mosty :)
                Dla mnie sprawą żałosna jest fakt, że jakieś dziwne instytucje poukładały okablowanie w konstrukcji mostu bez niczyjej zgody i robi się z tego tajemnicę. A już zupełnie wątpię aby zostały za to ukarane.
                • wrekawek Re: Veturilo w Ząbkach! 10.03.15, 12:15
                  sibeliuss napisał:

> Pokaż mi chronione mosty :)

Oj - teraz to pewnie wszystkie w Wawie mają regularne patrole;) Ale monitoring czy jakieś systemy przeciwpożarowe to by się pewnie na kilku na świecie znalazło.

> Dla mnie sprawą żałosna jest fakt, że jakieś dziwne instytucje poukładały okabl
                  > owanie w konstrukcji mostu bez niczyjej zgody i robi się z tego tajemnicę. A ju
                  > ż zupełnie wątpię aby zostały za to ukarane.

Polska:)

A w ogóle to unikasz odpowiedzi na pytanie. Więc, coby skończyć temat - można mieć rację (w sensie obiektywnym) kierując się egoizmem. I można altruistycznie wygadywać głupoty. Możesz mi zarzucać egoizm - nie przeszkadza mi to.

• sibeliuss Re: Veturilo w Ząbkach! 10.03.15, 13:08
                    Nie unikam odpowiedzi, gdybyśmy nie byli państwem, które udaje że nie jest wyznaniowe to byłaby kasa i na tęczę i na systemy ochornne przepraw mostowych. Tyle, ze wtedy żaden pseudopatriota nie patrzyłby na tęczę w kontekście zwiazków homo tylko jak na instalację artystyczną.
                    Pozdrawiam.
                    • wrekawek Re: Veturilo w Ząbkach! 10.03.15, 13:29
                      sibeliuss napisał:

> Nie unikam odpowiedzi, gdybyśmy nie byli państwem, które udaje że nie jest wyzn
                      > aniowe to byłaby kasa i na tęczę i na systemy ochornne przepraw mostowych. Tyle
                      > , ze wtedy żaden pseudopatriota nie patrzyłby na tęczę w kontekście zwiazków ho
                      > mo tylko jak na instalację artystyczną.
                      > Pozdrawiam.

A teraz wchodzimy na ideologię:)

I robisz to dziwnie, bo z tego co napisałeś wynika, że przez to że mamy państwo wyznaniowe, to nie mamy systemów przeciwpożarowych na mostach. Ale za to mamy publiczne pieniądze na tęczę. I wyznaniowo stawiamy ją przed świątynią.

• sibeliuss Re: Veturilo w Ząbkach! 10.03.15, 14:08
                        Wątek jest o Veturillo, zatem z mojej strony EOT.
                        • tygrynio1966 Re: Veturilo w Ząbkach! 12.03.15, 15:38
                          typowe zachowanie frustratów jak nie mają gdzie ponarzekać to tęcza jest zawsze na dyżurze :)
                          • taki-sobie-nick Re: Veturilo w Ząbkach! 20.03.15, 17:54
                            tygrynio1966 napisał:

> typowe zachowanie frustratów jak nie mają gdzie ponarzekać to tęcza jest zawsze
                            > na dyżurze :)

czyżby ulubionym argumentem Sibiego były:

- zmiana tematu,

- unik?
                          • taki-sobie-nick Re: Veturilo w Ząbkach! 20.03.15, 17:55
                            tygrynio1966 napisał:

> typowe zachowanie frustratów jak nie mają gdzie ponarzekać to tęcza jest zawsze
                            > na dyżurze :)

masz na myśli sibiego?
    • sibeliuss Re: Veturilo w Ząbkach! 09.03.15, 15:20
      mirella321 napisała:

> Tak sobie myślę, że gdyby powstały takie stacje rowerowe np. na Powstańców, to
      > ludzie z ochotą by sobie do PKP i spowrotem dojeżdżali.

A ja mam zupełnie odmienne zdanie, poza tym Veturillo to inicjatywa samorządu Warszawy, a jak wiemy wszystko co warszawskie i nie za darmo to jest be. No chyba, że to jakieś lokalne Ząbkorillo - już widze radnych jak pedałują.....
    • marini2 Re: Veturilo w Ząbkach! 28.04.15, 22:13
      Ja już wcześniej wpadłem na pomysł stacji Veturilo przy M1, nawet juź napisałem do Vertulino. Niestety odesłali mnie do ZTM, bo to oni decydują gdzie powstają stacje. Tak czy inaczej czekam na odpowiedź z ZTM. Dobra by była ta stacja przy M1, na starówkę albo po lasku bródnowskim , kilka stacji w zasięgu darmowych 20 minut.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka