lellapolella 06.01.11, 15:21 mnie dopadł, chociaż chłop zobaczył i stwierdził, że bez Everestu to nie to a nie będzie miał mi kiedy zrobić;) Ktoś ma lub wie, skąd wziąć? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
yoma Re: mekonops 06.01.11, 15:34 Onego czasu widziałam gdzieś na alledrogo, zbadałam wymagania i uznałam, że nie dla mnie. Znaczy, bywa. Odpowiedz Link
lellapolella Re: mekonops 06.01.11, 16:10 nie, ponad metrowy mak, w dodatku błękitny, takie ło www.swiatkwiatow.pl/mekonops-wielki--meconopsis-grandis-id349.html miałby u mnie jak w raju:) Odpowiedz Link
horpyna4 Re: mekonops 06.01.11, 16:12 Ale o który gatunek chodzi? Ten azjatycki, czyli wielki, o niebieskich kwiatach? Czy o walijski, o żółtych? Ten walijski (zwany też kambryjskim) bywa częściej w sprzedaży (zadoniczkowane sadzonki), jest też łatwiejszy w uprawie (ma inne wymagania), ale nie jest aż tak efektowny, jak niebieski. Odpowiedz Link
horpyna4 Re: mekonops 06.01.11, 16:17 Aha, o ten wielki. Cholernie trudny w uprawie, ma skłonność do zdychania po wydaniu nasion. Trzeba go mocno podlewać, jak człowiek jest akurat wyjechany na urlop... nie dla mnie. Odpowiedz Link
leloop Re: mekonops 06.01.11, 17:36 ufff, odetchnęłam z ulga, mam nadzieje, ze to nie zaraźliwe. maki uwielbiam ale taka "księżniczka na ziarnku grochu" nie na moje nerwy ... Lella rozejrzę się u nas i może coś znajdę. z tym, ze tam napisali, iż nasiona z innego kraju mogo niewyrosnac :/ Odpowiedz Link
leloop Re: mekonops 06.01.11, 17:37 www.alejahandlowa.pl/tr/produkt/meconopsis-betonicifolia---mekonops-bukwicolistny--tzw--niebieski-mak--poznan_4413741.html Odpowiedz Link
lellapolella Re: mekonops 06.01.11, 18:35 he, właśnie znalazłam, choć tylko w jednym źródle, że to monokarpiczne jest, tzn.zdycha po zakwitnięciu i wydaniu nasion. A na sam kwiat ponoć trzeba czekać trzy lata...chyba nie na moje nerwy:) ten bukwicolistny bardziej normalny się wydaje, ale jak piszą, "Cena na telefon" to też dobrze nie wróży;) jeszcze poczytam Odpowiedz Link
horpyna4 Re: mekonops 06.01.11, 19:49 Nie mam, zbyt wypasiona dla mnie. Ja człowiek prosty jestem i znam dobrze komonicę zwyczajną, która w Polsce pospolitym chwaściorem jest. Odpowiedz Link
yoma Re: mekonops 06.01.11, 20:14 Tak kwitnie, przepraszam za zły obrazek tinyurl.com/32c2v94 Odpowiedz Link
leloop Re: mekonops 06.01.11, 20:28 bardzo pieknosciowa, na pewno robi wrażenie w naturze :) Odpowiedz Link