yoma 27.09.11, 15:47 który kwitnie o tej porze? Pytam, bo mam stary dereń, którego do tej pory nie udało mi się zidentyfikować gatunkowo, ale myślałam, że one wszystkie wiosną... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
leloop Re: Czy jest jakiś dereń 27.09.11, 15:51 on pewnie z tej samej rodziny co moja hopsasanka :) Odpowiedz Link
yoma Re: Czy jest jakiś dereń 27.09.11, 15:58 Aha :) A już myślałam, że wreszcie zidentyfikuję po porze kwitnienia :) Odpowiedz Link
horpyna4 Re: Czy jest jakiś dereń 27.09.11, 16:14 Teraz derenie ozdobne mogą powtarzać kwitnienie. Odpowiedz Link
yoma Re: Czy jest jakiś dereń 27.09.11, 16:26 Ja myślałam, że one wszystkie ozdobne... Odpowiedz Link
horpyna4 Re: Czy jest jakiś dereń 27.09.11, 18:11 Ozdobnymi nazywam wszystkie znane mi gatunki poza dereniem jadalnym (cornus mas) i podobnym japońskim (cornus officinalis), również zresztą jadalnym. Te dwa jadalne gatunki kwitną przed rozwojem liści. Reszta kwitnie chyba już tylko po rozwinięciu liści (maj - czerwiec lub czerwiec - lipiec). O ile mi wiadomo, to do jesieni potrafi kwitnąć dereń biały (cornus alba). Ma różne odmiany, m.in. pstrolistne. Owoce bywają sinobiałe lub niebieskawe. Odpowiedz Link
yoma Re: Czy jest jakiś dereń 27.09.11, 22:45 Akurat biały to on c h y b a nie jest, cała reszta możliwa. Dzięki w każdym razie... Odpowiedz Link