Dodaj do ulubionych

Szanowne różanki

15.01.12, 19:20
co by powiedziały na takie coś ło?

www.rose-roses.com/rosepages/species/LaMortola.html
Obserwuj wątek
    • lellapolella Re: Szanowne różanki 15.01.12, 19:31
      jakby tegoroczna zima miała się okazać wzorcem dla przyszłych, to powiedziałyby "TAK!!!!". Ale ta strefa 6b do 9, przy róży, która kwitnie na starszych pędach, no cóż... Leloop by miała frajdę:)
      Róża skądinąd piękna i do tego ponoć zabójczo pachnąca...
      • yoma Re: Szanowne różanki 15.01.12, 19:35
        Pytam z powodu, że ją wypatrzyłam w arboretum w Rogowie za psi pieniądz. Jak tam rośnie... A w okolice Łodzi i tak się trzeba będzie wybrać wiosną.
        • lellapolella Re: Szanowne różanki 15.01.12, 19:50
          a rośnie?Wielka jest? i co to jest konkretnie 'psi pieniądz'?(zasypuje pytaniami)
          • yoma Re: Szanowne różanki 15.01.12, 20:03
            Jak sprzedają sadzonki, to musi co rośnie, bo z własnych robią, sadzonka 120-150 cm 12 PLN.
            • lellapolella Re: Szanowne różanki 15.01.12, 20:07
              ależeś narobiła;) właśnie siedzę u nich w dziale sprzedaży i się chwytam za łeb, koniec z tfu!rczością na dziś
              • yoma Re: Szanowne różanki 15.01.12, 20:10
                Się zaraz uspokój, w zimie zamknięte! :)

Takie mnie jeszcze zainteresowało. Na żywopłot by... Zimozielone.

www.duke.edu/~cwcook/trees/lyli.html
              • yoma Re: Szanowne różanki 15.01.12, 20:11
                olej tfurczość, niedziela...
                • lellapolella Re: Szanowne różanki 15.01.12, 20:23
                  to Twoje to jakieś wrzosowate, będzie pewnie chciało kwaśnej gleby, więcej nic nie znalazłam w ludzkim języku:)
                  • yoma Re: Szanowne różanki 15.01.12, 21:11
                    Tyle to i ja znalazłam, ale jakiejś przyzwoitej wysokości jak na wrzosowate... Kwaśnej ci u mnie dostatek.

Chociaz mam takie miejsce, w którym lepnica rośnie, może ktoś tam skorupki od jajek wyrzucał :)
                  • horpyna4 Re: Szanowne różanki 16.01.12, 07:37
                    Ja mam encyklopedię przełożoną na ludzki język i stoi w niej, że toto chce gleby wilgotnej, torfowej, kwaśnej. I że wymaga cienia lub półcienia.

Stoi takoż, że jest to zimotrwałe, ale warto wziąć lekką poprawkę na brytyjskie pochodzenie tejże encyklopedii. Chociaż w przypadku "częściowej zimotrwałości" zazwyczaj podają, ile roślina wytrzymuje. A przy tym zielsku nie ma takiej informacji.
                    • yoma Re: Szanowne różanki 16.01.12, 13:51
                      W mojej encyklopedii nie istnieje, ale skoro rośnie w Rogowie... Wilgotnej, tja.
                      • horpyna4 Re: Szanowne różanki 16.01.12, 18:21
                        No właśnie, czułam się w obowiązku ostrzec.
                        • yoma Re: Szanowne różanki 16.01.12, 20:20
                          Dziękuję. Ale też zauważyłam. że często gęsto encyklopedie przez "wilgotna" rozumieją "nie suchsza niż wiór". W każdym razie parę wrzosowatych u mnie żyje...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka