viaga 17.01.08, 10:08 Czy otrzymaliście Państwo nowe aneksy do umów z prośbą o zapłate ostatniej transzy?(5%)?Czy ktoś się może orietuje co potem z aktem notarialnym jeżeli je podpiszemy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bamse13 Re: UWAGA!!! nowe aneksy do umów! 17.01.08, 10:57 O czemus to precierz zgodnie z umową ma być zapłacone dopiero pry akcjie notarialnym Odpowiedz Link Zgłoś
jan147 Re: UWAGA!!! nowe aneksy do umów! 17.01.08, 11:55 Jakie aneksy???? Przecież takie dokumenty są podpisywane dwustronnie. Nic takiego nie podpisywałem i nie zamierzam. Jeśli ktoś płaci za mieszkanie transzami z kredytu bankowego, to przecież bank nie wypłaci ostatniej transzy bez aktu. Odpowiedz Link Zgłoś
viaga Re: UWAGA!!! nowe aneksy do umów! 17.01.08, 14:02 Ja dostałam taki aneks do podpisania dziś pocztą.Termin do podpisania do końca stycznia.Czy ktoś jeszcze dostał? Odpowiedz Link Zgłoś
kinia341 Re: UWAGA!!! nowe aneksy do umów! 17.01.08, 14:19 Ja teź dostałam pismo. Wzywają nas do zapłacenia ostatniej raty. Patrzyłam w umowie i mamy tam, że to rata do zapłacenia do dnia aktu... czyli może zażądać deweloper wcześniej? Lepiej zapłacić to teraz niź dostać wypowiedzenie umowy i podwyźke ceny. Ja kupiłam mieszkanie po 3 500 zł i nie stać mnie teraz zapłacić roźnicę a mieszkania w Ząbkach są juź po 6 000zł. Dzwoniłam do biura i wiem ze na budynku A są już posadzki, ze jest równany teren wokół budynków itd... ja aneks podpisuję, w sumie to mi wszystko jedno czy zapłacę dziś czy za dwa miesiace bo tak obiecali klucze..a w banku powiedzieli mi ze mogę już spłacać kapitał i to sie bardziej mi opłaca!!! Odpowiedz Link Zgłoś
marcinkasprzyk Re: UWAGA!!! nowe aneksy do umów! 17.01.08, 15:29 Witam. Ja dostałem dzisiaj z samego rana. Osobiście zdaję sobie sprawę z tego jaką umowę podpisałem i co mogę egzekwować na jej podstawie dlatego zamierzam podpisać aneks i wysłać pieniądze ;) Chcę już odebrać mieszkanie i zakończyć te formalne pierdoły. Dla mnie bez różnicy czy zapłacę teraz czy za kilka miesięcy. Martwi mnie tylko fakt czy ten aneks nie jest oznaką jakiś problemów dewelopera... No ale nic pożyjemy zobaczymy. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
holyy1 Re: UWAGA!!! nowe aneksy do umów! 17.01.08, 15:33 Witam Zgodzam sie z tym co napisał marcinkasprzyk, ale zastanawiam sie czy 5 miesiecy przed teoretycznym odbiorem mieszkania (etap II), to nie za wczesnie, żeby deweloperowi skonczyly sie pieniążki. Narazie jestem na tak, ale musze to jeszcze przemyslec. Odpowiedz Link Zgłoś
donia3000 DEVELOPER NAS WYSTAWIŁ? 17.01.08, 15:44 ....i niestety ziściły się moje przypuszczenia, developer bankrutuje? (dotyczy tej budowy), a my zostaliśmy z ogromnymi długami. Banki nie godzą sie na wcześniejsze wypłaty ostatniej transzy-przed aktami. I co my jako słabsi możemy zrobić? Odpowiedz Link Zgłoś
gromit99 Re: DEVELOPER NAS WYSTAWIŁ? 17.01.08, 19:21 donia3000 napisała: "Banki nie godzą sie na wcześniejsze wypłaty ostatniej transzy przed-aktami" Nie pisz bzdur. To dlaczego podpisywałas umowe, w której masz zapisane odnosnie ostatniej transzy "nie później niż w dacie podpisania aktu notarialnego... z tym, że przy płatości przelewem warunkiem podpisania aktu przez sprzedającego jest uzyskanie z banku sprzedającego potwierdzenia, ze wpłata została uznana...". Tak, czy inaczej termin ostatniej transzy wychodzi przed podpisaniem aktu. Odpowiedz Link Zgłoś
gardenplaza Re: DEVELOPER NAS WYSTAWIŁ? 17.01.08, 19:29 Donia3000 bardzo proszę o podanie swojego imienia i nazwiska jak również źródła tej informacji. Dlaczego Pani pisze na forum nieprawdziwe informacje, sieje niepokój wśród klientów, odstrasza nowych nabywców mieszkań i doprowadza dewelopera do nerwicy? Jak może Pani pisać coś takiego? Nawet nie zdaje sobie Pani sprawy ze skutków tego głupiego postu! Dziś, w przeciągu dwóch godzin odebraliśmy kilkanaście telefonów od zestresowanych mieszkańców, na budowie pojawiają się ludzie by sprawdzić czy coś sie tam dzieje.. bo Pani miała ochotę kogoś postraszyć? Prośba wcześniejszej wpłaty nie oznacza bankructwa! Jest w umowie napisane przed aktem notarialnym - nie w dniu aktu! I teraz jest właśnie czas przed aktem notarialnym... Budowa idzie do przodu i mieszkania zostaną oddane w terminie. W poniedziałek na stronie pojawią sie nowe zdjęcia. Proszę zobaczyć jak dużo sie zmieniło. Ja osobiście dołożę wszelkich starań by poznać Pani imię i nazwisko. Przez Pani głupie żarty i inne takie rewelacje z forum nie mogę w spokoju cieszyć się z ciąży tylko biegam po budowie, robie zdjęcia, wysyłam maile do zestresowanych klientów i odbieram w domu wieczorem telefony. Zamiast poświęcić ten czas naszemu dziecku tłumaczymy ludziom na czym polega aneks do umowy (który potrzebny jest wlaśnie dla banku), co sie dzieje na Garden Plazie i zapewniamy, że firma się rozwija, że będą nowe inwestycje itp. Odbiera Pani nam i mieszkańcom spokój jak również kawałeczek życia prywatnego. Nasz sympatyczny klient dzwonił i mówił, ze nogi ma jak z waty i do domu nie dojedzie po tych rewelacjach! Zapewniam Państwa, że te informacje są zwykłą prowokacją lub zlośliwością i bardzo proszę wszystkich którzy maja ochotę pisać takie bzdury o wcześniejsza wizytę u nas w biurze i spotkanie z nami osobiście. Prosze mi uwierzyć, że to może odstarszać potencjalnych klientow a w Państwa i naszym interesie jest sprzedać wszystkie mieszkania. Karolina Korczak PS Dowiem sie jak Pani sie nazywa i napisze to na tym forum, poznam Panią z sąsiadami osobiście skoro boi sie Pani przedstawić. Odpowiedz Link Zgłoś
gardenplaza1 Re: DEVELOPER NAS WYSTAWIŁ? 17.01.08, 20:42 Pani Karolino proszę się nie stresować bo to jest ktoś z konkurencji przecież w Ząbkach deweloperów jak mrówek. Odpowiedz Link Zgłoś
sheonasie.2 Re: DEVELOPER NAS WYSTAWIŁ? 17.01.08, 21:48 Witam, Jak najbardziej zgadzam się z Panią Karoliną, już od jakiegoś czasu przestałam zaglądać na to forum bo więcej tu prowokacji i niejasności, że zaczęło mnie to stresować. Po pierwsze należy czytać umowy i bez emocji (jeśli już) wypowiadać się na forum, po drugie forum to nie jest ani reklamą ani antyreklamą dewelopera. Najpewniejsza informacja jest u źródła, czyli u deweloper, a jak dla mnie deweloper wywiązuje się ze zobowiązań. Radzę skupić się na wyborze płytek, mebli i rezerwacji ekipy remontowej niż na wzbudzaniu niepotrzebnie złych emocji. Zostawmy energię na remonty i urządzanie mieszkania oraz na tworzenie dobrej atmosfery na osiedlu, bo wkrótce to będzie priorytetem. Pozdrawiam i spokoju życzę. Odpowiedz Link Zgłoś
jan147 Re: DEVELOPER NAS WYSTAWIŁ? 18.01.08, 10:26 Jeśli tak trzymamy się zapisów w umowie, to gdzie jest informacja od Dewelopera, że termin zakończenia budowy się przedłuży. W umowie jest wyraźnie zapisane, że budowa z I etapu zastanie zakończona do końca czwartego kwartału 2007, z możliwością przedłużenia tego terminu o 3 miesiące. Jednakże kupujące zostanie o takim fakcie wcześniej poinformowany na piśmie. Nie wiem jak inni, ale ja nie dostałem żadnego pisma. Może to szczegół, ale jeśli My (kupujący) mamy wywiązywać się z umowy, to także Deweloper powinien to robić skrupulatnie. Odpowiedz Link Zgłoś
donia3000 re: 17.01.08, 22:23 Być może źle sformuowałam moją wypowiedź, miała być to forma pytania o kondycję finansową firmy, a nie stwierdzenie jej. Wynika to z mało konkretnych informacji udzielanych przyszłym mieszkańcom GP. A informacja "wszystko bedzie dobrze, proszę sie nie martwić" to nie jest dla mnie zadowalająca informacja. Tym bardziej, gdy przeczytałam od Państwa list-to mi się również nogi ugięły. Zaczełam mieć wątpliwości, czy rzeczywiście 5% ceny mieszkań wystarczy na zakończenie inwestycji. Tym bardziej że od ostatniej wizyty w grudniu, jeszcze sporo było do zrobienia. Jeżeli ktoś moją poprzednią wypowiedź zrozumiał inaczej, to bardzo przepraszam. Mnie tak samo jak wszystkim zależy na pomyślnym zrealizowaniu inwestycji. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
rocco_waw Re: re: 17.01.08, 23:35 Niektóre osoby powinny naprawdę zastanowić się dwa razy za nim coś napiszą! Po co ktoś na siłę próbuje stwarzać nerwową atmosfera. Za nim coś takiego się napisze, powinno przynajmniej spróbować uzyskać jakieś informacje u dewelopera, a nie pisać co to tylko przyjdzie do głowy i denerwować innych przy okazji! Nasz deweloper wyróżnia się na tle innych i to na plus. Przy tak dużej inwestycji zdarzają się jakieś problemy i normalne jest że nie wszyscy w 100% są ze wszystkiego zadowoleni, ale należy w pierwszej kolejności próbować je rozwiązywać z deweloperem a nie na forum. Jeżeli już ktoś chce z nami się dzielić swoim „hitami” niech to będą przynajmniej informacje pewne i sprawdzone a nie jakieś głupie wymysły!! Odpowiedz Link Zgłoś
kando1 Re: re: 18.01.08, 08:27 Wszystko wynika z tego iz ludzie w dalszym ciągu nieczytaja tego co podpisuja czy to u developera czy w banku, albo czytaja i niewiedzą co czytają, a potem sieją zamęt i wkurzaja pozostałych mieszkańców, ja naprzykład mam zapis w umowie z bankiem o ewentualnej zmianie terminów i wysokości wypłat transzy, którą to zmianę mogę wprowadzić po przedstawieniu pisma od developera w związku z czym w moim banku niebędą robili żadnych trudności co do wypłaty.Szkoda tylko w tej sytuacji tego iż zawsze znajdzie się taka osoba która zamiast osobiście odwiedzić developera lub nawet zadzwonić to woli walnąć z partyzanta taki post i czekać co ludzie powiedzą, a niezastanowi się że ktoś po przeczytaniu tego może walnać na serce. Odpowiedz Link Zgłoś
makplast Re: re: 09.04.08, 20:48 a mozesz zmienic transze tak aby opoznic wplaty bo developer si spoznia? Odpowiedz Link Zgłoś
jan147 Re: DEVELOPER NAS WYSTAWIŁ? 22.01.08, 08:47 gardenplaza napisała: > Budowa idzie do przodu i mieszkania zostaną oddane w terminie. W poniedziałek n > a > stronie pojawią sie nowe zdjęcia. Proszę zobaczyć jak dużo sie zmieniło. Pani Karolino, dziś już wtorek a zdjęć na stronie nadal nie ma. Chciałbym (i myślę że większość Kupujących także) zobaczyć "jak dużo się zmieniło" na budowie. Odpowiedz Link Zgłoś
chechaouen Re: DEVELOPER NAS WYSTAWIŁ? 22.01.08, 10:03 mi w piątek pani Karolina wysłała zdjęcia na maila. teraz nie mam jak, ale wieczorem mogę wrzucić na forum. choć może kto inny to zrobi teraz, bo rozsyłane były chyba do wielu osób (nie do wszystkich?). pozdrawiam wszystkich blokatorów i apeluję o nieco mniejszy poziom histerii :) Odpowiedz Link Zgłoś
gardenplaza Re: DEVELOPER NAS WYSTAWIŁ? 22.01.08, 10:28 Zdjęcia na stronie powinny sie pojawić dziś lub jutro. Nie wkładamy ich osobiście. Robi to nam firma zewnętrzna. Do nich zdjęcia wysłałam w sobotę. Wczoraj tam dzwoniliśmy a dziś to już zrobimy awanturę! Nie zależy to ode mnie. karolina Korczak Odpowiedz Link Zgłoś
jan147 Re: DEVELOPER NAS WYSTAWIŁ? 22.01.08, 11:40 Dziękuje za szybką informację zwrotną. Teraz spokojnie czekam na zdjęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
viaga Re: DEVELOPER NAS WYSTAWIŁ? 22.01.08, 12:24 witam! Pani Karolino widzę że uczestniczy Pani w forum...więc mam pytanko.Czy może wiadomo juz coś kiedy ruszy budowa drogi? Odpowiedz Link Zgłoś
holyy1 Re: DEVELOPER NAS WYSTAWIŁ? 22.01.08, 12:45 Wyręcze troche dewelopera i odpowiem na pytanie dotyczące drogi. Wczoraj miałem przyjemnośc rozmawiąć z jednym z Radnych z Ząbek na temat drogi Skrajnej i deweloper dopełnił wszystkich niezbednych formalności ku temu aby ogłośić przetarg na droge. Gmina czeka na uprawomocnienie decyzji budowlanej, poinformowałem Radnego, że moim zdaniem decyzja jest już prawomocna bo skoro protest został wycofany 04.01.2008 a uprawomocnienie to 14 dni to właśnie powinna być prawomocna. Proponuje pytać już praowników w gminie kiedy ogłoszą przetarg np mailowo na um@zabki.pl jakby ktoś napisał to prosze o info co odpowiedziano. Swoją drogą Radny powiedział ze "czapka z głowy" miedzy innymi dla dewelopera za pomoc w "wycofaniu" protestu. WIEC JA DZIEKUJE DEWELOPEROWI. Odpowiedz Link Zgłoś
gardenplaza1 Budowa ul.Skrajnej 22.01.08, 13:28 Witam sąsiadów, Postanowiłem sprawdzić u źródła (Urząd gminy Ząbki tel.7816814 wew. 142 lub 143) jak to jest z budową ul. Skrajnej referat inwestycji zeznaje, że trwa proces uprawomacniania się decyzji wojewody, następnie gmina moze ogłosić przetarg - 20 dni na składanie ofert potem 30 kolejnych dni na wybór wykonawcy. Nie jest to optymistyczna wiadomośc ale prawdziwa. ul. Skrajna powstanie ale nie przed oddaniem mieszkań. Prośba do dewelopera o wyrównanie tych jezior bo na przeprowadzkę ta arteria się nie nadaje. Odpowiedz Link Zgłoś
areczek123 Re: DEVELOPER NAS WYSTAWIŁ? 22.01.08, 20:20 my tez otrzymalismy pare zdiec choc wcale o to nie prosilismy, ale milo zerknąc i zauwazyc ze teren zaczyna byc cywilizowany a nie "kopalniany" :) aha mam pytanie do pani karoliny-czy wszystkie klatki beda oblozone ciemnym gresem? czy moze tez i innymi kolorami np.bezem itd. ? Odpowiedz Link Zgłoś
jedyny.pablooo1 Prośba 22.01.08, 20:42 mam prosbe mozesz mi przesłac na emeila zdjecia Odpowiedz Link Zgłoś
gromit99 Re: Prośba o zdjęcia 23.01.08, 10:38 również prosiłbym o przesłanie zdjęć na maila -> gromit99@gazeta.pl Z góry dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
makplast Re: DEVELOPER NAS WYSTAWIŁ? 09.04.08, 20:50 ale byles naiwny ze uwierzyles w terminowe oddanie mieszkan Odpowiedz Link Zgłoś
makplast Re: UWAGA!!! nowe aneksy do umów! 09.04.08, 20:15 glupia jestes ze zaplacilas.mieszkania po 6000 sa tylko chetnych na nie nie ma,na bialolece przy trasie torunskiej gdzie jest droga!!! a nie bagno masz mieszkania po 5500 Odpowiedz Link Zgłoś
gardenplaza droga Skrajna 22.01.08, 17:00 Pozwolenie na budowę jest już prawomocne. Teraz trzeba czekać na przepisanie pozwolenia nas rzecz gminy, potem przetarg... Niestety wszystkim wydaje się to takie proste jakby droga była naszą własnością i bez wiedzy urzędów moglibyśmy na niej robić co chcemy. Niestety wszystko wymaga masy podań,dokumentów, pozwoleń, na wszystko też potrzebny jest czas. Żyjemy w Polsce, naszej szarej rzeczywistości gdzie toczy sie boje z każdym, każdego dnia i o każdy szczegół. Mogę wszystkich zapewnić, że gdyby nie nasz upór i zaciętość to tej drogi mogłoby wcale nie być. Poświęciliśmy na to sporo czasu i cierpliwości. Udało się i droga będzie... a ekipa czeka od grudnia. Pozdrawiam - Karolina Korczak Odpowiedz Link Zgłoś
kantika Re: droga Skrajna 25.01.08, 14:05 Pani Karolino, dziękujęmy za pomoc w sprawie Skrajnej. Jeśli istnieje jakakolwiek lista mailingowa np. dotycząca wysyłania zdjęć to bardzo proszę o dopisanie mojego adresu: kantika@gazeta.pl Z góry bardzo dziękuję i życzę spokoju! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
holyy1 Kolejna mila wiadomosc 25.01.08, 14:14 Przetarg na droge najprawdopodobniej bedzie ogloszony w przyszlym tygodniu. Znajomi z Wołominia wspominali, że pozwolenie na budowe wodociągu jest już w Starostwie w Wołominie i tez powinno być na dniach. Jak widać dzieje sie dość dużo i w dobrym kierunku. Jeszcze raz wielkie dzieki za droge (deweloper wcale nie patrz casus Ząbki Powstańców po oddaniu Odpowiedz Link Zgłoś
holyy1 Re: Kolejna mila wiadomosc 25.01.08, 14:33 Cos mi wycielo kawałek tekstu wiec dokoncze (deweloper JW miał zrobić droge Powstańców a powstała ona dopiero niedawno, wiem co mówie ponieważ jedna z osób z tego forum (tez przyszły mieszkanie GP a mój znajomy) mieszka przy tej ulicy)) Odpowiedz Link Zgłoś