Dodaj do ulubionych

Pytanie dziwne.

21.05.13, 08:33
Wczoraj zabrałam się za plewienie truskawek.Niestety największe chwaściory,w tym mniszki giganty o korzeniach wielkości sporego chrzanu,wyrastają wprost ze środka truskawkowych krzaczków.
Jak usunąć chwasty nie szkodząc truskawkom?Boję się ze uszkodzę korzenie.

I nie śmiać się ze mnie proszę ;)
Obserwuj wątek
    • horpyna4 Re: Pytanie dziwne. 21.05.13, 08:37
      Hmmm... na razie obrywać mniszkom kwiaty, a jak przyjdzie lepsza pora, to wykopywać krzaczki, wypruwać z nich chwaściory, a krzaczki wsadzać z powrotem?
    • leloop Re: Pytanie dziwne. 21.05.13, 08:59
      nabądź sobie przyrząd do usuwania długich korzeni. chwytasz gościa za czuprynę, wbijasz łopatkę przy korzeniu, letko podważasz i wyciągasz. korzeni truskawek za bardzo przy tym nie uszkodzisz.
      https://img.bazarek.pl/137619/10737/780468/1473076144b87966c0d2d7.jpg
      ha, ha, ha ale się uśmiałam ;P
      • hesperia1 Re: Pytanie dziwne. 21.05.13, 09:03
        Aj Leloop,no bo to gupawe pytanie,ale jak wyciągnęłam jednego dziada i zobaczyłam korzenie to za nic nie wiedziałam jak się do tego zabrać.
        • lellapolella Re: Pytanie dziwne. 21.05.13, 10:13
          ja się generalnie staram zrobić porządki w truskawkach zanim zakwitną, bo są mniej łamliwe, mniszki też są wtedy mniejsze:) jak już któryś się wypsnie spod kontroli, biorę długi pilnik chłopa i robię mniszkowi to, co Leloop specjalną łopatką;P
          • hesperia1 Re: Pytanie dziwne. 21.05.13, 11:26
            Ja tez się staram ale w tym roku nie zdążyłam się postarać.No i nigdy mi tak dziady nierosły.Przyznaje że zapuściłam truskawki.
            • leloop Re: Pytanie dziwne. 21.05.13, 11:36
              > iady nierosły.Przyznaje że zapuściłam truskawki.
              jak już je ładnie wypielisz to wyłóż miedzy krzaczkami gruba warstwa słomy albo innej ściółki (nawet wysuszona, skoszona trawa). chwasciory będą mniej rosły, ściółka zatrzyma wilgoć i owoce nie będą pokładać się bezpośrednio na ziemi
          • leloop Re: Pytanie dziwne. 21.05.13, 11:33
            biorę długi pilnik chłopa i robię mniszkowi to, co Leloop specjalną łop
            > atką;P
            masz wyrozumiałego chłopa a łopatkę mam po przodkach ;P
            to moja ulubiona nie służy tylko do usuwania korzeni mniszków ale generalnie do wszystkich łopatkowych prac, innej nie zaposiadywam ;)
            • hesperia1 Re: Pytanie dziwne. 21.05.13, 11:49
              A mi się łopatek wczoraj połamał na mniszku;(Strasznie go lubiłam.
              • yoma Re: Pytanie dziwne. 21.05.13, 12:02
                Polub na razie mniszki. Mniszki się korzenią głęboko, truskawki płytko, konkurencji sobie nie robią, a zdrowie i narzędzia stracisz. Po zbiorach się za to weźmiesz. A na razie rwij mniszkom samo zielone, będą się wysilać na odrastanie, to nie zjedzą truskawek.
                • lellapolella Re: Pytanie dziwne. 22.05.13, 12:54
                  Mniszki się korzenią głęboko, truskawki płytko, konkure
                  > ncji sobie nie robią,

mnie ten argument nie przekonuje, robią sobie konkurencję na powierzchni, o słońce głównie- kto widział kępę truskawek dokumentnie zdominowaną przez mniszek, ten wie. Mamy tu rośliny o nierównej sile, jedna jest uprawna a druga dzika, ta pierwsza potrzebuje pomocy:)
                  • yoma Re: Pytanie dziwne. 22.05.13, 15:19
                    No to mówię, żeby zielone mniszkom wyrywać, a z korzeniami szarpać się później.
              • hesperia1 Re: Pytanie dziwne. 22.05.13, 11:08
                Mąż mi łopatek zespawał.
                Też macie tak ze jak się do czegoś przyzwyczaicie to nie chcecie nic innego?
                • yoma Re: Pytanie dziwne. 22.05.13, 15:34
                  No ba. Jak zgubiłam ukochaną motyczkę, toby mi jej żadna inna nie zastąpiła. Ale znalazłam.
            • lellapolella Re: Pytanie dziwne. 21.05.13, 11:58
              masz wyrozumiałego chłopa
              czego oczy nie widzą, tego sercu nie żal;)
            • horpyna4 Re: Pytanie dziwne. 21.05.13, 15:18
              U nas do tych celów służy śrubokręt. Największy, jaki udało się kupić na ruskim bazarze.
              • se_nka0 Re: Pytanie dziwne. 21.05.13, 16:47
                U mnie mój M z nożem :) W truskawkach jak raz najmniej, ale w trawie atakuje bez przerwy :) Jeszcze chwila i zabraknie mi działkowych mniszków na gnojówkę.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka