Dodaj do ulubionych

len trwały

28.06.13, 21:41
co z takim robić, gdy jednak przestał kwitnąć, choć wydałoby się, że będzie to trwać wiecznie? Przyciąć? Jak nisko?
Generalnie, po przekwitnięciu jest też bardzo ładny z kulkami nasienników ale nie chcę, żeby się posiał, a poza tym robi się cięższy i zaczyna się pokładać.
Obserwuj wątek
    • horpyna4 Re: len trwały 29.06.13, 08:49
      Lepiej niech się trochę wysieje, bo taki bardzo trwały to on nie jest - potrafi po kilku latach zmarnieć. Z drugiej strony, przycięcie na ogół przedłuża żywotność niezbyt długowiecznych bylin, więc może rzeczywiście warto.

Len trwały najlepiej rośnie na podłożu skalistym, wapiennym - widziałam go w jednym z rezerwatów na Ponidziu. I obowiązkowo w miejscu słonecznym. Nie znosi gliny i stagnującej wody, pewnie dlatego u mnie zbuntował się po kilku latach.

Przy okazji - ślicznie wygląda w towarzystwie różnokolorowych posłonków o pojedynczych kwiatach. Ma podobny kształt kwiatków, a u posłonków nie występuje kolor niebieski.
      • lellapolella Re: len trwały 29.06.13, 09:24
        połowę przycięłam, połowę nie;)
        u mnie rośnie z różowym bodziszkiem "Wagrave Pink" i niskim złotym berberysem, też nieźle wygląda:) Prawdę mówiąc, nie spodziewałam się, że jest aż taki ładny, wcześniej widziałam go w naturze może raz i to w sporym zaniedbaniu.
      • horpyna4 Re: len trwały 29.06.13, 09:46
        Co prawda nie jestem pewna, czy to nie był jednak len włochaty. Ten na Ponidziu, bo u mnie był raczej len trwały.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka