Dodaj do ulubionych

fotelik 15-36

29.08.11, 22:36
Witam. Muszę zakupić fotelik z ostatniej grupy. Dziecko 2 lata i 7 miesięcy. 104 cm wzrostu, 22 kg wagi. Nie gruby ale raczej pożądnie zbudowany. Zastanawiam się na concordem livt evo lub core i na casualplay protector. Samochód opel zafira. Co będzie leprze?
Obserwuj wątek
    • kwap666 Re: fotelik 15-36 29.08.11, 23:08
      troche problem, bo duze to dziecko twoje. wagowo jak najbardziej do tych foteli, natomiast wiekowo powinien w uprzezy jezdzic, z tym ze fotele z uprzeza sa do 18kg. rozchodzi sie o to ze synek jest jeszcze za mlody do 3punktowego pasa (rozwoj kosci i miesni). jeszcze rok temu mowiono ze 3lata i moze byc pasem przypiety teraz zaleca sie od 4lat. tyle teorii, w praktyce raczej wszystkie uprzeze beda za krotkie (ale sprobuj z recaro young sport, jesli masz mozliwosc to usadz go i zapnij w pasy fotelika)
      jesli nie da rady to evo sobie odpusc. w tym roku juz ich nie robia, nastepca jest wlasnie core. jednak biorac pod uwage rozmiary dziecka zainteresuj sie raczej duzymi fotelami. czyli besafe izi up (podobny do protectora, ale wiekszy) lub sunshine kids monterey
      • mrukumaster Re: fotelik 15-36 30.08.11, 08:27
        Do Recaro przy 104cm to już nie ma sensu bo to granica wzrostowa dla tych foteli. Ja bym brał właśnie Besafe izi up x2 lub Protectora a na koniec Susnhine kids smile
        • marteczka321a Re: fotelik 15-36 30.08.11, 09:08
          Nad sunshine się zastanawiałam, ale on się nie rozkłada. Wprawdzie w bardzo długie trasy nie jeździmy(max 120 km) ale mały często śpi a ja za kółkiem najczęsciej. Ten besafe jakis taki mało bezpieczny mi się wydaje?
        • pumeczka Re: fotelik 15-36 30.08.11, 09:14
          dla małych "pudzianków"
          również polecam Besafe, ja wożę w nim 3,2 letniego 17,5 kg chłopaka , łatwo mu się do niego wsiada, utrzymanie czystości w tapicerce alcantara rewelacyjne, choć na początku jęczałam, że cały czarny, teraz wiem , że to był strzał w 10 wink
          jeśli dziecko czasem przysypia podczas podróży, to można go ciut rozłożyć
          • marteczka321a Re: fotelik 15-36 30.08.11, 09:54
            znaczy oczywiście bezpieczny jest bo 4 punkty ma ale wydaje mi się jakoś taki mało zabudowany
            • kwap666 Re: fotelik 15-36 30.08.11, 10:16
              zle sie wydaje smile zaglowek najwiekszy ze wszystkich foteli, solidne boki (na zdjeciach tego nie widac tongue_out ) no i brak podlokietnikow, ktory moze sugerowac ze fotel nie jest zabudowany. ale to celowy zabieg, ma poprawiac bezpieczenstwo
              • mrukumaster Re: fotelik 15-36 30.08.11, 10:22
                Co do masywności fotela Besafe izi up x2 jak patrzysz z przodu to rzeczywiście może sprawiać wrażenie że jest słabo zabudowany ale jak go obrócisz bokiem to zobaczysz, że to kawał fotela smile
                • marteczka321a Re: fotelik 15-36 30.08.11, 10:27
                  czyli izi up będzie leprzy od protectora? Nie mam jak przymierzyć fotelika przed zakupem. Mały jest w prawdzie duży ale nie jakiś potforminie gruby, raczej po prostu dobrze zbudowany.
                  • marteczka321a Re: fotelik 15-36 30.08.11, 10:46
                    wiem że nic nie wiemsad Besafe w testach ma 3 . Pozostałe obstawiane 4. I ten będzie najleprzy? A co z tmym evo? Czemu właściwie mam go nie rozważać? W sumie to był mój faworyt. Wytłumaczcie mi proszę na chłopski rozum. Mały ostatnio mi sporo wyszczuplał. Ale też urósł w krótkim czasie z 98 do właśnie tych 104.
                    • kwap666 Re: fotelik 15-36 30.08.11, 11:20
                      izi up ma 4* z tego co kojarze. co do lifta/evo to fotele sa w porzadku, ale.. w twoim przypadku potrzebujesz duzego fotela a izi po rozlozeniu jest wyzszy o caly zaglowek - to duzo. natomiast concord daje mozliwosc odjecia plecow, z czego raczej skorzystasz jak syn nie bedzie sie miescil w oparciu fotela, a biorac pod uwage jego rozmiary zrobisz to w wieku 6-7lat - a to zle
                      • mrukumaster Re: fotelik 15-36 30.08.11, 11:32
                        Izi up ma 3* ale od końcówki roku 2009 jest na rynku izi up x2 która ma 4* i o nim właśnie mówimy smile Protector też jest fotelem w porządku.
                      • marteczka321a Re: fotelik 15-36 30.08.11, 11:34
                        żeczywiście ma 4. Przepraszam , że męczę ale chciałabym być jak najbardziej przekonana do wyboru, chociaż i tak zamówię tam gdzie w razie w będzie możliwy zwrot. A jak wypadł by protector? Jednak wydaje mi się mocniej otulający, chociaż coraz bardziej jestem przekonana do izi- w koncu ważne by fotelik starczył jak najdłużej.
                        • marteczka321a Re: fotelik 15-36 30.08.11, 11:57
                          z drugiej strony czy skoro on taki duży nie będzie za obszerny dla tak małego dziecka? Tak dla porównania mały wygląda jak średniej postury czterolatek. Bo jeśli tak miało by być to może jednak protector, a jak będzie miał te powiedzmy 6 lat kupię sunshine? Czy mogę spokojnie brać izi z myślą że pewnie do konca fotelikowania wystarczy?
                          • kwap666 Re: fotelik 15-36 30.08.11, 17:29
                            duzy i obszerny bo duzy rosnie. skandynawskie fotele z reguly sa wieksze (wyzsze, szersze) bo tak dzieci troche cieplej ubrane chodza od naszych. jak foteliki sa "zlozone" do najmniejszych rozmiarow wszystkie wygladaja podobnie, roznice zaczynaja sie jak fotele zaczynaja rosnac z dzieckiem. czasem sie okazuje ze fotel nijak nie dostosowuje sie do rozwoju dziecka i to zly fotelik jest. a i nie licz ze kupisz jeden fotel na nastepne 10lat, bo to tak jakby kupowac buty na 5sezonow wink
                            • marteczka321a Re: fotelik 15-36 30.08.11, 20:05
                              Ulubione buty mam już 13 latsmile W każdym bądź razie zamówiłam tego besafe. No na 10 lat nie starczy ale po nim to już żeczywiście najwyżej podkładka, prawda? Ale nad tym mam nadzieję , że będę się zastanawiać najwcześniej za 5 lat. Pozdrawiam i dziękuję za porady
                              • kwap666 Re: fotelik 15-36 30.08.11, 21:39
                                poddupnikom mowimy zdecydowane NIE!
                                • mrukumaster Re: fotelik 15-36 31.08.11, 09:02
                                  Za 5 lat to poddupników pewnie już nie będzie smile
                                  • marteczka321a Re: fotelik 15-36 06.09.11, 22:30
                                    Jak nie będzie to tym lepiej- bo w zamian muszą wymyślić coś innego, może większe fotele. Kupiłam tego besafe- dzisiaj była pierwsza jazda i jesteśmy zadowolenismile A tak z ciekawości. On jest niby do 135- czyli jak mały z niego wyrośnie to co dalej? Ale to już dalsza przyszłość
                                    • mrukumaster Re: fotelik 15-36 07.09.11, 08:05
                                      Po pierwsze do 150cm wzrostu a po drugie nawet do 160cm bo to najwyższy fotel na rynku wink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka