Dodaj do ulubionych

Co się buduje za Kościołem??

23.05.07, 07:38
Czy ktoś z Was może wie co buduje się za kościołem na Powstańców?
Obserwuj wątek
    • michal.zabki Re: Co się buduje za Kościołem?? 23.05.07, 08:19
      Jeśli się nie mylę to szkoła
    • zanecin Re: Co się buduje za Kościołem?? 23.05.07, 08:20
      Wie
    • tedglen Re: Co się buduje za Kościołem?? 23.05.07, 09:42
      gusia18 napisała:

> Czy ktoś z Was może wie co buduje się za kościołem na Powstańców?

Toż to każdy wie :)
      Szkoła podstawowa.
      • gusia18 Re: Co się buduje za Kościołem?? 24.05.07, 08:26
        Też to wiedziałam, ale przyznaje że nei wierzyłam w to zupełnie.
        Dlatego ile się zaskoczyłam.
        • tedglen Re: Co się buduje za Kościołem?? 25.05.07, 12:34
          gusia18 napisała:

> Też to wiedziałam, ale przyznaje że nei wierzyłam w to zupełnie.
          > Dlatego ile się zaskoczyłam.

Ciekawe kiedy dzieci zaczną się tam uczyć, może od września 2008?
          • darwina Re: Co się buduje za Kościołem?? 27.05.07, 13:36
            Wiem, że to szkoła i powinna rozpocząć działalność od września 2008. Na miejscu
            filii SP nr. 1 na Powstańców ma powstać przedszkole publiczne.
    • tedglen szkoła podstawowa 28.05.07, 16:04
      Zastanawia mnie, czy jednocześnie ze szkołą powstaje sala gimnastyczna? Mała
      jest ta działka, na której będzie szkoła, boisko zewnętrzne raczej się tam nie
      zmieści? Chyba, że gdzieś między budynkiem szkoły a lasem...
      • tedglen Re: szkoła podstawowa 29.05.07, 11:24
        tedglen napisał:

> Zastanawia mnie, czy jednocześnie ze szkołą powstaje sala gimnastyczna?

Jak sobie pooglądałem projekt, to sala gimnastyczna jest. Projekt jest fajny,
        nie zabraknie w nim chociażby WC dla niepełnosprawnych, czytelni, bufetu,
        gabinetów lekarskich, natrysków, itd. Dziwne czemu by ich miało zabraknąć w
        nowoczesnej szkole. Gdy ja chodziłem do szkoły np. czytelni nie było, natrysków
        również.

Każda klasa jest z małym zapleczem z wejściem od wewnątrz klasy.
        • 7485p Re: szkoła podstawowa 10.10.07, 22:42
          Czy wiadomo kiedy jest planowane otwarcie szkoły?.Czy uda się otworzyć na 1
          września 2008?
          • slawomir_ziemski termin otwarcia szkoły nr 3 w Ząbkach 11.10.07, 08:12
            Dzień dobry,

Termin otwarcia szkoły jest planowany na dzień 1 września 2008r.
            Zgodnie z umową budynek szkoły powinien zostać wybudowany do dnia
            31.12.2007r. Na podstawie posiadanych informacji mogę zadeklarować,
            że termin zostanie dochowany.

Aktualnie Pan Burmistrz Robert Perkowski podejmuje działania, aby
            budynek szkoły przy ul. Kościelnej oddać do ekspolatacji po feriach
            zimowych. Dotyczy to przeniesienia klas z budynku szkoły przy ulicy
            Powstańców (filia). W Filii aktualnie uczęszcza ponad 180 dzieci (6
            klas w każdej klasie po 32 dzieci). Mając na uwadze sprawność Pana
            Burmistrza w zakresie dokonania uzgodnień w sprawie otwarcia poczty
            przy ul. Powstańców jestem przekonany, że dzieci będą uczęszczały do
            szkoły od lutego 2008r.

Z poważaniem
            Sławomir Ziemski

• tedglen Re: bezpieczeństwo dzieci idących do nowej szkoły 11.10.07, 10:00
              slawomir_ziemski napisał:

> Mając na uwadze sprawność Pana
              > Burmistrza w zakresie dokonania uzgodnień w sprawie otwarcia
              > poczty
              > przy ul. Powstańców jestem przekonany, że dzieci będą uczęszczały
              > do szkoły od lutego 2008r.

To dobra wiadomość.

Mam pytanie i jednocześnie prośbę do Pana Sławomira Ziemskiego. Jest
              Pan mieszkańcem ulicy Powstańców oraz Radnym reprezentującym
              interesy mieszkańców i pewnie orientuje się Pan, że ulica ta do
              bezpiecznych nie należy. Szczególnie dzieci uczęszczające od lutego
              do nowootwartej szkoły będą narażone na potrącenie przez samochody,
              również na przejściu dla pieszych.

Jest jedno szczególnie niebezpieczne przejście, na wprost kościoła
              przy ulicy Dzikiej. W tym miejscu ze względu na brak widoczności
              zarówno dla pieszych jak i kierowców jadących od strony Żołnierskiej
              przejście na drugą stronę ulicy do bezpiecznych nie należy, dzieci
              idące do szkoły mogą zostać potrącone przez samochód. Czy mógłby Pan
              podjąć jakieś kroki celem poprawienia bezpieczeństwa pieszych w tym
              miejscu? Na przykład przeniesienie przejścia kilkanaście metrów
              dalej i postawienie barierek, postawienie progu zwalniajacego,
              doprowadzenie do wycięcia krzaków na prywatnej posesji celem
              poprawienia widoczności, ustawienie lustra, itd. Zwracam się do Pana
              z prośbą o interwencję w tej sprawie, przede wszystkim ze względu na
              bezpieczeństwo dzieci, które będą bardzo często przechodzić na drugą
              stronę ulicy Powstańców w tym miejscu.

Prosiłem wielokrotnie Burmistrza i ogólnie Radnych o pomoc w tej
              sprawie,
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=97&w=69117715&a=69146916
              niestety moje prośby zostały zbyte milczeniem. Pojawił się Pan na
              forum po długiej nieobecności, tak więc kieruję tym razem moją
              prośbę bezpośrednio do Pana i liczę na zrozumienie problemu oraz
              pomoc w jego rozwiązaniu.
              • slawomir_ziemski skrzyżowania z ulicą Powstańców 12.10.07, 07:55
                Szanowny Panie,

Potwierdzam problem skrzyżowań z ulicą Powstańców, dotyczy to w
                szczególności ulicy Dzikiej oraz Kopernika. Zgodnie z planami budowy
                drogi ul. Powstańców, po stronie skrzyżowań ma znajdować się chodnik
                oraz ścieżka rowerowa. Do tego potrzebne jest wykupienie cześci
                działek naprzeciw Kościoła.Jestem przekonany, że wówczas stan
                bezpieczeństwa skrzyżowań zostanie poprawiony.

Według zapewnień Pana Burmistrza Grzegorza Mickewicza prace w tym
                zakresie są prowadzone. Dzisiaj na sesji Rady Miasta spróbuję
                uzyskać informację na temat stanu prac związanych wykupem gruntu.

Oczywiście można rozważać inne warianty poprawy bezpieczeństwa m.in.
                budowa ronda, ale związane to byłoby z aktualizacją planów budowy
                drogi ul. Powstańców.

Lustra są dobrym doraźnym pomysłem, który należy wdrożyć do czasu
                wykupu gruntów. Podejmę działania, aby Pana pomysł zrealizować.

Z poważaniem
                Sławomir Ziemski

• zanecin Re: skrzyżowania z ulicą Powstańców 12.10.07, 09:34
                  Bardzo trafna inicjatywa popieram !!
                • tedglen Re: skrzyżowania z ulicą Powstańców 12.10.07, 09:40

> Potwierdzam problem skrzyżowań z ulicą Powstańców, dotyczy to w
                  > szczególności ulicy Dzikiej oraz Kopernika.

Dziękuję za zrozumienie. Proszę przede wszystkim o poprawienie
                  sytuacji na przejściu dla pieszych przy ulicy Dzikiej. Każdy doraźny
                  sposób poprawienia bezpieczeństwa będzie pożądany. Czy zdrowie,
                  życie ma jakąś cenę...
                  • slawomir_ziemski poprawa bezpieczeństwa ...droga ul. Powstańców 12.10.07, 22:57
                    Szanowny Panie,

Zgodnie z wcześniejszymi informacjami w dniu dzisiejszym tj.
                    12.10.07 podczas sesji Rady Miasta w Ząbkach zgłosiłem Pana wniosek
                    w zakresie ustawienia luster na skrzyżowaniach z ul. Dzikiej i
                    Kopernika z ul. Powstańców. Pan Burmistrz Robert Perkowski wniosek
                    przyjął i zakceptował przekazując go do realizacji Panu Kierownikowi
                    MZK Panu K.Gutowskiemu. Proces realizacji tego zadania będę
                    monitorował.

Jednocześnie uprzejmie informuję, że podczas dzisiejszej sesji Rady
                    Miasta została podjęta uchwała ,,w sprawie zgody na dokonanie
                    zamiany nieruchomości gruntowych" pzreznaczonych na poszerzenie
                    ulicy Powstańców, stanowiących własność Wojskowej Agencji
                    Mieszkaniowej o pow. 2920m2 (wolna dziłaka po drugiej stronie sklepu
                    Globi oraz po prawej stronie od ul. Dzikiej) na działkę będącą
                    dawnym rowem melioracyjnym położonym pomiędzy ul. Andersena i
                    Powstańców o pow. ok. 600m2. Zamiana jest korzystna dla dwóch stron,
                    gdyż Miastu pozwoli urzeczywistnić pragnienia położenia chodnika po
                    drugiej stronie ul. Powstańców i położenia ścieżki rowerowej a
                    Agencji pozwoli na realizację inwestycji na aktualnie wolnych
                    działkach. Według zapewnień Pana Prezesa Agencji inwestycja na
                    dziłce przy ul. Powstańców (teren pomiędzy ul. Różaną i Dziką) ma
                    być przeznaczony na budowę domów o niskiej zabudowie, a termin
                    realizacji inwestycji jest zakładany na jesień 2008r.

W tym miejscu pragnę podziekować Panu Burmistrzowi i Urzędnikom
                    miejskim skuteczności w prowadzonych negocjacjach. Takie rozwiązanie
                    kwestii poszerzenia ul. Powstańców pozwoli na zaoszczędzenie ok. 1
                    mln zł na wykup gruntu w rejonie ul. Powstańców. Zamiana gruntów ma
                    nastąpić z zachowaniem zasady równowartości zamienianych
                    nieruchomości.

Według zapewnień Pana Burmistrza Roberta Perkowskiego termin
                    zakończenia uregulowania stanu prawnego ul. Powstańców jest
                    planowany na koniec br. W przypadku nie wystąpienia nadzwyczajnych
                    okoliczności możemy spodziewać się w następnym roku realizacji
                    inwestycji budowy chodnika oraz ścieżki rowerowej po drugiej stronie
                    ulicy Powstańców.

Jest jeden tylko problem, czy wystarczy pieniędzy na realizację
                    zakładanych w najbliższym czasie inwestycji w mieście Ząbki. Wspomnę
                    tylko o planowanej budowie nowego przedszkola przy ul. Westerplatte
                    www.zabki.pl/teksty/aktualnosci/pliki/koncepcja2/3.jpg
                    Z poważaniem
                    Sławomir Ziemski

• robert_swiatkiewicz Re: poprawa bezpieczeństwa ...droga ul. Powstańcó 12.10.07, 23:54

> Szanowny Panie,
                      >
                      > ...podczas sesji Rady Miasta w Ząbkach zgłosiłem Pana wniosek
                      > w zakresie ustawienia luster na skrzyżowaniach z ul. Dzikiej i
                      > Kopernika z ul. Powstańców...

Na sesji była także mowa o takich lustrach na ul. Szpitalnej.
                      Okazało się że już dwa razy takie lustra były tam montowane, po czym
                      po kilku dniach zostały zdemolowane lub skradzione.
                      Ma nadzieję że te na Powstańców posłużą trochę dłużej.
                      >
                      >
                      • firmowe1 Re: poprawa bezpieczeństwa ...droga ul. Powstańcó 13.10.07, 07:06
                        Lustra to świetny pomysł, ale np. to przy Szpitalnej jest stanowczo za małe, a
                        więc nie wygodne dla kierowców.
                      • tedglen Re: poprawa bezpieczeństwa ...droga ul. Powstańcó 15.10.07, 17:31
                        robert_swiatkiewicz napisał:

> Ma nadzieję że te na Powstańców posłużą trochę dłużej.

Ale też nie za długo :) Nie zapominajmy, że to rozwiązanie jak
                        najbardziej tymczasowe, prowizoryczne i nie gwarantuje
                        stuprocentowej widoczności, jedynie ją poprawia. Rozwiązaniem
                        docelowym powinno być przebudowanie skrzyżowania a dokładniej
                        przestawienie płota ograniczającego widoczność.
                    • tedglen Re: poprawa bezpieczeństwa ...droga ul. Powstańcó 15.10.07, 17:34

> Zgodnie z wcześniejszymi informacjami w dniu dzisiejszym tj.
                      > 12.10.07 podczas sesji Rady Miasta w Ząbkach zgłosiłem Pana
                      wniosek
                      > Kopernika z ul. Powstańców. Pan Burmistrz Robert Perkowski wniosek
                      > przyjął i zakceptował przekazując go do realizacji Panu
                      Kierownikowi
                      > MZK Panu K.Gutowskiemu. Proces realizacji tego zadania będę
                      > monitorował.

Dziękuję. Od teraz będę wiedział do kogo się zgłaszać z następnymi
                      problemami :)
                    • tedglen Re: poprawa bezpieczeństwa ...droga ul. Powstańcó 20.10.07, 23:35

> Kopernika z ul. Powstańców.

Jechałem dzisiaj Kopernika i skręcałem w lewo w Powstańców. Jest
                      ciężko. Największym problemem są chwasty i jakieś krzaki na rogu,
                      nawet nie na posesji, ale wyrastające swobodnie poza ogrodzenie.
                      Gdyby je wyciąć wtedy znacznie poprawiłaby się widoczność.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka