Dodaj do ulubionych

Britax First Class - opinia

16.07.11, 16:33
Na wzór rodzica chwalącego fotelik Moby także chcę podziękować specjalistom na forum za pomoc w wyborze rewelacyjnego fotelika smile
Jestem bardzo zadowolona z zakupu fotelika Britax First Class. Bardzo zależało mi na wożeniu dziecka jak najdłużej tyłem, chociaż wielu znajomych patrzyło na mnie ze zdziwieniem i mówili, że zwariowałam na punkcie bezpieczeństwa. Mam nadzieję, że nigdy nie będę musiała sprawdzać jak bezpieczny jest ten fotelik, ale sam fakt ochrony karku podczas gwałtownego hamowania już mnie zadowala smile
Fotelik First Class jest bardzo wygodny, córka jest drobna - 10 miesięcy, 7,5 kg, ok 72 cm i dlatego nadal używamy wkładki dla niemowląt, ale bez klina. Dziecko ma ciaśniej, ale główka też jest bardziej podtrzymywana przez wkładkę i nie lata na boki.
Córka jest zachwycona fotelikiem, siedzi wysoko, widzi dużo przez boczną szybę (część szyby niestety zasłania jej pas mocujący) i to co dzieje się za samochodem. Spokojnie może się bawić, czytać książeczki a nawet spać. Ja siedząc obok mam bardzo dobry do niej dostęp. Dzisiaj wsadziłam ją do kołyski to był płacz całą drogę, niewiele widziała, pozycja bardziej leżąca i już dla niej chyba niewygodna.
Wielu rodziców wspomina, że w fotelikach RWF jest problem opadającej główki. Nam ani razu nie opadła główka, a córka o wiele więcej śpi w tym foteliku niż w 0-13. Raz tylko dziadkowie nie dociągnęli pasów i wtedy podczas snu głowa opadła.
Bardzo wygodne jest to ,że dociągając pasy jest kliknięcie informujące o dobrym dociągnięciu smile
Jak na razie przejechaliśmy z fotelikiem ponad 1000 km w dwóch autach - Toyota Yaris 2008 i Volkswagen Jetta 2009. W Toyocie pasażer z przodu nie ma wiele miejsca, na szczęście nas jest trójka i ja zawsze z tyłem siedzę, więc to nie problem. W VW pasażer z przodu ma bardzo dużo miejsca i wygodnie jedzie.
Z minusów to mam jeden, że nie ma dostępu do dziecka od strony fotelika i trzeba je wkładać od środka samochodu. Wiem, że tak wygodniej, ale jak fotelik zamontowany jest za pasażerem to z dzieckiem wychodzę od strony kierowcy, czyli często od ulicy sad
Jeszcze raz dziękuję za pomoc i polecam ten fotelik smile
Obserwuj wątek
    • anna090481 Re: Britax First Class - opinia 18.07.11, 16:15
      Zgadzam się z opinią smile
      Również po zasiegnięciu opinii na tym forum zdecydowałam się na zakup tego fotelika.
      Sprawdza się i w wv sharan i volvo s60. Córka jest dosyć drobna, 19 msc 10 kg. Siedzi wygodnie tyłem, wszystko widzi. Obywa się bez awantur. A musze zaznaczyć że praktycznie co drugi dzień gdzieś się przemieszczam samochodem z dzieckiem. W długiej podrózy sharanem bez narzakania i marudzenia. Jak śpi to ma wygodną pozycję do spania. Fotel się łatwo montuje ( na youtube są super instrukcje montażu tego foitelika ). minusem jest to o czym pisała poprzedniczka jeśli chodzi o wyciąganie z fotelika że w Volvo trzeba to robić od środka bo przeszkadzają pasy. w wv rozwiązuje to tak że na tą chwilę pas obniżam i zahaczam o fotelik.
      Tapicerka szybko się ściąga i bardzo łatwo pierze. System click and safe szybko przestał działac niestety, no i teraz latem na ramionach odgniatają się córce pasy pomimo nakładek na pasach. ( Może za mocno dociskam?) smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka