Dodaj do ulubionych

pierwszy fotelik, 4 mce

22.04.10, 22:01
Witam,
posiadam po poprzedniczce, deltim,
www.allegro.pl/item1007619862_deltim_do_13kg_gratis.html
Zastanawiam się na ile jest bezpieczny, czy nie powinnam zmienić? Na
jaki? Bezpieczny, cena dobra (nie istotna), suzuki grant vitara,isofix.
Do kiedy będzie służył dziecku, b0 mamy następny Maxi cosi Priori,
sprzed ok. 5 lat, dzięki,
pozdrawiam,jola
Obserwuj wątek
    • ilhenny Re: pierwszy fotelik, 4 mce 22.04.10, 22:18
      Maxem bezpieczeństwa jest wsadzenie dziecka do fotelika tyłem, najlepiej
      zamocowanego na isofix, 5 letni fotelik, nawet dobry jakim jest MC Priori nie
      nadaje się do wożenia dzieci.
      • bursz Re: pierwszy fotelik, 4 mce 22.04.10, 22:31
        Witam,
        dlaczego 5-letni nie nadaje sie do wożenia dziecka MC? A deltim ok?
        dzięki,
        pozdrawiam,jola
        • ilhenny Re: pierwszy fotelik, 4 mce 22.04.10, 23:36
          Wszystko ma swój okres przydatności do "spożycia", fotelik również. Każdy
          producent podaje okres w jakim można użytkować fotelik. Ogólnie 0-13 kg 4 lata,
          9-18 kg 5-6 lat, 15-36 7-9 lat. Od strony technicznej foteliki starzeją się i
          plastik staje się kruchy, wypełnienie które jest z reguły z pianki
          poliuretanowej nie spełnia już swoich właściwości i z pianki robi się proszek.
          Samo powietrze i słońce wystarczy żeby fotelik z chroniącego życie, stał się
          tylko kawałkiem badziewia.
          • b.bujak Re: pierwszy fotelik, 4 mce 27.04.10, 12:21
            ilhenny napisał: Od strony technicznej foteliki starzeją się i
            > plastik staje się kruchy, wypełnienie które jest z reguły z pianki
            > poliuretanowej

jasne - w zalezności od użytych stabilizatorów proces degradacji polimerów może
            zająć dziesiątki, setki lat...

> producent podaje okres w jakim można użytkować fotelik. Ogólnie 0-13 kg 4
            lata, 9-18 kg 5-6 lat, 15-36 7-9 lat.

proszę o podanie źródła tych informacji
            • ilhenny Re: pierwszy fotelik, 4 mce 27.04.10, 20:38
              Napisałem ogólnie. W każdej instrukcji obsługi jest podany okres użytkowania,
              mniej więcej pokrywają się z okresami jakie podałem wyżej. Źródło, przeczytanie
              dziesiątek instrukcji i szkolenia firm produkujących foteliki.
              • b.bujak Re: pierwszy fotelik, 4 mce 28.04.10, 12:26
                ilhenny napisał:

> Napisałem ogólnie.

a mnie właśnie interesują szczegóły - na jakiej podstawie określono ten termin
                przydatności: czy producent wykonuje konkretne testy? jakie? czy podaje warunki
                przechowywania (magazynowania) fotelików? czy informacja o terminie przydatności
                jest czytelna i zrozumiała dla użytkownika?
                • ilhenny Re: pierwszy fotelik, 4 mce 28.04.10, 19:41
                  w takim razie o jaki konkretnie fotelik chodzi
                  • b.bujak Re: pierwszy fotelik, 4 mce 29.04.10, 09:46
                    ilhenny napisał:

> w takim razie o jaki konkretnie fotelik chodzi

przeanalizujmy dla przykładu trzy: te, o które pyta autorka wątku oraz ramatti venus
                    • ilhenny Re: pierwszy fotelik, 4 mce 30.04.10, 05:28
                      Bardzo podchwytliwe pytanie, bo z pewnością wiesz, że Grillo i Venus nie mają
                      jako takiej instrukcji obsługi. Dzisiaj jak znajdę czas sprawdzę.
                      • b.bujak Re: pierwszy fotelik, 4 mce 30.04.10, 10:49
                        ilhenny napisał:

> Bardzo podchwytliwe pytanie

smile
                        udało się, ale nieświadomie smile
                        zainteresowałam się tym tematem, bo jestem technologiem tworzyw sztucznych;
                        podeszłam do tematu, trochę jak do moich zadań zawodowych smile
                        jak nie mogę mieć odpowiedzi (badań) na wszystkie produkty, to wybieram tak,
                        żeby mieć "przedstawiciela" każdej kategorii... a, że w rynkowej ofercie
                        fotelików nie mam zbyt dużego rozeznania, to poleciałam po producentach i trochę
                        na chybił-trafił smile
                        • ilhenny Re: pierwszy fotelik, 4 mce 01.05.10, 14:25
                          Bardzo chętnie przeczytam twoje rozwinięcie się na ten temat. Na pewno wiesz
                          więcej, o utlenianiu się i wpływie promieni słonecznych.
                          • b.bujak Re: pierwszy fotelik, 4 mce 01.05.10, 15:57
                            ilhenny napisał:

> Bardzo chętnie przeczytam twoje rozwinięcie się na ten temat. Na pewno wiesz
                            > więcej, o utlenianiu się i wpływie promieni słonecznych.

smile odbijasz piłeczkę....

pracuje w firmie wykonujacej elementy do aut - nasze wyroby "żyją" w warunkach
                            podobnych do fotelików, tez sa narazone na wahania temperatur i promieniowanie,
                            niektóre z tych elementów sa ważne dla bezpieczenstwa podróżujacych - a jednak
                            producenci aut nie wprowadzaja zalecen wymiany wszystkich elementów z tworzyw
                            sztucznych co 5 lat... dlaczego? dlatego, ze technologia tworzyw sztucznych
                            dysponuje dzis przebogatym wyborem tworzyw konstrukcyjnych oraz świetnych
                            dodatków poprawiajacych wybrane cechy tworzywa (np. stabilizatory!)
                            skoro producent siedzeń samochodowych może wykonać trwałe i bezpieczne
                            siedzenie, to dlaczego producent fotelika samochodowego nie może ??? wygląda na
                            to, że co napisałeś o zalecanych "terminach ważności" nie dotyczy jednak
                            wszystkich producentów... dlaczego?
                            jest jeszcze jeden aspekt sprzedawania nietrwałych produktów - zwiększona emisja
                            opadów - trochę nie chce mi się wierzyć w to, że producenci fotelików maja
                            obliczony i udokumentowany krótki czas życia produktu i jest to zgodne z szeroko
                            rozumianymi normami i przepisami środowiskowymi;
                            mogę sobie tak dywagować... na razie nie mam konkretów z Twojej strony, więc
                            póki co zakładam, że celem ustalenia "terminów ważności" jest bardziej marketing
                            niż technologia i bezpieczeństwo; mogę się zgodzić najwyżej z tym, że nowsze
                            modele są lepsze konstrukcyjnie (w sensie budowy a nie użytych materiałów) i tu
                            widzę jedyny potencjalny sens, bo jeśli chodzi o degradacje pod wpływem UV, to
                            fotelik po starszym synu trzymam w ciemnej piwnicy big_grin
                            • ilhenny Re: pierwszy fotelik, 4 mce 01.05.10, 18:11
                              Niestety ale nie.
                              W sieci są filmiki z crash testami starych firmowych fotelików. Fotelik to nie
                              tylko plastik, ale i styropian, który utlenia się bardzo szybko. Sam z
                              ciekawości rozcinałem foteliki, żeby zobaczyć co mają w środku i utleniona
                              pianka poliuretanowa po prostu wysypała się. Tak jak nie produkuje się
                              samochodów: Mercedes 123, telewizorów Sony Trinitron, tak również foteliki są
                              jednorazowe i muszą się zepsuć, żeby kupić nowy.
                              • b.bujak Re: pierwszy fotelik, 4 mce 01.05.10, 19:21
                                ilhenny napisał:
                                również foteliki są
                                > jednorazowe i muszą się zepsuć, żeby kupić nowy.

jasne - pytanie tylko: KIEDY? rozsądny inzynier koncentruje sie na optymalizacji
                                procesów, tak samo i czas użytkowania wyrobu powinien byc zoptymalizowany i to
                                wg różnych kryteriów a nie tylko na generowaniu sztucznej koniecznosci rotacji
                                wyrobów;
                                styropian oraz pianka poliuretanowa są również tworzywami sztucznymi - to, co
                                napisałam wcześniej o tworzywach również i tych dotyczy... poza tym pytanie:
                                jaka jest funkcja pianek w konstrukcji fotelika ?
                                • ilhenny Re: pierwszy fotelik, 4 mce 01.05.10, 21:16
                                  Jak wiadomo styropian jest miękki i lekki, jego podstawowym zadaniem jest,
                                  zniwelowanie siły uderzenia, jest kruchy i za mało wytrzymały, dla tego następne
                                  warstwy są z plastiku. Piankę poliuretanową wykorzystuje się jako wypełnienie.
                                  Bardzo podobnie zbudowane są kaski rowerowe.
                    • b.bujak Re: pierwszy fotelik, 4 mce 04.05.10, 14:44
                      b.bujak napisała:

> ilhenny napisał:
                      >
                      > > w takim razie o jaki konkretnie fotelik chodzi
                      >
                      > przeanalizujmy dla przykładu trzy: te, o które pyta autorka wątku oraz ramatti
                      > venus

proponuję powrócić do punktu wyjścia, bo kolega tak skoncentrował się na
                      "odwracaniu kota ogonem" o egzaminowaniu mnie, że zapomniał o to on broni
                      postawionej wcześniej tezy...
                      • ilhenny Re: pierwszy fotelik, 4 mce 04.05.10, 21:15
                        nie wiem o co już tu chodzi
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka