Dodaj do ulubionych

fotelik 9-18 fabia combi

09.06.11, 22:25
Witam! Stoję przed dylematem kupienia fotelika w przedziale wagowym 0-18 do fabii kombi z 2005r., niestety mam ograniczenie finansowe do 400 zł.
Z tego co wyszukałam na internecie, mam do wyboru farrari cosmo, caretero(turbo, sport, ibiza do 25 kg), coletto, nurse dakota. Oczywiście to tylko przykłady, może Panowie polecą coś innego.
Proszę o radę, który byłby najlepszy za tą cenę.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • bitabob Re: fotelik 9-18 fabia combi 09.06.11, 22:36
      Konkretnego fotela Ci nie polecę, zapewne zrobi to mrukumaster, ilhenny, kwap, ned lub ponponka (kolejność przypadkowa). Jednak aby ułatwić im zadanie napisz coś więcej o dziecku, wiek, waga, wzrost.
      • ilhenny Re: fotelik 9-18 fabia combi 09.06.11, 22:41
        ale wyjaśnisz czemu 4 miesięczne dziecko nie może jeździć w wymienionych fotelikach
        • mrukumaster Re: fotelik 9-18 fabia combi 10.06.11, 08:29
          Do 400zł to tylko znowu nudna już Nania/Ferrari/Fisher price Cosmo.
        • bitabob Re: fotelik 9-18 fabia combi 10.06.11, 08:49
          Pewnie że wyjaśnię. Poprzedni post pisałem z telefonu i nie widziałem suwaka. Twoje dziecko jest zbyt małe aby wozić je w foteliku przodem do kierunku jazdy, grozi to poważnymi obrażeniami a nawet śmiercią. W wieku 4 miesięcy kręgosłup dziecka jest jeszcze w fazie kształtowania. Połączenia między kręgami zbudowane są z chrząstki, przez co są elastyczne, ale jednocześnie bardzo podatne na urazy. Obrazowo, siły towarzyszące zderzeniu czołowemu, rozerwą kręgosłup dziecka na strzępy...Twoje dziecko powinno jak najdłużej podróżować tyłem do kierunku jazdy. Z podanych przez Ciebie modeli jedynie Ferrari Cosmo (Nania) spełnia ten warunek, można w nim przewozić dziecko tyłem do 10 kg. Fotel był też testowany przez ADAC, otrzymując ocenę 3 na 5 możliwych. Cosmo na pewno nie jest rozwiązaniem optymalnym i ma wiele wad. Są też inne propozycje, ale o nich to może już koledzy...
          Zajrzyj na fotelik info znajdziesz tam kilka interesujących artykułów w temacie.
          Od kiedy fotelik przodem do kierunku ruchu
          Fotelik samochodowy tyłem do kierunku jazdy
          • bitabob Re: fotelik 9-18 fabia combi 10.06.11, 08:53
            Mam jeszcze pytanie. W jakim foteliku przewozisz swoje dziecko teraz? Zakładam że 0-13kg. Co zatem jest powodem decyzji o zmianie fotela?
          • ponponka1 Re: fotelik 9-18 fabia combi 10.06.11, 16:05
            bitabob napisał:

W wieku 4 miesięcy kręgosłup d
            > ziecka jest jeszcze w fazie kształtowania. Połączenia między kręgami zbudowane
            > są z chrząstki, przez co są elastyczne, ale jednocześnie bardzo podatne na uraz
            > y. Obrazowo, siły towarzyszące zderzeniu czołowemu, rozerwą kręgosłup dziecka n
            > a strzępy...

dodam, ze to zrosniecie nastepuje nie w wieku 12 miesiecy ale kilku lat. Zatem najabrdziej chroniaca kark malego dziecka pozycja, pozycja tylna jest zalecana do 4 roku zycia a w Szwecji obowiazkowa.
          • izabelka0207 Re: fotelik 9-18 fabia combi 11.06.11, 11:31
            smile. Z suwaczka wynika, że dziecku do pierwszych urodzin brakuje 4 miesięcysmile, zatem ma już prawie osiem. A zdjęcie do suwaczka było robione jak miała ok. 3 miesięcy.
            Teraz mam fotelik coneco pioneer właśnie do 13 kilo, mała waży dopiero 9 kilo, ale jest długa, ma ok. 75 cm i już mieści się tak na styk, dlatego myślę o zmianie.
            Wiem, że foteliki, w których można przewozić dziecko tyłem do kierunku jazdy są bezpieczniejsze, ale niestety drogie...
            • kwap666 Re: fotelik 9-18 fabia combi 11.06.11, 12:01
              co znaczy ze dziecko miesci sie "na styk" ? jezeli glowka nie wystaje ponad fotelik (zakladam ze jeszcze nie, co najwyzej nozki wystaja - to zaden argument) to nie zmieniaj fotela. z doswiadczenia wiem ze mamy wrecz na sile zmieniaja pierwszy fotelik. jest to blad, zbyteczny wydatek i niepotrzebne narazanie dziecka. jeszcze raz: sa dwa i tylko dwa kryteria zmiany fotelika: waga (tutaj jest zapas 4kilo, to duzo) i wzrost - czyli glowka dziecka nie moze wystawac ponad obrys fotela. faktem jest ze coneco nie robi wielkich foteli i moge sie mylic, ale dlugosc twojego fotelika to wlasnie ok 70cm, a najpierw wychodza nozki z fotelika (ktorymi sie przejmujemy) a glowka dopiero pozniej.
              • kwap666 Re: fotelik 9-18 fabia combi 11.06.11, 12:03
                >wychodza nozki z fotelika (ktorymi sie przejmujemy) - oczywiscie NIE przejmujemy mialo byc wink
                • izabelka0207 Re: fotelik 9-18 fabia combi 11.06.11, 12:19
                  Nóżki trochę wystają, a głowa jest na równi z końcem fotelika (dotyka daszku), jeszcze chwila i zacznie wystawać, dlatego zaczynam się rozglądać za czymś większym. Postaram się zrobić zdjęcie i tu wrzucić. Jeśli będziecie uważać,że jeszcze może w nim pojeździć to poczekam i uzbieram na coś lepszegosmile.
                  • ilhenny Re: fotelik 9-18 fabia combi 11.06.11, 12:24
                    wyjmij wszystkie wkładki daszki przykrycia i wtedy zobacz
                    • izabelka0207 Re: fotelik 9-18 fabia combi 11.06.11, 13:08
                      Wszystkie wkładki są już dawno wyjęte, a daszku chyba nie da się zdemontować.
                      • ilhenny Re: fotelik 9-18 fabia combi 13.06.11, 20:31
                        no niestety ale fotelik się skończył i trzeba zakupić nowy
                        główka jest na styk
    • mrukumaster Re: fotelik 9-18 fabia combi 14.06.11, 15:05
      Dodało się dodało tylko po co cała Polska i świat ma oglądać Twoje dziecko wink
      • izabelka0207 Re: fotelik 9-18 fabia combi 14.06.11, 20:34
        big_grin big_grin
        W takim razie jakie foteliki Panowie polecają?
        • ilhenny Re: fotelik 9-18 fabia combi 14.06.11, 20:44
          musisz dołożyć żeby mieć minimum 650 zł najlepiej z 800 zł
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka