lwrobel 21.03.06, 14:42 Uff...mamy termin na 28.03. Wreszcie! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lwrobel Re: Podpisywanie aktów 21.03.06, 16:38 Na 13.30 :( Mowika, posiedź dłużej u tego notariusza, to może wreszcie się spotkamy ;) Odpowiedz Link Zgłoś
lucyszer Re: Podpisywanie aktów 21.03.06, 20:18 A można zapytać,gdzie bedziecie podpisywali akty notarialne? Mnie to też czeka:) Deweloper wyznacza konkretnego notariusza, czy też można samodzielnie go wybrać? z góry dzięki za wszelkie info Odpowiedz Link Zgłoś
mowika Re: Podpisywanie aktów 21.03.06, 20:48 W świetle prawa nie może Ci niczego narzucić - nawet nie próbował tego wrzucić do umowy. Na szczęście notariusz wybrany przez Engela zgodził się na ceny "hurtowe" (choć nie to co notariusz załatwiany przez Openfinance na przykład). Odpowiedz Link Zgłoś
kazlen Re: Podpisywanie aktów 21.03.06, 20:51 no tak, ale czy możesz napisać gdzie Engel zaproponował te podisywanie aktów? i czy możesz zdradzić jak wysoko się ceni ich notariusz? Odpowiedz Link Zgłoś
olup Re: Podpisywanie aktów 22.03.06, 12:34 Opłaty notariuszowe zależą w jakimś stopniu od wartości mieszkania, w naszym przypadku wyszło ok. 360 zł opłat sądowych, ok. 300 za wypis (to zalezy od liczby stron dokumentu) no i notariusz bierze 1900 zł z groszkiem ... Odpowiedz Link Zgłoś
moniqqq Re: Podpisywanie aktów 22.03.06, 12:52 A możesz mi odpowiedzieć na jeszcze takie pytanie: jakiej wielkości macie mieszkanie? - to orientacyjnie już się nastawie na jakieś koszty - wiem niedyskretne pytanie ;) Aha - i to wszystko się płaci notariuszowi przy podpisywaniu aktu czy jakoś inaczej to wygląda - może pytanie jest głupie, ale nie mam bladego pojęcia jak to wszystko dalej przebiega, bo to jest moje pierwsze mieszkanko - pomocy !! ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
magzela Re: Podpisywanie aktów 22.03.06, 12:57 360 + 300 + suma w zależności od wartosci mieszkania przy 50 m ok. 1700, potem z zaświadczeniem z banku idziesz do sądu i wpisujesz hipotekę, myślę ze podpowiedzą ci wszystko dokładnie u notariusza Odpowiedz Link Zgłoś
olup Re: Podpisywanie aktów 23.03.06, 09:35 mamy 51 m.kw., z tego co nam powiedziano, mamy zabrać umowę i dokumenty tożsamości, ew. akty ślubu - gdy po ślubie, decyzje o rozwodach, gdy rozwodnicy, lub akty zgonów, gdy wdowy/wdowcy (tfu,na psa urok) O płatnościach - czyli o terminie - czy natychmiast przy podpisaniu, czy później - nikt nam nic nie mówił. Można do tej kancelarii zadzwonić i zapytać i chyba to zrobię :) Musimy sie dowiedzieć jak z tym bankiem, bo nas niestety kwestie bankowo-kredytowe jak najbardziej dotyczą ... Odpowiedz Link Zgłoś
prezres Re: Podpisywanie aktów 23.03.06, 13:45 ELO WSZYSTKIM! Jeśli chodzi o kaskę to trzeba zabrać ją ze sobą.Płaci się od razu i jak już wcześniej wspomniałem gotówką.No i jeszcze jedna kwestia - można się targować. Wyżej wymienione informacje posiadam od pani w kancelarii, która odbiera telefony i od razu mówi ile PLN-ów należy ze sobą zabrać. Odpowiedz Link Zgłoś
magzela Re: Podpisywanie aktów 22.03.06, 12:55 Hej, musimy uważać na zapisy w akcie notarialnym dotyczace wspólnoty zebyśmy sie nie wkopali z administrowaniem przez developera np na 2 lata, jak szybko załozymy wspólnotę bedzie taniej Odpowiedz Link Zgłoś
moniqqq Re: Podpisywanie aktów 22.03.06, 13:09 Co do wspólnoty się zgadzam - im szybciej tym lepiej. A co do tego banku... To po co mi papier z banku?? Chyba, że mówisz o kredycie, ale mnie na szczęście to nie dotyczy... Odpowiedz Link Zgłoś
rafradol1 Re: Podpisywanie aktów 22.03.06, 13:10 Developer, tak mi sie wydaje, nie może narzucić okresu "administrowania". O ile się nie mylę, takie zapisy w umowach są na liście klauzul niedozwolonych przez UOKIK i jako takie w świetle prawa są nieważne Odpowiedz Link Zgłoś
lwrobel Re: Podpisywanie aktów 28.03.06, 15:31 O Boże! To było piekło - byliśmy na 13.30 u Pana Notariusza i...czekaliśmy jak te dwa psy pod drzwiami przez 40 minut. Wreszcie nas łaskawie wpuszczono i kolejne 20 minut - tym razem siedzenia w pustym pokoju. Ale te 20 minut wystarczyło na to, by zadzwonić do Engela i zapytać, co za "mądry człowiek" wybierał kancelarię notarialną, gdzie ludziom każe się czekać pod drzwiami, a godzinne spóźnienie tłumaczy się tak: "to opóźnienie mamy już od rana, ale wynikło niezależnie od nas" - jeśli od rana, to CZEMU NIE ZADZWONILI!!! Tak ciężko sięgnąć po słuchawkę?!? Płacimy grube pieniądze, a oni traktują nas jak chłopca na posyłki!!! Pani z Engela powiedziała, że nasze zastrzeżenia przekaże dyrekcji (oby) i żeby się nie denerwować. A ja się zdenerwowałem... :/ Odpowiedz Link Zgłoś
tuch1 Re: Podpisywanie aktów 28.03.06, 16:11 Witam, Dzisiaj podpisywałeś akt notarialny, a odbiór miałeś 28 lutego?? Bo ja miałem odbór 28 lutego i dopiero akt notarialny będę podpisywać pod koniec maja. Strasznie długo trzeba czekać na ten akt. Odpowiedz Link Zgłoś
lwrobel Re: Podpisywanie aktów 28.03.06, 16:18 Pierwszy odbiór to my mieliśmy, ho ho - w połowie grudnia :) Odpowiedz Link Zgłoś
iza.piecinska Re: Podpisywanie aktów 04.04.06, 15:13 pytanie do tych, którzy już to mają za sobą: mam brać gotówkę ze sobą czy mogę zapłacić kartą??? Odpowiedz Link Zgłoś
lwrobel Re: Podpisywanie aktów 04.04.06, 15:25 Lepiej zabrać gotówkę - nie zauważyłem u nich czytnika kart :) Odpowiedz Link Zgłoś
prezres Re: Podpisywanie aktów 04.04.06, 15:45 Witaj! Gotówka, gotówka zdecydowanie i najlepiej w nieużywanych banknotach 200 złotowych. Się było, się wie - kurde:) POZDRO!!! Odpowiedz Link Zgłoś
rafradol1 Re: Podpisywanie aktów 04.04.06, 15:52 Małe pytanko. Jak odnosi się podpisanie aktu notarialnego do nie wywiązanie się ze wszystkich zobowiązań developera (teren wokół budynku). Czy kwestie rozliczeń finansowych z developerem rozwiązaliście wcześniej? Czy może była o tym jakaś mowa w podpisywanym dokumencie? A może znaleźliście jakieś "kruczki"? R Odpowiedz Link Zgłoś
tkak Opłata notarialna 06.04.06, 11:12 Witam, Mam pytanko odnośnie opłat notarialnych. Pani z kancelarii powiedziała mi że mamy 10% upustu, słyszałam jednak że jeśli zadzwoni kilka osób jest szansa obniżyć te koszty nawet do 50%. Może warto byłoby spróbować. Czy komuś udało się wytargować coś ponad 10% ?? Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
wwwilk Re: Opłata notarialna 06.04.06, 11:58 z tymi 50% to troche popłynąłeś/aś, aż takiej znizki się nie doprosisz. Jedno jest pewne ja w swoim akcie znalazłem błedy wiec, czytajcie uważnie co podpisujecie żeby potem nie było płaczu. Błedy w akcie mi wytłumaczono w ten sposób iż nie wszystkie aktualnie dokumenty mojego mieszkania "aneksy/załaczniki" developer dostarczył do notariusza. Przestrzegam tylko Odpowiedz Link Zgłoś
lwrobel Re: Opłata notarialna 06.04.06, 13:50 U nas też znaleźliśmy błędy, co tylko świadczy o Panu tzw Notariuszu i bynajmniej błędy te nie wynikały z winy dewelopera a z niedbalstwa i niedokładności osób pracujących w tzw kancelarii notarialnej - np na jednej stronie nasz numer mieszkania był prawidłowy a na drugiej już nie. Ktoś powie: to tylko literówka. Ale nie podpisujemy przecież kartek na mięcho, poza tym płacimy za sporządzenie aktu ciężką kasę :( Odpowiedz Link Zgłoś
rafradol1 Re: Opłata notarialna 06.04.06, 14:24 czy mam rozumieć że podpisywaliście akty z błędami?? Pytanie: Czy treść umowy z developerem w całosci znajduje sie w akcie czy są tylko jakieś odnośniki? Odpowiedz Link Zgłoś
wwwilk Re: Opłata notarialna 06.04.06, 15:11 oczywiscie ze nie podpisalismy z bledami, bledy poprawiono ale dopiero nastepnego dnia - wiec kolejny ( a przynajmniej jego cześć) dzien był w plecy. w aneksie nie ma odnosników do umowy ale notariusz dysponuje kompletem Twoich dokumentów umowa plus załaczinki aneksy - jeśłi takowe podpisywałeś. Więc radze dobrze sprawdzić czy wszystko co podpisałem u developera w ostatnich tygodniach zgadza się z aktei i rysunkami/projektem mieszkania Odpowiedz Link Zgłoś
rafradol1 Re: Opłata notarialna 06.04.06, 15:49 A teraz poproszę o wytłumaczenie jak wołu na granicy: to co znajduje się w tym akcie notarialnym? Czy umowa z developerem która nie była sporządzana w formie aktu przedwstępnego (potwierdzonego notarialnie) ma jakiś odnośnik w tym dokumencie (tzn. że podpisana umowa nabiera "pełnej mocy prawnej"; nie wiem czy dobrze zrozumiałem: notariusz ma wszelkie dokumenty związane z umową ale nie wchodzą one do aktu notarialnego)? Jeżeli tak to czy należy sprawdzać czym dysponuje notariusz (chodzi mi o umowę i wszelkie załączniki) licząc się z tym że mogły "wyniknąć" pewne zmiany i to nie koniecznie z powodu "literówek"? Czy nie ma takich "kruczków" jak to że nie będziemy wnosić, po podpisaniu, żadnych roszczeń wobec developera (nie mam na myśli okresu gwarancji i rękojmi)? oj chyba sam się pogubiłem w tym co bym chciał wiedzieć:) Odpowiedz Link Zgłoś
lwrobel Re: Opłata notarialna 06.04.06, 15:16 Nie, bo wyłapaliśmy te błędy w obecności Pana tzw Notariusza i przedstawiciela Engela. Zrobiło mu się głupio (notariuszowi) i akt dał do poprawy...a my już niczemu się nie dziwiliśmy, bo byliśmy po godzinnej obsuwie i sterczeniu pod drzwiami naszego "profesjonalisty". Odpowiedz Link Zgłoś