Dodaj do ulubionych

Posadziłam

07.01.11, 11:56
do ziemi hippeastra, sztuk 3. Stoją w jasnym i chłodnym.
W związku z tym mam pytanie: czy sezon wiosenny moge uznac za otwarty? :D :D :P
Obserwuj wątek
    • yoma Re: Posadziłam 07.01.11, 12:06
      Sądząc po tym, co na zewnątrz, chyba można. Korci mnie, żeby posiać pieprz :)
      • lellapolella Re: Posadziłam 07.01.11, 14:37
        na razie tylko zrobiłam sadzonki z lippi, bo Młody, u którego jest najchłodniejszy parapet, grał w pokoju w piłkę:/
        • yoma Re: Posadziłam 07.01.11, 14:39
          Z czego?
          • krista57 Re: Posadziłam 07.01.11, 22:32
            W ciemnej i ciepłej piwnicy liście wypuszcza paciorecznik,
            nawet podlałam.Oby do lutego.
            • lellapolella Re: Posadziłam 08.01.11, 14:57
              www.google.pl/images?hl=pl&q=lippia+citriodora&um=1&ie=UTF-8&source=univ&ei=22woTai5H8a38QPxrvmAAw&sa=X&oi=image_result_group&ct=title&resnum=3&ved=0CD8QsAQwAg&biw=1024&bih=608
              ło, takie...ale linaaa...załaduje się? jakby co-lippia citriodora:)
              • yoma Re: Posadziłam 08.01.11, 16:20
                He

a nie znałam :)
                • lellapolella Re: Posadziłam 08.01.11, 18:07
                  fajne jest, rośnie jak głupie, pachnie cytrynowo i coś mi się wydaje, że trzyma świństwo wszelakie z dala od róż, muszę jeszcze przetestować, a póki co, przez zimę przetrzymać, bo ciepłolubne:)
                  • yoma Re: Posadziłam 08.01.11, 18:13
                    Wygląda fajnie, ale nie dla mnie, z tego co widzę :)
                  • leloop Re: Posadziłam 08.01.11, 20:35
                    a to już wiem, u nas zwie się to werbena cytrynowa, nie lubi jak za mokro i lubi ciepło.
                    bardzo pyszna w charakterze herbatki :)
                    pewnie tak jak trawa cytrynowa, z której robi się odstraszacze komarów (skuteczne)
                    • krista57 Re: Posadziłam 08.01.11, 20:46
                      Leloop...a karteczka z werbeną patagońską wciąż leży na biurku
                      a wokół niej cała masa innych.
                      • dorkasz1 Re: Posadziłam 09.01.11, 09:53
                        pl.wikipedia.org/wiki/Lippia_tr%C3%B3jlistna
                        W Wiki twierdzą, że jak się przykryje słomą na zimę, to powinna odrosnąć wiosną.
                        Lella, a skąd masz tę lippię? Z nasion czy z sadzonek?
                        • leloop Re: Posadziłam 09.01.11, 10:01
                          a nasz guru ogrodowy twierdził, ze w Bretanii nie mam szans na utrzymanie tej werbeny :/
                          łgał ?
                        • lellapolella Re: Posadziłam 09.01.11, 15:17
                          a, marzyłam o niej całe lata, była kompletnie nienamierzalna w żadnej formie...dwa lata temu pojechałam do Dobrzycy, patrzę- jest! Bida taka za zbójecką cenę 10 zł, no ale złapałam szczęście za ogon i mam. W ogrodzie jest całkowicie bezproblemowa, ma duży power, że tak powiem, w bardzo miłym jasnozielonym kolorku:) Łatwo się sadzonkuje, mogę podesłać sadzonki, jak się przez kolejną zimę przytelepiemy wspólnie:)
                          Do herbaty pyszna, do lodów,no i jeszcze ma działanie lecznicze.
                          • leloop Re: Posadziłam 09.01.11, 18:54
                            no to się zapisuje w kolejce :)
                      • leloop Re: Posadziłam 09.01.11, 09:59
                        Krista,
                        pamiętam, pamiętam w stosownej chwili rzucę hasło, planuje zjazd do Ojczyzny na Wielkanoc :)
                        mam nadzieje, ze do tej pory zaspy już stopnieją ;)
                        • bakali Re: Posadziłam 20.01.11, 13:06
                          Po 2 tygodniach od posadzenia jednemu hippeastrum rośnie zielone coś. Jak myślicie, czy możliwe że zasuszyłam dwa pozostałe? Odpoczywał bez ziemi 4 miesiące, może przedobrzyłam?
                          • yoma Re: Posadziłam 20.01.11, 18:53
                            Powiedziałabym, że troszku długo, ale nie będę się mądrzyć: mój odpoczywał jakieś 2 miesiące i rośnie mu bardzo dużo zielonego cósia, ale zero kwiatów. Chybabyś wyczuła przy wsadzaniu, jakby były wyschnięte na wiór?
                            • bakali Re: Posadziłam 21.01.11, 09:41
                              Nie były zasuszone na wiór, nawet korzenie się nie zasuszyły do końca. Dlatego nie panikuję, dam im czas.
                              • yoma Re: Posadziłam 22.01.11, 14:46
                                Wiesz, zanim wyprodukują te pąki kwiatowe... Kciuki trzymam.
                                • bakali Re: Posadziłam 25.01.11, 08:10
                                  Z ostatniej chwili: z hipkami wszystko w porządku, każdemu rośnie juz zielone. Czekam na kwiaty :)
                                  • yoma Re: Posadziłam 25.01.11, 19:55
                                    Mówisz, że jak póki co rośnie samo zielone, to się nie przejmować?
                                    • bakali Re: Posadziłam 26.01.11, 09:07
                                      W ślad za zielonym powinno iść coś co wygląda jak pąki kwiatowe, ale po odpoczynku to chyba niemożliwe, żeby nie zakwitły. Moim zawsze najpierw rosną liście, a po kilku tygodniach łodyga.
                                      • yoma Re: Posadziłam 26.01.11, 19:08
                                        Aha. Bo mam dwa, a nie mam doświadczenia.

Jeden jest biały, strzępiaty i piękny i już pomału przekwita, a zielonego wypuścił centymetr i zatrzymało się. Drugi jak powiadam, zielone pięknie, kwiatowych ni chuchu, i się zastanawiałam, za ciepło miał podczas odpoczynku, cycóś?

Ale jak m ówisz, żeby dać mu czas, to mu dam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka