lolo4000 14.05.09, 10:08 Witam Przymierzam się do założenia Internetu i kablówki z UPC. Czy ktoś tego używa w Ząbkach ? Jak się sprawuje internet ? Czy osiągalne jest 15 Mb/s ? Czy często są przestoje ? M. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
chudzini Re: internet w UPC 14.05.09, 20:47 Ad 1. Ja używam Ad 2. Dobrze się sprawuje Ad 3. Raczej tak, 10 Mb/s jest u mnie osiągalne w 100% Ad 4. Przestoje czy też tzw. lagi są bardzo rzadkie, lekko zauważalne tylko podczas grania w sieci. UPC ogólnie ma bardzo dobrą ofertę, bo można mieć jednocześnie Canal+ i Polsat, co praktycznie u nikogo innego nie jest dostępne. Jedyna rzecz, na jaką mogę narzekać, to biurokracja i walka z tą firmą by wreszcie wymieniła mi okablowanie w budynku (jest za stare i nie pociągnie telewizji HD) reszta jest naprawdę ok Odpowiedz Link Zgłoś
martysia-to-ja Re: internet w UPC 14.05.09, 23:19 A ja nie polecam jeśli ma się dzieci które lubią sobie czasem pograć. Poza tym biurokracja okropna, jak chciałam założyć to mi koleś wyskoczył że to mnie będzie ostro kosztowało zaznaczając ze obecnie nie maja czasu, ale jak zapłace 50 zł więcej to mogą mi za tydzień założyć. W rezultacie zrezygnowałam, mimo ze słupek od UPC mamy pod domem zażądali kolosalnej sumy tłumacząc że będą musieli masę kabla wykorzystać. Odpowiedz Link Zgłoś
chudzini Re: internet w UPC 14.05.09, 23:58 martysia-to-ja napisała: > A ja nie polecam jeśli ma się dzieci które lubią sobie czasem pograć. Chwila moment, co prawda nie mam dzieci, ale sam lubię czasem pograć. Również w sieci. Nie widzę w UPC nic złego pod tym względem. W ciągu dwóch lat narzekałem może przez kilka dni, co i tak jest o niebo lepszym wynikiem niż Neostrada. Płatne okablowanie? Mi mówili, że przy wymianie okablowania koszt bierze na siebie UPC (nie wiem jak przy instalacji). Z resztą nie zdziwię się jak jeden instalator powie jedno, a inny zupełnie co innego. W końcu instalacja jest zlecana firmie zewnętrznej... Odpowiedz Link Zgłoś
lolo4000 Re: internet w UPC 15.05.09, 08:50 dzieki za odpowiedz. 10 Mb/s w zupełności mi wystarczy Kilka razy juz skladalem zamowienie na inforlini ale od 4 miesiecy nie mam odzewu Czy macie jakis kontakt do lokalnego przedstawiciela UPC w Ząbkach, z którym szybko uda się zrealizować przyłączenie ? M. Odpowiedz Link Zgłoś
zulek3000 UPC dzieki Waldemarowi S. 15.05.09, 09:50 A ja Wam powiem, że dla mnie to jakiś fenomen jest w skali kraju. UPC w Ząbkach nadaje poprzez sieć kabli ułożonych ze 20 lat temu przez Pana Stacherę, no może nie osobiście ale jakoś tam przez jego firmę. Co by nie mówić, jakość techniczna tego okablowania jest dla mnie zaskoczeniem. Facet powinien się czuć dumny ze swojej pracy. Czy ktoś zna jakieś inne miejsce, gdzie kable zakopane w ziemi ze 20 lat temu przepuszczają internet 15mega i TVHD? Czy jest w ogóle jakieś miasto w okolicy, które ma od tak długiego czasu kablówkę? Mniej więcej w tym samym czasie co Stachera telekomunikację, Boksznajder budował kanalizację sanitarną. Jakość techniczna fatalna, czyli normalna jak na tamte czasy. Ciekaw jestem jak ocenimy inwestycje Perkowskiego za 20 lat. Acha, jak używasz neostrady to wiedz, że kable tepsy też kładł Stachera. Odpowiedz Link Zgłoś
tomkrt Re: UPC dzieki Waldemarowi S. 15.05.09, 13:04 Sprostowanie. Okablowanie UPC wcześniej PTK ma ok 10 lat. W czasie akcji telefonizajci Ząbek, przeprowadzanej na początku lat 90-tych, ułożono kanalizację kablową (wszędzie po 2 rury) jedne z myślą o kablach telefonicznych, druga o innych zastosowaniach. W tym okreie ułożono tylko kable telefoniczne i postawiono takie betonowe słupki do przyłączy abonenckich. Z tego co się orientuje, TPSA przejęła od miasta całą kanalizację teletechniczną wtedy zbudowaną i teraz ją wynajmuje. PTK (obecnie UPC) kładło swoje kable znacznie później nie pamiętam dokładnie ale ok 10-12 lat temu, wtedy pojawiły się na ulicach zielone skrzynki ze wzmacniaczami, i czarne słupki. Przez pierwsze 2-3 lata PTK Ząbki, była tworem autonomicznym, tzn na wieży kościoła były anteny satelitarne i stacja czołowa CATV. Potem PTK pociągnęło światłowód do Warszayw i podpięło się do źródła. Kable miedziane jakie były kładzione przez PTK były naprawde przyzoite dostosowane do długiego zalegania w ziemi, m.in. żelowane. Jakieś 2 lata temu była w mieście akcja modernizacyjna. Każdy wzmacniacz w sieci i odgałęźnik w studzience został wymieniony na taki obsługujący kanał zwrotny (niezbędny do internetu), wymieniono też większość odgałęźników abonęckich w słupkach. więc sieć CATV w Ząbkach jest bardzo przyzwoite. Warto też wspomnieć, że przynajmniej na początku bytności w Ząbkach, kablówka za podłączenie domku liczyła sobie jak za zboże. Odpowiedz Link Zgłoś
chudzini Re: UPC dzieki Waldemarowi S. 15.05.09, 21:10 Moje kable są z 95 roku... I już od 3 miesięcy czekają na wymianę :/ Odpowiedz Link Zgłoś
kasiadj07 Re: internet w UPC 16.05.09, 20:12 My złożyliśmy zamówienie z 5 miesięcy temu. Pani z infolinii była w ciągłym kontakcie (wydzwaniała dosłownie kilka razy w tygodniu, by powiedzieć, że jeszcze nic nie wie). Sądziliśmy, że nie będzie problemu z podłączeniem, słupek stoi u sąsiada za płotem. Po trzech miesiącach przyszedł technik ocenić możliwości, uznał, że jak będzie zgoda sąsiada, to wszystko ok. Zgoda sąsiada oczywiście jest, więc czekaliśmy już tylko na wycenę i ustalenie terminu instalacji. Pani z infolinii wydzwaniała kolejny miesiąc, informując, że jeszcze nie wie. W końcu, po dość nerwowej już reakcji męża oświadczyła, że to będzie trochę drogo i długo... na zatwierdzenie kosztorysu trzeba poczekać może ze cztery miesiące, a cena ... 5 tysięcy!!! Właśnie korzystam, z nowo założonego internetu, koszt instalacji 450zł, drogą radiową, antenka na kominie i po sprawie. Pan technik na instalację przyszedł następnego dnia po zgłoszeniu. Internet śmiga. A na kominie obok zawiśnie niedługo satelita. Firmę UPC mam głęboko w poważaniu! Odpowiedz Link Zgłoś
seblas Re: internet w UPC 15.05.09, 21:14 Gdy u mnie zjawiła się ekipa z UPC (jakieś 2-3 lata temu), aby podłączyć Internet, to stwierdzili, że koszt wyniesie 200zł, bo jest dalej niż myśleli. Nie ważne, że wcześniej był gość od UPC i mierzył odległość. Skończyło się tym, że zadzwoniłem do UPC, pogadałem z kobietą, potem ona z jednym z robotników i już nie chcieli żadnych pieniążków, ale zrobili co do nich należało. Tylko pod nosem coś marudzili... Odpowiedz Link Zgłoś
seblas Re: internet w UPC 15.05.09, 21:16 Dodam jeszcze, że za podłączenie zapłaciłem 200zł, a ekipa przyłączeniowa chciała kolejne 200zł. Tak gwoli ścisłości. Odpowiedz Link Zgłoś