hesperia1 28.04.11, 18:45 Czy to prawda że pomidory sadzi się głęboko,do pierwszych liści?Pierwszy raz się z czymś takim spotkałam. I o co chodzi z miedzianym drucikiem wbitym w łodygę pomidora? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lellapolella Re: Pomidory 28.04.11, 21:32 wdapra, heh,przestawiło się;) sadzimy aż po pierwsze liście, najlepiej kładąc je na ukos w ziemi, chodzi o to, żeby wytworzył się bogatszy system korzeniowy z tym drucikiem niby pomaga na choroby grzybowe, mój tato robił i wszystkie mu padły bym se dała spokój no, chyba, żeby jednego na próbę... ale na mój rozum to bzdet;) Odpowiedz Link
hesperia1 Re: Pomidory 29.04.11, 11:12 I nie zgniją ?Ja mam już takie większe te pomidory.czy to muszą być malutkie,takie które maja tylko jedna parę liści? Odpowiedz Link
lellapolella Re: Pomidory 29.04.11, 11:28 na samym dole sadzonki mają liścienie, one wychodzą pierwsze i dopiero po tym rozwijają się liście właściwe, w kształcie odpowiednim dla danej odmiany. Te liścienie często po prostu odpadają, gdy pomidor rośnie, często też wydłuża się łodyga wyciągając się ku światłu, jeśli rozsadę trzymamy w domu. Ja robię dołek, na dno rzucam rozmoczony do konsystencji błota kompost, wsadzam sadzonkę kładąc ją lekko na ukos jeśli jest wyciągnięta lub prosto, jeśli nie... Narzucam znów błotka a potem przysypuję ziemią i uklepuję. Chodzi o to, że z tej części łodygi, która nie ma liści, wyrosną dodatkowe korzenie, które wzmocnią roślinę. Jeśli masz krępe rozsady, które mają liście od samego dołu, zakopujesz normalnie i już:) Odpowiedz Link
hesperia1 Re: Pomidory 29.04.11, 11:37 Lello,zrobię tak jak radzisz.W zeszłym roku pierwszy raz sadziłam pomidory i popełniłam mnóstwo błędów.Jednak coś się tam ulęgło.W tym roku chciałabym zrobić wszystko jak należy.Faktycznie,pomidory trochę wybiegły.Czyli (nie gniewaj się ze taka upierdliwa jestem)sadzę do pierwszych liści,a nie do liścieni? Odpowiedz Link
lellapolella Re: Pomidory 29.04.11, 12:20 Aż poszłam zobaczyć moje rozsady:) No i jest tak: niektórym już liścienie obsychają, te posadzę po pierwsze liście, a tam, gdzie liścienie są zdrowe(ale to mniejszość i pewnie jeszcze się wysypią do dnia sadzenia)- po liścienie. Hesperio, a Ty już sadzisz? Nie boisz się zimnej Zośki &Co? Odpowiedz Link
doratos Re: Pomidory 29.04.11, 13:20 Ja się Zośki boję,i braci ogrodników takoż,więc posadzę po.Mam szklarnię,ale nie ogrzewaną i parę lat temu wszystkie szklarniowe pomidory poooszły!To teraz się boję!:( Odpowiedz Link
hesperia1 Re: Pomidory 29.04.11, 15:19 Boje się!Ale do Zośki chce się jak najlepiej przygotować teoretycznie:)Tak jak pisałam w zeszłym roku popełniłam mnóstwo błędów i teraz chce ich uniknąć.Czytałam wiec i wpadłam na to sadzenie i druciki.A że innym nie wierzę to chciałam się tutaj spytać. No i jeszcze będę robić za starszego ogrodnika u przyjaciółki;)muszę więc błysnąć wiedzą:P Odpowiedz Link
yoma Re: Pomidory 03.05.11, 19:15 Braci ogrodników mamy teraz. A potem już będzie cieeeepło.... Odpowiedz Link
yoma Re: Pomidory 04.05.11, 13:25 Mówisz jak mój były, co na wieść, że wiosna przyszła, odpowiadał: Przyszła, to i pójdzie... Odpowiedz Link
hesperia1 Czy dyniowate 06.05.11, 15:02 też sadzi się tak głęboko jak pomidory?Wydaje mi się że gdzieś o tym czytałam i nie mogę znaleźć,a reki nie dam sobie uciąć.Chodzi mi o te nieszczęsne arbuzy i cukinie. Odpowiedz Link
lellapolella Re: Czy dyniowate 06.05.11, 15:42 wiesz co, ja sadzę normalnie, tak jak były w doniczkach ... Odpowiedz Link
leloop Re: Czy dyniowate 09.05.11, 09:10 Hesperio, dynie normalnie tak jak w doniczkach, tylko uważaj, żeby nie uszkodzić im korzeni, nie lubią tego. ja sieje do rurek po papierze toaletowym i wtedy razem z papierem siup do ziemi z kompostem. pomidory tak jak Lella każe, na ukos. ja dorzucam pod każdą roślinę garść liści pokrzywy. z tym miedzianym drutem tez próbowałam, niekoniecznie trzeba przekłuwać można okręcić trochę łodygę, miedz chroni przed szara pleśnią (franc. milidiou). my mamy środek na bazie siarczanu miedzi zwany z polska ciecz bordoska ;D, to taki środek grzybobójczy dopuszczony do upraw eko. Odpowiedz Link
leloop Re: Czy dyniowate 09.05.11, 09:53 acha i na ewentualne ochłodzenie "szklarenka" z plastikowej butelki, sprawdzone, działa :) Odpowiedz Link
hesperia1 Re: Czy dyniowate 09.05.11, 10:33 Cukinie i arbuzy też sadzę w tutkach:)Wiem ze nie lubią przesadzania. Z tymi pokrzywami to genialny pomysł!Dzięki,skorzystam na pewno bo pokrzyw mam dużo:)No i na ukos posadzę tak jak radzicie,trzeba mądrzejszych słuchać:) Odpowiedz Link