Dodaj do ulubionych

Pyatnia do mieszkańców Bajkowego 1

08.06.06, 10:45
chciałbym aby w tym wątku pojawiały się pytania skierowane
do mieszkańców osiedla Bajkowe (1)
Jak ktoś z mieszkańców bajkowego zawita na te forum będzie miał pytanie zzgrupowane w jednym miejscu - i może zechce na któreś udzielić odpowiedzi.
Prosze tytułować posty z pytaniem - jednoznacznie - zby było widać czego dotyczną.

Pozdrawiam
Sdarp
Obserwuj wątek
    • sdarp Infrastruktura teleinformatyczna na Bajkowym 1 ? 08.06.06, 10:52
      Chciałbym siędowiedzieć jak wygląda obecnie sytuacja
      z dostępnośćią usług tele-informatycnzych na Bajkowym 1
      Z racji sąsiedztwa i tego samego developera na Bajkowym 2 pewnie będzie ta sama sytuacja.

1. Z usług jakich sieci telewicji kablowej można korzystać
      2. Czy istnieje konieczność korzystania z płatnych usług dostawcy telewizji kablowej czy też jest dostępny darmowy pakiet podstawowy (np. z anteny zbiorczej) ?
      3. W jaki sposób można się podłączyć do internetu na Bajkowym
      (czy jest kilka możliwośći czy np. tylko przez kablówke)?
      4. Czy istnieje może osiedlowa sieć LAN ?
      Jak wygląda kwestia telefonów
      z jakich operatorów można skorzystać TPSA, sferia, UPC czy może jakiś inny ?

Pozdrawiam
      Sdarp
      • seba25 Re: Infrastruktura teleinformatyczna na Bajkowym 12.06.06, 00:09
        ad 1 UPC, ewentualnie kablówka osiedlowa - nie pamiętam nazwy. W gniazdku
        bezpłatnie 8 podst kanałów
        ad 2 jw - obowiązku nie ma
        ad 3 wiem ze dziala radiówka - nie wiem z jakim skutkiem, kablówka UPC, tpsa
        neostrada - lub Orasoft.net wew siec internetowa
        ad 4 Orasoft
        ad 5 tpsa, sferia chyba tez UPC rowniez, co do innych brak info.
        • sdarp Re: Infrastruktura teleinformatyczna na Bajkowym 12.06.06, 01:10
          seba25 napisała:

> ad 3 wiem ze dziala radiówka - nie wiem z jakim skutkiem, kablówka UPC, tpsa
          > neostrada - lub Orasoft.net wew siec internetowa

Czy kabelki od lanu były kładzione już po wykończeniu i odbiorze budynku czy może ktoś pomyślał o tym wczesniej ?
          Jeśli w tym pierwszym przypadku - czy instalacja nie szpeci klatek ?

• seba25 Re: Infrastruktura teleinformatyczna na Bajkowym 14.07.06, 22:53
            kable do Lanu kladzione byly pozniej - nie wiem jak bedzie na bajkowym II.
            Polozone schludnie glownie w tunelach wraz z innymi przewodami. a jesli juz na
            scianie klatki to czysto w plastikowych listwach maskujacych
    • sdarp Zaopatrzenie w wode na Bajkowym 1 08.06.06, 10:59
      Jak wygląda kwestia ciśnienia wody szczególnie na ostatnich piętrach.
      Sieć wodociągowa w Ząbkach jest ułomna
      władze miasta zaczęłyrozprowadzać wodociąg po uliczkach bez zrobienia przyzwoitego kręgosłupa wodociągu i zasilenia z dwóch stron.
      Może w przyszłym roku sie to zmieni. Wiem. że zdażały się problemy z zaopatrzeniem w wodę.
      Bloki Bajkowego 2 będą wyższe więc jeśli są jakieś problemy na Bajkowym 1 to na Bajkowym 2 się nasilą.
      Czy na Bajakowym 1 jest jakaś loklana przepompownia lub awaryjna hydrofornia ?
      Piece dwufunkcyjne są bardzo wrażliwe na zmienne ciśnienie wody, a przy małym przepływie mogą nawet się nie uruchomić.

Pozdrawiam
      Sdarp
      • seba25 Re: Zaopatrzenie w wode na Bajkowym 1 12.06.06, 00:16
        wiadomo, dodatkowym czynnikiem jest działkowa okolica .. w letnie wieczory bywa
        często że woda raczej kapie niż leci. ztego co mi wiadomo brak autonomicznej
        pompy tudziez hydroforni, zatem cisnienie Ząbek cisnieniem bajkowegoI... Co do
        pieców - problem nie lezy w zmiennym cisnieniu lecz w jego wysokosci.Male
        cisnienie nie uruchomi zaplonu i zostaje zimna woda ;-) -< raczej skrajne
        przypadki ale zdarzaja sie - powyższa opinia z I piętra
        • sdarp Re: Zaopatrzenie w wode na Bajkowym 1 12.06.06, 01:18
          seba25 napisała:

> wiadomo, dodatkowym czynnikiem jest działkowa okolica .. w letnie wieczory bywa
          >
          > często że woda raczej kapie niż leci. ztego co mi wiadomo brak autonomicznej
          > pompy tudziez hydroforni, zatem cisnienie Ząbek cisnieniem bajkowegoI... Co do
          > pieców - problem nie lezy w zmiennym cisnieniu lecz w jego wysokosci.Male
          > cisnienie nie uruchomi zaplonu i zostaje zimna woda ;-) -< raczej skrajne
          > przypadki ale zdarzaja sie - powyższa opinia z I piętra
          nie zaciekawa perspektywa - jesli to opinia z I piętra - nie zazdroszcze tym z co bedą mieszkać na ostaniej kondygnacji Bajkowego II :-(
          Pozostaje mieć nadzieje, że jak najszybciej podciągnąc magistrale od strony Kawęczyna i sytuacjia sie unormuje.
          Z tymi działkami to nie do końca jest tak - chyba ze są to nowo odane domki jednorodzinne. Kazdy trzeżwomyślący mieszkaniec starych Ząbek mimo podpięcia do wodociągu pozostawia sobie stare, własne ujęcie wody do celów podlewania ogrodu i na wypadek awarii itp. Podlewając trawnik z wodociągu - trzeba zapłacić za objętość ścieków z wodomierza- nie za bardzo się to kalkuluje.
          • sdarp Re: Zaopatrzenie w wode na Bajkowym 1 22.06.06, 00:23
            Z relacji na forum Ząbki wnioskuje ze system wodociągowy jest przeciążony
            i w okresie letnim pojawiają sie problemy z cisnieniem wody
            związane z podlewaniem ogródków przez okolicznych mieszkanców domów jednorodzinnych.
            Miedzy godziną 20-22 w okresie czerwiec - wrzesień należy zamonieć o wodzie powyżej 1 piętra
            Współczuje tym co będą mieszka na Bajkowy 2 na ostatni mpiętrze :(
    • sdarp Max & Art jako zarządca osiedla 08.06.06, 11:02
      Jak mieszkańcy Bajkowego 1 oceniają developera jako zarządce osiedla.
      Czy dobrze się wywiązuje ze swoich obowiązków.
      W umowach na sprzedaż mieszkania jest zapis ze przez 3 lata on administruje osiedlem.

• seba25 Re: Max & Art jako zarządca osiedla 12.06.06, 00:19
        zarządzanie OK. Zaś niektóre pomysły Prezesa do dziś odbijają sie czkawką
        wspólnocie. także sugeruje patrzeć na ręce, czytać co siępodpisuje , w
        skrajnych przypadkach konsultacja z prawnikiem wskazana !!!
        • sdarp Re: Max & Art jako zarządca osiedla 12.06.06, 01:26
          seba25 napisała:

> zarządzanie OK. Zaś niektóre pomysły Prezesa do dziś odbijają sie czkawką
          > wspólnocie. także sugeruje patrzeć na ręce, czytać co siępodpisuje , w
          > skrajnych przypadkach konsultacja z prawnikiem wskazana !!!

Może jakieś przykłady tych pomysłów??

Czyli Max&Art nadal administruje osiedlem ?
          Ile to już czasu ?
          Jakie są opłay za zarządzanie - od lokalu czy z metra ?

Developerzy traktują zarządzanie jako możliwość dodatkowego
          podreperowania swoich zysków i czasami ustalają absurdalnej wysokości oplaty za to zarządzanie.
    • sdarp Opłaty na Bajkowym 1 08.06.06, 11:06
      Jak wygląda kwestia opłat za mieszkanie na Bajkowym 1
      Z jakich składników składa się czynsz i ile one wynoszą ?
      Jak wygląda koszt ogrzewania mieszkania -
      ile płacicie za gaz w okresie letnim
      a ile w zimowym np. dla 50 metrowego mieszkania?
      Jak wygląda ogrzewanie części wspólnej klatek, piwnic, garaży, jak to jest rozliczane ?

• seba25 Re: Opłaty na Bajkowym 1 12.06.06, 00:27
        ogrzewanie z własnych pieców 2 funkc.. srednie roczne zuzycie 2 os. 48mkw
        ogrzewanie/ciepla woda ok 2,5 m3/dzień - lato ok 0,7m3 [ ciepła
        woda+kuchenka] - zima 4-6m3/dzien [ciepła woda/kuchenka/grzanie ok 19-20stC].
        Klatki ogrzewane elektrycznymi grzejnikami - jeden na dole na klatce -
        rozliczane z czynszu.
        Innych informacji n/t kosztów nie posiadam bo nie ja za nie płace ;-)
    • sdarp Odbiór, obmiar, niedoróbki i usterki ? 08.06.06, 11:16
      Chciałbym prosić mieszkańców Bajkowego 1
      żeby podzielili się swoimi wrażeniami z tzw. odbioru mieszkania
      - jak to wyglądało
      - jak proawdzony był obmiar mieszkania
      - czy dostaliście pełną dokumentacje - plany instalacji, instrukcje i gwarancje do pieca itp.
      - jakie usterki się zdarzały i czy developer sprawnie je likwidował.
      - na co zwracać szczególną uwagę ?

Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi
      Pozdrawiam
      Sdarp
      • seba25 Re: Odbiór, obmiar, niedoróbki i usterki ? 12.06.06, 00:37
        wyglądało OK - miło i przyjemnie z jednym z pracowników administracji budowy.
        obmiar dokonał inspektor budowlany wynajęty przez mnie. Przedst. admin. zgodził
        się z tym - chocby dlatego że dokonane były laserowymi miernikami ;-). planow
        instalacji nie otrzymaliśmy ale byc moze takie są do wglądu, co do innych
        elementów otrzymaliśmy gwarancje piec/drzwi.
        Usterki - wystarczy powiedziec ze usterek z mojego lokalu bylo spisane [spisal
        inspektor budowlany wynajęty przeze mnie] na 3xA4 dosc drobnym drukiem...
        Likwidacja przebiegla sprawnie aczkolwiek niektorych rzeczy nie poprawiono do
        dzis...ale do upierdliwych nie należe, a gdy cos mi nie przeszkadza i nie
        skutkuje to jakimis awariami bądź dalszym rozwojem defektu to odpuszczam sobie
        to ;-)
        > - na co zwracać szczególną uwagę ? - NA WSZYSTKO !!!! bez kitu !@
        • sdarp Re: Odbiór, obmiar, niedoróbki i usterki ? 12.06.06, 01:06
          seba25 napisała:

> wyglądało OK - miło i przyjemnie z jednym z pracowników administracji budowy.
          > obmiar dokonał inspektor budowlany wynajęty przez mnie. Przedst. admin. zgodził
          >
          > się z tym - chocby dlatego że dokonane były laserowymi miernikami ;-).
          Czyli obmiar był robiony po wykończeniu czyli wg normy
          PN-ISO 9836-1997 z 28 października 1997 r.
          bo istnieje jeszcze druga - mniej korzystna dla kupującego
          PN-70/B - 02365 z 30 czerwca 1970 r. gdzie mierzy sie stan surowy i potem odejmuje po 2 cm na sciane na tynki.

> Usterki - wystarczy powiedziec ze usterek z mojego lokalu bylo spisane [spisal
          >
          > inspektor budowlany wynajęty przeze mnie] na 3xA4 dosc drobnym drukiem...
          Troche prerażająca wizja 3 stron usterek, szczególnie ze mogło jeszcze pare zostać w ukryciu - a z tego co się zorientowałem
          to Max&Art jest dosyć solidnym wykonwacą - mało narzekań było na forum
          Jak to musi być u innych Dolcan lub JW constr. aż strach pomyslec.
          Wynajęcie własnego inspektora do odioru wydaje się dobrze zainwestowanymi pieniędzmi, - na to nie wpadłem.

Czy pojawiły się jakieś usterki z izolacjami przciwilgociowymi i obróbkami blacharskimi na balkonach ? Czy coś kapie przez balkon sąisada z góry ?

Dzieki wielkie

Pozdrawiam
          Sdarp
          • seba25 Re: Odbiór, obmiar, niedoróbki i usterki ? 14.07.06, 22:51
            niestety nie jestem w stanie napisac jaka to była norma
            jesli chodzi o obrobki blacharskie na balkonie nie zauwazylem dotychczas
            problemu oprocz tego ze z zalozenia monterzy parapetow pomylili poziomy.. ale
            jakos nie chce mi sie z tym walczyc.. pki co nie wynikaja z tego zadne
            problemy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka