Dodaj do ulubionych

Ziele moje.

22.06.13, 15:13
No i ja się 'pochwalę' jeśli to można tak nazwać bo przy Waszych zasobach to moje to pikuś, za rok, może dwa sie postaram bardziej, jak po głównych remontach i innych sprawach będzie ale w tym roku akurat na wiosnę była przeprowadzka.
Także tego, może coś zdąży urosnąć;)

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/qf/hi/iquw/uDmZwvBlygWU9BxDMB.jpg
Lawenda.

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/qf/hi/iquw/DPv7EPRNhFfEASCGcB.jpg
Zielsko wszelakie, lebiodki mam od cholery, nie wiedziałam, że to oregano:D

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/qf/hi/iquw/umhpr376lQtU67TZyB.jpg
Te żółte to złoty deszcz czy jakoś tak ale usycha jakoś albo za mokro ma?

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/qf/hi/iquw/PBa0NDnweKyVBgxkkB.jpg
No nie wiem co to, po złotówce było, to seledynowe i te 'liście' w tle. Muszę przesadzić jeszcze. Może ktoś wie?

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/qf/hi/iquw/Z9g8PZIPy6ByQyR42B.jpg
I na koniec Cygan;)
Obserwuj wątek
    • yoma Re: Ziele moje. 22.06.13, 16:36
      To żółte uczep, to drugie to kocanki, a to z liśćmi jakby plektrantus. Kocanki mogą sucho, a uczep musi mokro. Jak stoi na słońcu, to chyba nie ma opcji, żeby miał za mokro.
      • niebieska.kokardka Re: Ziele moje. 22.06.13, 16:45
        o, powiedzieli mi ze to zólte to 'złoty deszcz', hm.. oszukance na targu.
        a to co? miało podpis 'liscie':D
        https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/qf/hi/iquw/vYmJmVHaJqJgKdap6B.jpg
        • yoma Re: Ziele moje. 22.06.13, 17:51
          A czort wi. Na moje oko skrzyżowanie mięty z plektrantusem :)

Złoty deszcz, może jakaś ludowa nazwa, bo faktycznie zwisa i obficie kwitnie :) chociaż ja słyszałam określenie złoty deszcz na złotokap.
          • yoma Re: Ziele moje. 23.06.13, 09:31
            Nie no, plektrantus jak byk. Daje się ładnie przechować przez zimę.
    • hesperia1 Re: Ziele moje. 22.06.13, 17:20
      Cygan fajny:)
      Mi lawenda w tym roku słabiutko,chyba nic z niej nie będzie.
      Co u małej Kokardki słychać?
      • niebieska.kokardka Re: Ziele moje. 22.06.13, 17:27
        Moja tez niezabogata, chyba, że taka ma być, listki wyblaknięte, może od słonka. A Kokardka siedzi na tarasie w huśtawce;) daje radę, siedzieć zaczęła sama, bo miała problem, robi 'piątkę' i 'sroczkę', muchy sobie upodobała do jedzenia, hehehe.. Komary jej póki co nie gryzą, a mnie i owszem. Daje radę:D Coraz bardziej żywa się robi. A, i włosy urosły trochę, hehehe.. piórka takie.
        Poza tym, woła mama i od wczoraj tata;)
        • lampka_witoszowska Re: Ziele moje. 22.06.13, 18:10
          lawenda cudna, na ostatnim zdjeciu nasz Nuliśka sprzed dwóch lat, oregano wczoraj przytargałam z działki - wiesz, jaki krzaczor się z tego robi? cudo! metr na metr po 3ch latach z jednej sadzonki - i po przenoszeniu z działki na działkę...
          a dziecinki gratuluję :)
          moja właśnie organizuje przyjęcie weselne w ogrodzie z koleżanką z sąsiedztwa :)
          wszędzie mam powtykane górne częsci krzaczków malin, od huśtawki po furteczkę

zgłupiały od tego gorąca maliny i postanowiły rosnąć zamiast owocować - i je ciachnęłam
          • hesperia1 Re: Ziele moje. 22.06.13, 18:14
            Też mam oregano wielkie i uwielbiam kiedy kwitnie bo motyle przyciąga.Za to macierzance mokra wiosna chyba zaszkodziła bo słabiutko wygląda:(
            • lampka_witoszowska Re: Ziele moje. 22.06.13, 18:53
              moja macierzanka zdychała w zeszłym roku, bez nadziei ją wepchnęłam obok mięty w wielką donicę na taras - i żyje (ale fakt, przelewać nei ma ją jak)
              a co dziwne,mojej mięcie zaszkodziło - w słońcu rośnie (co niby zrozumiałe dla ziół), ale żeby mięcie? woda? od lat rosła, teraz przestała

też ją wsadziłam w donicę na taras, może przeżyje
              • dorkasz1 Re: Ziele moje. 22.06.13, 19:36
                U mnie na uczep mówi się złoty deszcz.
                Kokardko, roślinki fajne, cóż chcesz? Od czegoś trzeba zacząć :)
                Lampko, a Twoje maliny, to nie są czasem Polany? Te, które owocują na pędach jednorocznych? Bo moje Polany właśnie bardzo intensywnie rosną, a te wcześniejsze już mają owocki, ale na pędach dwuletnich.
                • niebieska.kokardka Re: Ziele moje. 22.06.13, 20:04
                  Dorcia, a skąd Ty jesteś? No, trzeba trzeba, te sadzonki tylko w pole gdzies wsadze, jak się umocnią;)
                  • se_nka0 Re: Ziele moje. 22.06.13, 20:08
                    Moja lawenda dosyć ładnie wygląda, zaczyna kwitnąć. Mam wrażenie, że w ub roku była wyższa.
                    Kokardko pozdrów Małą Kokardkę.
                    • niebieska.kokardka Re: Ziele moje. 22.06.13, 20:21
                      To moje pierwsze doświadczenia z lawendą, także nie wiem czy taka ma być czy nie, zobaczymy za rok. I dziękujemy;)
                      • dorkasz1 Re: Ziele moje. 22.06.13, 21:03
                        Lawenda lubi nie za dużo jedzenia, ziemię raczej piaszczystą i nie za mokro. Na wiosnę przyciąć i już.
                        A ja po ucieczce z miasta, jestem z okolic Wrocławia.
                        • niebieska.kokardka Re: Ziele moje. 22.06.13, 21:20
                          No to chyba w miare dobrze tą lawende traktuje, tylko ziemia zwykła ogrodowa..
                          No, i ja wylądowałam na wsi po wielkomiejskim żywocie:D
                • lampka_witoszowska Re: Polany, polany... 22.06.13, 21:00
                  ...Dorkaszku, jak najbardziej, owocują na jednorocznych i na dwuletnich - a jakie piękne owoce mają, i tak do listopada, cudne są, ale przesadziły z ilością zieleniny i pędów ;)
          • niebieska.kokardka Re: Ziele moje. 22.06.13, 20:05
            :D ja tam wesela lubię:D a nawet rzekłabym, że darzę miłością:D fajnie, że dzieciaki potrafią się fajnie bawić.
            • lellapolella Re: Ziele moje. 23.06.13, 20:05
              Bardzo ładne ziele choć dla mnie Cygan najpiękniejszy:))
              Pozdrowienia dla małej Kokardki:)
        • leloop Re: Ziele moje. 23.06.13, 22:40
          > Moja tez niezabogata, chyba, że taka ma być, listki wyblaknięte
          Kokardko, lawenda ma szare liście, jak ciemnieją to znaczy, ze mało słońca ma. to roślina śródziemnomorska, rośnie na niczym w pełnym słońcu.
          Kuku dla malej Kokardki :)
          • edziakrys Re: Ziele moje. 23.06.13, 23:42
            Tak, bidens to złoty deszcz, tez mam, ale on czy ma sucho czy nie to i tak wygląda na zwiędniętego. Skusiłam się w tym roku i mam. Kiedyś wysadziłam do gruntu i świetnie sobie radził, więc nadwyżki też posadziłam do ziemi. Też więdnie. A, ona łakomy i pazerny jest, potrzebuje dużo jesc i czesto
          • niebieska.kokardka Re: Ziele moje. 24.06.13, 09:54
            Aha.. no to się zgadza wszystko:) mam sześć krzaczków to może się kiedyś rozrosną, hehehe.. a Malutka lubi Kuku, Ciociu;P

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka