Dodaj do ulubionych

Ciasto brzoza

06.11.10, 20:19
Ciasto: po 8
jajek
łyżek mąki
łyżek cukru
+ łyżeczka proszku do pieczenia.

Utrzeć jajka z cukrem, dodać mąkę i proszek. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia, rozsmarować ciasto, piec w 170 st. (ok. 20 min.). Zaraz po wyjęciu zwinąć razem z papierem w rulon. Wygodniej jest zdjąć z papieru i położyć na ściereczce i zwinąć ze ściereczką.

Masa: kostkę masła utrzeć z 6 łyżkami cukru pudru, dodać po jednym trzy żółtka i wanilię (można cukier waniliowy, ale ma się to jak porsche do malucha). Podzielić na 3 części.

Rozwinąć placek i podzielić na pół. Posmarować każde pół jedną częścią masy. Zwinąć jedno pół z powrotem w rulon, to będzie pień brzozy, a drugie pół też zwinąć i pokroić na krótsze kawałki i ułożyć tak, żeby przylegały do pnia - to będą gałęzie.

Trzecią częścią masy posmarować całość.

Wziąć gotową polewę z białej czekolady i z mlecznej czekolady i namalować na wierzchu wzór jak na brzozie.

Smacznego :)
Obserwuj wątek
    • se_nka0 Re: Ciasto brzoza 06.11.10, 20:25
      Jadłam i widziałam gotowe dzieło. Pozostanę przy zwykłym, przekładanym torciku ;)
      Coś takiego, prawda?
      https://ugotuj.to/im/0/2431/z2431740M.jpg
      • newill6 Re: Ciasto brzoza 06.11.10, 20:30
        oj,moje kubeczki smakowe czują to ciasto:)
      • yoma Re: Ciasto brzoza 06.11.10, 20:32
        Coś w tym stylu. Na co dzień może nie, ale na jakie imieniny można zrobić i wywołuje wtedy ochy publiczności :)
    • leloop Re: Ciasto brzoza 06.11.10, 22:01
      czyli zwykła rolada, we Francji podobnie robi się tzw.Bûche de Noël (bożonarodzeniowe polano), tyle ze na ogol bez odrostów.
      https://www.seriouseats.com/images/20081224BuchedeNoel.jpg
      za Senka powtórzę, wole swój okrągły, czasem kwadratowy przekładany, nie gustuje w dziwnie wyglądających ciastach ;)
      a wracając do cukrów to waniliowy nie jest jeszcze najgorszy, wanilinowy to jest dopiero czysta chemia.
      • yoma Re: Ciasto brzoza 06.11.10, 22:09
        Zgoda, tylko skąd go wziąć...
        • leloop Re: Ciasto brzoza 06.11.10, 22:29
          mam wrażenie, ze do nabycia w PLu a jakby nie to służę paczka :)
          • yoma Re: Ciasto brzoza 06.11.10, 22:33
            Wanilinowy, gdzie tylko spojrzeć. Dzięki, to ja już wolę wanilię.
        • leloop Re: Ciasto brzoza 06.11.10, 22:32
          allegro.pl/listing.php/search?string=cukier+waniliowy&category=0
          wychodzi na to, ze taniej zakupić laskę wanilii i wsadzić do cukru :)
          • yoma Re: Ciasto brzoza 06.11.10, 22:34
            Żeby nie odbiegać zasadniczo od tematu forum, ufam, że się z mojej strąków doczekam :P
            • lellapolella Re: Ciasto brzoza 07.11.10, 15:28
              żeby nie odbiegać zbytnio od tematu wątku: ja tam lubię, jak żarełko ładnie wygląda:) to nie jest wszystko jedno, oczy też jedzą:)
              • leloop Re: Ciasto brzoza 07.11.10, 15:49
                Lella, ładnie a dziwnie, mnie robi różnicę ;)
                niestety często "nadmiar" urody nie idzie w parze z doznaniami kulinarnymi. jestem zwolenniczka prostoty i zachowania umiaru, we wszystkim ;)
                Bûche de Noël, którą zaprezentowałam na zdjeciu jest dla mnie nie do przyjęcia ze względów estetycznych, z pewnoscia u mnie nie zostałabyś czymś takim poczęstowana ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka