Dodaj do ulubionych

Planowana obwodnica S-17

25.06.06, 14:55
Na naszym forum zrobiło się dość monotonnie, cały czas rozmawiamy tylko o
problemach osiedla a tematem przewodnim stało się parkowanie. Czy jest jednak
parkowanie bez dróg?
Ostatnio zainteresowałem się przebiegiem "obwodnicy" S-17. Do dnia
wczorajszego byłem przekonany, że rozbudowana zostanie ul.Żołnierska. Ku
mojejmu zdziwieniu i radości droga ta została zaplanowana nieco dalej od
naszego osiedla. Z planów wynika, że przedłużona zostanie trasa toruńska (Koło
M1), droga minie ząbki od północy a potem skręci w prawo i minie nas od
strony wschodniej. Jednak nie ulicą Żołnierską a dalej. Niżej link

robertperkowski.netstrefa.pl/?co=show&nom=49
Tym optymistycznym akcentem chciałbym zakończyć
Obserwuj wątek
    • mowika Re: Planowana obwodnica S-17 26.06.06, 09:28
      Ale CAŁE SZCZĘŚCIE Żołnierska będzie częścią obwodnicy etapowej centrum :-)
      Będzie można śmigać do trasy siekierkowskiej, z czego osobiście bardzo się
      cieszę.

www.siskom.waw.pl/obwodnice-oec.htm
      • gvv Re: Planowana obwodnica S-17 26.06.06, 23:21
        Podzielam zdanie Mowiki. Już teraz zapychają się wszystkie dojazdówki do
        centrum, a z Powstańców robi się prawdziwa, zaludniona dzielnica. Jak zaczną
        remontować trasę toruńską przed ukończeniem ostrobramskiej to skrót przez
        działki przestanie byc skrótem - szkoda więc, że obwodnica to pieśń przyszłości
        co nieco odległej.
        • zabki_be Re: Planowana obwodnica S-17 27.06.06, 00:29
          Na podanej wcześniej stronie przez h_aracz znalazłem informację, że ma powstać
          łącznik pomiędzy Piłsudskiego a ul. Ziemowita w Warszawie. Będzie można ominąć
          ten irytujący mnie korek przed światłami koło kościoła Św. Trójcy. Może to
          proste rozwiązanie ma sens?
          robertperkowski.netstrefa.pl/?co=show&nom=78
    • patjulmar Re: Planowana obwodnica S-17 06.07.06, 22:55
      tak to prawda ja powiem szczerze że przed zakupem mieszkania interesowałem się
      ta obwodnicą, wyobraźcie sobie co by było gdyby poszerzyli żołnierską? Nie można
      byłoby spac w nocy a tak na nasze szczęście ovwodnica przebiegać będzie za lasem
      i będzie można w miarę szybko dostać się do marketów ;]
      • mowika Re: Planowana obwodnica S-17 07.07.06, 09:57
        Jeju, no ale poszerzą przecież.

Poza tym mi spać nie pozwalają raczej wrzaski dzieciaków na patio niż
        Żołnierska nawet poszerzona, ale oddalona o kilkaset metrów i odgrodzona
        laskiem.
        • iza.piecinska Re: Planowana obwodnica S-17 07.07.06, 10:18
          to trzeba było sobie kupić domek z ogródkiem nz jakimś zadupiu, wtedy
          słyszałabyś jedynie szum drzew i śpiew ptaków.

p.s. to o jakich ty porach sypiasz?? bo dzieci po nocach to się chyba na patio
          nie bawią...?
          chyba,że te "duże dzieci" co dodatkowo żygają po klatkach...
          no comments.
          • lwrobel Re: Planowana obwodnica S-17 07.07.06, 11:43
            Wow, no nieźle z tym rzyganiem na klatkach, przypominają mi się studenckie
            czasy ;)
            Można wiedzieć, w której to klatce doszło do takich incydentów? Bo u nas jakaś
            spokojna ta nasza klatka...
          • mowika Re: Planowana obwodnica S-17 07.07.06, 12:20
            To kiedy sypiam nie ma tu aż tyle do rzeczy. Chodzi jedynie o to, że człowiek
            przygodzi z pracy, chce odpocząć (i drzemki tu wykluczyć nie możesz) i
            obojętnie, gdzie by nie poszedł - słychać wrzaski rozbawionych pociech - od ok.
            19 nieraz do 21.30, choć to przecież nie jest plac zabaw.

I nie chodzi tu o to, że powinnam się gdziekolwiek wyprowadzić. Bo wiem, że nie
            tylko mi to przeszkadza. Chodzi jedynie o to, żeby osoby, które wychodzą ze
            swoimi dziećmi na patio uświadomiły sobie, że mogą te wrzaski ludziom
            przeszkadzać i możnaby - w imię dobrych stosunków sąsiedzkich - inaczej
            dzieciakom dzień zorganizować - a nie: "Idź po dobranocce powrzeszczeć sobie na
            patio i wysmarować je kredą". Tak samo jak ja nie puszczam swojej ulubionej
            muzyki na cały regulator - a wierz mi, przeszkadzałaby ona niejednej osobie -
            ze względu na sąsiadów. Konkludując: to nie ja powinnam dążyć do życia w
            samotni, tylko niektórzy powinni sobie uświadomić, że nie są sami.

Poza tym słysząc argument od jakiejś zacietrzewionej sąsiadki (na moją uprzejmą
            prośbę, żeby spróbowali nieco dzieciaki przyciszyć), że nie mam dzieci (jakby
            tym cokolwiek udowadniała), ręce mi opadły: TO NIE JEST WSPÓLNOTA MIESZKANIOWA
            LUDZI Z DZIEĆMI, TYLKO OSÓB POSIADAJĄCYCH UDZIAŁ W NIERUCHOMOŚCI!
            • iza.piecinska Re: Planowana obwodnica S-17 07.07.06, 12:37
              no właśnie!
              z tym ze WM chyba ma tu jednak najwięcej do owiedzenia, bo z tego co widziałam
              we wpisach kto za a kto przciw u ochrony, to wiecej osób było zaplacem zabaw...
              a jednak go nie bedzie - pytanie moje brzmi - po co te podpisy były zbierane???
              ja tez nie uwielbam wysłuchiwac wrzasków dzieciaków, ale tak to juz jest na
              tych nowych osiedlach, ze wprowadzaja sie tam ludzie zazwyczj młodzi z dziećmi
              i to tez jest do przewidzenia przed podpisaniem umowy kupna lokalu...
              ciekawe co masz na mysli piszac "jakoś inaczej zorganizować czs dzieciom" - to
              gdzie ci ludzie mają iść z dzieciakami?? na plac budowy drugiego bloku?? no tam
              fakt nikomu by ich wrzaski nie przeszkadzały...

tu gdzie teraz mieszkam 90% ludzi to staruszki i jest cisza...
              czyli trzeba było inaczej szukac mieszkania, bo dopóki nie powstanie ten
              nieszczesny plac zabaw za 4 blokiem to niestety musimy sie pogodzic z tym ze
              dzieci gdzies bawic sie musza i tymczasem bedzie to patio...

I prosby grozby itp nic tu nie dadza, no chyba ze zaczniesz te dzieciaki
              kneblowac.

mama 6 miesiecznej Zuzi:)
              • mowika Re: Planowana obwodnica S-17 07.07.06, 12:47
                Wiem, że zabrzmi to nieco radykalnie ale w tym momencie dostaję sydromu NMP
                (Nie Mój Problem) ;-) wynikający z zasady "Ja nie przeszkadzam Tobie, więc Ty
                nie przeszkadzaj mi". Poza tym możnaby się póki co może dogadać z sąsiednią
                wspólnotą, która plac zabaw ma - wielokrotnie o tym w rozmowach z różnymi
                osobami wspominałam.

Poza tym mi nie tyle chodzi o sam FAKT, tylko o porę. Skoro dzieciaki mają
                wakacje, to rozumiem, że cały dzień siedzą w domu i oglądają telewizję i
                zaledwie na 2 godzinki wieczorem są wypuszczane i - spragnione świeżego
                powietrza - robią użytek ze swoich strun głosowych? ;-) Przez cały dzień mogłby
                sobie biegać, wrzeszczeć, cokolwiek (bez smarowania kredą) - zupełnie mi to nie
                przeszkadza, ale dlaczego - do cholery - muszą to robić po 19???
                • iza.piecinska Re: Planowana obwodnica S-17 07.07.06, 13:20
                  :DDD
                  to jest własnie urokdzieciaków
                  zobaczysz co sie bedzie działo jak beda nastolatkami - hihihihi
                  • iza.piecinska troche nam sie watek zmienił - upppsss :P 07.07.06, 13:21
                    • gvv Re: troche nam sie watek zmienił - upppsss :P 07.07.06, 22:58
                      Drogie Panie,
                      trochę luzu. Ja mojego sześciolatka chętnie puszczę na plac zabaw na sąsiednim
                      osiedlu i będę zerkał z balkonu na jego zabawy. Ale,... nie mogę wykluczyć, że z
                      6 miesięczną Zuzią o 19.15 "zagugamy" sobie czasem spacerując po patio (a głosy
                      mamy przepiekne) ;)

Swoją drogą - rozwiązaniem o tyle cudownym co nierealnym byłaby bezpieczna
                      furtka między osiedlami. Ale tutaj zaczynają się schody (kto ma chonić
                      przejścia, za ilę, czy wspólnoty się zgodzą, itd,itd....)
                • sewrybak Re: Planowana obwodnica S-17 10.07.06, 10:19
                  Szanowna Sąsiadko!

Bardzo proszę o zachowanie komentarzy dotyczących wychowania dzieci dla Siebie!!
                  Mowa tutaj jest o Obwodnicy S-17, a widzę, że Moje Dziecko stało się przyczyna
                  dyskusji w miejscu, w którym najmniej się tego spodziewałem!!!!!!!!!!!!

Rozumiem, że wypowiedź dotycząca siedzenia w domu i oglądania telewizji
                  związana jest pewnie z przebytym dzieciństwem (Autopsja?? Współczuje
                  dzieciństwa!), które całkowicie odbiega od tego w jaki sposób Ja wychowuje
                  swoje dziecko a w szczególnosci jak spędza wakacje!!

Informuję Panią również, że złożyłem stosowne zapytanie do Zarządcy o uzyskaniu
                  dostępu do placu zabaw dla "spragnionych świeżego powietrza"
                  oraz "wypuszczanych zaledwie na 2 godziny" dzieci, aby mogły się wspólnie bawić
                  po całym dniu trzymania w domu w miejscu do tego jak najbardziej przeznaczonym.

Pozostawmy więc temat obwodnicy jako aktualny, a wiercenie, budowe, piski,
                  krzyki, głośną muzykę, rozbijanie ścian - zostawmy tak jak zostało ustalone
                  regulaminem, czyli do godziny 22giej.

• mowika Re: Planowana obwodnica S-17 10.07.06, 15:01
                    "Rozumiem, że wypowiedź dotycząca siedzenia w domu i oglądania telewizji
                    związana jest pewnie z przebytym dzieciństwem (Autopsja?? Współczuje
                    dzieciństwa!), które całkowicie odbiega od tego w jaki sposób Ja wychowuje
                    swoje dziecko a w szczególnosci jak spędza wakacje!!
                    "

No tak wycieczki osobiste są jak zawsze najbardziej przekonującym argumentem...

Gdyby Sąsiad był łaskaw czytać ze zrozumieniem zamiast owych wycieczek
                    osobistych, sprostowałby moje przekonania, ponieważ z mojej perspektywy to tak
                    właśnie wygląda...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka