Dodaj do ulubionych

malwa malwa

23.03.12, 20:17
poszłam do Biedrony po puszkę dla psa, bo już nie miałam ani czasu, ani mocy gotować jej zupy
w Boedronie kupiłam malwę, którą od jakiś 4ch lat usiłuję wyhodować w różnych miejscach z nasion - najpierw koło dawnego domu, który po przesadzeniu sadzonek i bujnym wzroście następnego roku sprzedałam wraz z dawnym domem, a nowa gospodyni nei miała chęci pozwolić wykopać (durnie jest pytać o niektóre rzeczy, zaprawdę powiadam Wam, bo po malwie śladu nei ma, a nowa pojęcia nie miała, jak malwa wygląda, co sama przyznała)

na działce sadzonki w zeszłym roku wyżarły ślimaki

a ja dziś kupiłam sadzonki, pojedyncze, ale mam: pełną żółtą, różową i czerwoną

i takie suchatki pomarańczowe z kulką w środku, jesienią mają te pomarańczowe lampioniki z kulką, wcześniej sa niepozorne, i dużo różnych takich było wiechci kolorowych

a w Lidlu od wczoraj róże typu róża - białe, żółte, różowe i czerwone - i krzaki owocowe - i mikre berberysy
no, to może się dorobię tych malw :)
Obserwuj wątek
    • leloop Re: malwa malwa 23.03.12, 20:30
      nie należy się pytać tylko brać ;)
      ja mam sąsiadkę, która często wyjeżdża i wtedy zostawia mi klucze od domu, żebym zaglądała czy wszystko w porządku. wiem, ze w podziękowaniu za przysługę dostane od niej regionalne ciacho z południa Francji, uważam ze za miesiąc uważania na czyjś dobytek to trochę za skromnie wiec wynagradzam się sama przeczesując jej ogród i biorąc odnóżki ;)
      • lampka_witoszowska Re: malwa malwa 23.03.12, 20:39
        i słusznie czynisz :)
        dobra odnóżka nei jest zła :)
        życie mi dziś wynagrodziło, bo obok działek przechodzi codziennie kobieta z wilczurem, wilczur namiętnie nas odwiedza, bo mamy Nuliśkę i patyki, a pani dzis przy okazji zagadania - opowiedziałam jej o wczorajszym odkryciu kompostu, hehe - obiecała podrzucić ze swojego przydomowego ogrodu nadwyżki :)
    • wadera3 Re: malwa malwa 23.03.12, 21:12
      Malwa? sadzonka? o matko , też nie mogę wyhodować sobie malwy na działce, wszystko żrą ślimory.
      Na wsi malwy, z tego samego siewu, bujają ponad chałupę, a na działce kiszka, dorastają do kolan.
      • asta6265 Re: malwa malwa 24.03.12, 07:42
        Ją się dorobiłam z nasion i miałam ich sporo, ale w zeszłym roku włazła mi rdza i wszystko szlaczek trafił. Zrobiłam oprysk miedzianem, ale było już za pózno.
        • se_nka0 Re: malwa malwa 24.03.12, 07:49
          Posiałam malwy w ub. roku. Jesienią były ładnie zadomowione. Teraz, po zimie, nie bardzo wyglądają, ale sądzę, że odbiją.Powiedziałam im, że już nie będę chuchać i dmuchać, mają sobie same radzić. Zobaczymy, czy posłuchają i się uczciwie wezmą za rośnięcie :)
          • wadera3 Re: malwa malwa 24.03.12, 07:56
            Moje nieszczęścia działkowe wystawiają nosy, nie wiem co w tym roku postanowią:)
            A może też im dam miedzianem po oczach?
            • asta6265 Re: malwa malwa 24.03.12, 09:48
              Na pewno nie zaszkodzi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka