09.05.11, 11:29
pokaż, Leloop, zanim przekwitną... wakacje się skończyły a gawiedź czeka ciekawa;)
Gawiedź ma w ogóle pomysł i poddaje go ocenie: może by każdy wklejał fotki swoich? mogę wrzucić wieczorkiem swojego żółtego pumila... reszta na razie śpi w słonku
Obserwuj wątek
    • asta6265 Re: irysy 09.05.11, 12:28
      Jestem za. Wieczorkiem też wrzucę moje nowe nabytki z soboty.
      • hesperia1 Re: irysy 09.05.11, 13:11
        A ja nie pokażę bo mi chłop najpierw skosił,a potem wykopał bo po skoszeniu nie wiedział że one tam są:(
        Ale chociaż popatrzę na Wasze:)Uwielbiam irysy:)
    • leloop Re: irysy 09.05.11, 13:48
      zara idę pstrykać :)
      • asta6265 Re: irysy 09.05.11, 16:40
        Ale jarzę, to chodzi o irysy tak? Irysków nie mam więc nie prześlę zdjęcia:(
      • leloop Re: irysy 09.05.11, 22:57
        no to można oglądać tutej
        podpisze później bo ja takiej pamięci do nazw jak Lella to nie mam ;)
        • lellapolella Re: irysy 09.05.11, 23:16
          towarzystwo mniam mniam:) one są wyższe od normalnych, czy masz krótki szpadel?
          ten czarny bardzo interesująco kombinuje ...
          a w ogóle Leloop, jakie tam już lato u Ciebie! Goździki, łubiny, żurawki kwitną! Łojezusicku!
          • leloop Re: irysy 09.05.11, 23:24
            żurawki i goździki kwitły jeszcze przed moim wyjazdem, ja ciągle się dziwie, ze to dopiero początek maja a nie czerwca ;) zakwitają właśnie naparstnice a w czasie drogi do domu oglądaliśmy dojrzale czereśnie na drzewach :}
            niebieskie na dwóch ostatnich zdjęciach są wysokie, sięgają mi za cycki ;) inne różnie, czarne zapowiadają się na wysokie ale pewnie jeszcze nie w tym roku. trzonek od szpadla to zmyla, jest ułamany i służy jako zapora do węża do podlewania, solidna angielska robota, ze szpanerska metalowa tabliczka, szkoda było wyrzucić ;)
            • se_nka0 Re: irysy 10.05.11, 06:24
              Piękne! Wsadziłam jesienią kłącze irysa, widzę, że się przyjął. Kiedyś, kiedyś pewnie się rozrośnie ;)
              • leloop Re: irysy 10.05.11, 08:42
                rozrośnie się a zakwitnie pewnie już w tym roku, moje tez sadzone jesienią :)
    • hesperia1 Re: irysy 10.05.11, 08:49
      Piękne,piękne,piękne!
      • doratos Re: irysy 10.05.11, 16:04
        A ja mam tylko fioletowe i żółte:(
        • lellapolella Re: irysy 10.05.11, 22:05
          one się naprawdę szybko rozrastają, jak już złapią cug:)
          obiecany pumila, wiem, że malutki ale pierwszy i to się liczy:)
          http://img600.imageshack.us/img600/5552/img4990p.jpg
          zapowiedź uczty:)
          • lellapolella Re: irysy 21.05.11, 13:32
            kolejny pumila
            udawał, ze będzie czarny
            http://img801.imageshack.us/img801/2259/img5042s.jpg
            ale zdecydował się na coś takiego
            http://img197.imageshack.us/img197/3238/img5047pk.jpg
            teraz czją się brązowe i któryś z syberyjskich;)

• leloop odgrzany kotlet 01.06.15, 10:09
      tegoroczne irysy w sąsiedzkiej szkółce.
      dodam, ze zapach nieziemski.
      po krótkiej rozmowie z panem hodowca utwierdziłam się w przekonaniu, ze wole być miłośniczką niż kreatorka. bez mrugnięcia powieka pan wywalił cala kępę pięknego irysa na kompost tylko dlatego, ze falbanka mu nie stała jak trzeba. a mi mało serce nie pękło :(
      na tabliczki nie patrzcie, to do mojej wiadomości, nazwa i cena, bo chce kilka zamówić.
      • lellapolella Re: odgrzany kotlet 01.06.15, 15:29
        Black Beard i Domino Noir nieziemsko piękne:) Żółcie poszły już dawno w odstawkę, potem morelki a teraz mi się coś robi na czerwone... Jak mówi Hes: lubię wszystkie kolory, pod warunkiem, że są niebieskie;P
        • leloop Re: odgrzany kotlet 01.06.15, 20:09
          Jak mówi Hes: lubię wszystkie kolory, pod warunkiem, że są niebieskie;P
          ja pod warunkiem, ze są szare ;) dlatego chyba najbardziej ciągnie mnie do brudnych ścierek jak np. ten "duch wandala"
          Domino tez mi się podoba ale nie znajdzie się w mym ogrodzie ze względu na cenę z kosmosu :/
          • lellapolella Re: odgrzany kotlet 01.06.15, 21:28
            W moim się żaden pewnie nie znajdzie, więc mam wolny wybór:D
            • d.wludyka Re: odgrzany kotlet 02.06.15, 12:38
              Od kilku lat marzą mi się ładne irysy przy oczku wodnym, ale nie wiem gdzie je kupić.
              2 lata temu, kupiłam ponad 40 na allegro i większość albo padła, albo wyszło nie to co kupowałam.
              Ludzie mają takie ładne irysy w ogródkach, chyba pokonam kiedyś wstyd i zacznę jeździć i prosić o sprzedanie kawałka kłącza.
              Nie idzie mi wstawianie zdjęć (za duże), w ramach nauki spróbuję pokazać moje irysy:

www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/648a9360f9f88c7f.html

www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/4c0ce6e92b26811a.html

www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/eb0dd7c346c4086b.html
              • lellapolella Re: odgrzany kotlet 02.06.15, 18:59
                Ja zmniejszam zdjęcia w Paint-cie:)
                Jako rasowy sęp poradzę Ci tyle: załatwiamy sprawę za jednym zamachem, korzystając z zaskoczenia, bo jak dasz ludziom czas na kombinowanie to albo wpadną w paranoję albo będą chcieli zrobić deal życia:) Kiedy trafiamy na szajbę ogrodową swojej miary, można zaryzykować propozycję wymiany, dobrze mieć zdjęcia w telefonie.
                PS. Kiedyś przy sępieniu róży zostałam dokładnie przetrzepana pod kątem poglądów politycznych, czy aby nie jestem z wrogiego obozu. Dużo mnie ta mchówka kosztowała ale warta była każdego skurczu żołądka:P
              • leloop Re: odgrzany kotlet 02.06.15, 19:39
                Irysy brodate nie lubią nadmiaru wilgoci, lepiej się czuja na suchszysz, słonecznych ekspozycjach. tu gdzie mieszkam jest dużo wilgoci wiec sadzi się irysy na małych wzgórkach, żeby nadmiar wody spływał. co kilka lat podsypuje moim irysom (za rada pana hodowcy) mielone muszle, irysy nie lubi zbyt kwaśnej gleby.
                tu jest strona polskiego hodowcy i kreatora, który wszystko wyjaśnia irysek.com/
                a co do zakupów, polecam zajrzeć na tego bloga, autorka z pewnością chętnie udzieli Ci informacji gdzie najlepiej kupować tabazella.blogspot.fr/2015/06/wielki-sezon-czyli-kwitnienie-irysow-tb.html
                • horpyna4 Re: odgrzany kotlet 02.06.15, 19:43
                  Widzę, że jednocześnie napisałyśmy o warunkach dla irysów bródkowych...
              • horpyna4 Re: odgrzany kotlet 02.06.15, 19:41
                Jak dla mnie, to przy oczku wodnym najlepiej wyglądają kosaćce bezbródkowe - żółty, syberyjski, japoński, czy gładki. Te bródkowe bardziej pasują mi na suchszych stanowiskach.
                • leloop Re: odgrzany kotlet 02.06.15, 19:57
                  > Jak dla mnie, to przy oczku wodnym najlepiej wyglądają kosaćce bezbródkowe
                  wyglądają i się czują ;)
                  tym bardziej, ze oczko powinno być lekko zacienione w ciągu dnia a irysy bródkowe lubią dużo słońca.
                • d.wludyka Re: odgrzany kotlet 02.06.15, 19:59
                  Dziękuję bardzo za rady, irysy syberyjskie też tam rosną, a tam gdzie rosną te pokazane jest sucho jak pieprz - bardzo nasłonecznione miejsce.
                  Link do bloga też na pewno się przyda.
              • leloop Re: odgrzany kotlet 02.06.15, 19:54
                do szybkiego zmniejszania zdjęć warto ściągnąć malutki programik, który w parę sekund zmniejsza zdjęcie do zadanych rozmiarów. korzystam z niego bez problemów od kilku lat.
                imageresizer.codeplex.com/
                na zdjęcie w folderze klikasz prawa myszą a potem na komendę "resize picture". następnie wybierasz rozmiar (S, M, L albo ustawiasz własny rozmiar), klikasz "resize" i już. wyskakuje Ci identyczne zdjęcie tylko w innym rozmiarze. jeśli zaznaczysz opcje "repalce originals", oryginalne zdjęcie zostanie automatycznie wykasowane.
                potem takie zmniejszone zdjęcie możesz już ładować do sieci.
                są również podobne programy online, np. ten www.picresize.com/
                • d.wludyka Re: odgrzany kotlet 02.06.15, 20:01
                  Za instrukcję też dziękuję. Raczej nie wstawiam zdjęć do internetu, ale ostatnio obiecałam coś pokazać i muszę się nauczyć.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka