09.05.13, 09:49
Zgodnie z życzeniem, przepis na fetę.

SER FETA

Ser:
4l mleka (nie UHT)
2 łyżki stołowe jogurtu
16 kropli podpuszczki
0,5 łyżeczki soli
Solanka:
440 g serwatki
60 g soli

1.Podgrzać mleko do 30st. - mieszać regularnie żeby utrzymać jednakową temp. przy dnie i na wierzchu
2.Rozmieszać jogurt z taką samą ilością mleka i dodać to do garnka z mlekiem, dokładnie rozmieszać. Przykryć i zostawić na godzinę w pokojowej temp.
3.W tym czasie rozpuścić podpuszczkę w 1/2 szklanki chłodnej przegotowanej wody
4.Po godzinie od zaszczepienia mleka dodać i dokładnie rozmieszać roztwór podpuszczki
5.Zostawić na 2-4 godziny pod przykryciem w pokojowej temp.
6.Po tym czasie mleko powinno być ścięte do konsystencji żelu.
Pociąć skrzepnięte mleko na 12 mm. kostkę tzw. ziarno
7. Pozwolić żeby ziarno osiadło przez jakieś 10-15 min. od czasu do czasu mieszając.
8.Zlać serwatkę do pojemnika a pozostałe na dnie garnka ziarno serowe przełożyć do chusty serowarskiej. Serwatkę zostawić do sporządzenia zalewy, nie chować do lodówki, powinna lekko skwaśnieć. Ziarno odsączać przez ok.2-4 godziny, aż do momentu kiedy przestanie się z niego sączyć serwatka , można to robić w temp. pokojowej lub w lodówce.
9.Włożyć ser do miski rozkruszyć i wymieszać z 1/2 łyżeczki soli
10.Przełożyć ser do rożka, położyć między 2 deseczki na ociekaczu i docisnąć jakimś słojem lub garnkiem z wodą żeby ser był ściślejszy. Zostawić na noc.
11.Przygotować zalewę z serwatki(12.5% soli):
rozpuścić w ok.0,6l. serwatki 5 łyżek stołowych soli (440 g serwatki i 60 g soli).
12.Pociąć ser na 3 cm. kostki ,włożyć do słoja zalać zalewą, przechowywać w lodówce. Przed użyciem przepłukać wodą ,żeby pozbyć się nadmiaru soli.
Z tej ilości mleka wychodzi 570-600 g sera, mieści się w litrowym słoju.
Obserwuj wątek
    • niebieska.kokardka Re: Feta 09.05.13, 09:52
      A skąd tą podpuszczkę wziąć?
      • yoma Re: Feta 09.05.13, 09:52
        No właśnie. Piękne dzięki, tylko też mam ten problem :)
      • leloop Re: Feta 09.05.13, 09:53
        z apteki
      • leloop Re: Feta 09.05.13, 09:54
        ziolowyzakatek.com.pl/podpuszczka-kultury-bakterii-gdzie-kupic/
        • yoma Re: Feta 09.05.13, 09:59
          thx
          • dorkasz1 Re: Feta 09.05.13, 10:15
            Ja mam taką:
            piwodziej.pl/pl/p/Podpuszczka-Lactoferm-50ml/163
            Muszę sprawdzić jej datę ważności, bo mam ją "od zawsze".
            • yoma Re: Feta 09.05.13, 10:27
              W tym piwodzieju kiedyś coś kupowałam i byłam zadowolona, wtedy chyba nie mieli podpuszczki. BTW Dorkaszek you got @.
              • lellapolella Re: Feta 09.05.13, 12:29
                Dorkasz, patrzyłam na all., do każdej podpuszczki dodają chlorek wapnia. Po co on?
                • leloop Re: Feta 09.05.13, 13:27
                  chlorek wapnia. Po co
                  > on?
                  produkujsery.wordpress.com/2009/11/30/01-1a-chlorek-wapnia-cacl2/
                  • lellapolella Re: Feta 09.05.13, 14:01
                    a, czyli niekoniecznie, dzięki.
                    Zjadłabym takiego sera, ale za cholerę nie mam kiedy zrobić... spróbuję przed chłopem roztoczyć rozkosze serowarstwa, może drgnie w nim jakaś nuta ambicji;) Czy serowarami, podobnie jak winnikami(od winnic) nie są najczęściej faceci?
                    • yoma Re: Feta 09.05.13, 14:05
                      Winogradnikami (poważnie, jest takie słowo). A mnie się właśnie kojarzy, że sery to babska domena.
                      • lellapolella Re: Feta 09.05.13, 15:48
                        wiedziałam, że 'winnik' byłoby zbyt piękne, zwłaszcza, jakby był nikczemnego wzrostu;) Znalazłam 'winiarz'.
                        A mnie się właśnie kojarzy, że ser
                        > y to babska domena.

ciiiii...
                        • yoma Re: Feta 09.05.13, 15:49
                          Winiarz jest, ale winogradnik starsze, prawie zapomniane i IMHO piękniejsze :) OK, przepraszam...
                          • leloop Re: Feta 10.05.13, 07:46
                            > Winiarz jest, ale winogradnik starsze,
                            jedno i drugie stare, tyle ze inny źródłosłów a skąd niby Winiary (miejscowość).
                            a tak wogle to winogrodnik co pracuje w winogradzie
                            • lellapolella Re: Feta 13.05.13, 13:08
                              kupiłam dziś podpuszczkę, udało mi się ustrzelić wegetariańską i wkrótce próby:))
                              • lellapolella Re: Feta 24.05.13, 20:31
                                robię, proszę państwa, robię, ale urwanie pały! Potrzebuję 0,027 g podpuszczki a moja waga jest dokładna tylko do dziesiętnych grama...
                                • dorkasz1 Re: Feta 24.05.13, 21:13
                                  Na litr mleka 4 krople.
                                  • lellapolella Re: Feta 24.05.13, 22:52
                                    Na litr mleka 4 krople.
                                    moja jest w proszku:) ale dobrze żre, zrobił się skrzep jak byk:)
                                    • yoma Re: Feta 25.05.13, 08:28
                                      Rób fotki kolejnych stadiów i pokaż :)
                                      • lellapolella Re: Feta 25.05.13, 11:01
                                        Następną razą, teraz już za późno. Robiłam z 5,5 l. mleka, dużo nie wyszło ale świetny= twardy i skrzypiący. Chodzi mi po głowie, żeby zrobić następnym razem ser twardy.
                                        Takim następnym następnym, bo wkrótce przymierzam się do wędzenia:)
                                        • lellapolella Re: Feta 28.05.13, 20:59
                                          powiem Wam, ze taka feta własnej roboty ma wszystkie inne fety tam, gdzie słońce nie dochodzi:D
                                          • dorkasz1 Re: Feta 28.05.13, 21:07
                                            Ano. Choć ja ostatnio źle rozegrałam to logistycznie i zostawiłam zbyt długo do obciekania. Wyszła nieco za sucha, ale i tak jest niezła.
                                            • lellapolella Re: Feta 28.05.13, 21:44
                                              a ja byłam nadmiernie gospodarna ( czyt. chitra) i postanowiłam zrobić z serwatki ricottę. Dodałam słoik pięknej wiejskiej śmietany, podgrzałam mocno, wcisnęłam sok z dwóch cytryn... Wszystko przeleciało przez chustę bez śladu i poszło jako nawóz pod hortensje;) Rada bym wiedzieć, gdzie się ta śmietana podziała, chyba wpadła w czarną dziurę.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka