Dodaj do ulubionych

Zimne grzejniki

03.04.06, 15:57
Czy już developer się obraził na nas i odłączył ogrzewanie - ja od paru dni
mam zimne grzejniki, a jak u was?
Obserwuj wątek
    • olup Re: Zimne grzejniki 03.04.06, 16:05
      Głupio mówić, bo wyjdzie, że 3. piętro żeczywiście podpadło - my także mamy
      zimne grzejniki od dłuższego już czasu - a chandryczymy się, bo zalezy nam, żeby
      mieszkanie szybciej schło - ale za kazdym razem, gdy dzwonimy do Pana
      Kierownika, słyszymy - że termostat widocznie nie załączył kotłowni, bo ciepło
      było - tego już niestety nie jesteśmy w stanie sprawdzić, bo trzeb byłoby stale
      tam siedzieć i udowodnić im, ze i w nocy i w dzień są tak samo lodowate...
      • wwwilk Re: Zimne grzejniki 03.04.06, 16:08
        moze ciepło było u kierownika na pierwszym bo to ciepło z kotłowni jakoś nie
        dociera na 3 nie mam w takim razie co marzyć o cieplych kaloryferach na 4 tam
        zostaje mi spalić w wannie panele
    • matlenka Re: Zimne grzejniki 03.04.06, 16:13
      wlasnie przed chwilka poruszylam ten temat- doslownie zesmy sie mineli:-)
      ja i sadze ze wszyscy pzostali mieszkancy maja zimne kaloryfery:-( kazdy radzi
      sobie jak moze, dogrzewaja na wlasna reke czego rezultatem sa przeciazone linie
      energetyczne i np w sobote czesto brak jest pradu.....

pzdr/J
    • lwrobel Re: Zimne grzejniki 03.04.06, 17:03
      No i ciepłej wody też nie ma... :(
      • jerson71 Re: Zimne grzejniki 03.04.06, 21:19
        Ale mamy wiosnę.
        Iwrobel - chwaliłeś się że jesteś prawnikiem. Broń nas :)
        Może jakieś kary dla dewelopera za to, że nas tak traktuje.
        • lwrobel Re: Zimne grzejniki 04.04.06, 09:41
          Chwaliłem się, chwaliłem, ale tym, że już od dawna mam wykończone mieszkanko
          (podczas gdy innym kapie z sufitów i spływa po ścianach - to taka mała
          złośliwość ;) i w środę (jak Bóg da i prąd będzie) zamierzam już na poważnie
          zamieszkać na Leśnej Polanie.

Jerson - nie za bardzo rozumiem, o co mam ścigać tego biednego dewelopera? O
          to, że mam zimną wodę w kranie? A może od razu do Emmersona uderzyć? :)

Prawda jest taka, że doskonała większość mieszkań jest odebranych, mamy już
          administratora (a niedługo założymy wspólnotę) i takimi rzeczami jak ciepła
          woda w kranie będziemy musieli się sami zajmować (a może gdzieś w Ząbkach pękła
          rura doprowadzająca ciepłą wodę pod ulicą i co? Wina Engela? :). No, chyba że
          brak ciepłej wody wynikałby np z błędu konstrukcyjnego wykonawcy - wtedy jak
          najbardziej moglibyśmy ścignąć Endżela :)
          • mowika Re: Zimne grzejniki 04.04.06, 09:52
            Ogrzewanie i ciepła woda -> kotłownia.
            • lwrobel Re: Zimne grzejniki 04.04.06, 10:10
              A kto odpowiada za kołownię?
          • jerson71 Re: Zimne grzejniki 04.04.06, 13:47
            Już Ci odpowiadam drogi sąsiedzie.
            1. w umowie były chodniki z kostki, podjazy, zieleń a tymczasm jest to plac
            budowy
            2. Ciepła woda nie jest ciągnięta z tzw. "miasta" ale mamy własną kotłownię, to
            samo dot. CO.
            3. Liczne przebarwienia na elewacji i odpadające tynki - z tym chyba nie do
            administratora tylko do dewelopera. On powinien oddać budynek w należytym
            stanie, a nie my mamy go remontować z funduszu remontowego. A widzę, że
            deweloper narazie nic nie robi w tej sprawie.
            4. Jak już odebrałęś i podpisałeś odbiór to uważaj na płytki na balkonie. Bo
            jak zawiejej to mogą odlecieć. I wtedy zgłosisz to do dewelopera (masz co
            prawda gwarancję i rękojmię), ale kiedy przyjdzie pan Henio i Ci to
            poprawi..... hmmmm ("szukaj Porbudu w stogu siana")

A w sprawie wykończenia - to jak na mokre tynki kładłeś farbę lub sztablaturę
            to powodzenia
            • lwrobel Re: Zimne grzejniki 04.04.06, 15:19
              Drogi Jersonie!

Z całym szacunkiem chciałbym zauważyć, że w tym temacie dyskutujemy o zimnych
              grzejnikach i o zimnej wodzie w kranach, czyli o tym, o czym napisałeś w
              punkcie 2. Do tego też odnosił się mój powyższy post.

Z tego też względu pisanie o chodnikach, zieleni, podjazdach, przebawieniach na
              elewacji i odpadających płytkach na balkonie (na które co prawda jest gwarancja
              i rękojmia)...jest z Twojej strony monologiem a nie dyskusją, bo że za te
              wszystkie wyżej wymienione rzeczy odpowiada deweloper, to chyba nikt na tym
              forum nie ma wątpliwośći.

Inaczej rzecz ma się z ciepłą wodą, bo tu mogą być różbe możliwości: wina
              dewelopera (np wada konstrukcyjna), zła obsługa kotłowni, etc etc.

A o tym, że na mokre tynki nie kładzie się farby i innych wynalazków a
              położenie np parkietu bez izolacji na wilgotną podłogę to już zupełna kaplica,
              wiedzą chyba nawet najwięksi laicy. Jerson - nie sądzisz chyba, że wilgotność
              ścian sprawdzałem na dotyk? Od czego mamy technikę, urządzenia pomiarowe
              i...szczęśliwy traf, że kupiło się akurat to mieszkanie, które w całkiem
              krótkim czasie wysuszyło się do tego stopnia, że możliwe było nawet położenie
              parkietu bez izolacji?

Twoje przejścia z mieszkaniem mogą usprawiedliwić wiele rzeczy, ale złośliwość
              na forum już chyba niekoniecznie.

Pozdrawiam,
              Łukasz.
              • jerson71 Re: Zimne grzejniki 07.04.06, 11:30
                lwrobel napisał:

> Twoje przejścia z mieszkaniem mogą usprawiedliwić wiele rzeczy, ale
                złośliwość
                > na forum już chyba niekoniecznie.

Drogi sąsiedzie, kto tu jest złośliwy. Przypominam, to nie ja wypaliłem z psami
                na forum. I nie ja posądzam sąsiadów o nieuczciwość, skoro podają liczbę
                lokatorów 1 lub 2
                :(
                • lwrobel Re: Zimne grzejniki 07.04.06, 11:51
                  A kto wypalił z "ujadaniem" ?

Pozdrawiam Drogiego Sąsiada :)
    • k.marzenka1 Re: Zimne grzejniki 04.04.06, 07:41
      Żeby nie było wątpliwości: pierwsze pięterko też marznie i ma notoryczne
      problemy z "elektryfikacją"
      Buuuuu........:-(
      • wwwilk Re: Zimne grzejniki 04.04.06, 09:52
        ja tam stary jestem i poradze sobei bez ogrzewania ale moj 4 miesieczny syn
        chyba tego nie zrozumie
    • moniqqq Re: Zimne grzejniki 04.04.06, 13:17
      A może ktoś spełnił swoje groźby??
      Wiecie o co chodzi ;)))
    • bea_mich Re: Zimne grzejniki 04.04.06, 14:11
      Moje zdanie jest takie - w tej chwili pieniądze idą jeszcze z kieszeni
      dewelopera - więc po co ma marnować pieniążki na nas... skoro już większość
      odebrała mieszkania
      • wwwilk Re: Zimne grzejniki 07.04.06, 10:20
        trochę zaczyna mnie to wk... standardowo koło 23:00 chyba jak codzień, nagle
        piec od ogrzewania przestaje działac i znowu koło 6:00 rano ktoś go uruchamia.
        Zaczynam myśleć że jest to celowe działanie. Ja już mieszkam i jeśli okaże się
        że jest to działanie celowe to chyba zacznę koło 23 warowac koło pieca żeby go
        na noc nikt nie wyłączył - w mieszkaniu zeimno się robi w ciągu godziny -
        dramat
        • olup Re: Zimne grzejniki 07.04.06, 11:11
          A mysmy myśleli, że to juz pełną parą, bezawaryjnie działa... Fakt, że
          przyjeżdżamy zazwyczaj w ciągu dnia... Na pewno trzeba to "przedyskutować" z
          administratorem, bo dorośli jakoś wytrzymają, ale dzieci...
          • wwwilk Re: Zimne grzejniki 19.04.06, 14:25
            Nadal grzejniki mam na 4 p zimne. Zastanawiam się jak bede rozliczany za to
            ogrzewanie? Tłumaczenie kierownika mnie nie sadysfakcjonuje - Podobno na noc
            piec jest ustawiany na inna temperaturę "nizszą" i w dni cieplejsze też temp.
            wychodząca z pieca jest niższa. Wiec zastanawiam się jaki jest sens montowania
            regulacji temp. przy grzejnikach skoro - centralnie steruje się temperaturą z
            pieca. Grzejniki odkręcona są na 5 a i tak w 80% powieżchni sa zimne. Czy ktoś
            wie jak będziemy rozliczani za ogrzewanie, może za m2. Bo nie bardzo wiem jak
            mam płacić za zimne grzejnik?
            • h_aracz Re: Zimne grzejniki 19.04.06, 22:19
              A może się zapowietrzyły. W sumie to ostatnie piętro i dużo ludzi demontowało
              kaloryfery i wylewało z nich wodę.
              • wwwilk Re: Zimne grzejniki 20.04.06, 09:31
                odpowietrzanie już przeszedłem i nadal nic
                • jerson71 Re: Zimne grzejniki 20.04.06, 14:28
                  A może Ci je tak zakryzowali że nic nie leci.
                  lub takie ciśnienie w obiegu jest :(

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka