Dodaj do ulubionych

Pismo obciążające od Engela

18.10.06, 17:49
Witam,
czy ktoś z sąsiadów otrzymał od Engela FV z rozliczeniem opłat za "media" za
miesiące: marzec i kwiecień??? Ja dostałem pismo dzisiaj i okazuje się, że ze
te dwa miesiące mam zapłacić więcej niż za pół roku od kiedy mieszkam.
Obserwuj wątek
    • magzela Re: Pismo obciążające od Engela 19.10.06, 09:23
      My też dostaliśmy pismo z zawrotną kwotą, myśle że ta sprawa powinna zostać
      poruszona na zebraniu wspólnoty.
    • lwrobel Dziady, naprawcie instalację elekrtyczną 19.10.06, 09:24
      Co za patałachy, zdzierać kasę to potrafią, ale zająć się naprawieniem źle
      zrobionej instalacji elektrycznej w budynku (codzienne wywalanie prądu w
      połowie bloku)to już nie ma kto. Tylko patrzeć jak zaczną padać komputery,
      telewizory, lodówki etc.

Czekamy na przyszłotygodniowe spotkanie, na którym miejmy nadzieję pojawi się
      ktoś z ramienia tak zwanej firmy Engel!
      • mabinkowski Re: Dziady, naprawcie instalację elekrtyczną 19.10.06, 16:12
        Dzwoniłem dzisiaj do Engela i powiedziano mi, że jeszcze raz w przyszłym
        tygodniu na jakimś zebraniu ich będą to przeliczać. W każdym razie nie
        zamierzam nic płacić, bo o ile sobie przypominam to w marcu nie było prądu
        wogóle, dopiero od kwietnia założyli liczniki, w tym czasie brak było również
        stale ciepłej wody i ogrzewania. Oni chyba myślą, że po lecie zapomnieliśmy co
        było na poczatku roku.
        Pozdrawiam '
        Maciek
      • maniek504 Re: Dziady, naprawcie instalację elekrtyczną 04.11.06, 16:45
        NIEWIEM NJAK TO JEST Z PRĄDEM I GAZEM ALE JA PO PODPISANIU ODBIORU A PUZNIEJ
        AKTU, NIE MIESZKAŁEM I TO PRACOWNICY KOZYSTALI Z PRĄDU NA KLATKACH I TE FAKTURY
        KTÓRE WYSLAL NAM ENGEL POWINIEN ZAPLACIC WYKONAWCA POR BUD.
    • mowika Re: Pismo obciążające od Engela 14.11.06, 19:56
      No ja dzisiaj dostałam jakąś śmieszną korektę, podwyższającą dodatkowo tą kwotę
      wziętą z sufitu...

Po to są liczniki, żeby za liczniki płacić... Niech sobie te noty wsadzą i to
      bardzo głęboko.
      • kubaro2 Re: Pismo obciążające od Engela 16.11.06, 10:40
        Ja też dostałem korektę. Poprzedni rachunek obejmował moje mieszkanie i garaż. W korekcie jest opłata już tylko za mieszkanie, ale z wyższą stawką. Ostatecznie metraż zmalał o 13 m2 a rachunek wzrósł o 16 zł :-/
      • lwrobel Re: Pismo obciążające od Engela 17.11.06, 08:32
        Dołączamy do klubu tych, którzy otrzymali rachunki od Endżela :)

My jednocześnie (to było wczoraj) otrzymaliśmy i rachunek i korektę (także
        podwyższającą niestety). Podobnie jak reszta Sąsiadów, my także nie zamierzamy
        płacić za rachunki Endżela, tzn nie zamierzamy być sponsorami budowy drugiego
        etapu (gaz, energia), który w tamtym czasie (luty-kwiecień) już się budował.

Choć z drugiej strony trzeba też docenić "przyzwoitość" naszego dewelopera - w
        końcu to przecież "tylko" kilkaset złotych, a równie dobrze mogło być kilka
        tysięcy... ;)
    • marckrzyzanowski Wnioski: Pismo obciążające od Engela 17.11.06, 09:40
      Dzien dobry
      Moim zdaniem rozliczanie faktury za gaz powinno byc prowadzone na podstawie
      odczytu licznikow CO i CW. One byly zainstalowane w momencie odbioru
      technicznego.
      Administrator i Zarzad powinny okreslic stany poczatkowe licznikow w momencie
      przejscia na rozliczenia wewnatrz wspolnoty.
      Na dzien dzisiejszy Administracja przyjela jako stany poczatkowe dane z
      protokolow odbioru nie nalezy nic placic Engelowi za gaz.
      Engel podstawil nam Budnera patrzmy im na rece czy przez “pomylke” nie
      zaplacimy dwa razy za to samo.Wniosek: NIE PLACIC ZA GAZ ENGELOWI.
      Co do elektrycznosci znalezienie odpowiedniego klucza rozliczeniowego jest
      praktycznie niemozliwe i kwestionowanie rozliczenia Engela jest szukaniem
      dziury w calym.
      Wniosek: Lepiej zaplacic.
      Pozdrawiam
      • mowika Re: Wnioski: Pismo obciążające od Engela 17.11.06, 10:58
        A na jakiej podstawie naliczają mi prąd? No bo przecież nie na podstawie
        indywidualnego licznika... To nie jest rachunek za to, co ja zużyłam. Dlaczego
        ja albo ktokolwiek inny ma płacić za prąc z nagrzewnic, którymi Por-bud próbował
        osuszać mieszkania i osuszał całe klatki?! To nie jest wina żadnego z kupujących
        mieszkania, że nie zostały one wystarczająco osuszone. Że nie wspomnę już o
        tych, którzy osuszać niczego nie musieli - a za prąd solidarnie muszą płacić.

Tak dla jasności - u mnie była nagrzewnica. Poza tym te nagrzewnice świadczą
        jedynie o braku kompetencji po stronie Por-Budu, skoro okazało się, że zamiast
        nagrzewnic wystarczą 2 godziny i papier ścierny...
        • karol.karolcia Re: Wnioski: Pismo obciążające od Engela 17.11.06, 13:28
          Dwa dni już należę do osób ,które otrzymały pisemko do zapłaty.Trudno mi się
          ustosunkować,mam wiele zastrzeżeń dokładnie takich samych jak padają
          powyżej.Obawiam się że bez pisemnych odwołań sprawa ta może zakończyć się
          kolejnymi ponagleniami do zapłaty i to na dodatek z idiotycznymi odsetkami.Czy
          państwo jesteście za wspólnym stworzeniem takiego odwołania?
          • jerson71 Re: Wnioski: Pismo obciążające od Engela 17.11.06, 18:55
            hmmmm,
            tak czytam i czytam. Niestety nasz szanowny deweloper jeszcze nie uraczył mnie
            jakąś notą obciążającą. O tych sprawach dowiaduję się od Was, drodzy sąsiedzi.
            Krótka piłka niech nasz szanowny deweloper pokaże kto i do jakich celó zużył,
            ciepło (gaz), prąd, wodę. Z tego co ja pamiętam, a Mowika wspomniała. Firma
            PorBud suszyła ściany. U mnie stały dwie nagrzewnice i grzejniki (2 miesiace
            opóźnienia w wykańczaniu mieszkania). Sorki nic to nie dawało, bo więcej nie
            było prądu niż był. Poza tym jedna ważna rzecz. Wtedy był prąd budowlany (2
            razy droższy niż ten nasz). Trafo podłaczyli nam dopiero po zamontowaniu
            liczników (chyba kwiecień). Swoją drogą kto im kazał gramolić się jak muchy w
            smole, a potem w zimie poniżej -10 st kłaść tynki? - potem tego są skutki mokre
            ściany, odpadające tynki, cieknące patio......
            Może pójdźmy w drugą stronę. Trzeba obciążyć dewelopera za niedotrzymanie
            warunków umowy. Nie mamy na patio zieleni, cieknący garaż, niesprawna
            elektryka. tych wad i niedoróbek jeszcze by się trochę znalazło. Poza tym miało
            być wszystko oddane już z poślizgiem do końca lutego (tak przynajmniej ja
            miałem w umowie), a patio i inne rzeczy robili jeszcze miesiąc temu
            (korzystając z naszego prądu administracyjnego).
            Reasumując - odbiorcą mediów za tamten okres w 90% jest firma wykonawcza -
            PORBUD (to są koszty wykonania obiektu). Uczciwie stawiając sprawę osoby, które
            wykańczały mieszkania też korzystały (w małej częśći; ile może zużyć wiertarka
            do wymieszania zaprawy, lub żarówka wisząca z sufitu) z prądu.
            I tu niewielką część mogę pokryć. Ale za gaz???? o sorki trzeba było nie kłaść
            w zimę tynków, a potem ich nie dosuszać i wietrzyć.
            Błąd dewelopera - oddawał mieszkania w niewykończonym budynku (przyp. nie
            chciał płacić kar za nieterminowe odbiory). Ale to jego decyzja i to On musi
            ponieść tego konsekwencje.
            HOUK.
      • lwrobel Re: Wnioski: Pismo obciążające od Engela 17.11.06, 13:17
        Sęk w tym, że ciężko to nazwać rozliczeniem...to jakiś zbiór chaotycznie
        pozbieranych cyfr, które ktoś do nas wysłał, dołączając do nich jakieś niby-
        słowo wstępne, które nie można inaczej nazwać jak bełkotem - w liście do nas
        jakaś miła Pani z Engela napisała, że rozliczenie to dotyczy okresu (uwaga!) OD
        początku maja do dnia podpisania przez nas aktu notarialnego. Akt notarialny
        podpisaliśmy jakoś w ostatnim tygodniu marca. Wychodzi więc (jak by nie
        liczyć), że w Engelu opanowali sztukę podróży w czasie, a świat jaki my znamy
        to po prostu jeden ze światów równoległych, pomiędzy którymi z taką łatwością
        przemieszczają się Engel i spółka. W tym kontekście abstrakcyjne kwoty, jakie
        znalazły się w listach do nas, przestają już być abstrakcyjne - tylko my, szare
        ludziki jeszcze tego nie pojmujemy.

PS: przypomniało mi się - każą nam płacić za energię elektryczną, której...nie
        było. W okresie luty-marzec to właściwie trzeba było mieć szczęście, żeby
        trafić na prąd w mieszkaniu.
        • sebos82 Re: Wnioski: Pismo obciążające od Engela 17.11.06, 15:04
          nam naliczyli prad za kwiecien, a kwiecien juz placilismy do ZEWTU :)
          • marckrzyzanowski Co na to zarzad?: Pismo obciążające od Engela 17.11.06, 18:19
            Dzien dobry,
            Czy znamy na dzien dzisiejszy pozycje naszego zarzadu?
            • jerson71 Re: Co na to zarzad?: Pismo obciążające od Engela 17.11.06, 19:28
              W odpowiedzi na zpytanie.
              To chyba nie do końca jest sprawa zarządu. Tymi kosztami wcześniej próbowano
              obciążyć wspólnotę. Na co zarząd zgłosił sprzeciw i zasadnicze nie w tej
              kwestii.
              W związku z tym deweloper próbuje te pieniądze ozdyskać od mieszkańców
              indywidualnie. Zarząd nie może ingerować w sprawy rozliczeniowe pomiędzy
              poszczególnymi mieszkańcami, a deweloperem. Tu w grę wchodzą podpisane między
              Państwem, a Deweloperem umowy o zakup mieszkania. Wielokrotnie sprawa rozliczeń
              dotyczy okresu z przed powstania wspólnoty i powołania zarządu.
              Przypomnę, że:
              Zarząd tak samo jak i administracja powołane zostały do opieki nad
              nieruchomością, a w szczególności częścią wspólną.

Swoją prywatną opinnie wystosowałem w mailu poniżej.
              • marckrzyzanowski Cos do Zarzadu: Pismo obciążające od Engela 18.11.06, 14:17
                Dzien dobry
                Moim zdaniem rozliczanie faktury za gaz powinno byc prowadzone na podstawie
                odczytu licznikow CO i CW. One byly zainstalowane w momencie odbioru
                technicznego.
                Administrator i Zarzad powinny okreslic stany poczatkowe licznikow w momencie
                przejscia na rozliczenia wewnatrz wspolnoty.
                Na dzien dzisiejszy Administracja przyjela jako stany poczatkowe dane z
                protokolow odbioru nie nalezy nic placic Engelowi za gaz.
                Engel podstawil nam Budnera patrzmy im na rece czy przez “pomylke” nie
                zaplacimy dwa razy za to samo.Wniosek: NIE PLACIC ZA GAZ ENGELOWI.

Tymniemniej nalezy pamietac, ze w okresie luty,marzec,kwiecien przed
                zawiazaniem wspolnoty byla indywidualna konsumpcja gazu CO + CW.
                Nalezy wiec ustalic od jakiego stanu licznikow nalezy placic w ramach wspolnoty.

Pozdrawiam

P.S. To nie do konca jest sprawa zarzadu ale troche tak. Nalezy wspolnie z
                Zarzadem ustalic jedno stanowisko. Inaczej zaplacimy dwa razy za ten sam gaz.
                • jerson71 Re: Cos do Zarzadu: Pismo obciążające od Engela 18.11.06, 19:07
                  marckrzyzanowski napisał:
                  > P.S. To nie do konca jest sprawa zarzadu ale troche tak. Nalezy wspolnie z
                  > Zarzadem ustalic jedno stanowisko. Inaczej zaplacimy dwa razy za ten sam gaz.

W odpowiedzi na Pana stwierdzenie jeszcze raz informuję, że zarząd nie będzie
                  płacił rachunków sprzed powstania wspólnoty. A co za tym idzie nie będzie
                  obciążał tymi opłatami mieszkańców. Sprawa rozliczeń z okresu przed 01.04.2006
                  jest to sprawa indywidualna między poszczególnymi mieszkańcami, a deweloperem.
                  Niestety zarząd nie może wystąpić w tej sprawie w charakterze pełnomocnika lub
                  wręcz adwokata pojedyńczego mieszkańca.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka