Dodaj do ulubionych

jaką szkołę wybrać?

07.09.06, 09:25
moje 6 letnie dziecko poszło do zerówki w szkole podst.nr1.jak każda mama
staram się dowiedzieć jak najwięcej o szkole swojego dziecka.ostatnio doszły
mnie słuchy,że szkoła podst.nr2 jest lepsza,ma wyższy poziom,więcej dzieci
dostaje się do wymarzonych szkół.czy to prawda?jak jest w sp.nr.1?mieszkam tu
krótko więc nie mam od kogo zasięgnąć informacji
Obserwuj wątek
    • zuza_az1 Re: jaką szkołę wybrać? 08.09.06, 14:51
      Witam, moja córeczka również ma 6 lat ale do zerówki chodzi do przedszkola,
      jednak pierwszą klasę rozpocznie w szkole podstawowej nr 1, ja również
      przeprowadziłam wiele rozmów z mamami przyszłych pierwszaków, obecnych jak i
      dziećmi ze starszych klas, zdecydowałąm się wysłać moją córcię do jedynki,
      uważam, że jest tam dobry poziom, opieka i całokształt a do tego nie jest tak
      przepełniona jak 2, co pozwala nauczycielom na poświecenie więcej
      czasu "młodym, nowym uczniom". Warunek jest jeden klasy godne polecenia zarówno
      w 1 jak i 2 to "A" lub "B".
      Pozdrawiam zuza
      • k0liberek Re: jaką szkołę wybrać? 08.09.06, 16:39
        Animozje między szkołami są od zawsze. Ja kończyłem "dwójkę". 25 lat temu. Wtedy
        była lepsza od "jedynki", a i tak swoich dzieciaków bym tam nie oddał.
        Teraz jest zupełnie inaczej - inni nauczyciele, inne dzieci, inne czasy.
        Swojego syna posłałem do szkoły katolickiej - bardziej ze względu na własne
        uprzedzenia do ząbkowskich szkół niż z jakichś merytorycznych przyczyn.
        Podejrzewam, że opinii będzie tyle, co rodziców.
        Szkoła katolicka jest kameralna, atmosferę ma miłą, poziom w sumie niezły, ale
        ma i wady - bałagan tam jest niesamowity, informacja jest dostępna... jak się o
        nią upomnieć, warunki do zajęć WF są żadne, zajęcia pozalekcyjne
        improwizowane... Nadrabia młodym, pełnym zapału zespołem nauczycieli, którzy
        mają trochę ciekawych pomysłów na zajęcia i na podejście do dzieciaków. Tyle, że
        w tym roku odrzucono część kandydatów, bo nie było miejsc. Obawiam się, że mogą
        być trudności z dostaniem się tam.
        • netgater Re: jaką szkołę wybrać? 08.09.06, 17:49
          Do katolickiej ciężko się dostać. Bardzo dużo kandydatów, więc decydują takie
          czynniki jak: czy dziecko ma już rodzeństwo w tej szkole, czy rodzice
          praktykują i decydujaca jest rozmowa kwalifikacyjna rodziców...
          Jednym słowem - dla wytrwałych.
          Poza tym k0liberek dobrze ją opisał.

Co do "dwójki" to ja też kończyłem coś koło tego :-)
          Jedynka zawsze była gorsza od dwójki, ale nie było tylu nowych osiedli i tam
          generalnie trochę "inny przekrój społeczeństwa" dominował. Ale minęło tyle
          czasu, że to się mogło zmienić.

Do "dwójki" nie mam zastrzeżeń, miło wspominam tamte lata.
    • chudzini Re: jaką szkołę wybrać? 08.09.06, 19:12
      Ja dwójkę skończyłem 5 lat temu i też nie mam powodów do narzekań... Jestem w
      dobrym liceum a to dzięki SP2 i gim2. W jakichkolwiek testach z wiedzy dwójka na
      głowę buła jedynkę, co świadczy o poziomie nauczania. Odkąd zmieniła się p.
      dyrektor w SP2 jest jeszcze lepiej. Wiem to bo moja mama uczy w tej szkole ;)i
      wie co się dzieje. Z tego co pamiętam z opowiadań kilku uczniów SP1 działy się
      tam przeróżne rzeczy typu - palenie koszy na śmiecie, wyrzucanie różnych
      przediotów przez okna, zastawianie drzwi do pokoju nauczycielskiego ławkami i
      jeszcze wiele innych aktów huligańskich. Także proponowałbym SP2... - sprawdzona
      i niezawodna
    • asia1191 Re: jaką szkołę wybrać? 08.09.06, 21:11
      Serdeczne dzięki,zaspokoiliście potrosze moją ciekawość choć wątpliwości
      wynikające z braku wiedzy pozostaną na dłużej. Klasa zerowa będzie zatem
      rokiem testowym, czasem na podjęcie decyzji ,którą szkołę wybrać. Słyszałam, że
      niedługo tzn. pod koniec 2007 roku może dołączyć czwarta konkurencja- SZkoła
      Ząbki-Południe. Ciężko uwierzyć w tak szybkie tempo prac ale pożyjemy to
      zobaczymy.Gdyby ktoś chciałby dodać jakąś opinię to bardzo proszę. Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka