gusia18 23.05.07, 07:38 Czy ktoś z Was może wie co buduje się za kościołem na Powstańców? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
michal.zabki Re: Co się buduje za Kościołem?? 23.05.07, 08:19 Jeśli się nie mylę to szkoła Odpowiedz Link Zgłoś
tedglen Re: Co się buduje za Kościołem?? 23.05.07, 09:42 gusia18 napisała: > Czy ktoś z Was może wie co buduje się za kościołem na Powstańców? Toż to każdy wie :) Szkoła podstawowa. Odpowiedz Link Zgłoś
gusia18 Re: Co się buduje za Kościołem?? 24.05.07, 08:26 Też to wiedziałam, ale przyznaje że nei wierzyłam w to zupełnie. Dlatego ile się zaskoczyłam. Odpowiedz Link Zgłoś
tedglen Re: Co się buduje za Kościołem?? 25.05.07, 12:34 gusia18 napisała: > Też to wiedziałam, ale przyznaje że nei wierzyłam w to zupełnie. > Dlatego ile się zaskoczyłam. Ciekawe kiedy dzieci zaczną się tam uczyć, może od września 2008? Odpowiedz Link Zgłoś
darwina Re: Co się buduje za Kościołem?? 27.05.07, 13:36 Wiem, że to szkoła i powinna rozpocząć działalność od września 2008. Na miejscu filii SP nr. 1 na Powstańców ma powstać przedszkole publiczne. Odpowiedz Link Zgłoś
tedglen szkoła podstawowa 28.05.07, 16:04 Zastanawia mnie, czy jednocześnie ze szkołą powstaje sala gimnastyczna? Mała jest ta działka, na której będzie szkoła, boisko zewnętrzne raczej się tam nie zmieści? Chyba, że gdzieś między budynkiem szkoły a lasem... Odpowiedz Link Zgłoś
tedglen Re: szkoła podstawowa 29.05.07, 11:24 tedglen napisał: > Zastanawia mnie, czy jednocześnie ze szkołą powstaje sala gimnastyczna? Jak sobie pooglądałem projekt, to sala gimnastyczna jest. Projekt jest fajny, nie zabraknie w nim chociażby WC dla niepełnosprawnych, czytelni, bufetu, gabinetów lekarskich, natrysków, itd. Dziwne czemu by ich miało zabraknąć w nowoczesnej szkole. Gdy ja chodziłem do szkoły np. czytelni nie było, natrysków również. Każda klasa jest z małym zapleczem z wejściem od wewnątrz klasy. Odpowiedz Link Zgłoś
7485p Re: szkoła podstawowa 10.10.07, 22:42 Czy wiadomo kiedy jest planowane otwarcie szkoły?.Czy uda się otworzyć na 1 września 2008? Odpowiedz Link Zgłoś
slawomir_ziemski termin otwarcia szkoły nr 3 w Ząbkach 11.10.07, 08:12 Dzień dobry, Termin otwarcia szkoły jest planowany na dzień 1 września 2008r. Zgodnie z umową budynek szkoły powinien zostać wybudowany do dnia 31.12.2007r. Na podstawie posiadanych informacji mogę zadeklarować, że termin zostanie dochowany. Aktualnie Pan Burmistrz Robert Perkowski podejmuje działania, aby budynek szkoły przy ul. Kościelnej oddać do ekspolatacji po feriach zimowych. Dotyczy to przeniesienia klas z budynku szkoły przy ulicy Powstańców (filia). W Filii aktualnie uczęszcza ponad 180 dzieci (6 klas w każdej klasie po 32 dzieci). Mając na uwadze sprawność Pana Burmistrza w zakresie dokonania uzgodnień w sprawie otwarcia poczty przy ul. Powstańców jestem przekonany, że dzieci będą uczęszczały do szkoły od lutego 2008r. Z poważaniem Sławomir Ziemski Odpowiedz Link Zgłoś
tedglen Re: bezpieczeństwo dzieci idących do nowej szkoły 11.10.07, 10:00 slawomir_ziemski napisał: > Mając na uwadze sprawność Pana > Burmistrza w zakresie dokonania uzgodnień w sprawie otwarcia > poczty > przy ul. Powstańców jestem przekonany, że dzieci będą uczęszczały > do szkoły od lutego 2008r. To dobra wiadomość. Mam pytanie i jednocześnie prośbę do Pana Sławomira Ziemskiego. Jest Pan mieszkańcem ulicy Powstańców oraz Radnym reprezentującym interesy mieszkańców i pewnie orientuje się Pan, że ulica ta do bezpiecznych nie należy. Szczególnie dzieci uczęszczające od lutego do nowootwartej szkoły będą narażone na potrącenie przez samochody, również na przejściu dla pieszych. Jest jedno szczególnie niebezpieczne przejście, na wprost kościoła przy ulicy Dzikiej. W tym miejscu ze względu na brak widoczności zarówno dla pieszych jak i kierowców jadących od strony Żołnierskiej przejście na drugą stronę ulicy do bezpiecznych nie należy, dzieci idące do szkoły mogą zostać potrącone przez samochód. Czy mógłby Pan podjąć jakieś kroki celem poprawienia bezpieczeństwa pieszych w tym miejscu? Na przykład przeniesienie przejścia kilkanaście metrów dalej i postawienie barierek, postawienie progu zwalniajacego, doprowadzenie do wycięcia krzaków na prywatnej posesji celem poprawienia widoczności, ustawienie lustra, itd. Zwracam się do Pana z prośbą o interwencję w tej sprawie, przede wszystkim ze względu na bezpieczeństwo dzieci, które będą bardzo często przechodzić na drugą stronę ulicy Powstańców w tym miejscu. Prosiłem wielokrotnie Burmistrza i ogólnie Radnych o pomoc w tej sprawie, forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=97&w=69117715&a=69146916 niestety moje prośby zostały zbyte milczeniem. Pojawił się Pan na forum po długiej nieobecności, tak więc kieruję tym razem moją prośbę bezpośrednio do Pana i liczę na zrozumienie problemu oraz pomoc w jego rozwiązaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
slawomir_ziemski skrzyżowania z ulicą Powstańców 12.10.07, 07:55 Szanowny Panie, Potwierdzam problem skrzyżowań z ulicą Powstańców, dotyczy to w szczególności ulicy Dzikiej oraz Kopernika. Zgodnie z planami budowy drogi ul. Powstańców, po stronie skrzyżowań ma znajdować się chodnik oraz ścieżka rowerowa. Do tego potrzebne jest wykupienie cześci działek naprzeciw Kościoła.Jestem przekonany, że wówczas stan bezpieczeństwa skrzyżowań zostanie poprawiony. Według zapewnień Pana Burmistrza Grzegorza Mickewicza prace w tym zakresie są prowadzone. Dzisiaj na sesji Rady Miasta spróbuję uzyskać informację na temat stanu prac związanych wykupem gruntu. Oczywiście można rozważać inne warianty poprawy bezpieczeństwa m.in. budowa ronda, ale związane to byłoby z aktualizacją planów budowy drogi ul. Powstańców. Lustra są dobrym doraźnym pomysłem, który należy wdrożyć do czasu wykupu gruntów. Podejmę działania, aby Pana pomysł zrealizować. Z poważaniem Sławomir Ziemski Odpowiedz Link Zgłoś
zanecin Re: skrzyżowania z ulicą Powstańców 12.10.07, 09:34 Bardzo trafna inicjatywa popieram !! Odpowiedz Link Zgłoś
tedglen Re: skrzyżowania z ulicą Powstańców 12.10.07, 09:40 slawomir_ziemski napisał: > Potwierdzam problem skrzyżowań z ulicą Powstańców, dotyczy to w > szczególności ulicy Dzikiej oraz Kopernika. Dziękuję za zrozumienie. Proszę przede wszystkim o poprawienie sytuacji na przejściu dla pieszych przy ulicy Dzikiej. Każdy doraźny sposób poprawienia bezpieczeństwa będzie pożądany. Czy zdrowie, życie ma jakąś cenę... Odpowiedz Link Zgłoś
slawomir_ziemski poprawa bezpieczeństwa ...droga ul. Powstańców 12.10.07, 22:57 Szanowny Panie, Zgodnie z wcześniejszymi informacjami w dniu dzisiejszym tj. 12.10.07 podczas sesji Rady Miasta w Ząbkach zgłosiłem Pana wniosek w zakresie ustawienia luster na skrzyżowaniach z ul. Dzikiej i Kopernika z ul. Powstańców. Pan Burmistrz Robert Perkowski wniosek przyjął i zakceptował przekazując go do realizacji Panu Kierownikowi MZK Panu K.Gutowskiemu. Proces realizacji tego zadania będę monitorował. Jednocześnie uprzejmie informuję, że podczas dzisiejszej sesji Rady Miasta została podjęta uchwała ,,w sprawie zgody na dokonanie zamiany nieruchomości gruntowych" pzreznaczonych na poszerzenie ulicy Powstańców, stanowiących własność Wojskowej Agencji Mieszkaniowej o pow. 2920m2 (wolna dziłaka po drugiej stronie sklepu Globi oraz po prawej stronie od ul. Dzikiej) na działkę będącą dawnym rowem melioracyjnym położonym pomiędzy ul. Andersena i Powstańców o pow. ok. 600m2. Zamiana jest korzystna dla dwóch stron, gdyż Miastu pozwoli urzeczywistnić pragnienia położenia chodnika po drugiej stronie ul. Powstańców i położenia ścieżki rowerowej a Agencji pozwoli na realizację inwestycji na aktualnie wolnych działkach. Według zapewnień Pana Prezesa Agencji inwestycja na dziłce przy ul. Powstańców (teren pomiędzy ul. Różaną i Dziką) ma być przeznaczony na budowę domów o niskiej zabudowie, a termin realizacji inwestycji jest zakładany na jesień 2008r. W tym miejscu pragnę podziekować Panu Burmistrzowi i Urzędnikom miejskim skuteczności w prowadzonych negocjacjach. Takie rozwiązanie kwestii poszerzenia ul. Powstańców pozwoli na zaoszczędzenie ok. 1 mln zł na wykup gruntu w rejonie ul. Powstańców. Zamiana gruntów ma nastąpić z zachowaniem zasady równowartości zamienianych nieruchomości. Według zapewnień Pana Burmistrza Roberta Perkowskiego termin zakończenia uregulowania stanu prawnego ul. Powstańców jest planowany na koniec br. W przypadku nie wystąpienia nadzwyczajnych okoliczności możemy spodziewać się w następnym roku realizacji inwestycji budowy chodnika oraz ścieżki rowerowej po drugiej stronie ulicy Powstańców. Jest jeden tylko problem, czy wystarczy pieniędzy na realizację zakładanych w najbliższym czasie inwestycji w mieście Ząbki. Wspomnę tylko o planowanej budowie nowego przedszkola przy ul. Westerplatte www.zabki.pl/teksty/aktualnosci/pliki/koncepcja2/3.jpg Z poważaniem Sławomir Ziemski Odpowiedz Link Zgłoś
robert_swiatkiewicz Re: poprawa bezpieczeństwa ...droga ul. Powstańcó 12.10.07, 23:54 slawomir_ziemski napisał: > Szanowny Panie, > > ...podczas sesji Rady Miasta w Ząbkach zgłosiłem Pana wniosek > w zakresie ustawienia luster na skrzyżowaniach z ul. Dzikiej i > Kopernika z ul. Powstańców... Na sesji była także mowa o takich lustrach na ul. Szpitalnej. Okazało się że już dwa razy takie lustra były tam montowane, po czym po kilku dniach zostały zdemolowane lub skradzione. Ma nadzieję że te na Powstańców posłużą trochę dłużej. > > Odpowiedz Link Zgłoś
firmowe1 Re: poprawa bezpieczeństwa ...droga ul. Powstańcó 13.10.07, 07:06 Lustra to świetny pomysł, ale np. to przy Szpitalnej jest stanowczo za małe, a więc nie wygodne dla kierowców. Odpowiedz Link Zgłoś
tedglen Re: poprawa bezpieczeństwa ...droga ul. Powstańcó 15.10.07, 17:31 robert_swiatkiewicz napisał: > Ma nadzieję że te na Powstańców posłużą trochę dłużej. Ale też nie za długo :) Nie zapominajmy, że to rozwiązanie jak najbardziej tymczasowe, prowizoryczne i nie gwarantuje stuprocentowej widoczności, jedynie ją poprawia. Rozwiązaniem docelowym powinno być przebudowanie skrzyżowania a dokładniej przestawienie płota ograniczającego widoczność. Odpowiedz Link Zgłoś
tedglen Re: poprawa bezpieczeństwa ...droga ul. Powstańcó 15.10.07, 17:34 slawomir_ziemski napisał: > Zgodnie z wcześniejszymi informacjami w dniu dzisiejszym tj. > 12.10.07 podczas sesji Rady Miasta w Ząbkach zgłosiłem Pana wniosek > w zakresie ustawienia luster na skrzyżowaniach z ul. Dzikiej i > Kopernika z ul. Powstańców. Pan Burmistrz Robert Perkowski wniosek > przyjął i zakceptował przekazując go do realizacji Panu Kierownikowi > MZK Panu K.Gutowskiemu. Proces realizacji tego zadania będę > monitorował. Dziękuję. Od teraz będę wiedział do kogo się zgłaszać z następnymi problemami :) Odpowiedz Link Zgłoś
tedglen Re: poprawa bezpieczeństwa ...droga ul. Powstańcó 20.10.07, 23:35 slawomir_ziemski napisał: > w zakresie ustawienia luster na skrzyżowaniach z ul. Dzikiej i > Kopernika z ul. Powstańców. Jechałem dzisiaj Kopernika i skręcałem w lewo w Powstańców. Jest ciężko. Największym problemem są chwasty i jakieś krzaki na rogu, nawet nie na posesji, ale wyrastające swobodnie poza ogrodzenie. Gdyby je wyciąć wtedy znacznie poprawiłaby się widoczność. Odpowiedz Link Zgłoś