Dodaj do ulubionych

Powyborcze wrażenia

14.11.06, 10:23
Pyrusowe zwycięstwo JB.
Poetyckim językiem to ujmując: JB wyciągnął rękę zza grobu i pogrążył Stacherę.

A porażka Stachery jest naprawdę bardzo dotkliwa. Stachera w 7 na 10 okręgów
przegrał z oboma kontrkandydatami. Wygrał, i to zdecydowanie, na Powstańców (w
uproszczeniu, bo chodzi o obwody IX i X), gdzie otrzymał 600 głosów, podczas
gdy Perkowski 340, a Chibowski 350. Pokazuje to, że nowi mieszkańcy,
przepraszam bez urazy, ale najkrócej tu mieszkający i najsłabiej znający
lokalnych działaczy, dali się jednak przekabacić, podczas gdy autochtoni mają
chyba już we krwi antystacheryzm.

Wiele do myślenia powinien mieć też radny Laskowski. Wprawdzie wszedł do Rady,
ale dopiero na 3-cim miejscu z listy CNZ otrzymując żenujący wynik na
Powstańców - razem całe 24 osoby (dla porównania p.Majtyka z tej samej listy
- 158, a Szrubko - 135). Nokaut. A więc wyborcy Stachery (600 osób), mówią
równocześnie 'nie' dla Laskowskiego.

Co zrobi Stachera? Czy zmieni swoją strategię działania? Czy wierzy że potrafi
do siebie kiedykolwiek przekonać rdzennych mieszkańców Ząbek? Czy nadal całą
swoją energię skupi na rządzie dusz mieszkańców nowych osiedli?

Póki co porażka jest chyba najdotkliwsza od lat. Nie tylko czerwona kartka w
wyborach na burmistrza, ale także nienajlepszy wynik w wyborach do Rady. CNZ
przegrał w okręgach 1 i 2 z Maz. Wspólnotą Samorządową (MWS, kojarzoną z JB) i
to w macierzystym okręgu Stachery otrzymując prawie _dwa razy_ mniej głosów!
I znowu z odsieczą przyszedł wynik z okręgu 3, gdzie wynik zwłaszcza na
Powstańców dał 3 mandaty i zwycięstwo w tym okręgu. Tu muszę przyznać że
niedoceniłem siły MWS i można zrozumieć dlaczego Stachera tak walczył o
pozbycie się JB z list kandydatów. Niemniej i tak uważam, że Perkowski by wygrał.

Generalnie fantastyczną rozgrywkę zrobił PiS, blokując się z LPR: przejął
głosy, zyskał na całym interesie, a LPR zostało bez mandatu. Niezblokowanie
się ze Stacherą, zwłaszcza wobec eliminacji JB, było rzeczywiście super dobrą
decyzją. Od dziś to PiS rozdaje karty.
Obserwuj wątek
    • tijufit Re: Powyborcze wrażenia 14.11.06, 10:41
      katmandu4 napisał:

> A porażka Stachery jest naprawdę bardzo dotkliwa. Stachera w 7 na 10 okręgów
      > przegrał z oboma kontrkandydatami. Wygrał, i to zdecydowanie, na Powstańców (w
      > uproszczeniu, bo chodzi o obwody IX i X), gdzie otrzymał 600 głosów, podczas
      > gdy Perkowski 340, a Chibowski 350. Pokazuje to, że nowi mieszkańcy,
      > przepraszam bez urazy, ale najkrócej tu mieszkający i najsłabiej znający
      > lokalnych działaczy, dali się jednak przekabacić, podczas gdy autochtoni mają
      > chyba już we krwi antystacheryzm.

Niekoniecznie tak to trzeba tłumaczyć. Stachera przegrał w starych Ząbkach, bo
      głosy Boksznajdera przeszły na Chibowskiego i Perkowskiego, w nowych Ząbkach
      wygrał, bo elektoratu Boksznajdera tam nie ma. Gdyby Boksznajder wystartował,
      pewnie zdobyłby 10-15% głosów, wtedy zwycięzcą pierwszej tury byłby
      prawdopodobnie Stachera (zakładając, że w tych wyborach cały elektorat
      Boksznajdera oddał głos na Chibowskiego lub Perkowskiego).
      • wstachera Re: Powyborcze wrażenia 14.11.06, 11:42
        tijufit napisał:
        > Gdyby Boksznajder wystartował,
        > pewnie zdobyłby 10-15% głosów, wtedy zwycięzcą pierwszej tury byłby
        > prawdopodobnie Stachera (zakładając, że w tych wyborach cały elektorat
        > Boksznajdera oddał głos na Chibowskiego lub Perkowskiego).

Nawet Ty nie doceniasz pana Boksznajdera.
        JB może w Ząbkach liczyć na 25% poparcia (tych co poszli na wybory). Popatrz na
        wyniki do Rady Miasta (gdzie MWS uzyskała ponad 20%, a przecież część wyborców
        JB po jego skreśleniu wogóle nie poszła do wyborów).
        Ja oczywiście nie cenię JB w kategorii jakości zarządzania przez niego miastem,
        ale obiektywnie widzę, że wypracował skuteczne metody przywiązania do siebie
        pewnej grupy wyborców, którzy wbrew wszystkiemu, na niego zagłosują (a fakt
        jego oszustwa wyborczego zinterpretują jaką wyrządzeniu mu szkody).

Obraz Ząbek na tym forum jest skrzywiony. Tutaj JB nie ma żadnych szans, ale w
        rzeczywistości szanse miał bardzo duże.

W.Stachera
        • zabki-m-37 Re: Powyborcze wrażenia 14.11.06, 23:26
          Panie Waldemarze!
          Żałuję, że mimo mojego skromnego poparcia (jeden głosik) nie udało się Panu.
          Może za mało się pan starał, albo za dużo mówił o zmianach, które nadejdą.

1. Stracił pan głosy pracowników edukacji ząbkowskiej, którzy do dziś cytują
          wypowiedź pana żony, że nauczycieli mianowanych można zamienić na starzystów -
          będzie taniej ---
    • zulu2000 Re: Powyborcze wrażenia 14.11.06, 10:50
      katmandu4 napisał:

> Pyrusowe zwycięstwo JB.
      > Poetyckim językiem to ujmując: JB wyciągnął rękę zza grobu i pogrążył
      Stacherę.
      >
      > A porażka Stachery jest naprawdę bardzo dotkliwa. Stachera w 7 na 10 okręgów
      > przegrał z oboma kontrkandydatami. Wygrał, i to zdecydowanie, na Powstańców (w
      > uproszczeniu, bo chodzi o obwody IX i X), gdzie otrzymał 600 głosów, podczas
      > gdy Perkowski 340, a Chibowski 350. Pokazuje to, że nowi mieszkańcy,
      > chyba już we krwi antystacheryzm.

A nie przyszło ci do rozgorączkowanej głowy, że to właśnie nowi mieszkańcy
      Ząbek nie poddali się nagonce na p. Stacherę, jaką od wielu lat prowadził były
      burmistrz ze swoją świtą? Może to autochtoni (ilu ich tak na prawdę jest?),
      poddawani wieloletniemu praniu mózgów, dali się "przekabacić"?
      Widzisz, chłopie, wszystko jest kwestią interpretacji.

No i o jakiej porażce, ponoć największej od lat, mówisz?
      Tylu radnych, co PO (po 5-ciu), ze swoim partyjnym szyldem i ogólnopolską
      atmosferą konfrontacji z PiSem.
      Jaka to porażka, skoro w ubiegłej kadencji miał 3 radnych, a teraz 5. Umiesz ty
      liczyć? A miłowany przez wszystkich p. Boksznajder wprowadził 4 (słownie
      czterech ) ludzi do rady?
      Zastanów się trochę, jak zaczniesz ponownie pisać takie głupoty.

PiS, owszem, rozdaje karty, ale jest przecież teoretyczna możliwość, że może
      zostać sam, bez koalicjantów. Może być i tak, że PO razem z WS i CNZ utworzą
      większość w radzie. Może to i political fiction, ale... Tego nie wziąłeś pod
      uwagę w swoim elaboracie.
      • katmandu4 Re: Powyborcze wrażenia 14.11.06, 11:09
        Ale się zapiekłeś...
        Rozumiem, że bolejesz, że nie będziesz miał okazji poczytać blogu burmistrza
        Stachery, ale poczekaj cierpliwie 4 lata. Jestem przekonany że twój kandydat
        broni nie złoży.

Gwoli wyjaśnienia do twojego postu: PO zdobyło 4 głosy, MWS - 5 głosów. Chyba że
        w Komitecie CNZ macie jakieś inne dane.
        • zulu2000 Re: Powyborcze wrażenia 14.11.06, 11:36
          katmandu4 napisał:

> Ale się zapiekłeś...

Niby gdzie? Zimno trochę, to i zapiec się trudno.

Z tymi danymi to może tak jest jak mówisz. Ja tam się na pamięć tego nie uczę.
          Ale to jeszcze lepiej oddaje zamysł o którym pisałem.
          A co do twego PiSu, tylko 7 radnych, to dopiero klapa. Przy takiej
          merytoryczności, kampanii, plakatach i Bóg jeden wie czym jeszcze? Powinni
          zdobyć 120 %. A tu lipa.
    • marczef1 Re: Powyborcze wrażenia 14.11.06, 10:56
      >>>[cut]Pokazuje to, że nowi mieszkańcy,
      > chyba już we krwi antystacheryzm.\
      [cut]

Kurczę żeby nas cztery lata temu było trochę więcej i więcej nas zagłosowało,
      to nie mielibyśmy obrazu nędzy i rozpaczy zachlapanego błotem, który (bez
      urazy) zafundowali nam starzy mieszkańcy Ząbek, znający na wskroś wszelkich
      działaczy. Natomiast mój 3,5 letni syn pewnie powiedziałby coś innego niż
      dzisiaj: Tata, patrz jakie bagno (na drogę za kościołem), musimy mieć domek w
      jakimś innym miejscu, no wiesz normalnym...
      No, ale idzie ku lepszemu.
      R
    • bonel Re: Powyborcze wrażenia 14.11.06, 11:20
      Oj Katmandu, Katmandu wychodzi szydło z worka.
      "Od dziś to PiS rozdaje karty." Jak zwykle interpretacja odwrotna do rzeczwistości.
      WIele do myślenia daje, że PiS nie ma większości w Radzie. To PiSowi najwięcej
      ludzi zaufało i jeżeli PiS nie zmontuje sensownej większościowej koalicji to on
      najbardziej będzie krytykowany. I to PiS musi szukać koalicjantów, a nie kto
      inny. A przy tym układzie w radzie PiS ma trudny orzech do zgryzienia.
      Kandydat PiSu jeszcze nie jest burmistrzem. Czekaj tatka latka jak Perkowski
      burmistrzem nie zostanie to tylko powącha władzę.
      PiS fantastycznie kanibalizuje sprzymierzeńców nic nie dają w zamian. I Walczak
      i Uściński przewidywany na starostę przez swoje ugrupowanie, a Walczak poparł
      Waszego kandydata na burmistrza. Z punktu widzenia PiS fantastycznie.
      I nIe dziwi mnie brak sprzymierzania się z PiSem jak nic nie daje w zamian i
      traci się niezależność.
      • katmandu4 Re: Powyborcze wrażenia 14.11.06, 11:35
        > a Walczak poparł Waszego kandydata na burmistrza.

Nie wmawiaj mi "Waszego", bo ja nie pisałem że jestem z PiS, ani nawet że
        głosowałem na Perkowskiego.
        Oczywiście że PiS nie ma większości, ale to nie sejm, nie trzeba budować
        koalicji rządowej. Można rządzić bez tego. Samo zabieganie o jakąś koalicję
        skazałoby PiS na śmieszność i ustawiło ich w roli petentów do innych ugrupowań.
        To jest Rada Gminy i tu nie działa ani dyscyplina klubowa, ani inne takie
        "chłity marketingowe". Żadna koalicja nie jest potrzebna. Już ktoś pisał: niech
        zajmą się pracą, poszczególnymi uchwałami.
        Poza tym ciekaw jestem kiedy nastąpi pierwszy eksodus radnych do przeciwnych obozów.
        • eored Re: Powyborcze wrażenia 14.11.06, 11:52
          Panowie no i co ztego że Walczak poparł Pis a i tak nic z tego bo i sam nie
          wprowadził nikogo do rady.
          A i ja się zgadzam z tym i jestem ciekaw kto kogo zacznie kusić i przekabacać
          na swoją stronę .
        • zulu2000 Re: Powyborcze wrażenia 14.11.06, 17:10
          katmandu4

> Chyba że
          > w Komitecie CNZ macie jakieś inne dane.

...z czego wynika, że jestem w komitecie p. Stachery. Skąd ta wiedza? Nigdzie
          nie pisałem, że jestem w komitecie.
          A za chwilę w odpowiedzi:

> Nie wmawiaj mi "Waszego", bo ja nie pisałem że jestem z PiS, ani nawet że
          > głosowałem na Perkowskiego.

Jak katmandu4 wmawiać, to dobrze, jak wmawiają jemu, to być źle.
          Ty żałosny hipokryto.
        • bonel Re: Powyborcze wrażenia 14.11.06, 18:56
          Katmandu4 taki stary znawca z Ciebie a kit wciskasz. Byś się wstydził.
          Bez koalicji przy 21osobowej radzie nie można rządzić tylko trwać 4 lata.
    • robert8882 stare ząbki? 14.11.06, 14:04
      Charakterystyczne jest dla małych miast, że ludzie nie są anonimowi, i coś co
      jekt określane mianem starych ząbek jest po prostu identyfikacją mieszkańców z
      miastem. Znajomością ludzi (bezpośrednią, nie wirtualną) oraz bezpośrednim
      kontaktem a nie czytaniem publikowanych w internecie zestawień.
      Może poparcie dla JB jest jednak czymś więcej niż tylko zbiorowym spiskiem?
      Kto wie?
      Smutne jest tylko wzajemne oczernianie, które może z nielicznymi wyjątkami
      toważyszyło wyborom. KAMPANIA CUDZYCH BŁĘDÓW
      • ttjj1 Re: stare ząbki? 14.11.06, 22:58
        Poparcie dla JB nie jest żadnym spiskiem.
        Niektórzy są o tym po prostu przekonani, że jest on najlepszy. Usłyszane od
        mieszkańców: dobrze rządzi, jest miły, jest burmistrzem i dlatego jest dobry,
        chodzi do kościoła, itp. Głosy na inne tematy, np.: autobusy są niepotrzebne bo
        tylko hałas jest, nie ma (...) bo mu rada nie pozwala.
        Wiele osób nie chce żadnych zmian, większość ma nikłe pojęcie na temat
        zarządzania miastem, zakresu kompetencji. Do tego dla 50% jest nieistotne kto
        będzie rządził i będzie wydawał ich pieniądze, chociaż pewnie sami codziennie
        patrzą w sklepie gdzie mleko jest 10gr tańsze.
        Do tego dochodzi mentalność niektórych osób i ich zaciekłość lub nieustępliwość.
        I jest oczernianie.
        Czasem jak brakuje argumentów to najłatwiej "ad personam", i nie trzeba myśleć
        aby zrozumieć.
    • tato60 Re: Powyborcze wrażenia 15.11.06, 09:15
      Oj katmandu.. Jak zwykle odwracasz cześć spraw w stronę inną niż to jest w
      rzeczywistości. Ale po kolei.
      Ja akurat uważam, że Stachera w tym układzie jakim się stworzył odniósł
      zwycięstwo. Mimo potężnej nagonki zdobył ponad 2000 głosów i może uzmysłowię Ci
      prostą sprawę - to "twardy elektorat" który teraz czeka na hasło na kogo
      głosować. To głosy które decydują.
      W pierwszej chwili byłem zdziwiony czemu nie składa protestu wyborczego bo to
      tylko 57 głosów, ale po przeanalizowaniu całości sytuacji - już się nie dziwię.
      Po pierwsze - jak widać po głosowaniu w Ząbkach z Perkowskim szans nie ma a
      kampania którą musiała by uprawiać była by hm... podobna do tej jaką zafundował
      nam na koniec JB w odniesieniu do Stachery. A przecież zarówno Pan Uściński,
      Perkowski jak i Stachera podkreślają że ich wzajemny szacunek do siebie jest
      niezmienny. Więc po co Stacherze wrogowie z teoretycznych przyjaciół?
      Co do listy CNZ miał 3 ma 5 to chyba wzrost a nie spadek, albo znów ja nie umiem
      liczyć co już próbowałeś mi udowodnić. Mało tego powołujesz się na głosy oddane
      na Pana Laskowskiego - mam wrażanie że Powstańców to raczej nie jego rejon więc
      mieć stamtąd 24 głosy to raczej sukces a nie porażka.
      To chyba ja Ci kiedyś próbowałem uzmysłowiłowić, że JB walczy o życie - walczył
      o czym może się przekonać każdy z Nas w każdy możliwy sposób. Przecież i do mnie
      doszły plotki o zamykaniu przez Stacherę przedszkoli, bibliotek itp.. Raczej nie
      PiS to rozpuszczał.. Natomiast ciśnie się na usta pytanie - czemu JB i jego
      ludzie tak się boją Stachery?
      Co do zwycięstwa PiS - gratuluję jednego - że doprowadzili do zniknięcia LPR.
      Panowie to było ładne. Gdyby zblokowali się z CNZ najprawdopodobniej mieliby od
      razu większość w składzie Rady kosztem CNZ więc fakt całe szczęście że do
      takiego zblokowania nie doszło. Co do rozdawania kart przez PiS. Hmm. Mam
      wrażenie że sytuacja zmieniła się zbyt dynamicznie. Mieli nadzieję że w drugiej
      turze znajdzie się Perkowski i Stachera i wtedy to nie PiS musiałby coś robić
      tylko za nich zrobiłby to JB. To proste. W tej chwili sytuacja jest arcyciekawa
      - bo karty rozdaje teoretyczny przegrany. To sytuacja co najmniej komfortowa.
      Mało tego - nie musi w żaden sposób kłócić się z kimkolwiek ze swoich przyjaciół
      z PiS, a przecież jest jeszcze Pan Chibowski - przyjaciel czy wróg - to jest
      pytanie. W tym kontekście zaczynam rozumieć brak protestu wyborczego. Brawo
      Panie Stachera. Jestem ciekawy jak to się skończy. Życzę powodzenia wszystkim I
      gratuluję Panu Uścińskiemu dostanie się do Rady Powiatu. Rozumiem, że będzie tam
      reprezentował interesy mieszkańców Ząbek bez względu na przynależność partyjną.
      Pozdrawiam Wszystkich Państwa.
      • bonel Re: Powyborcze wrażenia 15.11.06, 11:27
        Lepiej bym tego nie ujął.
      • monic18 Re: Powyborcze wrażenia 15.11.06, 11:49
        tato60 napisał:

Oj katmandu.. Jak zwykle odwracasz cześć spraw w stronę inną niż to jest w
        rzeczywistości. Ale po kolei ...

...Pozdrawiam Wszystkich Państwa.

Podobało mi się rzeczowo i na temat. Wniosek jest jeden. Pomimo, że Stachera
        przegrał wybory w dalszym ciągu będzie miał znaczący wpływ na to co się dzieje
        w mieście.
        Czytając słowa tato60, Stachera raczej więcej ugra z PiSem niż z PO, bo z PO w
        radzie miasta zabraknie mu mandatów. Potrzeba 11 a razem mają tylko 9. Na
        współpracę z ludźmi wspólnoty samorządowej raczej nie może liczyć.
        • tato60 Re: Powyborcze wrażenia 15.11.06, 12:24
          Moim zdaniem nie należy przekreślać jakiegokolwiek układu. Pan Stachera przez
          kilkanaście lat swojej pracy udowodnił, że jedyne co go interesuje to praca na
          rzecz Ząbek. Nie traktuje stanowisk jako trampoliny bo przecież startował by
          wtedy z list jakiejkolwiek dużej partii. A tego nie zrobił. Przyglądam się temu
          ze spokojem, bo co by nie zrobił to zrobi to dla dobra miasta a nie dla swojego
          dobra. CO prawda fakt, że z ludźmi wspólnoty raczej będzie mu ciężko ale może,
          kto wie.
          Do następnych wyborów 4 lata, kto by nie został burmistrzem jednego mu nie wolno
          zrobić - uwikłać się w obecny układ - pozostałość po JB. W tych wyborach już
          widać, że blokowiska to coraz większy elektorat, który kieruje się przede
          wszystkim kryterium uczciwości kandydata, a braku tej akurat cechy Stacherze
          zarzucić nie można. Na tym zarówno Pan Perkowski jak i Pan Chibowski może zyskać
          może stracić - wszystko w ich rękach.
          Pozdrawiam.
      • katmandu4 Re: Powyborcze wrażenia 15.11.06, 14:19
        Dziękuję za rzeczową odpowiedź, naprawdę ostatnio to rzadkość na forum...
        Pozwól że odniosę się do twoich tez:

> Ja akurat uważam, że Stachera w tym układzie jakim się stworzył odniósł
        > zwycięstwo.

Jego ugrupowanie jeszcze mogłoby tak powiedzieć, ale sam lider - na pewno nie.

> (o wyboracach Stachery): to "twardy elektorat" który teraz czeka na hasło na
        > kogo głosować.

Moim zdaniem frekwencja na Powstańców w II turze będzie najniższa w mieście:
        kandydat tego osiedla przegrał i większości będzie wszystko jedno.

> Co do listy CNZ miał 3 ma 5 to chyba wzrost a nie spadek.

Co do liczby to trochę uprościłeś: poprzednio Stachera i Słomka wystawili
        oddzielne komitety z którego weszli odpowiednio: Stacherowie, Dzikowski oraz
        Szarubko, Sawiejko i Słomka. W trakcie dołączył Laskowski (z LPR). Dziś z Ci
        ludzie startowali razem z CNZ i weszło ich 5-cioro. A więc doszła raptem jedna
        nowa osoba (Majtyka). Dla porównania PiS zyskał 4 nowe miejsca, PO 4 nowe
        miejsca, a Wspólnota 3 nowe. Nie odważyłbym się nazwać to zwycięstwem CNZ, choć
        zdobycie 5 mandatów na pewno nie jest jakąś straszną porażką tej grupy. Weź też
        pod uwagę że skład Rady wzrósł z 15 do 21 mandatów, więc zdobycie jednego
        mandatu więcej - nie można uznać za plus.

> Mało tego powołujesz się na głosy oddane
        > na Pana Laskowskiego - mam wrażanie że Powstańców to raczej nie jego rejon
        > więc mieć stamtąd 24 głosy to raczej sukces a nie porażka.

Wg mnie to jest straszna porażka. Ale szanuję Twoje zdanie.

> Gdyby (PiS) zblokowali się z CNZ najprawdopodobniej mieliby od
        > razu większość w składzie Rady kosztem CNZ

Raczej by nic nie zyskali ani jedni ani drudzy. Duża część osób nie
        zagłosowałaby na PiS gdyby był blok z CNZ.

> W tej chwili sytuacja jest arcyciekawa
        > - bo karty rozdaje teoretyczny przegrany.

Pozwolę się niezgodzić. Stachera nie ma żadnych atutów do "stawiania" się w
        Radzie. Nie wiem na czym miałaby polegać jego silna pozycja.
        • tato60 Re: Powyborcze wrażenia 15.11.06, 14:36
          Z Twojego postu emanuje tylko jedno - uważasz, ze niechęć do Stachery jest tak
          wielka, ze skoro nie wygrał to przegrał. Czemu nie bierzesz pod uwagę jednej
          podstawowej sprawy - że pomimo nagonki na Stacherę zagłosowało na niego ponad
          2000 obywateli miasta. Rozumiem że wg Ciebie to ta gorsza część?
          Co do składu Rady - manipulujesz faktami 4 lata temu była zupełnie inna sytuacja
          polityczna - która również przekłada się na Nasze Miasto. Nie sposób się z Tobą
          nie zgodzić że skład rady wzrósł, ale równocześnie zmieniła się w sposób istotny
          sytuacja. Uważam, że pomimo nagonki 5 głosów to sukces nie porażka. Mało tego
          czterej Panowie którzy weszli to ludzie z doświadczeniem, którzy najwyraźniej
          coś zrobili skoro oddano na nich tyle głosów. Nie będę tu zamieszczał liczb
          niektórych pozostałych członków Rady bo to raczej nie jest powód do chwały.
          I jeszcze jedno - to że Panowie z PiS i ludzie Stachery się lubią to wiedzą
          wszyscy, więc nie wiem skąd wniosek że PiS nic by nie zyskał. Pamiętaj, że ci co
          oddali głos na CNZ głosowali na ludzi nie na partię. Skoro głosowali - mają do
          nich zaufanie a tego nie można kupić..
          Pozdrawiam.
          • katmandu4 Re: Powyborcze wrażenia 17.11.06, 16:41
            > (Stachera) skoro nie wygrał to przegrał.

Ciężko dyskutować z faktami: przegrana w wyborach na burmistrza, zaledwie 1
            nowy "swój człowiek" w Radzie, przegrana kandydata popieranego w Powiecie
            (Słomka przegrał). No oczywiście można to uznać za sukces, masz takie prawo.
            Pozwól mi jednak mieć inne zdanie.

> pomimo nagonki na Stacherę zagłosowało na niego ponad
            > 2000 obywateli miasta. Rozumiem że wg Ciebie to ta gorsza część?

Nigdy bym się nie ośmielił nazywać wyborców gorszymi, szanuję ich przekonania i
            ich wybór. Odniosę się jeszcze do słowa "nagonka". Ciśnie się na usta
            przysłowie: "kto mieczem wojuje od miecza ginie". Stachera przez lata uprawiał
            medialną nagonkę na burmistrza, na pewno w wielu momentach opartą o słuszne
            argumenty, ale metodę jaką to robił trudno nie nazwać nagonką. Jeżeli więc
            dzisiaj ktoś boleje nad "nagonką" na Stacherę, to w/w przysłowie oddaje chyba
            przyczynę.

> Co do składu Rady - manipulujesz faktami

W którym miejscu?
            Proste rachunki: z dotychczasowych radnych z list CNZ dostało się 4 radnych
            (Stacherowie, Szarubko, Laskowski). Doszedł jeden: Majtyka. A tymczasem skład
            Rady zwiększył się o 6 osób (z 15 do 21). A więc stan posiadania CNZ
            praktycznie bez zmian. Tymczasem pozostałe ugrupowania, zwracam uwagę zwłaszcza
            na MWS, zwiększył swój stan posiadania bardziej.

> Mało tego czterej Panowie którzy weszli to ludzie z doświadczeniem, którzy
            > najwyraźniej coś zrobili skoro oddano na nich tyle głosów.

(prostuję: jedna Pani...) Zgadzam się że może to być efekt dobrej oceny przez
            wyborców. Ale może też być efektem znanym w całej Polsce: głosujemy na tych o
            których coś słyszeliśmy, a nie dlatego że byli dobrzy. I nie tyczy się to tylko
            CNZ, wystarczy popatrzeć na pewną Panią z PiSu albo Pana z MWS. Byli słabi w
            poprzedniej kadencji, a jednak są ponownie w Radzie. Niemniej i tak uważam, że
            nowy skład rady jest lepszy niż poprzedniej. Jestem optymistą co do możliwości
            tej rady i obym sie nie mylił.

> I jeszcze jedno - to że Panowie z PiS i ludzie Stachery się lubią to wiedzą
            > wszyscy

No tego nie byłbym taki pewien.
        • bonel Re: Powyborcze wrażenia 15.11.06, 15:42
          A Ty swoje. Siebie chcesz przekonać, że to Stacherze zależy na koalicji z PiS
          niż PiSowi. Stachera już tle wygrał ile wygrał. To PiS wciąż walczy o władzę i
          to PiS musi szukać koalicjanta bo najwięcej straci.
          Zauważ - jeżeli nawet Stachera by uwierzył w to co piszesz, że przegrał to dla
          niego sprawa jest jasna. Bez żadnej koalicji z nikim będzie głosował za tym co
          kto uzna za stosowne.
          PiS ma tylko dwie drogi, albo PO albo Stachera. Domyślam, się że PiS czeka na
          wyniki. Nic na razie nie chce przesądzać. PiS teraz się określi a jak Chibowski
          wygra to co? Choć artymetycznie 7+4 to coś. Ale tylko artymetycznie bo ludzie
          poczują się zawiedzieni

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka