yoma 14.08.10, 11:22 żeby odmłodzić: najpierw przetrzymać na suchym parapecie, a potem wystawić do wilgotn(iejsz)ego ogrodu. Co prawda straci resztki liści, ale jak mu ruszą wszystkie pączki uśpione... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
yoma Re: Awokado 17.08.10, 12:49 Storczyki mam dwa, ale nic nie straciły :) A z awokado myślałam, że już nic nie będzie, a ono o. Jeszcze zakwitnie, jak dobrze pójdzie... Odpowiedz Link
amore-pomidore Re: Awokado 20.08.10, 15:03 Ciężko uprawia się Awokado? Masz je z nasionka czy z sadzonki? Fajna roślinka, proszę napisz o niej coś więcej :) Odpowiedz Link
yoma Re: Awokado 25.08.10, 12:16 Z nasionka... no tak, ładne nasionko. Wiesz, jak wygląda pestka awokado :) Wsadziłam do ziemi tak, żeby czubek był tuż pod powierzchnią, przykryłam i pilnowałam, żeby nie wyschło. Wyrosło jędrne i krzepkie, rośnie bardzo szybko, ale skokowo. Wypuszcza 30 cm i zatrzymuje się, znów 30 i zatrzymuje się, znów 30... I nie wierz w to, że jak je przytniesz, to się rozkrzewi. Starsze ma tendencję do ogałacania się. Toteż wzięłam tę moją sirotę z półtora metra łysego pnia i trzema listkami na czubku i postawiłam w ogrodzie w półcieniu, wychodząc z założenia, że albo je to zabije, albo wzmocni. Najpierw zaprotestowało i zgubiło te trzy listki, a potem obudziło wszystkie pąki śpiące i teraz mam półtora metra ulistnionego pnia. Co więcej, wygląda na to, że będą z tego gałęzie. A już je chciałam niechcący zapomnieć na zimę w ogrodzie... Odpowiedz Link