28.04.11, 18:45
Czy to prawda że pomidory sadzi się głęboko,do pierwszych liści?Pierwszy raz się z czymś takim spotkałam.
I o co chodzi z miedzianym drucikiem wbitym w łodygę pomidora?
Obserwuj wątek
    • lellapolella Re: Pomidory 28.04.11, 21:32
      wdapra, heh,przestawiło się;)
      sadzimy aż po pierwsze liście, najlepiej kładąc je na ukos w ziemi, chodzi o to, żeby wytworzył się bogatszy system korzeniowy
      z tym drucikiem niby pomaga na choroby grzybowe, mój tato robił i wszystkie mu padły
      bym se dała spokój
      no, chyba, żeby jednego na próbę...
      ale na mój rozum to bzdet;)
      • hesperia1 Re: Pomidory 29.04.11, 11:12
        I nie zgniją ?Ja mam już takie większe te pomidory.czy to muszą być malutkie,takie które maja tylko jedna parę liści?
        • lellapolella Re: Pomidory 29.04.11, 11:28
          na samym dole sadzonki mają liścienie, one wychodzą pierwsze i dopiero po tym rozwijają się liście właściwe, w kształcie odpowiednim dla danej odmiany. Te liścienie często po prostu odpadają, gdy pomidor rośnie, często też wydłuża się łodyga wyciągając się ku światłu, jeśli rozsadę trzymamy w domu. Ja robię dołek, na dno rzucam rozmoczony do konsystencji błota kompost, wsadzam sadzonkę kładąc ją lekko na ukos jeśli jest wyciągnięta lub prosto, jeśli nie...
          Narzucam znów błotka a potem przysypuję ziemią i uklepuję. Chodzi o to, że z tej części łodygi, która nie ma liści, wyrosną dodatkowe korzenie, które wzmocnią roślinę. Jeśli masz krępe rozsady, które mają liście od samego dołu, zakopujesz normalnie i już:)
          • hesperia1 Re: Pomidory 29.04.11, 11:37
            Lello,zrobię tak jak radzisz.W zeszłym roku pierwszy raz sadziłam pomidory i popełniłam mnóstwo błędów.Jednak coś się tam ulęgło.W tym roku chciałabym zrobić wszystko jak należy.Faktycznie,pomidory trochę wybiegły.Czyli (nie gniewaj się ze taka upierdliwa jestem)sadzę do pierwszych liści,a nie do liścieni?
            • lellapolella Re: Pomidory 29.04.11, 12:20
              Aż poszłam zobaczyć moje rozsady:)
              No i jest tak: niektórym już liścienie obsychają, te posadzę po pierwsze liście, a tam, gdzie liścienie są zdrowe(ale to mniejszość i pewnie jeszcze się wysypią do dnia sadzenia)- po liścienie.
              Hesperio, a Ty już sadzisz? Nie boisz się zimnej Zośki &Co?
              • doratos Re: Pomidory 29.04.11, 13:20
                Ja się Zośki boję,i braci ogrodników takoż,więc posadzę po.Mam szklarnię,ale nie ogrzewaną i parę lat temu wszystkie szklarniowe pomidory poooszły!To teraz się boję!:(
                • hesperia1 Re: Pomidory 29.04.11, 15:19
                  Boje się!Ale do Zośki chce się jak najlepiej przygotować teoretycznie:)Tak jak pisałam w zeszłym roku popełniłam mnóstwo błędów i teraz chce ich uniknąć.Czytałam wiec i wpadłam na to sadzenie i druciki.A że innym nie wierzę to chciałam się tutaj spytać.
                  No i jeszcze będę robić za starszego ogrodnika u przyjaciółki;)muszę więc błysnąć wiedzą:P
                • yoma Re: Pomidory 03.05.11, 19:15
                  Braci ogrodników mamy teraz. A potem już będzie cieeeepło....
                  • lellapolella Re: Pomidory 03.05.11, 22:00
                    ciepło aż w nosie skrzepło:/
                    • yoma Re: Pomidory 04.05.11, 13:25
                      Mówisz jak mój były, co na wieść, że wiosna przyszła, odpowiadał: Przyszła, to i pójdzie...
    • hesperia1 Czy dyniowate 06.05.11, 15:02
      też sadzi się tak głęboko jak pomidory?Wydaje mi się że gdzieś o tym czytałam i nie mogę znaleźć,a reki nie dam sobie uciąć.Chodzi mi o te nieszczęsne arbuzy i cukinie.
      • lellapolella Re: Czy dyniowate 06.05.11, 15:42
        wiesz co, ja sadzę normalnie, tak jak były w doniczkach ...
        • yoma Re: Czy dyniowate 06.05.11, 18:13
          Ja też tak robiłam.
      • leloop Re: Czy dyniowate 09.05.11, 09:10
        Hesperio, dynie normalnie tak jak w doniczkach, tylko uważaj, żeby nie uszkodzić im korzeni, nie lubią tego. ja sieje do rurek po papierze toaletowym i wtedy razem z papierem siup do ziemi z kompostem.
        pomidory tak jak Lella każe, na ukos. ja dorzucam pod każdą roślinę garść liści pokrzywy. z tym miedzianym drutem tez próbowałam, niekoniecznie trzeba przekłuwać można okręcić trochę łodygę, miedz chroni przed szara pleśnią (franc. milidiou). my mamy środek na bazie siarczanu miedzi zwany z polska ciecz bordoska ;D, to taki środek grzybobójczy dopuszczony do upraw eko.
        • leloop Re: Czy dyniowate 09.05.11, 09:53
          acha i na ewentualne ochłodzenie "szklarenka" z plastikowej butelki, sprawdzone, działa :)
        • hesperia1 Re: Czy dyniowate 09.05.11, 10:33
          Cukinie i arbuzy też sadzę w tutkach:)Wiem ze nie lubią przesadzania.
          Z tymi pokrzywami to genialny pomysł!Dzięki,skorzystam na pewno bo pokrzyw mam dużo:)No i na ukos posadzę tak jak radzicie,trzeba mądrzejszych słuchać:)

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka