Dodaj do ulubionych

Podpisywanie aktów

21.03.06, 14:42
Uff...mamy termin na 28.03. Wreszcie!
Obserwuj wątek
    • mowika Re: Podpisywanie aktów 21.03.06, 16:07
      Ja też! :-D Na 12! A Ty na którą?
      • lwrobel Re: Podpisywanie aktów 21.03.06, 16:38
        Na 13.30 :(

Mowika, posiedź dłużej u tego notariusza, to może wreszcie się spotkamy ;)
    • lucyszer Re: Podpisywanie aktów 21.03.06, 20:18
      A można zapytać,gdzie bedziecie podpisywali akty notarialne?
      Mnie to też czeka:) Deweloper wyznacza konkretnego notariusza, czy też można
      samodzielnie go wybrać?
      z góry dzięki za wszelkie info
      • mowika Re: Podpisywanie aktów 21.03.06, 20:48
        W świetle prawa nie może Ci niczego narzucić - nawet nie próbował tego wrzucić
        do umowy. Na szczęście notariusz wybrany przez Engela zgodził się na
        ceny "hurtowe" (choć nie to co notariusz załatwiany przez Openfinance na
        przykład).
        • kazlen Re: Podpisywanie aktów 21.03.06, 20:51
          no tak, ale czy możesz napisać gdzie Engel zaproponował te podisywanie aktów? i
          czy możesz zdradzić jak wysoko się ceni ich notariusz?
          • olup Re: Podpisywanie aktów 22.03.06, 12:34
            Opłaty notariuszowe zależą w jakimś stopniu od wartości mieszkania, w naszym
            przypadku wyszło ok. 360 zł opłat sądowych, ok. 300 za wypis (to zalezy od
            liczby stron dokumentu) no i notariusz bierze 1900 zł z groszkiem ...
            • moniqqq Re: Podpisywanie aktów 22.03.06, 12:52
              A możesz mi odpowiedzieć na jeszcze takie pytanie:
              jakiej wielkości macie mieszkanie? - to orientacyjnie już się nastawie na
              jakieś koszty - wiem niedyskretne pytanie ;)
              Aha - i to wszystko się płaci notariuszowi przy podpisywaniu aktu czy jakoś
              inaczej to wygląda - może pytanie jest głupie, ale nie mam bladego pojęcia jak
              to wszystko dalej przebiega, bo to jest moje pierwsze mieszkanko -
              pomocy !! ;)))
              • magzela Re: Podpisywanie aktów 22.03.06, 12:57
                360 + 300 + suma w zależności od wartosci mieszkania przy 50 m ok. 1700, potem
                z zaświadczeniem z banku idziesz do sądu i wpisujesz hipotekę, myślę ze
                podpowiedzą ci wszystko dokładnie u notariusza
              • olup Re: Podpisywanie aktów 23.03.06, 09:35
                mamy 51 m.kw., z tego co nam powiedziano, mamy zabrać umowę i dokumenty
                tożsamości, ew. akty ślubu - gdy po ślubie, decyzje o rozwodach, gdy rozwodnicy,
                lub akty zgonów, gdy wdowy/wdowcy (tfu,na psa urok)
                O płatnościach - czyli o terminie - czy natychmiast przy podpisaniu, czy później
                - nikt nam nic nie mówił. Można do tej kancelarii zadzwonić i zapytać i chyba to
                zrobię :)
                Musimy sie dowiedzieć jak z tym bankiem, bo nas niestety kwestie
                bankowo-kredytowe jak najbardziej dotyczą ...
              • prezres Re: Podpisywanie aktów 23.03.06, 13:45
                ELO WSZYSTKIM!
                Jeśli chodzi o kaskę to trzeba zabrać ją ze sobą.Płaci się od razu i jak już
                wcześniej wspomniałem gotówką.No i jeszcze jedna kwestia - można się targować.
                Wyżej wymienione informacje posiadam od pani w kancelarii, która odbiera
                telefony i od razu mówi ile PLN-ów należy ze sobą zabrać.
            • magzela Re: Podpisywanie aktów 22.03.06, 12:55
              Hej, musimy uważać na zapisy w akcie notarialnym dotyczace wspólnoty zebyśmy
              sie nie wkopali z administrowaniem przez developera np na 2 lata, jak szybko
              załozymy wspólnotę bedzie taniej
              • moniqqq Re: Podpisywanie aktów 22.03.06, 13:09
                Co do wspólnoty się zgadzam - im szybciej tym lepiej.

A co do tego banku... To po co mi papier z banku?? Chyba, że mówisz o kredycie,
                ale mnie na szczęście to nie dotyczy...
              • rafradol1 Re: Podpisywanie aktów 22.03.06, 13:10
                Developer, tak mi sie wydaje, nie może narzucić okresu "administrowania".
                O ile się nie mylę, takie zapisy w umowach są na liście klauzul niedozwolonych
                przez UOKIK i jako takie w świetle prawa są nieważne
    • lwrobel Re: Podpisywanie aktów 28.03.06, 15:31
      O Boże! To było piekło - byliśmy na 13.30 u Pana Notariusza i...czekaliśmy jak
      te dwa psy pod drzwiami przez 40 minut. Wreszcie nas łaskawie wpuszczono i
      kolejne 20 minut - tym razem siedzenia w pustym pokoju. Ale te 20 minut
      wystarczyło na to, by zadzwonić do Engela i zapytać, co za "mądry człowiek"
      wybierał kancelarię notarialną, gdzie ludziom każe się czekać pod drzwiami, a
      godzinne spóźnienie tłumaczy się tak: "to opóźnienie mamy już od rana, ale
      wynikło niezależnie od nas" - jeśli od rana, to CZEMU NIE ZADZWONILI!!! Tak
      ciężko sięgnąć po słuchawkę?!? Płacimy grube pieniądze, a oni traktują nas jak
      chłopca na posyłki!!! Pani z Engela powiedziała, że nasze zastrzeżenia przekaże
      dyrekcji (oby) i żeby się nie denerwować. A ja się zdenerwowałem... :/
    • tuch1 Re: Podpisywanie aktów 28.03.06, 16:11
      Witam,
      Dzisiaj podpisywałeś akt notarialny, a odbiór miałeś 28 lutego?? Bo ja miałem
      odbór 28 lutego i dopiero akt notarialny będę podpisywać pod koniec maja.
      Strasznie długo trzeba czekać na ten akt.
      • lwrobel Re: Podpisywanie aktów 28.03.06, 16:18
        Pierwszy odbiór to my mieliśmy, ho ho - w połowie grudnia :)
    • iza.piecinska Re: Podpisywanie aktów 04.04.06, 15:13
      pytanie do tych, którzy już to mają za sobą:
      mam brać gotówkę ze sobą czy mogę zapłacić kartą???
      • lwrobel Re: Podpisywanie aktów 04.04.06, 15:25
        Lepiej zabrać gotówkę - nie zauważyłem u nich czytnika kart :)
      • prezres Re: Podpisywanie aktów 04.04.06, 15:45
        Witaj!
        Gotówka, gotówka zdecydowanie i najlepiej w nieużywanych banknotach 200
        złotowych. Się było, się wie - kurde:)
        POZDRO!!!
        • rafradol1 Re: Podpisywanie aktów 04.04.06, 15:52
          Małe pytanko. Jak odnosi się podpisanie aktu notarialnego do nie wywiązanie się
          ze wszystkich zobowiązań developera (teren wokół budynku).
          Czy kwestie rozliczeń finansowych z developerem rozwiązaliście wcześniej? Czy
          może była o tym jakaś mowa w podpisywanym dokumencie?
          A może znaleźliście jakieś "kruczki"?
          R
          • tkak Opłata notarialna 06.04.06, 11:12
            Witam,
            Mam pytanko odnośnie opłat notarialnych. Pani z kancelarii powiedziała mi że
            mamy 10% upustu, słyszałam jednak że jeśli zadzwoni kilka osób jest szansa
            obniżyć te koszty nawet do 50%. Może warto byłoby spróbować.
            Czy komuś udało się wytargować coś ponad 10% ??
            Pozdr.
            • wwwilk Re: Opłata notarialna 06.04.06, 11:58
              z tymi 50% to troche popłynąłeś/aś, aż takiej znizki się nie doprosisz.
              Jedno jest pewne ja w swoim akcie znalazłem błedy wiec, czytajcie uważnie co
              podpisujecie żeby potem nie było płaczu.
              Błedy w akcie mi wytłumaczono w ten sposób iż nie wszystkie aktualnie dokumenty
              mojego mieszkania "aneksy/załaczniki" developer dostarczył do notariusza.
              Przestrzegam tylko
              • lwrobel Re: Opłata notarialna 06.04.06, 13:50
                U nas też znaleźliśmy błędy, co tylko świadczy o Panu tzw Notariuszu i
                bynajmniej błędy te nie wynikały z winy dewelopera a z niedbalstwa i
                niedokładności osób pracujących w tzw kancelarii notarialnej - np na jednej
                stronie nasz numer mieszkania był prawidłowy a na drugiej już nie. Ktoś powie:
                to tylko literówka. Ale nie podpisujemy przecież kartek na mięcho, poza tym
                płacimy za sporządzenie aktu ciężką kasę :(
                • rafradol1 Re: Opłata notarialna 06.04.06, 14:24
                  czy mam rozumieć że podpisywaliście akty z błędami??
                  Pytanie: Czy treść umowy z developerem w całosci znajduje sie w akcie czy są
                  tylko jakieś odnośniki?
                  • wwwilk Re: Opłata notarialna 06.04.06, 15:11
                    oczywiscie ze nie podpisalismy z bledami, bledy poprawiono ale dopiero
                    nastepnego dnia - wiec kolejny ( a przynajmniej jego cześć) dzien był w plecy.
                    w aneksie nie ma odnosników do umowy ale notariusz dysponuje kompletem Twoich
                    dokumentów umowa plus załaczinki aneksy - jeśłi takowe podpisywałeś.
                    Więc radze dobrze sprawdzić czy wszystko co podpisałem u developera w ostatnich
                    tygodniach zgadza się z aktei i rysunkami/projektem mieszkania
                    • rafradol1 Re: Opłata notarialna 06.04.06, 15:49
                      A teraz poproszę o wytłumaczenie jak wołu na granicy: to co znajduje się w tym
                      akcie notarialnym? Czy umowa z developerem która nie była sporządzana w formie
                      aktu przedwstępnego (potwierdzonego notarialnie) ma jakiś odnośnik w tym
                      dokumencie (tzn. że podpisana umowa nabiera "pełnej mocy prawnej"; nie wiem czy
                      dobrze zrozumiałem: notariusz ma wszelkie dokumenty związane z umową ale nie
                      wchodzą one do aktu notarialnego)? Jeżeli tak to czy należy sprawdzać czym
                      dysponuje notariusz (chodzi mi o umowę i wszelkie załączniki) licząc się z tym
                      że mogły "wyniknąć" pewne zmiany i to nie koniecznie z powodu "literówek"?
                      Czy nie ma takich "kruczków" jak to że nie będziemy wnosić, po podpisaniu,
                      żadnych roszczeń wobec developera (nie mam na myśli okresu gwarancji i rękojmi)?
                      oj chyba sam się pogubiłem w tym co bym chciał wiedzieć:)
                  • lwrobel Re: Opłata notarialna 06.04.06, 15:16
                    Nie, bo wyłapaliśmy te błędy w obecności Pana tzw Notariusza i przedstawiciela
                    Engela. Zrobiło mu się głupio (notariuszowi) i akt dał do poprawy...a my już
                    niczemu się nie dziwiliśmy, bo byliśmy po godzinnej obsuwie i sterczeniu pod
                    drzwiami naszego "profesjonalisty".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka