Dodaj do ulubionych

Demonstracja przeciw działaniom Burmistrza Ząbek.

15.11.05, 20:28
Witam,

Skoro Burmistrz nie kwapi się do rozpoczęcia prac na ulicy Powstańców (tak
napisał Radny Ząbek) proponuje, żeby mieszkańcy z ulicy Powstańców i
przyległych ulic spotkali się przed Urzędem Miejskim w Ząbkach i rozpoczęli
demonstrację oraz złożyli petycję.
Może warto się zorganizować i pokazać, że mamy prawo żyć jak cywilizowani
ludzie. Generalnie Ząbki są bardzo zapuszczone. Jeżdżąc po kraju nawet w
małych
wsiach na chodnikach jest kostka a ulice są posprzątane. Takiego bałaganu to
ze
świecą szukać. Tak naprawdę to jest mi wstyd, że tak wygląda nasze miasto nie
wspominając o południowej części z główną ulicą Powstańców.
To jak ustalamy datę i spotykamy się na Wojska Polskiego przed Urzędem ??? A
może zablokujemy przejście dla pieszych przy Giełdzie Spożywczej. Może to
obudzi Pana Burmistrza.
Obserwuj wątek
    • bishopandroid Re: Demonstracja przeciw działaniom Burmistrza Zą 16.11.05, 16:28
      z Twojego loginu wnioskuję, że kierujesz się bardziej emocjami niż rozumem.
      Wytłumaczę więc pewne zjawisko obserwowane ostatnio na naszej ulicy.
      Jak wszyscy widzą jest masa inwestycji w infrastrukturę ( różne rury i inne
      instalacje ) co powoduje, że ciąg Powstańców jest non stop zryty.
      Ciekawe jakie gromy słalibyście na władze gdyby te same wykopki odbywały się w
      nawierzchni asfaltowej ?. Czy chcemy powtórki z Czernakowskiej ( najpierw
      wspaniały remont a zaraz potem totalna rozwałka ? ).
      Poczekajmy aż gmina ( lub inni inwestorzy ) zakończą swoje grzebanie i wtedy
      zacznijmy domagać się asfaltu. ( jak nie rozumiesz o co mi chodzi to przejedź
      się Szwolerzerów - tam dokładnie jest taka sytuacja).
    • gooroo2 DAJCIE JUŻ SPOKÓJ BO TO ŻENADA !!!! 17.11.05, 09:55
      Zawsze cos będzie nie tak, poza tym nie oszukujmy się na wsiach są ulice i jak
      im kanalizacje podłaczali i gaz ziemny jakoś ulice ptrzetrwały w końcu żujemy w
      XXI wieku bez jaj. Jakby tak było to żadna infrastruktura by nie ptrzetrwała.
      W tym idiotycznym mieście jak i kraju inne metody nie sa niestety skuteczne, bo
      burmitrz i tak jezdzi za nasze pieniadze po innych uliacach i tego w zyciu nie
      zrozumie ze niedosc ze płacimy tyle kasy za benzynę, niszczymy sobie tymi
      zasranymi drogami samochody, kurzymy auta a myjnia kosztuje, brudzimy tymi
      podmuchami pisaku ludziom okna w mieszkaniach jak jest ciepło, jak tylko snieg
      zejdzie utoniemy w tym gównie, zmniejsza się bezpieczeństwo już nie wspomnę o
      archaicznych nie spełniajacych norm progów zwalniajacych.ZYJEMY TU JAK ŚWINIE w
      XXI wieku i jak świnie sie powinniśmy zachowywać , bo nikt nie zrozumie inaczej
      argumentacji. JAK NIE MASZ GUMIAKÓW I JEEPA NIE MIESZKAJ W TYCH OKOLICACH!!!
      ZĄBKI DZIELĄ SIĘ NA ZĄBKI A I ŻABKI B. Zobaczcie jak górnicy załatwili sprawę -
      w POlsce inaczej nie załtwisz nic. No ludzie w co wy jeszcze wierzycie!!!
      Wynająłbym najchetniej spychacz i asfalt zdrał spod urzędu miasta i przewiózł
      na nasze ulice, do tego zniszczyc troszke spolecznego mienia zeby dać do
      zrozumienia ze nie ma z nami żartów. Tak poważnie - to zaczynam się coraz
      bardziej przekonywać do tego, ze w tym kraju nic nie załatwisz jak się nie
      postawisz, i nie weźmiesz spraw w swoje ręce i tak rodzi się patologoia, wtedy
      będzie juz za późno. To tyle w sprawie, bo zaczyna mnie to już wnerwiac to
      narzekactwo a jak ktoś wyjdzie z inicjatywą cisza. W takim razie przestańcie
      narzekac i po sprawie. NIech już nikt nie warzy się narzekać na ten stan
      rzeczy, bo to gadanie jest g... warte mamy to na co zasługujemy, Polacy nigdy
      nie byli solidarnnym narodem dlaczego mamy być inni.

• mjakmilosc Re: DAJCIE JUŻ SPOKÓJ BO TO ŻENADA !!!! 17.11.05, 19:45
        Ja się nie podaje !!! Jestem za odwiedzaniem Pana Burmistrza w Urzędzie. Może
        zamiast demonstracji, wspólne pismo od wszystkich Wspólnot z Powstańców.
        • barmaley Re: DAJCIE JUŻ SPOKÓJ BO TO ŻENADA !!!! 23.11.05, 16:13
          A może poprostu w przyszłych wyborach nie głosować na niego? Nie wiem czym się
          zajmuje burmistrz w Zabkach, ale wiekszej rozpierduchi niz w Ząbkach nie
          widziałem. Tak jak tu wyglądają ulice na wsi na Ukrainie. Może czas na
          pomarańczową rewolucję w Zabkach i oderwać tych nierobów i złodziei od koryta.
          Nóż sam w kieszeni się otwiera, kiedy widzę ile osiedli budueje sie teraz w
          Ząbkach, natomiast zero inwestycji w infrastrukturę. Już teraz rano nie da się
          wyjechać z Ząbek w kierunku Warszawy, bo samochodów jest co raz wiecej, a z
          każdej strony główne drogi dojazdowe są przeciete torami. I akurat tak sie
          składa, że pociągi te najczęściej jkursuja w godzinach szczytu. Za rok pewnie
          już nie bedzie można w ogóle się wydostac z Ząbek, ale burmistrz ma to w dupie.
          • netgater Re: DAJCIE JUŻ SPOKÓJ BO TO ŻENADA !!!! 24.11.05, 14:08
            Od urodzenia mieszkam w Ząbkach. Ja mam takie pytanie do głosujących tu na
            forum o asfalt na jakiejs tam uliczce przy blokach. Ilu z Was jest
            zameldowanych w Ząbkach, innymi słowy: ile Waszych podatków wraca do gminy?
            Pamiętam szacunki sprzed roku, to nawet 1/3 nie była zameldowana. Mieszkańcy
            innych ulic powpłacali już parę lat temu pieniądze na asfalt na swojej ulicy, a
            gmina kładzie to bardzo powoli, bo pieniedzy to chyba nikt w nadmiarze mie ma.
            Pytam: macie większe prawa do asfaltu? Za czyje pieniądze?
            • barmaley Re: DAJCIE JUŻ SPOKÓJ BO TO ŻENADA !!!! 24.11.05, 16:36
              Odezwał się rodowity Ząbkowianin. Ja mieszkam w Ząbkach od roku i zameldowany
              jestem od roku wraz z całą moją rodziną. A niby gdzie mam być zameldowany? Nie
              wiedziałem, że w Ząbkach jest kolejka po asfaltowe ulice. Ile lat trzeba stać w
              takiej kolejce aby ulica na której mieszkam wreszcie była asfaltowa? I gdzie
              się trzeba zapisaywać do tej kolejki? Może właśnie m.in. dlatego ludzie nie
              chcą się tu meldować? Przecież Ząbki wyglądają jak były PGR. Jak to możliwe,
              aby kilkanaście kilometrów od centrum stolicy państwa miasteczko tak wyglądało.
              Gdzie idą nasze pieniądze? Jakoś nie widzę żadzej inwestycji ani rozpoczętej w
              tym roku, ani tym bardziej zakończonej
              • netgater Re: DAJCIE JUŻ SPOKÓJ BO TO ŻENADA !!!! 24.11.05, 17:05
                No to już Ci mówię. Kolejka jest w planie inwestycyjnym. O tym na które ulice
                dać, a na które nie, decydowała Rada Miejska. Wybór padł w tym roku na m.in. 11-
                go Listopada, Starzyńskiego, Graniczną. Kryteria wyboru były publikowane w "Co
                słychać". Jasne że lepiej domagać się: dajcie nam. A ja Ci mówię: namów
                sąsiadów na zameldowanie, to:
                - będą mogli sobie wybrać lepsze władze (bo będą mieli prawo głosu)
                - będzie większy budżet miasta
                i wszyscy będą szczęśliwi.
                Ja daleki jestem od zachwytów nad naszymi włodarzami, ale patrz realnie, co się
                da zrobić, a nie tylko na swój czubek nosa.
                • dandar2 Re: DAJCIE JUŻ SPOKÓJ BO TO ŻENADA !!!! 24.11.05, 20:41
                  Miło byłoby gdyby frekwencja na wyborach była na poziomie 80% i więcej. A
                  jeszcze milej gdyby obiecanki były spełniane. Ale mamy demokrację i zdecyduje
                  większośc z tych co pójdzie na wybory samorządowe. Nie jestem tylko pewna czy w
                  Ząbkach będzie sie głosować na osoby czy juz na ugrupowania. Tak więc znając
                  realia to prawdopodobnie wystarczy zdobyć ok 2 tys głósów aby wygrać wybory.
                  Reasumując Ząbki południowe łączyc się i niech zadziała stara zasada gdzie
                  mieszka burmistrz tam nastepuje rozwój infrastruktury. Rozglądajmy się juz za
                  dobrym kandydatem.
                  • netgater Re: DAJCIE JUŻ SPOKÓJ BO TO ŻENADA !!!! 24.11.05, 21:57
                    O większości decyduje Rada. Radni wybierani są w okręgach, po 2-3 na okręg.
                    Burmistrz w wyborach bezpośrednich.

Twój głos jest dowodem na totalny brak solidaryzmu i egoizm lokalnych
                    społeczności: jak autostrada to nie koło nas, jak nowe drogi czy chodniki - to
                    te co nam najbardziej potrzebne, itd. Takie swojskie myślenie. Skoro Rada
                    wybrana w wolnych wyborach zdecydowała nie po Twojej myśli - to zła władza.
                    Tak, róbmy sobie lokalne piekło, każdy radny będzie ciągnął w swoją stronę.
                    • gooroo2 Re: DAJCIE JUŻ SPOKÓJ BO TO ŻENADA !!!! 25.11.05, 07:16
                      Miałem nie brac w tej dyskusji udziału, ale az nóż się w kieszeni otwiera jak
                      słysze niektore stwierdzenia. Mam pytanie, jakie konsekwencje poniósł człowiek
                      odpowiedzialny za to, Że Ząbki nawet nie wystąpiły o dotacje z UE. Wszystkie
                      gminy na około dostały i nie słyszałem, zeby ktoś tam narzekał, ze ludzie nie
                      są zameldowani dlatego jest jak jest. CZy ta osoba, która pisze, ze z podatków
                      nie ma pieniędzy ma w ogole pojęcie jak Państwo dzielite pieniądze?? A
                      przepraszam podatek od nieruchomości to gzie płaca wszyscy? W Ząbkach a nie tam
                      gdzie są zameldowani. A miejsca pracy, ludziom kto daje w Zabkach - ta
                      napływowa ludność. I nie jest tak, ze jak 3 bizmesmenów na wsi płaci podatki
                      milionowe to te pieniądze wracają na tą wieś - już łopatologicznie tak to
                      wytłumaczę. Moje zdanie jest takie jeśli ktos decyduje sie na tak
                      odpowiedzialne stanowiska, to na milość boską to polega na czymś innym, a nie
                      na siedzeniu na stołku. Jeśli ktoś z góry powie, ze sie nie da, ze nie mozna
                      bo.. i tysiac argmentów to niech da sobie spokoj z samorządem, poprostu się nie
                      nadaje i tyle - trochę uczciwości. Za narzekanie i rozkładanie rąk nikt nikomu
                      nie płaci, poza tym figuranta nikt nie potrzebuje. Ale najbardziej zrozumiec
                      nie mogę jednego i tu mam duze podejrzenia. Ząbki, które uginają sie od
                      inwestyji developerów budowlanych maja taką nędzna ifrastrukturę, którą w
                      zamian za pozwolenie na inwestycje miasto mogło by wynegocjować z developerem.
                      To jest karygodne, tutaj albo ktos udaje głupka, albo mu się tego głupka opłaca
                      udawać. To jest poprostu nie do pojęcia.
                      • netgater Re: DAJCIE JUŻ SPOKÓJ BO TO ŻENADA !!!! 25.11.05, 11:05
                        FYI: Miasto ma udział w podatku dochodowym od osób fizycznych i prawnych
                        (oczywiście w określonym przez MF procencie). I z tego co pamiętam to są to
                        spore kwoty w budżecie miasta. Swego czasu była dyskusja (na łamach "co
                        słychać") co zrobić aby zachęcić napływowych mieszkańców do zameldowania, bo
                        mieszkają w Ząbkach a miasto z tego niewiele ma. Ale chyba w końcu nic nie
                        wydumali. Ile osób w Ząbkach ma dzięki Tobie pracę? Nie rozśmieszaj mnie. Nie
                        zauważyłem jakiegoś rozkwitu działalności gospodarczej w okolicy Powstańców czy
                        Szwoleżerów. "Stare" Ząbki parę lat temu żyły z handlu na Stadionie. Wtedy
                        miasto było w miarę bogate i rozpoczęło inwestycje (2 gimnazja i kanalizacja
                        całego miasta - to ostatnie akurat zarżnęło budżet). Teraz jak jest gorzej, to
                        widać, którzy mieszkańcy utrzymywali miasto.

Podpisuję się za to pod stwierdzeniem, że miasto nie wynegocjowało od
                        developerów wystarczających inwestycji w infrastrukturę. Jeszcze gorzej, że nie
                        mamy żadnych dofiansowań z Unii. To poważne błędy i odpowiada za to zarówno
                        Burmistrz jak i Rada, chociaż wzajemnie próbują pokazywać na siebie palcami.
                      • piotr.zabki Re: DAJCIE JUŻ SPOKÓJ BO TO ŻENADA !!!! 25.11.05, 11:10
                        Zgodzę się z tym, że do inwestycji w Ząbkach powinni w dużej mierze dołożyć się
                        developerzy, którzy dostaja pozwolenie na budowę. Ciekawie jak to jest na
                        Tarchominie. Myślicie, że to ma związek z meldowaniem się?? Kobyłka, Zielonka
                        mają śliczne chodniczki itp.
                        Idzie zima czy do odśnieżania tez mamy wytypowane ulice prze Radnych??
                        Bo ulica Pilsudskiego NIGDY nie jest odśnieżana, a o Powstańców nie wspomnę.
                        Przecież niedługo w Ząbkach Południowych będzie mieszkało najwięcej ludzi.
                        Dlaczego nikt tego nie dostrzega z Radnych.
                        Szanowni Państwo - Radni Miasta Ząbek w zimę się odśnieża chodniki i ulice jak
                        również przystanki, a jeśli nie wiecie to przyzwoitość wymaga aby na
                        przystankach było czysto i były śmietniki. Gdzie żyją nasi Radni bo wydaje mi
                        się, że są tu za karę, a mieszkają gdzie indziej (a w Ząbkach są tylko zameldowani).
                        Autobus 170 szkoda gadać - bicie piany
                        • netgater Re: DAJCIE JUŻ SPOKÓJ BO TO ŻENADA !!!! 28.11.05, 11:14
                          > Kobyłka, Zielonka mają śliczne chodniczki itp.

Tam nie ma tylu nowych osiedli co w Ząbkach i Markach. Rozmawiałem ostatnio ze
                          swoim radnym. Moje szacunki były przesadzone, bo według niego nawet 1/10 osób z
                          nowych osiedli nie jest zameldowana! Oznacza to oczywiście też brak możliwości
                          głosowania w najbliższych wyborach (mam nadzieję, bo jak nie płacą to niech
                          milczą). Zamiast narzekać - zameldujcie się i działajcie. Zostać Radnym to
                          znowu nie takie wielkie halo.

> Bo ulica Pilsudskiego NIGDY nie jest odśnieżana, a o Powstańców nie wspomnę.

Nie wiem jak jest z Powstańców, ale Piłsudskiego - nie gadaj głupot, jak nie
                          widziałeś. To się nazywa defetyzm.

> Przecież niedługo w Ząbkach Południowych będzie mieszkało najwięcej ludzi.
                          > Dlaczego nikt tego nie dostrzega z Radnych.

j.w. Ząbki to nie metropolia, tutaj Radnym jest Twój sąsiad, znajomy, itd. Ale
                          to wszystko jest z naszych podatków. Tyle krawiec kraje, ile mu materii staje.
                          Czy piotr.zabki i inni są zameldowani? Nie? To czego się spodziewacie?

> Szanowni Państwo - Radni Miasta Ząbek w zimę się odśnieża chodniki i ulice jak
                          > również przystanki, a jeśli nie wiecie to przyzwoitość wymaga aby na
                          > przystankach było czysto i były śmietniki.

Ulice - w zależności od "własności" odsnieża gmina, powiat lub województwo.
                          Chodniki zawsze odśnieżają właściciele posesji, a przystanki MZA. Apel jest
                          słuszny, ale adresaci niekoniecznie trafieni.

> Gdzie żyją nasi Radni bo wydaje mi się, że są tu za karę, a mieszkają gdzie
                          > indziej (a w Ząbkach są tylko zameldowani).

No akurat pan Słomka, na którego Południowe Ząbki tak gremialnie głosowały, to
                          w Ząbkach nie mieszka...

>Autobus 170 szkoda gadać - bicie piany

Według nieoficjalnych, acz pewnych źródeł, wiem, że Rada już wydała zgodę na
                          podpisanie umowy i autobus będzie jednak chodził. Kwota do zapłacenia rocznie
                          niemała.
                          • piotr.zabki Re: DAJCIE JUŻ SPOKÓJ BO TO ŻENADA !!!! 28.11.05, 14:20
                            Tak, jestem zameldowany od prawie 2 lat, w Ząbkach. Defetyzm - hm..?? Bardzo
                            madre słowo, ale ja brak odsnieżania tych ulic nazwałbym troszkę inaczej -
                            rzeczywistością.
                            Codziennie jeżdżę tą ulicą od Powstańców i przez te dwa lata NIGDY nie widziałem
                            solarki, w lato natomiast jest zabrudzona ta ulica niesamowicie - proszę
                            otworzyć szerzej oczy lub zdjąć kolorowe okulary.
                            A chodnik przy cmentarzu nie został dokończony, bo na ulicy powstała ogromna
                            dziura i jesli tak mają wyglądać inwestycje w Ząbkach to życzę powodzenia.

• netgater Re: DAJCIE JUŻ SPOKÓJ BO TO ŻENADA !!!! 28.11.05, 16:45
                              Żebyśmy się zrozumieli - jestem daleki od zachwytu nad naszymi władzami. Ale
                              lubię rzetelną ocenę: co schrzanili to schrzanili, ale nie wieszajmy na nich
                              psów za to że mamy głupiego sąsiada i zrzędliwą teściową ;-)

Generalnie miasto ugrzęzło w inwestycjach. Wszystko poszło w kanalizację i
                              gimnazja (ostatnio oddali elegancką salę gimnastyczną przy Gimnazjum nr 1,
                              zaraz - dla równowagi - musi ruszyć budowa przy 2-ce). Drogi są katastrofalne,
                              remonty źle wykonywane i bez należytej kontroli. Do tego brak dotacji z Unii,
                              słaba pozycja w Powiecie i kłopoty z MPWiK. A Rada walczy z Burmistrzem i nic
                              dobrego z tego (dla Miasta) nie ma. No i wreszcie nowi mieszkańcy - w
                              większości ani nie czują się związani z tym miejscem, nie poczuwają się do
                              zameldowania, ani jakiejś odpowiedzialności za Miasto. Przepraszam to są
                              uogólnienia i na pewno nie dotyczą wszystkich, ale sami popatrzcie na około.

Generalnie Miasto potrzebuje pieniędzy i dobrego menedżera. Niestety ja ani
                              jednego ani drugiego u nas nie widzę. Obawiam się, że ten który wygra wybory na
                              burmistrza (przecież wiemy kto to będzie, prawda?) - niewiele zmieni, bo bakcyl
                              władzy już go zatruł.
                    • dandar2 Re: DAJCIE JUŻ SPOKÓJ BO TO ŻENADA !!!! 25.11.05, 23:16
                      netgater napisał:

> O większości decyduje Rada. Radni wybierani są w okręgach, po 2-3 na okręg.
                      > Burmistrz w wyborach bezpośrednich.
                      >
                      > Twój głos jest dowodem na totalny brak solidaryzmu i egoizm lokalnych
                      społeczności:

a ty z kim sie solidaryzujesz, skoro mi zarzucasz brak solidaryzmu. zapewne
                      mieszkamy po po przeciwnych stronach torów i nie zauwazyłam abyś solidaryzował
                      się z południową częscią Ząbek. A to co pisałam to nie jest egoizm lokalny tylko
                      prawa demokracji. Nie podważam obecnej władzy, bo kiedy była wybvierana nie
                      byłam mieszkanką Zabek ale mam prawo zachęcac do wyborów bo tylko tak możemy
                      zmienic to co nam sie nie podoba.

A tak a propo Ząbki nie sa taką wielką metropolią, żeby można było mówić o
                      lokalnych społecznościach. Chociaz sam wprowadzasz podział na stare Zabki i
                      pozostałych... Tylko tych pozostałych jest coraz więcej i maja również prawo głosu.

jak autostrada to nie koło nas (kupując mieszkanie przeglądałam plan
                      zagospodarowania przestrzennego i tak sie składa, że wg tego planu Powstańców ma
                      być zrobiona 2005-2006 (w tym roku z tego co pisali w co słychac zrobiono tylko
                      plany, według przedstawionych tam statystyk, to prace na której kolwiek ulicy do
                      wrzesnia nie były zaawansowane))
                      , jak nowe drogi czy chodniki - to
                      > te co nam najbardziej potrzebne, itd. Takie swojskie myślenie. Skoro Rada
                      > wybrana w wolnych wyborach zdecydowała nie po Twojej myśli - to zła władza.

Jezeli czytasz troche to forum to nie wypowiadałam się czy to jest zła czy dobra
                      władza, ewentualnie co mi się podoba lub nie (bez personalnych wytyków)

> Tak, róbmy sobie lokalne piekło, każdy radny ( nie jestem radna ale skoro
                      zchęcasz...) będzie ciągnął w swoją stronę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka