Dodaj do ulubionych

Isofix 15-36 a mocowanie w samochodzie

11.08.14, 11:20
Witam,
poszukuję fotelika 15-36, dziecko na co dzień jeździ już w tym przedziale a to ma być drugi do auta służbowego.
Korzystamy z fotelika zapinanego tylko pasem i pomimo ze bezpieczny i niby ok nie chcę tego samego bo dziecku jest niewygodne w nim.

Moje pytania to:
Czy kupując fotelik 15-36 z mocowaniem isofix mam zwracać uwagę na rodzaj isofixa (klasa) w samochodzie/foteliku, czy to standardowe i znormalizowane rozwiązanie?
Czy warto w tym przypadku dopłacać, czy może wybrać model przypinany tylko pasami.?

Będę wdzięczna z odpowiedzi smile
Obserwuj wątek
    • kasiafbpl Re: Isofix 15-36 a mocowanie w samochodzie 11.08.14, 15:49
      Polecam fotelik samochodowy Coto Baby Conga. Szybkie mocowanie na isofix. Pytałeś, czy wszędzie jest takie samo. Tak, fabryczny isofix montowany we wszystkich samochodach jest taki sam. To uniwersalne "zapięcie". Fotelik Conga ma poza tym, że jest bezpieczny, jeszcze kilka ważnych zalet. Foteliki samochodowe z przedziału 15-36kg. rzadko mają pochylane oparcie - Conga ma regulację oparcia ale także regulowany zagłówek. Dziecko rośnie, a fotelik wraz z nim.
      • sabina_online Re: spam kasiafbpl 11.08.14, 15:59
        kasiafbpl napisał(a):

Tak, fabryczny isofix montowany we wszystk
        > ich samochodach jest taki sam. To uniwersalne "zapięcie".
        to FAŁSZYWA INFORMACJA i wprowadzanie w błąd są klasy ISOFIX
      • jpomorzanka Re: Isofix 15-36 a mocowanie w samochodzie 11.08.14, 16:18
        Ten Coto Baby ma jakieś potwierdzenie bezpieczeństwa? Bo same testy homologacyjne to o kant d*** można rozbić. Poza tym pochylane oparcie i regulowany zagłówek to w prawie każdym z tego przedziału jest. Reklama dla "świeżynek" ale starego misia ... wink

Sabina_online piszesz coś o czym słyszałam, stąd moje pytanie. Mozesz rozwinąć temat bo w sklepie dowiedziałam się tego co w poście wyżej a chciałabym po prostu o co tu chodzi i kupić świadomie.
        • sabina_online Re: Isofix 15-36 a mocowanie w samochodzie 11.08.14, 16:54
          osiemgwiazdek.blogspot.com/2013/01/klasa-isofixa-sysza-pan-o-tym.html tutaj więcej smile a wyrób fotelikopodobny cotobaby chroni tytlko przed mandatem sad
          Czy w samochodzie są długie zamki pasów czy schowane w kanapę?
          coo daje isofix?
          " Co daje isofix? Dużo większą stabilność w samochodzie i poprawę bezpieczeństwa przy bocznym zderzeniu. Przy uderzeniu czołowym w przypadku foteli 15-36 isofix nie odgrywa większej roli. Ten fotelik można również montować w aucie nie wyposażonym w isofix. Czy warto? Wychodzę z założenia, że jeśli auto jest wyposażone w takie cudo, a dla kupującego dopłata rzędu 150 zł nie stanowi różnicy to warto." by Proste smile
          "
          • sabina_online Re: Isofix 15-36 a mocowanie w samochodzie 11.08.14, 17:00
            Do jakiego samochodu (marka model i rocznik)ma pasować ? jakie gabaryty ma dziecko wiek, waga, wzrost ?
            • jpomorzanka Re: Isofix 15-36 a mocowanie w samochodzie 11.08.14, 20:58
              Kanapa w samochodzie jest dość równa a klamry nie wystają, tu nie ma problemu. Dziecko wiekowo i wagowo odpowiednie do tego przedziału (już jeździ w takim od dawna).
              Wiem, ze fotelik trzeba przymierzyć bo ma pasować zarówno do dziecka jak i auta. To już dopasujemy.
              Nie chcemy Besafe i Romer (ten już mamy), Jane Montecarlo jest wąski (pożyczony jak na razie) i będzie za ciasny już niedługo.

Czyli muszę sprawdzić jaką klasę isofixa mamy w aucie, ale z tego co czytam w przypadku fotelika z rozpatrywanej grupy wagowej nie ma problemu (jest tylko z RWF a na taki dziecko za duże)

Pytanie jakie foteliki polecasz (bezpieczne z isofixem).
              • jotka_k Re: Isofix 15-36 a mocowanie w samochodzie 11.08.14, 22:17
                a czemu nie chcesz BeSafe ? pytam bo moja pięciolatka jeździ w BS i nie powiem na niego złego słowa
                • jpomorzanka Re: Isofix 15-36 a mocowanie w samochodzie 11.08.14, 23:31
                  powody są dwa, moim zdaniem pas przechodził za wysoko (przymierzaliśmy), zdecydowanie inaczej niż w innych fotelikach. Druga sprawa że młody jest na tyle duży iż pozwala sobie wyrazić opinię i brak podłokietników jest wielką wadą wink

Oczywiście argument pierwszy jest decydujacy. Zresztą jak już pisałam, kanapa jest prawie płaska a klamry nie wystają i nie jesteśmy skazani na Besafe.

• jotka_k Re: Isofix 15-36 a mocowanie w samochodzie 12.08.14, 08:53
                    rozumiem smile u nas auto w zasadzie idealne do montażu fotelików i na pewno nie byliśmy skazani na BS, ale ma wg mnie tyle plusów, że jest the best wink
            • jpomorzanka Do Sabina_online 13.08.14, 15:26
              Dostanę od Pani jaką propozycję albo odpowiedź na pytanie niżej?

Choć jak widzę tym górnolotnym pytaniem (waga, wymiary, roczniki, nr buta...) Pani Sabina kończy większość rozmów n tym forum nie pisząc żadnych konkretów i nie podając pasujących fotelików nawet jeśli rodzic potulnie wszystko wypisze ... ech.
              • sabina_online Re: Romer xp sict 13.08.14, 20:01
                dostał 5* trzeba przymierzyć dziecko do fotelika i fotelik do samochodu
                pytam o gabaryty(dzieci mają różną budowę ciała jedne dłuższy tłów inne dłuższe nogi w stosunku do reszty ciała), bo zwykle rodzice bardzo się śpieszą z przesiadką do ostatniego fotelika
                specjalistą nie jestem, radzę odwiedzić sklep ze szerokim asortymentem i rzetelną obsługą smile
                • jpomorzanka Re: Romer xp sict 13.08.14, 20:30
                  Bardzo dziękuję, jednak jak pisałam wcześniej mamy Romera (Kid plus) i nie chcę drugiego takiego. Zagłówki mają niestety takie same.

Wstępnie wybrałam z dzieckiem dwa: Casualplay Protector FIX (wydaje się być niezły dla większego dziecka) albo kupimy Maxi Cosi Rodi bez isofixa, no chyba ze przymierzymy ten isofixowy i okaże się wygodny bo budową się różnią.
                  Spokojnie, nie przesadzam dwu i pół latka wink dokupuję drugi fotelik z tej samej kategorii a wstępnie wybrane i przymierzone przez dziecko w sklepie foteliki przymierzymy do auta.

Szkoda, ze dalej nie wiem co zrobić z poznaną klasą isofixa w aucie bo konkretów brak, jedynie mogę się domyślać że przy wybieranym przeze
    • jpomorzanka Re: klasa Isofix a 15-36 12.08.14, 11:47
      To może zapytam tak:

Czy wszystkie foteliki z przedziału 15-36 wymagają takiej samej klasy isofixa?
      Jaka to klasa? bądź Jakie foteliki której klasy potrzebują?

• jotka_k Re: klasa Isofix a 15-36 12.08.14, 12:52
        klasa Isofix ma znaczenie w fotelikach 0-18, zwłaszcza tych montowanych tyłem z tego co wiem
        • jpomorzanka Re: klasa Isofix a 15-36 13.08.14, 15:26
          Czyli jakiej klasy wymaga 15-36?
          • jotka_k Re: klasa Isofix a 15-36 13.08.14, 21:18
            obojętne
            w 15-36 zaczepy Iso trzymają tylko fotelik, dziecko trzymają pasy samochodowe
            • jpomorzanka Re: klasa Isofix a 15-36 13.08.14, 22:27
              jotka_k napisała:

> obojętne
              > w 15-36 zaczepy Iso trzymają tylko fotelik, dziecko trzymają pasy samochodowe

Bardzo Ci dziękuję smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka